GYEREK

„A gyereknek nem hallgass a neve, az asszony nem verve jó” - sokan magukra ismerhetnek az év legfontosabb előadásában

Az idei évad legfontosabb előadása hamarosan színpadra kerül. Különlegessége, hogy ezennel civil emberek történeteit hallhatja a közönség. Gyerekkori bántalmazásról, abúzusról, szexuális visszaélésről. A szívszorító történetekről Szalai Kriszta rendező mesélt nekünk.

Megosztom
Link másolása

Szalai Kriszta kiemelkedő érzékkel és szenvedéllyel választja meg történeteit és karaktereit. Stílusa egyedülálló, emberi nyitottsága irigylésre méltó. Alkotásai maradandó nyomot hagynak a nézőkben, nincs ez másképp új projektjével sem. Április 21.-én Kiabálj címmel a Marczibányi téren egy színházi este keretében  14 ember meséli el traumatizált gyermekkorát és a legfontosabbat, hogyan tudott abból talpra állni.

- Az előadás teljesen független a magyar közélet eseményeitől. Egy éve kezdtem foglalkozni ezzel a projekttel, lehidaltam, amikor kiderült, hogy gyerekbántalmazás ügyben kegyelemet adtak egy bűnrészesnek. Ahogy egyre hangosabb lett a közvélemény, úgy egyre jobban féltem, hogy mi lesz, ha ez az ügy megzavarja a projektemet, ugyanis az április 21-i előadás célja, hogy az emberek merjenek beszélni arról, ami történt velük, és a személyes történeteiken keresztül gyógyítsanak másokat. Végül a közéleti események nem befolyásolták az ötletemet, sőt az emberek elkezdtek figyelni a gyerekbántalmazás témájára, aminek régóta itt volt az ideje.

Érdekes, hogy éppen egy kegyelmi ügy kellett ahhoz, hogy végre nyilvánosságra kerüljenek az elhallgatott esetek.

Tehát ezt a programot nem a politikai botrány inspirálta, hanem valójában egy film, a Három óriásplakát Ebbing határában. Ez a film egy nőről szól, akinek megerőszakolták és megölték a lányát, az édesanya pedig küzd az igazáért, de a küzdelme idegesítővé válik a társadalom számára – érdemes megnézni a filmet. Ugyanis ez történik hazánkban is, aki előáll a történetével, újra bántalmazottá válik. Amikor napvilágra kerül egy gyerekbántalmazási ügy, akkor hirtelen mindenki felháborodik, de végül semmi sem történik. Ezért feladatunk, hogy megtanítsuk a gyerekeket arra, hogyan tudnak beszélni arról, ha bántalmazás áldozatai lettek. Vagyis nem csupán egy színházi előadásról van szó, hanem egy három részből álló programról. Elsősorban a zaklatás, abúzus és szexuális visszaélések témájában indítottunk el tanórai foglalkozásokat, amelyet április első hetében vittünk el az első iskolába, és terveim szerint folyamatosan fogjuk vinni újabb oktatási intézményékbe.

- Hogyan lehet megtanítani a gyerekeket arra, hogy bátran és nyíltan beszéljenek arról, amiről sokszor még a felnőttek sem tudnak?

- Az iskolai foglalkozások során tiszteletben tartjuk a gyerekek intim terét, nem teszünk fel nekik egyértelmű kérdéseket, helyette azt kérdezzük, tőlük: mit csinálnál, ha egy társadat bántalmaznák? Ezáltal

ráismerhetnek a saját esetükre, amennyiben áldozattá váltak. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal több az érintett, mint gondoltuk.

Volt iskola, ahol előzetesen kérték, hogy ne beszéljünk kifejezetten a szexuális bántalmazásról, mert az osztályban több áldozat is van. Az tanórai foglalkozások célja, hogy a gyerekek felismerjék, hogyan és kinek mondhatják el, ha bántalmazzák őket. Ezen kívül most a közelgő színházi előadásra koncentrálok, amelynek célja a bántalmazott felnőttek gyógyítása.

Szalai Kriszta estje megtörtént eseteket tár fel

- Civil emberek a színpadon, a téma: gyerekbántalmazás. Hogyan vetted rá az érintetteket, hogy újra feltépjék a régi sebeket?

- Nem kellett rávenni senkit, egyszerűen kiírtam Facebook-on, hogy érintett személyeket keresek, az emberek pedig önként vállalták, hogy megosztják velem a történeteiket. Végül olyan sokan jelentkeztek, hogy másfél órán belül összegyűlt egy estére való történet. Az előadásban tizennégy felnőtt történetét hallhatjuk, ők főleg civilek, de van köztük egy színésznő és két terapeuta is. A többségüket nem ismertem korábban, az említett színésznő viszont régi ismerősöm, megdöbbentő a története.

A résztvevők között van két személy, akik nem tudják vállalni, hogy színpadra állnak, ugyanis túl szörnyű dolgokat műveltek velük ahhoz, hogy ezt nyilvánosan megosszák, ezért az ő történeteiket felolvassuk.

Illetve van, akinek alkoholisták voltak a szülei, így vált áldozattá. Nagyon érdekes volt, amikor ez a férfi elmesélte nekem, hogy ittak a szülei, majd hozzátette, hogy ez teljesen átlagos, mondván a legtöbb kisfiúval pontosan ugyanez történt gyerekkorában: az apja elvitte őt a kocsmába, ahol jól lerészegedett.

- Mi a helyzet a projekt harmadik részével?

- Mondatokat gyűjtök a gyerekektől arról, hogy mit üzennek a felnőtteknek, a fő kérdés, hogy mitől lehet biztonságos egy gyerek élete. Az üzeneteket gyereknap környékén szeretném kiplakátolni.

- A bántalmazásnak számos arca van. Egy előadás nem fog áttörő változást hozni, de sokat segíthet. Mit remélsz ettől a projekttől?

- Szeretnék elindítani egy változást, hogy a gyereknek nem hallgass a neve, a gyerek nem verve jó, az asszony nem verve jó. A gyereknek is van szava, az asszonynak is van szava. Végső soron pedig merjük kimondani, mi történt velünk, és ezzel másokat is bátorítsunk a megosztásra, a cselekvésre, a segítségkérésre.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
Ez a két fő módja annak, ahogy a szülők nárcisztikussá tehetik a gyerekeiket
Nem mindegy, hogyan neveljük a gyerekeinket. Van két fő irány, amire azonban különösen érdemes odafigyelni.

Megosztom
Link másolása

Senki sem mondta, hogy szülőnek lenni könnyű, azt meg pláne nem, hogy mekkora kihívás egy érzelmileg stabil gyerekeket nevelni. Szülőként persze folyamatosan rettegünk attól, hogy elrontjuk valahol, és a gyermekeink érzelmileg destruktívak lesznek.

Az egyik legrosszabb kimenetel, amit a legtöbb szülő el tud képzelni az az, hogy a gyermekük nárcisztikus lesz. De vajon megelőzhetjük-e ezt valahogyan?

A Transforming Together című podcastban a műsorvezető Andrea Miller és Dr. Stan Tatkin pszichológus pont erről beszélgettek, és két fő okot neveztek meg, melynek köszönhetően a szülők akarva akaratlanul is nárcisztikussá tehetik gyerekeiket.

1. Megtanulják, hogyan kell irányítani és manipulálni az imádott szülőket.

A legnagyobb lecke, amit szülőként meg kell tanulnod, hogy hogyan állj ki a gyermekeiddel szemben. Meg kell tanulni határokat szabni.

De mi történik akkor, ha nem tudunk következetesek lenni velük?

„Mi történik, ha nem ezt tesszük? Amikor nem állunk ki? A gyerek egyszerűen elveszíti a tiszteletét irányodba”.

A gyermeked emiatt majd úgy nő fel, hogy gyengének és inkompetensnek tart téged, ennek köszönhetően elkezd kevésbé tisztelni, majd azt is megtanulja, hogyan manipulálhat és irányíthat téged, mint szülőt.

A határszabásra szükség van, ezzel teremtjük meg számukra a kiszámíthatóságot és a biztonságot. A gyerekek persze gyerekek, és folyton feszegetik ezeket, de ilyenkor is tartania kell magát a szülőnek, különben a fent írtak válnak valóra.

Ha változtatni szeretnél, kezd el megmutatni a gyereknek, hogy vannak határok, a tetteinek pedig következményei vannak. Ez nem egyenlő a büntetéssel, félreértés ne essék, egyszerűen csak az életkorának megfelelően vond felelősségre, ha megszegi a szabályokat, esetleg tiszteletlenül viselkedik.

Emellett nagyon fontos, hogy elfogadd az érzéseit, mégha bagatellnek is tartod, ezzel mutatsz neki jó példát a jövőre nézve.

2. Túlságosan szigorú szülői magatartás

A túlságosan szigorú vagy tekintélyelvű, rugalmatlan és rideg szülő szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermek nárcisztikussá váljon.

Figyelembe veszed a gyereked érzéseit? Tudja a gyereked értelmezni a saját érzéseit? Ha nem tudja, akkor valószínűleg egész életében másokat fog eltaposni, mert nem alakult ki benne az empátia vagy a tisztelet mások irányába.

Ezért fontos odafigyelni a nevelés során a szeretet és a szigor közötti kényes egyensúlyra.

A gondoskodó szülők érzékenyek és támogatóak, ugyanakkor határozott határokat szabnak gyermekeik számára. A szabályok magyarázatával, megbeszéléssel és érveléssel próbálják irányítani a gyerekek viselkedését. Meghallgatják a gyermek álláspontját, de nem mindig fogadják el azokat.

Mint minden más dologban az életben, itt is egyensúlyra van szükség. És a valóság az, hogy nem várhatod el a gyermekedtől, hogy tiszteljen téged, ha nem viselkedsz úgy. A másik oldalon viszont nem várhatod el a gyermekedtől, hogy érzelmileg biztonságban legyen, ha te sem érzed magad abban, és nem tudod ezt megteremteni számára sem.

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása

GYEREK
A Rovatból
3 mérgező mondat, amit inkább soha ne mondj a gyerekednek
Ismerjük a pattanásig feszült idegeket, amikor egyszerűen csak kijönnek a szádból azok a mondatok, amiket később megbánsz. Mégis van három olyan, amit a gyereked érdekében mindenképp érdemes elkerülni.

Megosztom
Link másolása

Érzed, hogy jön. Szülőként a törésponton vagy. A gyerekeid minden egyes gombot megnyomtak, amit csak tudtak, és a józan eszed egyre és egyre inkább átadja az irányítást egy mélyebb, mindent elsöprő felsőbb hatalomnak.

Minden ismert szülői trükköt kipróbáltál már, persze teljesen eredménytelenül. Csendben elszámoltál a fejedben 10-ig, majd rájöttél, hogy már régen túl vagy azon a ponton, ahonnan még lett volna visszaút.

Frusztrációd a tetőfokára hág, és elveszíted a türelmedet.

Minden szülő volt már a helyedben, és minden szülő mondott már olyat, amit azonnal vissza akart szívni. Látjuk a gyermekünkre gyakorolt azonnali hatást, amint a szavak elhagyják a szánkat. Íme három olyan mondat, amit azonban mindezek ellenére is feltétlenül el kell kerülnöd.

Íme 3 mérgező mondat, amit inkább soha ne mondj a gyereknek:

1. Mi a baj veled?

A gyerekeink néha a legszürreálisabb döntéseket hozzák meg, ami felnőtt fejjel egyértelműen hülyeség, azt néha ők egyáltalán nem annak látják. Ilyenkor csak a fejünket fogva ámulunk, és akaratlanul is kicsúszik a szánkon, hogy: „Mégis mi a bajod?”

Gyermekeink persze visszahőkölnek a kemény szavaktól, és próbálnak okot találni arra, hogy miért is kerültek ilyen helyzetbe. A valóság a következő: semmi baj nincs a gyerekkel. Az ég egy adta világon semmi. Az agyuk ilyenkor még fejlődésben van, és szó szerint nincs meg sem a fizikai, sem az intellektuális képességük ahhoz, hogy valóban végiggondolják, mi is a döntéseik következménye.

@connectedparentingau What not to say to your kids #parentingtips #parentinghacks #parenteducation #gentleparenting ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO

Persze, ha egyszer már elhagyták a szavak a szádat, nyilván nem lehet visszaszívni. De bocsánatot tudsz kérni, és el tudod mondani, hogy ez hiba volt. Esetleg érdemes más szavakkal megkérdezni, miért tette, amit tett, hiszen végeredményben csak meg akarod érteni, miért hozta meg azt a bizonyos döntést. Ezután érdemes lehet alternatív választást felajánlani, hogy ha legközelebb ilyen helyzetbe kerül, tudja, van más mód is.

2. Miért nem tudsz olyan lenni, mint...?

Ez a kérdés minden gyerek önbizalom-gyilkosa! Minden gyermek csodálatosan megalkotott egyéniség és minden tekintetben egyedi. Soha nem lesznek olyanok, mint a testvérük, az unokatestvérük vagy egy másik gyerek az osztályukban. Ők mindig egyediek lesznek. Ez a csodálatos dolog az emberi létben. Mindannyian hihetetlenek vagyunk a magunk módján.

Hogyan lehet ezt helyrehozni? Ugyanúgy, mint az előző esetben. Kérj bocsánatot! Mondd el neki, hogy sajnálod, amiért többet vagy éppen mást vártál tőle, ettől függetlenül szereted őt.

3. Annyira dühös vagyok rád, hogy ...(a megfelelő szülői fenyegetés jön ide) tudnék

Egy túlfeszített helyzetben sajnos túl hirtelen mondunk ki dolgokat, ami lehet egy büntetés, fenyegetés vagy bármi ehhez hasonló. Ezek úgy hatnak, mint egy képzeletbeli korbács, egy-egy kemény szó megfelel egy-egy csattanással a gyermeked érzésein. Nem érdemes tehát ilyesmikkel dobálózni, tényleg igyekezzünk kivonni magunkat a helyzetből, megnyugodni, és később lehiggadva, nyugodtan átbeszélni az elmérgesedett szituációt.

@mrchazzmrchazz There are so many things you can do for everyone to be successful before you get to #consequences #preschoolparents #preschoolteacher #moms #dads ♬ original sound - Chazz Lewis

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Cukros üdítőt töltött még a cumisüvegébe is, megölte vele saját lányát egy nő Ohio államban
Ítélet született az anya ügyében, aki Mountain Dew üditővel itatta a 4 éves kislányát. A gyermek a cukorbetegség szövődményeibe halt bele, rövid életében pedig nagyrészt szenvedett.

Megosztom
Link másolása

Börtönbüntetésre ítélték az ohiói anyát, aki nagyrészt Mountain Dew-t adott a gyerekének, más élelmiszert szegény kislány alig látott.

A 41 éves Tamara Bankst legalább kilenc év börtönbüntetésre ítélték, miután korábban bűnösnek vallotta magát 4 éves lánya, Karmity 2022-es haláláért.

A vád nem szándékos emberölés volt.

Karmity még 2022-ben halt meg. A nő és a gyerek apja, Christopher Hoeb szólongatták, de nem reagált, ekkor hívták a 911-et. Bár a mentőknek sikerült újraéleszteniük, a kórházba szállítás után agyhalottnak nyilvánították. Pár nappal később kapcsolták le a lélegeztetőgépről.

A halottkém a lány halálának okát diabéteszes ketoacidózisként állapította meg, amely a cukorbetegség súlyos szövődménye.

A Clermont megyei ügyész, Mark Tekulve azt nyilatkozta, hogy a kislány a rövid élete nagy részében szenvedett szülei elhanyagolása és bántalmazása miatt.

Szülei megtagadták tőle a megfelelő táplálkozást és az orvosi ellátást is.

A kislánynak nem diagnosztizált cukorbetegsége volt.

Egyrészt még 4 évesen is cumisüvegből etették, amibe némi csecsemőknek való tápszert és cukros üdítőitalt kevertek.

A FOX 19 arról számolt be, hogy Karmity fogai teljesen tönkrementek ettől a "diétától", és a bizonyítékok alapján nagy a valószínűsége, hogy fogorvos sem látta őt soha.

"Ez az egyik legtragikusabb eset, amivel valaha találkoztam" - nyilatkozta Clay Tharp, a Clermont megyei ügyész-helyettes.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a tragédia megelőzhető lett volna, ha a diabéteszt időben diagnosztizálják és kezelik, nem mellesleg helyesen táplálják és gondozzák a gyermeket.

A gyerek anyja a bírónak azt mondta a bíróságon: "Azt hittem, vigyázok rá."

A párnak egyébként idősebb gyerekei is vannak, akikkel szintén nem bántak jól a szülők. Egyikük szintén négy éves korában kómába esett szintén nem diagnosztizált cukorbetegség miatt. Miután felépült a kómából, az orvosi vizsgálatokra nem jártak a gyerekkel.

Banks és Hoeb ellen gyilkosság, nem szándékos emberölés és kétrendbeli gyermekveszélyeztetés miatt emeltek vádat. A gyilkossággal és a gyermek veszélyeztetésével kapcsolatos vádakat később elutasították.

Bankshoz hasonlóan Hoeb is bűnösnek vallotta magát a nem szándékos emberölésben.

Bár Bankst kilenc év börtönbüntetésre ítélték, de ha magatartása nem kielégítő, az ohiói állam törvényei értelmében meghosszabbítható a büntetés, így akár 13 és fél évig is börtönben lehet.


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Sosem mosta meg kétéves kislánya haját ez az anyuka - mindennek lehordták a trollok
Az anyuka szerint a sampon csak marketingfogás, a kislánya haja így sem zsírosodik.

Megosztom
Link másolása

Egy anyuka érdekes tényt osztott meg TikTok-csatornáján. Videójában ugyanis arról mesél, hogy

samponnal még sosem mosta meg kétéves kislánya haját, kizárólag vízzel szokta leöblíteni.

Persze azért azt is elárulta, hogy időnként argán olajat ken rá, illetve hetente vagy kéthetente hajmaszkot is használ.

„Ui.: soha nem zsírosodik!”

- írta a videóhoz.

Posztja azonban drámaian megosztotta a nézőket, és sokan szidni kezdték az édesanyát.

„Ez undorító!”

- írta például valaki, amire Echika elmondta, hogy szerinte nem az, ő ugyanis hajspecialista volt egy fodrászcégnél, így tisztában van vele, hogy a víz mindent leöblít, a haj saját természetes olajai pedig elvégzik a munka többi részét.

Persze azért kommentben többen rákérdeztek arra is, hogy

ugye tudja, hogy a víz nem távolítja el a koszt és a baktériumokat, de Echika erre azt válaszolta, hogy szerinte a sampon csak egy jó marketingfogás.

„És mivel az emberek hozzászoktak, a hajad minden alkalommal zsíros lesz, így újra használni fogod.” - írta hozzá.

Szerinte a hajra került ételt is tökéletesen eltávolítja a víz, de egy kis hajpakolással vagy olajjal lehet még rajta segíteni.

„A sampon csak megöli az összes jó olajat.” - tette hozzá.

@itsechika My tips! ❤ 1. Wash/rinse only with water 2. Use argan oil occasionally 3. Use a hair mask once a week/every 2 week Let your toddler enjoy long luscious hair without knots ❤ PS. IT NEVER GETS GREASY! #hairtips #longhair #fyp #toddlersoftiktok ♬ Isn't She Lovely - UNDRESSD & Ellie May

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása