LOVE

Kötődési típusok - te őskáoszt vagy ősbizalmat hozol egy kapcsolatba?

Ha tombol a szerelem, az nem mindig elég egy kapcsolatban - kötődni is tudni kell. A kötődési tipizálás segít eligazodni és meglátni, hogyan találhatod meg az utat a másikhoz.

Megosztom
Link másolása

A kötődés egy egészséges jelenség. Többféle kötődési stílus létezik, ennek függvényében pedig többféleképp lehetnek hatással a társas kapcsolatokra. A szülő-gyermek kötődés rendkívül meghatározó abban, az a gyermek felnőve hogyan viszonyul a barátaihoz vagy a társához.

A kötődési típusok az élet korai szakaszában alakulnak ki, idővel pedig stabilizálódhatnak.

A bizonytalanabb, deficites kötődési típusokon persze lehet változtatni, és ez komoly önmunkát előfeltételez.

Ha ez nincs meg, akkor tovább lehet vinni a kapcsolatokba a nem biztonságos kötődési mintákat, amelyek egy másik fajta kötődési típussal találkozva akár fájdalmas kapcsolattal is járhat.

Maróti Eszter pszichológus szerint

a kapcsolatok dinamikája szempontjából nem mindegy, milyen kötődési stílusok találkoznak egymással.

A biztonságos kötődési stílusok egyesülésében nagyobb annak a lehetősége, hogy a pár boldog lesz. A bizonytalan kötődési mintáknál sincs predesztinálva a boldogtalanság, az örökös apátia vagy a veszekedés, de ezeknél sokszor szédületes mennyiségű önmunkát kell prezentálni mindkét félnek a kapcsolat megmaradásához. Különben jönnek a konfliktusok.

A különböző kötődési stílusok különböző jellemzői

A biztonságos kötődésben az ember biztonságban érzi magát a kapcsolataiban, támogató és ő is elhiszi, hogy szeretik, értékesnek találja magát és a másikat is. Érzelmileg elérhető, képes az intimitásra, ott van a másiknak és ő is támaszkodik a párjára. A kapcsolódást pozitív dolognak gondolja, ugyanakkor egyedül is feltalálja magát, nem a másik embertől teszi függővé a boldogságát.

Biztonságos kötődés jellemzően akkor alakul ki, ha a gyerekkorban a szülők rendelkezésre álltak, biztonságot adtak a gyereknek.

Az elutasító-elkerülő kötődés jellemzően akkor alakul ki, ha gyerekkorban nem elérhetők a szülők, és itt nem csak a fizikai távolmaradásról van szó. Az érzelmi vagy intellektuális közelség hiánya is közre játszhat ennek a kötődési stílusnak a kialakulásához. Az ilyen kötődésű ember szerint ő az emberek közelében nincs biztonságban, így nehéz számára a kötődés, és elutasítóvá válik.

Ő lesz a tipikusan elérhetetlen ember, aki függetlenségre vágyik, kicsit visszahúzódó, kívülről úgy tűnik, mintha a lelkét baltával faragták volna.

Elenyésző bensőséges kapcsolatot alakít ki, nem ad támaszt, és ő se kér más támogatásából. Inkább az egyéjszakás kalandok híve, és sokszor teher számára egy kapcsolat.

A teljes távolságtartáshoz képest a félelemteli-elkerülő kötődésben élőket ambivalens érzelmi megközelíthetőség jellemzi, hol imádják a párjukat, hol leválasztják magukról az érzelmeket, és elérhetetlenné válnak.

Ő az, aki a bárok vagy a tömegközlekedési eszközök leghátsó sarkába ül, és onnan pásztáz, mert fontos látnia a környezetét és annak jelzéseit. Bizalmatlan, folyamatosan készenlétben áll arra, hogy mások elárulják. Nagyon jó partner tud lenni, de abban a pillanatban, hogy megijed, eltávolodik. Ettől egy se veled-se nélküled kapcsolódás alakul ki. A szakértő szerint gyakran drámai, szélsőséges viselkedés jellemzi.

Miért ez a szélsőséges ambivalencia? Általában a babakorban kialakuló bizalom sérült már gyerekként, a gondozók nevelése nem adott okot arra, hogy "hátra merjen dőlni" a jelenlétükben. Magasfokú csökkentértékűséget él meg, hiedelme szerint őt ki fogják használni, az életben pedig minden bizonytalan.

Végül, de nem utolsó sorban a szorongó kötődés is egy stílus.

A szorongó mindennél jobban vágyja a szeretetet, fél attól, hogy társát elveszíti, ez pedig egy szorító megtartásra készteti.

Közeledni akar a másikhoz, de ez néha túlzóvá válik, és pont hogy távolodásra készteti a másikat. Ezt rettenetesen éli meg, az elutasítás a vörös posztója. Pont ezért túlkompenzál, áldozattá változtatja magát, és a szükségleteit is képes feláldozni azért, hogy a kapcsolatot fenntartsa.

Az elhagyástól való félelme irreális.

Jellemzik a szélsőséges érzelmi kilengések, az önértékelése viszont nagyon alacsony, folyamatosan keresi a megerősítést és azt, hogy bizonyítsák neki, nem hagyják el.

Ha pedig a kötődési stílusok találkoznak

Az ideális kötődés a biztonságos-biztonságos találkozása. Maróti Eszter pszichológus szerint ebben a szituációban mindenki biztonságban érzi magát, de megmarad az egyéni autonómia is,

a szükségletek és igények kielégülhetnek mindkét fél számára, és mindenki nyitott a másikra. A támogatás, az elfogadás és intimitás egészségesen megélhető, és jó dologként tekintenek az érzelmi kapcsolódásra.

Biztonságos és szorongó kötődése még akár jól is elsülhet, mert mindkét fél nyitott a kapcsolódásra, de azért nem spórolható meg a kapcsolatba fektetett munka. A biztonságos kötődésű emelheti a szorongót, akinek így könnyebb az aggodalmait leküzdeni.

A túlzott szorítása viszont konfliktusforrás lehet,

ezen dolgoznia kell, és nem a biztonságos kötődésű tisztje lesz ezt rendbe rakni.

A biztonságos és elutasító-elkerülő kötődése igen ritkán működik, mert míg az előbbi intim kapcsolatra vágyik, az elutasító-elkerülő személyek a szakember szerint a felszínes, elvárások nélküli kapcsolódásokban érzik jól magukat.

Egyébként a legritkább esetekben metszik egymás útvonalait.

A biztonságos és félelemteli-elkerülő kötődés közt az intimitás iránti nagyfokú vágy lesz a közös pont, ám a kapcsolat hemzseghet a konfliktusoktól.

A biztonságosan kötődő bele tud csúszni a megmentő szerepébe,

ami szintén nem egészséges, mert a másik fél felelősségéből átvéve létrehozhatja a tanult tehetetlenségi mintákat is, ő maga pedig emészteni kezdi magát. A felelemteli-elkerülő partner érzelmi ambivalenciája is okozhat kellemetlenséget, amelyen dolgoznia kell.

A szorongó és elutasító-elkerülő kötődésre gyakorlatilag a viharos konfliktusok jellemzők,

amely rengeteg fájdalommal jár. Egyikük nagyon akar kötődni, a másik nagyon nem. Működőképes lehet a kapcsolat, de ez a páros az, akiknek a legtöbb melót kell fektetnie a közös metszetek megtalálásába és fenntartásába.

Az elutasító-elkerülő partner tulajdonképpen megtestesíti a szorongó kötődésű személy legnagyobb félelmét

a pszichológus szerint. Az elérhetetlen idea. A félelem felerősödésével egyre jobban szorít, ami meg a másik legnagyobb félelme. A félelemben pedig nem találják meg a másiknak nyújtható biztonságot, hiszen ők sem érzik magukat abban.

A szorongó és félelemteli-elkerülő kötődésére szintén jellemző lehet a sok konfliktus, de amint elkezdenek dolgozni a kapcsolaton, ez szépen tisztulhat.

Mindketten vágynak az intimitásra és a kapcsolódásra. A félelemteli elkerülőnek a kiszámíthatatlanságán kell dolgoznia, mert a szorongót a random elhagyás nagyon mélyre taszíthatja, a szorongónak pedig a gyeplőn kell engednie.

A félelemteli-elkerülő kötődési stílus nehézségeit, az ambivalenciát és a kiszámíthatatlanságot rendkívül jól tudja kezelni az elutasító-elkerülő kötődő,

utóbbi megélheti függetlenségét, ami a félelemteli-elkerülőnek is helyet ad. Itt a probléma a félelemteli-elkerülő esetleges közeledése során merülhet fel, mert az elutasító-elkerülő ezt megneszelve hamar leléphet az addig működő se veled, se nélküled állapotából.

A szorongó és szorongó kötődése egy rémálomnak tűnhet, de igazából nem ördögtől való, mert

a szoros kapcsolatra törekvésük adhat biztonságot a kapcsolatban.

Ettől függetlenül az önmunka itt is nagy szerepet kell kapjon, mert hamar bele tudnak ragadni a mártír szerepbe, és saját magukat emésztik fel a kapcsolatban. Fontos, hogy ne egymásnak akarjanak megfelelni - vagy legalább dolgozzanak azon, hogy ez változzon.

Elutasító-elkerülő és elutasító-elkerülő kötődése a szakember frappáns megfogalmazásában a tipikus

"jól elvannak egymás mellett" esete.

Csak semmi kapcsolati mélység, mindenki megy a maga útján, és ez mindkettejüknek megfelel.

A félelemteli elkerülő és félelem teli elkerülő kötődése esetén is fontos dolgozni az elakadásokon. Általános, hogy ebben az esetben

az egyik fél akkor vágyik piszkosul a másikra, amikor az épp távolodik, majd ez fordul, és egy ördögi körben folyik a vágyódás és a drámai veszekedések tánca.

Teljesen kiszámíthatatlan minden, nagyon nehezen megteremthető a biztonság - de szerencsére nem lehetetlen.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


LOVE
A válóperes ügyvéd szerint mindössze két oka van annak, ha elválnak az emberek
Ha meg akarod tartani a házastársadat, ezzel a két dologgal légy óvatos.

Megosztom
Link másolása

James Sexton, a New York-i családjogász elárulta, mi a két fő oka annak, hogy az emberek elválnak: a hűtlenség és a pénz - szúrta ki a New York Post.

Kifejtette, hogy a hűtlenség esetében bár a megcsalás gyakran szerepet játszik, az „csak egy összetevő” - és ezért a válást a megcsalásra fogni „leegyszerűsítés”.

Sexton azt állította, hogy

a szex hiánya jellemzően hűtlenséghez vezet, megjegyezve, hogy „a férfiak több szexet akarnak, a nők pedig jobb minőségű szexet.”

„Ugyanez az oka annak, hogy a pornó ennyire népszerű a férfiak körében, míg a nőknél nem - mert a férfiak csak a lényeget akarják” - mondta Sexton.

A válóperes ügyvéd a pénz házasságban betöltött szerepére is kitért.

„A pénznek sok köze van a hatalomhoz. A pénz az irányításról szól. A pénz a lehetőségekről, a biztonságról, egy csomó mindenről szól, de nem a pénzről”

- mondta. - A pénz csak egy valuta, amivel kereskedünk, ezért úgy gondolom, hogy a pénzhez egy csomó bonyolult dolog kötődik. Az emberek nem őszinték önmagukkal és a pénzzel kapcsolatban."

Hogy elkerüljék, hogy Sexton szolgáltatásait igénybe kelljen venniük, azt tanácsolja, hogy a párok valóban figyeljenek egymásra.

Példaként azt javasolta, hogy különösen a férfiak - írjanak véletlenszerű szerelmes üzeneteket a házastársuknak, hogy emlékeztessék, mennyire és miért szeretik őket. Úgy tűnhet, hogy kevesebb embernek van szüksége Sexton tanácsaira, mint a korábbi években.

A házasságkötések száma emelkedik, de a válások száma is, a COVID-19 járvány után 22 százalékkal nőtt Magyarországon a válások száma.

A szakértők szerint az emelkedés nem csak lezárások végének köszönhető, és azzal magyarázzák, hogy a világjárvány nehézségei és a jelenlegi társadalmi trendek megváltoztatták az emberek kapcsolatteremtési és -kezelési szokásait.


Megosztom
Link másolása

LOVE
6 év alatt maximum 4 alkalommal mosott fogat egy nő vőlegénye - már nehezére esik az intimitás
Már az első randin volt ennek jele, de akkor még nem tudta, hogy pontosan mi húzódik a háttérben. Azóta van két közös gyermekük, a fogmosásra azonban egyszerűen nem tudja rávenni a férfit.

Megosztom
Link másolása

Egy Reddit-posztban fakadt ki egy nő a vőlegényéről, aki egyszerűen nem hajlandó fogat mosni. Ennek természetesen érezhető következménye van, ami miatt egyre inkább undorodni kezdett tőle.

„A vőlegényem nem akarja megmosni a k*va fogait. Ez egy állandó dolog - mintha még fogkeféje sem lenne. Talán 4 alkalommal láttam, hogy fogat mos a kapcsolatunk 6 éve alatt.”

- írta a posztban.

Mint kiderült, már akkor is voltak jelek, amikor összejöttek:

„Az első csókunkkor valóban észrevettem, hogy rossz a lehelete, de azt hittem, csak azért, mert előtte vacsorázott. Aztán rájöttem.”

- mesélte a kétségbeesett nő, aki azt is elárulta, hogy ennek ellenére már két közös gyermekük van. Ők azonban mosnak fogat, erre külön nagy figyelmet fordít.

Aztán leírt egy-két sokkoló részletet is, amit csak erős idegzetű olvasóinknak ajánlunk!

„Egyre csak rosszabb lett, egészen odáig, hogy leül a kanapéra, és egy műanyag vizes palack kupakjával kaparja le a lepedéket a fogairól. Ettől áll fel a szőr leginkább a hátamon. És akkor bunkónak néz, amiért nem akarok csókolózni vele.” - panaszkodott.

Állítólag már többször megpróbálta felhozni a témát, és rávenni a férfit a fogmosásra. Megvette neki a legújabb fogkeféket és szuper fogkrémeket is, de a férfi hajthatatlan.

„A fogorvoshoz sem hajlandó elmenni. Kezd eljutni arra a pontra, hogy nem tudok vele intim helyzetbe kerülni. Szuper érzékeny témának érzem, hogy felhozzam neki. Hogyan közelítsem meg finoman? Vagy ez már elég ahhoz, hogy szakítsak?”

- kérdezte teljesen tanácstalanul.

A kapcsolatuk jövője miatt aggódó nő kétségbeesetten kérte az olvasók tanácsát, akik persze a nem éppen támogató üzeneteket hagytak. Sokkal inkább arra voltak kíváncsiak, hogy lehet egyáltalán olyannal együtt élni ennyi éven keresztül, aki sosem most fogat. Az már csak hab a tortán, hogy még gyerekeik is születtek.

A fogmosásnak köztudottan számos előnye van, a fogszuvasodás megelőzésétől kezdve, a szájszag megszüntetésén át segít a fogak esztétikai megjelenésének fenntartásában.

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása


LOVE
A 28 évvel idősebb férj nem akart több gyereket, úgyhogy felesége más megoldáshoz fordult
A 63 éves férfi és 35 éves éppen várandós felesége sok kihívással nézett szembe, mire eljutottak idáig.

Megosztom
Link másolása

A 35 éves Kylie Evans első gyermekét várja és nem is lehetne boldogabb emiatt, noha terhességének története egy kicsit kacifántosabb a megszokottnál.

A 36. hétben lévő elsőgyermekes édesanya 28 évvel idősebb férjével együtt örül, hogy családjuk hamarosan új taggal bővül, még akkor is, ha a gyermek egy másik férfitól származik.

A The Sun írta meg a nem mindennapi család történetét, akik sok megpróbáltatáson estek túl közösen, de ez csak megerősítette kapcsolatukat.

A pár 2008-ban ismerkedett meg abban a kocsmában, ahol Kylie dolgozott. Kylie akkor 19 éves volt, jelenlegi férje Mick pedig 47. Szintén a pubban dolgozott takarítóként.

„Korábban soha nem vonzódtam idősebb férfiakhoz, de volt valami Mickben, amibe beleszerettem”

- mesélte Kylie a lapnak.

„Ő volt a buli lelke és élete, és csillogó szemei voltak”

- folytatta a lány, aki bevallotta kezdetben ő járt Mick után, mivel valami nagyon megfogta benne.

A férfi viszont, mondván, hogy az apja is lehetne, elsőre elhajtotta. Mint kiderült, Mick nem csak, hogy egyidős, de hat évvel idősebb is Kylie apjánál.

Ennek ellenére a pár végül randizni kezdett és 2,5 éven belül össze is költöztek, és bár Kylie szülei eleinte nem nézték jó szemmel a korkülönbséget, hamarosan megbarátkoztak vele.

A lány a kezdetek óta tudta, hogy Micknek már két gyereke van és nem szeretne többet, és ezt annyira komolyan gondolta, hogy vazektómián is átesett.

„Akkoriban a gyerek voltak az utolsó dolog, ami eszembe jutott, csak Micket akartam.”

A lánykérés és házasság után azonban, mikor Kylie biológiai órája ketyegni kezdett, hirtelen rátört a vágy, hogy anya lehessen.

Férjét is sikerült volna meggyőzni, mivel imád apuka lenni és nagyon erős volt a párkapcsolatuk, de az orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy a korábbi beavatkozás valószínűleg nem visszafordítható.

2018-ban pedig Kylie-ról is megállapították, hogy policisztás petefészek szindrómája miatt nincs peteérése, így a gyermekvállalás szinte lehetetlennek tűnt.

A pár végül az IVF kezelés mellett döntött, ám ez a nő túlsúlya miatt nem látszott sikeresnek, de még ekkor sem adták fel.

Egy igen költséges bypass műtét segítségével Kylie-nak sikerült lefogynia, így beindult nála a peteérés. Mesterséges megtermékenyítés segítségével pedig megfogant gyermekük.

Bár Mick nem lehetett a születendő kisbaba biológiai apja, igyekeztek külsőleg hozzá hasonlító spermadonort találni.

„Együtt választottuk ki a donort, és bár fényképet nem lehet látni, olyan férfit kértünk, aki ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint Mick, ugyanolyan kék szemekkel, kopasz fejjel és közepes testalkattal.”

Sajnos az első terhesség korai vetéléssel ért véget, másodjára pedig nem fogant meg a baba, de a harmadik próbálkozás végre sikeresnek bizonyult. A házaspár már nagyon várja júliusban születendő kisbabájukat.

Mick korára reflektálva Kylie annyit mondott:

„Bárcsak fiatalabb lenne, de csak azért, mert akkor tovább lenne mellettem.”

A nő tudja, hogy férje kiváló apa lesz, hiszen már előző gyerekeinél is bizonyított. Kylie nagyon izgatott, hogy végre anya lehet, de a sok nehézség miatt valószínűleg több gyereket már nem fognak vállalni.


Megosztom
Link másolása


LOVE
Itt a hűtlen férjek legjobb barátja - az Apple újdonságával gyerekjáték lesz a megcsalás
Persze hivatalosan nem így vezette fel a cég az egyik nagy újítását, de aki nem vak, látja, mire való.

Megosztom
Link másolása

Tegnap megírtuk, hogy a házasságok végső soron két ok miatt bomlanak fel. Ezek közül az egyik a hűtlenség.

Akit csaltak már meg, tudja, micsoda sokk, majd mekkora fájdalom, amikor kiderül, hogy akiben mindennél jobban megbízott, az csúnyán átverte és kihasználta őt.

Nehéz egy ilyen pofon után valaha még bízni bárkiben.

Aki volt már hűtlen, tudja, micsoda stressz, hogy úgy intézze a félrelépéssel kapcsolatos kommunikációit, képeit, alkalmazásait, hogy azt a házastársa ne vegye észre. Hiszen köztudott, hogy manapság a legtöbb lebukás a véletlenül nyitva felejtett oldalaknak köszönhető.

A jelek szerint az Apple-nél ezzel az utóbbi csoporttal rokonszenveznek, mert az új, iOS 18-as frissítéssel minden eddiginél egyszerűbb lesz átvágni azt, akivel együtt él a hűtlen.

„A zárolt és rejtett alkalmazások a felhasználók számára megnyugvást nyújtanak abban, hogy az általuk bizalmasan kezelt információkat, például az alkalmazásértesítések és tartalmak nem láthatják véletlenül mások - magyarázták. - A felhasználók mostantól zárolhatnak egy alkalmazást; és a további adatvédelem érdekében elrejthetnek egy alkalmazást, áthelyezve azt egy zárolt, rejtett alkalmazások mappába.”

Amikor egy alkalmazás le van zárva vagy el van rejtve, az alkalmazáson belüli tartalmak, például az üzenetek vagy e-mailek nem jelennek meg a kereséskor.

A vállalat szerint az új funkció „még nagyobb kontrollt biztosít a felhasználók számára olyan eszközökkel, amelyekkel kezelhetik, hogy ki láthatja az alkalmazásaikat, hogyan osztják meg a kapcsolataikat, és hogyan csatlakozik az iPhone a kiegészítőkhöz”.

A közösségi médiában azonban sokan fejezték ki aggodalmukat az új funkcióval kapcsolatban - és azzal kapcsolatban, hogy mit lehet kezdeni vele. Az egyik felhasználó a következőket írta:

„Az iOS új adatvédelmi funkciója segíteni fogja a hűtleneket az egész világon, mivel lehetővé teszi bizonyos alkalmazások elrejtését még akkor is, ha valaki másnak adod át a telefonodat, hogy zenét vagy valamit változtasson. Szép.”

Egy másik kommentelő „a félrelépők paradicsomának” nevezte a funkciót:

„Az almás frissítésen elrejtheted és zárolhatod az alkalmazásokat, és még akkor sem jelennek meg, ha szavakra keresel rá a keresősávban.”

Pontos dátumot nem adtak meg, hogy mikortól lesz elérhető az új verzió, de biztosak vagyunk benne, hogy félrelépők milliói várják tűkön ülve, mint a messiást.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk