Van egy kis gond a sült krumplival, és nem az, amit eddig is tudtunk
A sült krumpli fogyasztása növelheti a demencia kockázatát - derül ki egy új tanulmányból, amely a zsiradékban sütés káros hatásait vizsgálja.
Megállapították, hogy az újra és újra felhasznált olaj agykárosító szennyeződéseket tartalmaz, amelyek végül az ételbe kerülnek.
A kutatók az agykárosodás több jelét is kimutatták azoknál a patkányoknál, akiket magas újrahasznosított olajokban gazdag étrenddel etettek, a kontrollcsoporthoz képest.
A Chicagói Egyetem tudósai elmondták: „A magas hőmérsékleten történő sütést számos anyagcserezavarral hozták összefüggésbe. Tudomásunk szerint mi vagyunk az elsők, akik arról számoltak be, hogy a hosszú távon ez az étrend fokozza a neurodegenerációt.”
Az eredményeket az Amerikai Biokémiai és Molekuláris Biológiai Társaság éves ülésén mutatták be a texasi San Antonióban.
A kísérlethez a tudósok öt csoportra osztották a patkányokat. Az egyik csoport 30 napig csak a szokásos tápokat fogyasztotta. A másik négy azonban ugyanezen időszak alatt olajokkal kevert étrenden volt.
Az eredmények azt mutatták, hogy a többi csoporttal összehasonlítva az olajat fogyasztó patkányok májában fokozott gyulladás alakult ki. Emellett jelentős károsodást mutattak ki a vastagbélben, valamint a káros méreganyagokat kibocsátó és a sejteket károsító baktériumok elszaporodását - írta meg a MailOnline.
Terveznek egy másik tanulmányt, amelyben azt vizsgálják, hogy a régi sütőolaj milyen hatással van például az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint a szorongás, a depresszió kialakulására.
Szóval ha továbbra is ilyen tempóban eszegeted majd az éttermi sült krumplikat, előbb-utóbb már arra sem fogsz emlékezni, hogy milyen az íze, hiába épp akkor ettél belőle.