Vigyázat! Ez a nagyon hétköznapi konyhai hozzávaló okozhatja az ekcémák nagy részét
Egy új tanulmány szerint egy elengedhetetlen főzési összetevő állhat az ekcémás fellángolások hátterében.
Az UC San Francisco kutatói szerint a magas nátriumtartalmú étrend növelheti az ekcéma kialakulásának kockázatát. A JAMA Dermatology című szaklapban szerdán közzétett tanulmány szerint
A National Eczema Foundation szerint az ekcéma minden 10. embernél jelentkezik életében.
„A legtöbben túl sok sót fogyasztunk, és nyugodtan csökkenthetnénk a bevitelét az ajánlott szintre - mondta Dr. Katrina Abuabara, a tanulmány társszerzője egy nyilatkozatban. - Az ekcéma fellángolásaival a betegek nehezen tudnak megbirkózni - tette hozzá Abuabara, az UCSF bőrgyógyász docense - különösen akkor, ha nincsenek ajánlásaik arra vonatkozóan, hogy mit tehetnek, hogy elkerüljék azokat.”
A tanulmányhoz a kutatók több mint 215 000, 30 és 70 év közötti brit lakost vizsgáltak meg.
A tanulmány szerint minden egyes plusz gramm nátrium, amit 24 óra alatt a vizelettel ürítünk, 11%-kal növeli az ekcéma diagnózisának esélyét, 16%-kal az aktív fellángolás esélyét, és 11%-kal az állapot súlyosbodásának esélyét - írta meg a New York Post.
Ezután a kutatók 13 000 felnőtt adatait elemezve megállapították, hogy napi egy gramm nátrium fogyasztása 22%-kal növelte az ekcéma aktív előfordulásának valószínűségét.