GASZTRO

Itt egy 3 hozzávalóból álló csoki mousse, amit tuti el fogsz készíteni még ma este

Őszintén: vannak napok, amikor nem akarod a konyhát háborús övezetté változtatni, csak egy olyan desszertet akarsz, ami úgy néz ki, mintha órákig szöszmötöltél volna vele, közben meg 10 perc alatt összedobod.

Megosztom
Link másolása

Ez a csokihab épp az ilyen esték miatt jött létre: csokisabb, légiesebb, lustább verziója mindannak, amit eddig csokihabról gondoltál.

Nincs zselatin.

Nincsenek tojások.

Nincs gőzfürdő.

Csak tiszta, meztelen édességmágia.

A három varázsló, akik mindent visznek:

- 1 csésze habtejszín

- 1 csésze apróra tört csoki

- egy csipet tengeri só (igen, ez is számít, mert az íz számít)

(Opcionálisan: egy kis vanília vagy eszpresszópor, ha ma kicsit extrább napod van.)

Hogyan készül ez a mágia?

Először is: olvaszd meg a csokit, mikróban vagy vízgőz felett.

Ha mikrózol, 20-30 másodpercenként kevergesd meg, különben sírni fogsz a szétégett csokoládéd felett.

Ha szép sima és selymes, keverd bele a csipetnyi sót – ez az apróság brutálisan feldobja az ízeket.

Várd meg, amíg a csoki nem lesz már tűzforró, de még nem is hűlt ki teljesen – valahol egy kellemes meleg ölelés szintjén áll.

Közben verd fel a tejszínt lágy habbá – amikor már felhőszerű, de még nem kemény, akkor jó.

És most jön a fő attrakció: óvatosan forgasd bele a hűvös, de még folyós csokit a habba.

Nem szabad kevergetni, csak hajtogatni, mintha egy álmos gyereket takarnál be.

Az eredmény: egy krémes, gazdag csokihab, amit igazából fel kéne címkézni „veszélyes édesség”-ként.

Hűtés, tálalás, életöröm

Kanalazd kis tálkákba, bögrékbe, vagy abba, amiből legszívesebben ennéd, aztán irány a hűtő. Legalább egy órát pihenjen (minél tovább, annál brutálisabb lesz az állaga).

Díszítheted tejszínhabbal, bogyós gyümölcsökkel, ropogós perecdarabokkal, de igazából semmi nem kell hozzá, hogy letarolja az ízlelőbimbóidat.

Ez az a recept, ami miatt még azok is desszertmániásokká válnak, akik azt se tudják, merre van a sütő ajtaja.

Ha kicsit villogni akarsz:

- használj extramagas kakaótartalmú csokit a felnőttesebb vibe-ért

- dobhatsz bele egy csipet fahéjat vagy chilit, ha ma tüzes napod van

- vagy rétegezd összetört kekszekkel egy hirtelen jött pohárkrémhez

És most jön az a rész, hogy rájössz: ezt ma este tényleg meg fogod csinálni.

Ha van otthon csoki, tejszín meg öt perced, akkor most szólok: ez a te estéd. Ez az a desszert, ami túl könnyű ahhoz, hogy ennyire finom legyen - mégis az.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Már úgy mondjuk, hogy reflux, mintha teljesen normális állapot lenne - a szakértő elmondja, mit használj ellene
A reflux népbetegség, egyre többeket érint - pedig ennek nem kéne így lennie, és egy kis gyomorbántalomnál komolyabb problémákat is okozhat.

Megosztom
Link másolása

Dr. G. Kiss Orsolya orvos, farmakológus, táplálkozástudományi szakember szerint a reflux népbetegség lett - írja az RTL. A csatorna szakértője elmondta, hogy a "népszerűsége" ellenére ez

nem egy természetes és egészséges állapot, a visszafordításán, nem pedig az elnyomásán és a helytelen életmód folytatásán kell legyen a hangsúly.

Szerencsére van visszaút, és elmondja azt is, mit kell tenni ahhoz, hogy ismét jól működjön az ember gyomra. Szerinte gyógyszer nélkül is visszafordítható a reflux, amelynek nem csak az étkezés állhat a hátterében,

a kiváltó okok közt szerepelnek az unalomig ismételten helytelen életmódbéli lépések:

a túlsúly, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a nem megfelelő stressztűrő képesség kialakítása és még a kialvatlanság is.

Az egyszerű gyomorégésen túl számos kockázata van a refluxnak.

"A reflux nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is lehet: felmaródást, fekélyt, akár vérzést is okozhat. Ezért fontos időben orvoshoz fordulni"

- mondja az orvos, aki szerint ilyen esetben sürgető az életmódváltás.

Aki nemcsak a refluxot szeretné megszüntetni, hanem gyógyszer nélkül szeretné megállni a helyét a nagyvilágban, annak

a szénsavas és koffein tartalmú italokat kerülnie kell, ahogy a túlfűszerezett, csípős és túlzottan zsíros ételeket is. Valljuk be, ez azért más kórállapotoknál is óriási tehermentesítés a szervezetnek.

Az inkább többször keveset evés alapjait kellene lefektetni, hogy a gyomor ne terhelődjön túl, illetve a túl sok plusz kilóból is le kéne faragni. Bár az orvos a stressz minimalizálását javasolja, inkább érdemes ezt úgy felfogni, hogy optimalizáljuk azt. A stresszorok sosem szűnnek meg, illetve a szervezet egészséges működéshez fontos tényezők, ám

az optimális szintet megküzdési stratégiák kialakításával fenn kell tartani, hogy elkerüljünk egy csomó betegséget.

Ezekkel a nem is olyan apró, de 100 százalékban kontrollálható lépésekkel az ember ismét ura lehet a testének, és

egy idő után nem csak a reflux tünetei szűnhetnek meg,

hanem javulhat az alvás minősége, jókedvűbb és energikusabb lehet az ember anélkül, hogy tízezreket hagyna a gyógyszertárban.

A gyógynövény alapú savcsökkentők, reflux ellenes lúgos vizek és még a szódabikarbóna is csak tüneti megoldást jelentenek egyébként,

amellyel maga a probléma nem szüntethető meg. A fogyasztást követően a tünetek csökkennek, ugyanakkor a probléma tovább mélyül, hiszen az illető a kiváltó okokra nem helyezett hangsúlyt.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Új kávéőrület hódít a TikTokon - a felhőkávé nem csak menő, de plusz tápanyagokkal dobja fel a napodat
Tényleg nem lehet egy percre se letenni a telefonod, mert mire újra felnézel, már máshogy isszák a kávét is.

Megosztom
Link másolása

A TikTok most kókuszvízzel issza a feketét – és az őrület neve: felhőkávé. Most épp kókuszvízre húzott eszpresszóval próbálják újradefiniálni a reggeleket – és ez nem vicc, hanem TikTok-trend. A neve: felhőkávé (cloud coffee), és

ha minden igaz, hidratál, finom, és úgy pörget be, hogy közben nem remeg a kezed.

„Kávé, de remegés nélkül – bízz bennem” – mondta Daphne Oz, amikor először keverte ki a kókuszvíz-alapú kávéelixírt a kamerának. És azóta sincs megállás.

Egy eszpresszó, egy kis jég, kókuszvíz és valami habosítható növényi tej – ennyi az egész

A recept olyan egyszerű, mintha véletlenül történt volna: egy pohár jégre önts kókuszvizet (igen, sima víz helyett), majd koronázd egy adag eszpresszó-növényi tejhab keverékkel.

Néhány TikTok-felhasználó – például Caroline Hadley – habosítót is bevet, hogy tényleg „felhő” legyen a tetején. Mert miért ne.

@vitacoco Coconut water coffee hack ☕️ @ispillice #vitacoco #coconutwater #icedcoffee #icedcoffeerecipe #whippedcoffee #coconutwatercoffee #coffeerecipe #foryoupage #fyp ♬ original sound - Vita Coco

Mackenzie Burgess dietetikus szerint ez az egész olyan, mintha egy americano vakációzni ment volna egy pálmafás szigetre.

„Ez a trend tulajdonképpen egy americano, ahol a sima vizet kókuszvízre cserélik – így egy trópusi, tápanyagban gazdag verziót kapunk”

– mondta a Cheerful Choices receptblog szakértője a New York Postnak.

És még egészséges is… állítólag

A kókuszvíz elektrolitokat tartalmaz – például káliumot és magnéziumot –, ezek pedig segítenek a hidratálásban, főleg akkor, ha az ember reggelente már eleve kávéval kezdi a napot, ami kiszárítja.

„Egy csésze Vita Coco kókuszvíz 470 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 10%-a, és 19 mg magnéziumot, ami körülbelül 5%-ot jelent a felnőttek számára”

– magyarázza Burgess.

Szerinte ha ízlik a dolog, akkor ez egy szórakoztató módja annak, hogy egy kis extrát csempéssz a reggeli rutinba. Nem mellesleg sokan egyébként sem visznek be elég elektrolitot, így ez a trend akár még jót is tehet.

„A kókuszvíz nemcsak hidratál, de antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert és segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt. Ráadásul könnyedebb és hidratálóbb alternatívája a cukros kávékrémeknek.”

De azért nem mindenkinek fog lecsúszni ez a trópusi kotyogás Ahogy az lenni szokott, nem mindenki lesz egyből cloud coffee-rajongó.

„Ez az ízkombináció nem feltétlenül mindenki kávéja. Vannak, akik furcsának találják a kókuszvíz és az eszpresszó keverékét” – ismerte el Burgess.

És arra is figyelmeztet, hogy nem minden kókuszvíz egyforma. Van, amiben jóval több a hozzáadott cukor, mint amennyit egy reggeli italban akarnál.

„Érdemes olyan kókuszvizet választani, amely legfeljebb 2 gramm hozzáadott cukrot tartalmaz – vagy ideális esetben egyáltalán semennyit.”

Ha pedig szeretnél extrán trópusi élményt, növényi tejből is válogathatsz.

Szóval ha reggelente unod már a megszokott kávét, de nem akarsz teljesen elszállni, csak egy kicsit a felhők fölé, akkor a TikTok már megint kitalált neked valamit. Kókuszos, krémes, koffeines – és még rá is lehet fogni, hogy „tápanyagdús”. Ha pedig nem jön be? Legalább megkóstoltad.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A te krumplipüréd is ellenállhatatlanul krémes lesz, ha hozzáadod ezt az egyszerű hozzávalót
Ez nem az a püré, amit visszatolsz a hűtőbe holnapra. Ez az, amit titokban befalsz kanállal, amikor mindenki elfordul.

Megosztom
Link másolása

Van az a köret, amit mindenki ismer – vagy legalábbis azt hiszi. Ez a krumplipüré. Tízből kilenc embernek egy halvány sós massza ugrik be róla, amit a menzán kanalaztak a stefánia mellé.

Na most felejtsd el ezt az egészet, mert ez a verzió egészen más ligában játszik.

Tejszínnel, vajjal és krémsajttal készül, és pontosan olyan, mint amit egy luxusétterem a tányérra tesz, és mindenki azt kanalazza le onnan először. Ez a püré szexi, és ezért nem kér bocsánatot: krémes, gazdag, komolyan veszi magát.

Nem azért, mert túl van gondolva, hanem mert végre meg van csinálva rendesen.

Ha még dobsz rá egy marék friss metélőhagymát, kakukkfüvet vagy rozmaringot, garantáltan az asztal sztárja lesz. Hogy mienk a körete legyn teljesen mindegy – mert ez a püré nem mellékszereplő, hanem a főhős.

A legkrémesebb krumplipüré, amit otthon valaha készítesz

Hozzávalók (4–6 adaghoz):

6 nagyobb krumpli (pl. sárga héjú, lisztes fajta, mint a Desiree vagy Agria)

80 ml habtejszín (30–35%-os, nem főzőtejszín)

3-4 evőkanál vaj

100–120 g natúr krémsajt

só, frissen őrölt bors

opcionálisan: friss metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit, vágd egyforma darabokra, és főzd sós vízben, amíg villával könnyen szét nem esik (15–20 perc).

Közben egy kisebb lábosban melegítsd össze a tejszínt, vajat és krémsajtot alacsony lángon. Ne forrald, csak kevergesd langyosan, míg sima és selymes lesz.

Szűrd le alaposan a krumplit, majd törd át krumplinyomóval vagy passzírozd, hogy ne maradjanak darabok.

Öntsd hozzá a meleg krémsajtos keveréket, keverd ki vele rendesen. Sózd, borsozd ízlés szerint.

Ha túl sűrű, egy kevés extra meleg tejszínnel vagy vajjal lazíthatod.

Végül, ha feldobnád, szórd meg friss zöldfűszerekkel:

metélőhagyma - az enyhén hagymás, friss ízért, rozmaring vagy kakukkfű - az izgalmas melegség miatt.

Jó étvágyat!


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ez az 5 étel durván károsíthatja az agyadat - állítja egy ideggyógyász
Ezek az ételek lassan szétszedik az agyad – nem kizárt, hogy a tudósoknak igaza van.

Megosztom
Link másolása

Az vagy, amit megeszel - a mondás talán elcsépeltnek tűnik, de ha a memóriád negyven felett jobban emlékeztet egy lyukas vödörre, akkor lehet, hogy ideje komolyabban venni.

Egy idegtudós most megnevezett öt mindennapi élelmiszert, amelyek szerinte hosszú távon károsíthatják az agyműködést.

És most nem csak a gyorséttermi sült krumpliról van szó.

A Mind Lab Pro nevű agytuningoló termékeket fejlesztő cégnél dolgozó Dr. Ramon Velazquez szerint az agyra leselkedő gasztronómiai veszélyek meglepően alattomosak – és sokszor évtizedekig némán ártanak.

„A rossz étkezési szokásokból származó károk évtizedeken át csendben halmozódnak. Amit a harmincas és negyvenes éveidben eszel, az megalapozza, hogyan fog működni az agyad a hatvanas, hetvenes éveidben – vagy még később.”

A szakember szerint egyes, teljesen hétköznapi ételek hosszú távon memóriagondokhoz és kognitív hanyatláshoz vezethetnek. A kulcs természetesen a mértékletesség, de ha valaki szeretne hosszabb távon is élesen gondolkozni, akkor érdemes odafigyelni az alábbiakra.

1. Ultra-feldolgozott élelmiszerek

A mikrós vacsorák, csomagolt nasik és más gyors megoldások tele vannak tartósítószerekkel, adalékanyagokkal és mindenféle mesterséges alkatrésszel, ami ugyan hosszabb eltarthatóságot biztosít, de az agynak már kevésbé buli.

„Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál, akik a legtöbb ultra-feldolgozott ételt fogyasztják, 28%-kal gyorsabb az általános kognitív hanyatlás üteme.

Ezek az ételek gyulladásos folyamatokat indítanak el, amelyek károsítják az agysejtek közötti érzékeny kapcsolatokat.”

Velazquez szerint inkább nyúljunk friss zöldséghet, gyümölcshöz, ne a feldolgozott húshoz.

2. Higanyban gazdag halak

A halat sokan az agy legjobb barátjának tartják az omega-3 miatt – és ebben van is igazság –, de nem minden uszonyos egyforma.

A nagy testű ragadozóhalak, mint például tonhal, cápa, kardhal, királymakréla hajlamosak hosszú életük során tetemes mennyiségű higanyt felhalmozni

- a szardínia, a vadlazac, a hering és a tőkehal viszont nyugodtan fogyasztható!

„A higany különösen káros az idegszövetre, mert képes áthatolni a vér-agy gáton. Miután bejut az agyba, megzavarja a sejtek működését, és idővel kognitív károsodást okozhat.”

Itt is a mérték a kulcs, de ha valaki heti szinten fogyaszt ilyen halakat, az jobban teszi, ha csökkenti az adagot.

3. Grillezett, pirított, rántott ételek

Ha valami jól meg van pirítva vagy grillezve, az finom – csakhogy az agy nem feltétlenül értékeli. A magas hőmérsékleten sütött ételekben kialakulnak úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékek (AGE-k), amelyeknek neve körülbelül annyira megnyugtató, mint a hatásuk.

„Az AGE-k oxidatív stresszt és gyulladást váltanak ki az agyban.

Összefüggésbe hozhatók az amiloid plakkok kialakulásával – ezek ugyanazok a fehérjelerakódások, amelyek az Alzheimer-kórban is jelen vannak.”

Velazquez inkább párolást, főzést, posírozást javasol – ezek kevesebb AGE-t termelnek.

Persze nem mindenki olyan szigorú, mint ő. Eva De Angelis dietetikus például azt mondta az EatingWell-nek:

„Sokkal fontosabb az étrend egészét nézni, mint különálló ételeket.

Ha kiegyensúlyozott étrended van, sok rosttal, fehérjével, egészséges zsírokkal, és visszafogottan fogyasztasz feldolgozott húsokat, cukros és sós ételeket, akkor egy-egy megpirított fogás belefér.”

Majd hozzátette:

„Tagadhatatlan, hogy a pirított ételek finomak, sok izgalmas étel részei. Én is szoktam enni ilyet – ritkán. Így élvezni is tudom, de nem teszem ki magam a kockázatnak, amit a gyakori fogyasztás jelent.”

4. Mesterséges édesítőszerek

Velazquez szerint a mesterséges édesítők nem a barátaink.

„Friss kutatások szerint bizonyos mesterséges édesítőszerek képesek megváltoztatni a bélbaktériumokat oly módon, hogy gyulladást idéznek elő.

Ez a gyulladás hatással lehet a kognitív működésre, és növelheti a neurodegeneratív betegségek kockázatát is.”

Aki édesítés nélkül nem bírja, annak jobb opció lehet a méz vagy juharszirup, de még jobb, ha lassan csökkenti az édesség iránti vágyat.

5. Túl sok alkohol

A magyar kultúra fontos eleme a koccintás, de az agyszöveted nem igazán kerül ünnepi hangulatba ettől. A túlzott alkoholfogyasztás évtizedek alatt agyzsugorodást okozhat.

„A hosszú távú, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás csökkenti az agy térfogatát. Különösen érinti a prefrontális kérget – ez a rész felel a döntéshozatalért és a racionális gondolkodásért.”

Velazquez itt is a mértékletességet hangsúlyozza: nem tilos az ital, de rendszeresen és sokat inni már probléma. „Az agy ellenálló, de nem bír ki mindent”

Az idegtudós végül azt is kiemelte, hogy bár az agy rendkívül alkalmazkodó, nem golyóálló.

„Az ártalmas ételek kölcsönhatásba léphetnek a genetikai kockázati tényezőkkel is – vagyis akinél a családban előfordult demencia vagy Alzheimer, annál a rossz étrend gyorsíthatja a tünetek megjelenését.”

„Ezért kell, hogy a táplálkozás minden agyi egészséget célzó stratégia alappillére legyen – az edzés, az alvás és a mentális aktivitás mellett.”


Megosztom
Link másolása