5 kék zónás étel, amit a világ legtovább élő emberei esznek nap mint nap
Azt gondolhatnánk, hogy a genetika határozza meg, ki meddig él, de a szakértők szerint az étrend is fontos szerepet játszik ebben. A kék zónák közé tartozik Japánban Okinawa, a Costa Rica-i Nicoya-félsziget, a görögországi Ikaria, az olaszországi Szardínia és a kaliforniai Loma Linda.
Legutóbbi, Hogyan ne öregedjünk című könyvében Dr. Michael Greger, az amerikai hosszú élet guruja azt tanácsolta az olvasóknak, hogy úgy étkezzenek, mint a kék zónák lakói. Bár vannak hasonlóságok az öt kék zóna lakosainak étkezési szokásai között, mindegyik régiónak vannak sajátos titkai.
Édesburgonya
Utazásunk a kék zónások étrendjébe a japán Okinawán kezdődik, ahol 100 000 lakosra 68 százéves ember jut, ami körülbelül háromszorosa az európai adatoknak. A lakosok étrendje gazdag keményítőtartalmú szénhidrátokban, például (lila színű) édesburgonyában. Ez az ott beni imo-nak hívott keményítőtartalmú növény tele van antioxidánsokkal, és abban a régióban honos.
Vágd fel, locsold meg olívaolajjal, fűszerezd sóval és borssal, és süsd meg a sütőben, hogy ízletes körete legyen az ételeidnek.
Tökfélék
Japánból a Costa Rica-i Nicoya-félszigetre utazunk, ahol a tök dominál a helyiek étrendjében. A tök kiváló forrása az összetett szénhidrátoknak, valamint az A-vitaminnak, magnéziumnak és káliumnak.
Dan Beuttner - aki a kék zóna kifejezést is megalkotta - szinte líraian beszélt a tökről, amely a Costa Rica-iak étrendjének sarokköve. Dan azt állítja:
- folytatta. Dan elmondta, hogy a Nicoya-félszigeten élő százévesek az élénk narancssárga tök mellett rendszeresen akár ötféle babfajtát is adnak az ételeikhez, a kukoricát pedig finom teljes kiőrlésű tortillák formájában eszik. Ezt a három ételt gyakran három nővérként emlegetik, mivel a helyi konyha kulcsfontosságú részét képezik.
A tököt bab, rizs és avokádó kíséretében eheted, vagy keverd bele levesbe vagy chilibe.
Pecorino sajt
Senkit sem kell meggyőzni arról, hogy sajtot egyen, de a Pecorino sajt esetében érdemes a szardíniaiakat követni. Hasonló a parmezánhoz, de tehéntej helyett juhtejből készül.
Megszórhatod vele az olasz tésztáid tetejét, vagy a minestronéra is teheted, amelyet a világ leghosszabb életű családja a szardíniai Perdasdefogu faluban naponta eszik.
Fekete szemű bab
A görögországi Ikarián a fekete szemű bab az étrend egyik alapköve, talán mert tele van fehérjével és rengeteg hasznos mikrotápanyaggal.
Miért ne próbálnád ki az Ikarián kedvelt ragut fekete szemű babbal?.
Apríts fel hagymát, fokhagymát és az édesköményt, párold puhára olívaolajon, majd add hozzá a babot, a paradicsomot és a paradicsompürét, és párold addig, amíg a bab megpuhul.
Mandula
Ha egészséges nassolnivalót keresel, nem kell tovább kutatnod, a megoldás kulcsa a kaliforniai Loma Linda százéveseinél van. Ők szívesen nassolnak mandulát, amely magas antioxidáns-, E-vitamin-, fehérje- és rosttartalmú. Csak arra figyelj, hogy natúr mandulát válassz, ne sózottat vagy édesítettet.