ÉLETMÓD

Miért menti meg a házasságodat, ha előbb alszol el, mint a másik?

Ki alszik el előbb? Nyilván az, aki horkol. Ki forgolódik utána órákig egyre dühösebben? Hát az, aki egyébként csendesen és békésen aludna reggelig. Kutatók rájöttek, hogy ha nem egyszerre fekszetek le aludni, az jót tesz az alvási ciklusotoknak - és a házasságotoknak is.

Megosztom
Link másolása

Amint csillapodik a lángoló szerelem, úgy erősödnek az alvásproblémák a kapcsolatokban. Két ok miatt nem hagyják egymást rendesen aludni a párok, az egyik a hangos horkolás, a másik az állandó fészkelődés.

Van, ahol ez a kettő ráadásul együtt is jár: a hangosan horkoló olyan rosszul alszik saját magától, hogy folyton felébred, és ilyenkor fészkelődve keresi a helyét.

Amire ő szépen elalszik, párja teljesen ébren van, és hajnalig nem is tud visszaaludni. Néhány pár úgy próbál megoldást találni erre, hogy külön ágyban, a merészebbek akár külön szobában is alszanak - de a legújabb kutatás szerint az elalvások közt hagyott idő lehet a kulcs az egészségesebb kapcsolathoz.

A szakértők 15 000 embert kérdeztek meg, és a résztvevők több mint negyede (27%) elismerte, hogy jobban alszik egyedül. A megkérdezettek 55%-a elárulta, hogy a partnerük horkolása a legbosszantóbb dolog a közös ágyban.

Az alváshiány és az ebből fakadó stressz komoly hatással van a párkapcsolatokra. Hajlamosabb lehetsz a vitákra, ha fáradt vagy stresszes vagy, a fáradtság befolyásolja a képességed arra, hogy uralkodj az érzelmeiden, és higgadtan és racionálisan reagálj különböző helyzetekre.

Ha az alvás - vagy annak hiánya - miatt vitába kerülsz a partnereddel, van megoldás: feküdj le körülbelül 90 perccel a partnered előtt vagy után.

Még nincs vége, lapozz tovább!



Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Így befolyásolja az anya étrendje a magzat arcvonásait - meghökkentő eredményeket hozott egy új tanulmány
Lehet, hogy anyukád furcsa kívánósságát okolhatod a külsődért?

Megosztom
Link másolása

Az arcvonások kialakulása régóta fejtörést okoz a tudósoknak, de egy új kutatás szerint a terhes anya étrendje már az anyaméhben befolyásolhat bizonyos vonásokat.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány az anya fehérjeszintjét a génaktivitással, konkrétan az mTORC1 génekkel hozta összefüggésbe, ami a szerzők szerint befolyásolta az embriók koponyáját-arcformáját.

Megállapították, hogy a magas fehérjetartalmú étrend határozottabb arcvonásokat - például erősebb állkapocsvonalat és nagyobb orrot -, míg az alacsony fehérjetartalmú étrend finomabb, élesebb vonásokat eredményezett.

Röviden, az anyák étrendje finomhangolhatja gyerekeik arcvonásait - például az orr vagy az állkapocs alakját és méretét. A tanulmányhoz a nemzetközi kutatócsoport egereket és zebrahalakat figyelt meg, amelyeket genetikailag manipuláltak, és különböző tápanyagszintű étrenddel ettek.

Korábbi vizsgálatok már összefüggésbe hozták az anyák étrendjét a gyerekek egészségi állapotával.

A vegán étrendet követő anyukák például alacsonyabb születési súllyal hozták világra gyerekeiket.

Egy, az év elején közzétett tanulmány megállapította, hogy az elhízott anyák fiai születésükkor nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, és későbbi életük során fokozottan ki vannak téve az anyagcsere-betegségek kockázatának.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Ez a népszerű zöldség csökkenti a diabétesz kockázatát nőknél, de a férfiaknál nem
Meghökkentek a kutatók, mert erre az eredményre senki nem számított.

Megosztom
Link másolása

Már napi kis mennyiségű avokádó fogyasztása is hátráltatja a nőknél a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását - de

a férfiak esetében nem működik ez a jótékony hatás, állapította meg egy új kutatás.

„Több lehetséges ok is magyarázhatja az avokádófogyasztás és a cukorbetegség előfordulása között ebben a tanulmányban megfigyelt összefüggést” - írta a nemzetközi szerzőcsoport a múlt héten a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szaklapban.

„Először is, az avokádónak alacsonyabb a glikémiás indexe és cukortartalma, például szacharóz és glükóz, mint más zöldségeknek és gyümölcsöknek - folytatták. -

Meghatározó benne egy egyedülálló hét szénatomos cukor jelenléte, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában.”

A kutatók rámutattak, hogy az avokádó antioxidánsokat és olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek javítani az inzulinérzékenységet, ami a 2-es típusú cukorbetegség egyik jellemzője.

Wendy Bazilian dietetikus szerint az avokádó szívbarát étel is.

„Tekintettel arra, amit az avokádóról tudunk, nem vagyok meglepve, hogy az avokádó fogyasztása szerepet játszhat a cukorbetegség kockázatának csökkentésében” - mondta.

A táplálkozási felmérésben részt vevő 25 640 ember több mint 60%-a túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított.

A résztvevők mintegy 45%-a avokádófogyasztó volt, a férfiak átlagosan napi 34,7 grammot, a nők pedig 29,8 grammot fogyasztottak.

A nők alacsonyabb cukorbetegség-kockázata még akkor is megfigyelhető volt, ha számításba vették az életkort, az iskolai végzettséget, a testsúlyt és a fizikai aktivitást.

Arra a kérdésre, hogy miért nem találtak hasonló összefüggést a férfiaknál, a kutatók nehezen tudtak magyarázatot adni. Felmerült a dohányzás vagy az ivászat szerepe is. Most az avokádófogyasztás hosszú távú következményeinek alaposabb feltárását javasolják, hogy jobban megértsük, hogyan befolyásolja a nemünk az avokádó és a cukorbetegség kialakulásának kapcsolatát.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Íme 11 szakma, ahol a legnagyobb az asztma kialakulásának kockázata - a tied köztük van?
Bizonyos munkaköröknél fokozottan fennáll az asztma kialakulásának kockázata. Meglepő foglalkozások is szerepelnek a listán.

Megosztom
Link másolása

Egy munkaköri megbetegedésekkel foglalkozó ügyvédi iroda nyilvánosságra hozta azt a 11 munkakört, ahol az irritáló anyagoknak való kitettség miatt nagyobb az asztma kialakulásának kockázata - köztük vannak a fodrászokat, a kisállat-kozmetikusok, a fémfeldolgozók és a szövőnők is.

A fejlett országokban körülbelül minden 12 emberből 1 szenved asztmában. Mivel a múlt héten volt az asztma világnapja, ez alkalomból a Simpson Millar brit ügyvédi iroda nyilvánosságra hozta, hogy

mely szakmáknál áll fenn fokozottan az asztma kockázata, vagyis amikor foglalkozási ártalomként alakul ki a krónikus tüdőbetegség.

A fodrászok például olyan vegyi anyagokkal dolgoznak, melyek belégzése árt a tüdőnek - mondta Simpson Millar.

A 2022-es kutatás megállapította, hogy a fodrászok körében 20-szor nagyobb a kockázata annak, hogy a vegyszerek miatt légzőszervi problémák alakulnak ki.

A háziállatokkal dolgozó embereknél köhögés, légszomj és zihálás alakulhat ki, mivel nagyobb mennyiségű pornak és finom szőrnek vannak kitéve, és egy idő után érzékenyek lesznek rá. A szénanáthaszezon csak súlyosbíthatja az orrpanaszokat és az érzékenységet.

Íme, ez a 11 olyan munkakör, ahol a foglalkozási ártalomként kialakuló asztma kockázata magas:

Fodrászok

Állatokkal foglalkozók (beleértve az állatorvosi ápolókat és a kutyakozmetikusokat is)

Pékek

Takarítók

Malomipari dolgozók (molnárok)

Öntőipari munkások, akik fémek gőzeinek vannak kitéve

Gyógyszeripari dolgozók

Vegyipari munkások

Szövőnők

Élelmiszeripari dolgozók

Ragasztóanyaggal dolgozók bármely iparágban


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
5 csodálatos zöldség, amelyek segítenek a napvédelemben és az egészséges barnulásban
Fedezd fel, mely zöldségek támogatják a bőröd védelmét a napsugarakkal szemben és segítenek az egészséges, természetes barnulásban.

Megosztom
Link másolása

Napfény, kék ég, és a lágyan simogató napsugarak – a nyár mindenki számára a pihenés és a feltöltődés időszaka. Azonban a bőrünk védelme a káros UV-sugárzás ellen kulcsfontosságú. Szerencsére vannak természetes módszerek, amelyekkel nem csak védekezni tudunk a nap káros hatásaival szemben, de a barnulást is elősegíthetjük. Íme, öt zöldség, amely beilleszthető a napi étrendbe a bőr egészségének megőrzése érdekében.

Sárgarépa: A-vitamin forrás a bőr védelmében

A sárgarépa magas béta-karotin tartalma révén védi a bőrt. Ez az antioxidáns nem csak a bőr egészségét támogatja, de segít az egyenletes és gyorsabb barnulásban is. A béta-karotin a bőr alatti rétegekben segít neutralizálni a nap káros hatásait, így hozzájárulva a hosszantartó, egészséges barnasághoz.

Paradicsom: Likopin a napvédelemben

A paradicsom nem csak finom, de rendkívül gazdag likopinban is, ami egy erős antioxidáns, mely védi a bőrsejteket a UV-sugárzás okozta károsodástól. A napozás előtti paradicsomfogyasztás hozzájárulhat a bőr védelméhez, és segíthet megelőzni a leégést.

Uborka: Hidratálás és bőrvédelem

Az uborka tökéletes kiegészítője a napvédelmet segítő zöldségek sorának. Magas víztartalma révén kiválóan hidratál, ami létfontosságú a forró nyári napokon. Az uborka nem csak a bőr hidratálásában játszik fontos szerepet, hanem antioxidánsokat is tartalmaz, mint a C-vitamin és a különféle flavonoidok, amelyek segítenek védeni a bőrt a UV-sugárzás okozta káros hatásoktól.

Ezenfelül az uborka hűsítő hatása is ideális a napozás utáni bőrápolásra, segít csökkenteni a bőrpírt és nyugtatja a nap által igénybe vett bőrfelületet.

Ez a friss zöldség nem csak salátákban vagy frissítő italokban használható fel, hanem közvetlenül a bőrre alkalmazva is előnyös lehet, például arcpakolásként a nyugtató és hűsítő tulajdonságai miatt. Az uborka rendszeres fogyasztása és helyi alkalmazása egyaránt hozzájárulhat a bőr egészségének és szépségének megőrzéséhez a nyári hónapokban.

Paprika: Bőrvédő antioxidánsokban gazdag

A paprika, különösen a piros változat, szintén kiemelkedő C-vitamin forrás, és tartalmaz béta-karotint is. Ezek az antioxidánsok együttesen működve kiváló védelmet nyújtanak a nap káros sugárzása ellen, miközben segítik a bőr egészséges barnulását.

Avokádó: E-vitamin és egészséges zsírok a bőr táplálására

Az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat és E-vitamint tartalmaz, amelyek táplálják és hidratálják a bőrt. Az E-vitamin különösen fontos a bőr védelmében, mivel antioxidáns tulajdonságai segítenek a sejtek megóvásában a környezeti stresszhatásokkal szemben.

Ezek a zöldségek nem csak finomak, hanem hozzájárulnak a bőr védelméhez és az egészséges barnulás elősegítéséhez is. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a megfelelő napvédelemhez szükség van megfelelő fényvédő használatára is, különösen az intenzívebb napfényes órákban.

Megosztom
Link másolása