A meglepő összefüggés: a túlzott só használat durván növeli a gyomorrák kockázatát
Ez a megdöbbentő adat különösen fontos lehet azok számára, akik gyakran nyúlnak a sószóró után. Az étkezési szokásaink kis változtatásaival jelentős hatást gyakorolhatunk egészségünkre. Az asztali só mértékletes használata nemcsak a gyomorrák kockázatát csökkentheti, hanem általánosan is hozzájárulhat a hosszabb és egészségesebb élethez.
A Gastric Cancer folyóiratban közzétett tanulmány több mint 500,000 brit állampolgár adatait elemezte, kizárva azokat, akik már korábban rákos megbetegedéssel vagy veseproblémákkal küzdöttek.
- áll a tanulmányban.
Hol gyakori a gyomorrák?
A gyomorrák a világszerte az ötödik leggyakoribb ráktípus. A szervezet arra is rámutat, hogy
ami különösen gyakori Kelet-Ázsiában, Kelet-Európában, valamint Dél- és Közép-Amerikában. Ezzel szemben az Egyesült Államokban és más nyugati országokban ritkábban fordul elő. Mint a friss tanulmány rámutat, az ázsiai népességben különösen magas a gyomorrák aránya a „magas só-, sózott hal-, pácolt étel- és feldolgozott hús fogyasztása miatt.” A tanulmánynak azonban vannak korlátai, mutattak rá a szerzők.
A Kutatás korlátai és további megfigyelések
Noha a nagy létszámú vizsgálati csoport alapján az asztalnál történő sózás összefügg a nyugati népességben is a gyomorrák magasabb kockázatával, de a tanulmány több tényt nem tudott megfelelően figyelembe venni. Nem voltak elegendő adatok bizonyos módosító tényezők, mint a nem, életkor, etnicitás, H. pylori fertőzés vagy dohányzás jelenléte.
A fejlett országokban a rákbetegségek száma növekszik; egy ember átlagosan napi 3400 milligramm nátriumot fogyaszt, ami jóval meghaladja a 2300 milligrammos ajánlott napi bevitelt. A magas kockázatú csoportok számára az van lehetőség a betegség szűrésére, a gyomorrákot általában csak késői stádiumban ismerik fel.