ÉLETMÓD

Ez a forró ital védelmet nyújthat a Covid ellen - mennyit igyunk belőle?

Egy új kutatás szerint napi egy-két csésze elfogyasztása segít legyőzni a Covid-fertőzést.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. november 24.


Megosztom
Link másolása

Bár hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha már túl lennénk az egészen, a Covid most is fertőz, újabb és újabb variánsai itt köröznek körülöttünk. A zöld tea fogyasztásáról nemrégiben állapították meg, hogy hatékonyan „inaktiválja” a Covidot. A BMC Cell & Bioscience folyóiratban most megjelent új tanulmány szerint a kávé is segíthet a Covid-fertőzés elleni harcban.

2020 vége óta számos változata terjedt el a vírusnak világszerte. A legújabb jelentések szerint az Omicron variáns legalább 32 mutációt tartalmaz, kétszer annyit, mint a Delta variáns. Persze a Covid emlékeztető vakcinák kifejlesztése segít a vírus elleni harcban, ugyanakkor számos szakértő hangsúlyozza a táplálkozás fontosságát is.

A kutatások szerint a rendszeres testmozgás és a polifenolokban gazdag étrend erősítheti az immunrendszert, és csökkentheti a súlyos Covid kialakulásának kockázatát.

A kávé, amely szintén gazdag polifenolban, például klorogénsavban (CGA), kávésavban (CAA), cafestolban, melanoidinokban és trigonellinben, számos tanulmányban a fontos forrásként ismerték el.

Korábbi tanulmányok szerint a kávéban található CGA pozitívan befolyásolhatja a vérnyomást, a lipidprofilt, a glikémiát és az inzulinrezisztenciát, hozzájárulva a metabolikus szindróma javulásához, valamint fokozza az anyagcserét, a csökkenti a gyulladást, javítja a szív- és érrendszer egészségét és a májműködést.

Egy új tanulmányban a kutatók a kávé hatékonyságát vizsgálták. Úgy találták, hogy a kávé egy új eszköz lehet a Covid fertőzés csökkentésére

a tüskefehérje ACE2 kölcsönhatásának blokkolásával, a TMPRSS2 és a CTSL aktivitás lelassításával és a TMPRSS2 és az ACE2 fehérjeszintjének megszabadításával. A kutatók felfedezték, hogy a kávéban lévő anyagok korlátozzák a Covid-fertőzést (43-54 százalékos hatékonysággal), ebben a koffeinmentes kávé is hasonló eredményt ért el.

A 64 ember bevonásával végzett vizsgálatban a napi egy-két csésze kávé fogyasztása hatékonynak bizonyult több Covid-változat elszaporodásának megállításában.

A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy a kávéfogyasztás a fertőzést követő hat órán belül kulcsfontosságú, és azt javasolják, hogy ezután az időszak után még egy csésze kávét igyunk a fertőzés megállításának érdekében.

Összességében a kutatók azt találták, hogy a kávéfogyasztás megfelelő étrendi stratégia lehet a fertőzés megelőzésére.

Ugyanakkor csak mértékkel szabad inni belőle, napi négy csészénél több kávé már megemelheti a vérnyomást.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Egy kutatás szerint az első menzeszed időpontja elárulja, meddig fogsz élni
Az eredmények szerint nem mindegy, kinek, mikor jön meg az első menstruációja, ahogy a menopauza időpontja is összefügg a várható élettartammal.

Megosztom
Link másolása

Egészen biztosan minden nő emlékszik rá, hány éves korában jött meg az első menzesze. Ő volt-e az első az osztályban, vagy inkább a későn érők közé tartozott?

Habár akkor inkább csak a tini évekhez és a gimis élményekhez volt köze, most egy kutatás szerint ez a dátum az egészséggel és az élettartammal is összefüggésben lehet.

Ugyanis a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint azok a nők, akiknek később jött meg az első menstruációjuk, nagyobb valószínűséggel tovább élnek.

A vizsgálat során a kutatók 16 000 menopauza utáni nő adatait vizsgálták, akiket a Women's Health Initiative keretében gyűjtöttek össze.

Ennek során megállapították, hogy mind az első menstruáció, mind a menopauza időpontja összefüggést mutat az általános egészségi állapot és a hosszú élettartam szempontjából.

A kutatás szerint a 12 éves kortól beköszöntő menstruáció, valamint az 50 éves kor után történő menopauza kezdete összefügg a hosszabb életkorral.

További érdekes tanulságként azt is kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akiknek később jött meg a menstruációjuk, kisebb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség vagy függtek rá a dohányzásra.

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
Kávé vagy tea? Egy kutatás szerint az egyik növeli a stroke kockázatát, a másik pedig csökkenti azt
Mindkettőnek számos egészségügyi előnye van, de melyik a jobb, ha a stroke-ot vesszük figyelembe?
Fehér Adél - sassy.hu
2024. október 04.


Megosztom
Link másolása

Melyik jobb az egészségednek, a kávé vagy a tea?

Mindkettőről azt állítják, hogy számos egészségügyi előnye van, de amikor a szívroham vagy a stroke kockázatáról van szó, úgy tűnik, hogy az egyik azért jobb, mint a másik.

Egy több mint 25 000 ember bevonásával végzett nemzetközi tanulmány szerint a napi négy csészénél több kávé fogyasztása közel 40 százalékkal növeli a stroke kockázatát.

Eközben ugyanennyi tea csaknem egyötödével csökkentette a kockázatot. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a gyakori kávéfogyasztóknak nagyobb valószínűséggel lehetnek szívproblémáik, például magas vérnyomásuk, ami növeli a stroke kockázatát.

Az International Journal of Stroke című szakfolyóiratban júliusban közzétett tanulmányhoz a kutatók 32 országból 26 950 felnőttet vontak be, akiknek mintegy fele az elmúlt napokban élt túl egy stroke-ot.

A betegeket átlagosan körülbelül két és fél nappal a stroke elszenvedése után kérdezték meg.

A résztvevők átlagos életkora 61 év volt, és a legtöbbjük férfi. A beteg nagy része túlsúlyos volt, ami a stroke kockázati tényezője.

A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki kórtörténetükről, étrendjükről, fizikai aktivitásukról és egyéb stroke-kockázati tényezőkről, mint például a dohányzás és a magas vérnyomás.

Azt is megkérdezték tőlük, hogy naponta hány csésze kávét, kínai/japán zöld teát, fekete teát és egyéb teafajtákat fogyasztottak. A résztvevők közül körülbelül minden ötödik egyiket sem szokta inni, míg közel felük inkább a teát választotta.

A kutatócsoport megállapította, hogy a napi négy vagy több csésze kávé fogyasztása 37 százalékkal növelte a stroke kockázatát. Ugyanakkor ugyanennyi, bármilyen fajta tea fogyasztása 19 százalékkal csökkentette azt.

A fekete teák 29 százalékkal, a zöld tea 27 százalékkal csökkentette a stroke kockázatát.

A három vagy annál kevesebb csésze kávé fogyasztása és a stroke között nem volt mérhető kapcsolat. A kutatók megjegyezték, hogy a túlzott kávéfogyasztásnak azért lehet ilyen káros hatása, mert azok, akik ennyi kávét isznak, hajlamosak voltak olyan problémákra, mint a magas vérnyomás és a magas pulzusszám.

A kávé koffeintartalma magasabb, mint a teáé, körülbelül 80-100 milligrammot tartalmaz egy csésze, szemben a teában található 50 milligrammal. A koffein bizonyítottan elősegíti az adrenalin felszabadulását, ami megemeli a szívritmust és a vérnyomást.

Tartósan ezek a hatások károsíthatják az agyi ereket, növelve a vérrögök és a stroke kialakulásának kockázatát.

A kutatók azonban megjegyezték, hogy a tej hozzáadása bármilyen típusú teához semmissé tette a stroke-kal kapcsolatos összes potenciális előnyét.

Ennek az lehet az oka, hogy a tej blokkolja az antioxidánsokat, a kávéban és a teában egyaránt megtalálható hasznos molekulákat, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást, amely végül is stroke-hoz vezethet.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Azt állítja egy idős brit nő, hogy évek óta nem fürdött és az ágyneműjét sem mosta ki
Az egészre az tette fel a koronát, amikor a hivatásos takarítók döglött egeret találtak az egyik hálószobában a kanapé alatt.

Megosztom
Link másolása

A legtöbb ember havonta legalább kétszer kimossa az ágyneműhuzatot. És aki ad magára, az időnként kimossa az ágyneműjét is.

Ám Cornelia Bayley-t - legalábbis állítása szerint - nem ilyen fából faragták.

Állítólag évek óta nem fürdött és több évtizede nem takarított.

A nő annak idején egy takarítós műsorban is szerepelt, amikor segítséget kért 10 szobás, műemléki védettséget élvező otthona takarításához, mivel már összecsaptak a feje fölött a hullámok.

Cornelia Bayley régiségkereskedő volt, és 1985-ben 70 ezer fontért vásárolta meg a walesi Plas Teg kastélyt. Ez mai árfolyamon számolva olyan 31 millió forint, szóval nem lehet azt mondani, hogy drágán kapta meg az ingatlant.

A nő azt mondta, soha nem használt tisztítószereket a takarításhoz, csak vizet, mert utálja a tisztítószereket, nem mosta ki a szőnyeget, kárpitot, ágyneműt sem, arra a bizarr indokra hivatkozva, hogy kastélyt abban az állapotban tarthassa meg, amelyben megvásárolta.

Sokan úgy tartják, hogy a valódi ok a pénz. Az épület fenntartása ugyanis kimerítette anyagi forrásait, a nyugdíja nem volt elég a karbantartásra, sőt, egy idő után már a melegvízre sem, a fürdőkádját penész borította a takarítócsapat megérkezése előtt.

A konyháját ő maga tisztának tartotta, de a takarítók el voltak képedve, amikor látták, milyen állapotok uralkodnak, például a mikrohullámú sütőben. Cornelia megmutatta azt is, hogy az olajradiátorral melegített könyvtárszobában alszik, a szófán, és kiderült, hogy az ágyneműjét az íróasztal mögé gyűri napközben.

A "csúcs" az volt, amikor az egyik hálószobában döglött egeret találtak a kanapé alatt a takarítók.

A leírhatatlan állapotokról szóló videót itt láthatjátok:

Forrás: Femina

Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A kedvenc üdítőid akár meg is ölhetnek – van, amelyik fogyasztása agyvérzést is okozhat
A legrosszabbak a szénsavas üdítők, akár cukorral, akár édesítőszerrel készültek.

Megosztom
Link másolása

Végzetesek is lehetnek egyes üdítőitalok.

Különösyen, ha sokat iszol belőlük.

Egy nagy lélegzetvételű kutatás szerint ugyanis egyes italok és a stroke veszélye között összefüggés van.

A vizsgálatot a Galwayi Egyetem vezetésével, a kanadai McMaster Egyetemmel és nemzetközi stroke-kutatókkal együttműködve végezték, az eredményekről pedog beszámolt a scitechdaily.com.

A közzétett tanulmányok szerint

a szénsavas üdítők és gyümölcslevek rendszeres fogyasztása növeli a stroke kockázatát. A napi négy csészénél több kávé fogyasztása szintén magasabb kockázattal jár.

Andrew Smyth professzor, a kutatás vezetője azt mondta:

a frissen facsart gyümölcslevek valószínűleg előnyösek, ám a tartósítószert és sok hozzáadott cukrot tartalmazó, sűrítményekből készült gyümölcsitalok károsak lehetnek az egészségre. Sőt, a vizsgálat azt is kimutatta, hogy annál nagyobb a stroke esélye, minél több szénsavas üdítőt iszik valaki.

A szénsavas italok, akár hagyományos cukrot, akár mesterséges édesítőszert tartalmaznak, 22 százalékkal növelik a stroke esélyét. A gyümölcsitalok fogyasztása pedig a vérzéses stroke kockázatát 37 százalékkal növeli.

Viszont a fekete tea és a zöld tea csökkenti a stroke kockázatát. Napi 3-4 csésze fekete tea 29 százalékkal, ugyanennyi zöld tea pedig 27 százalékkal csökkenti a stroke kockázatát.

A kockázat tovább csökkenthető egészséges életmóddal, egészséges étrenddel és megfelelő mozgással.

Forrás: Scitechdaily

Megosztom
Link másolása