Téli depresszió? A kivi már négy nap alatt javít a hangulatodon!
Az egészséges táplálkozás kéz a kézben jár a jobb életminőséggel, de a kutatók mindig kiderítenek valami újat az élelmiszerek és a mentális egészség kapcsolatáról. A British Journal of Nutrition című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány a kivi és a C-vitamin fogyasztásának a hangulatra gyakorolt hatását vizsgálta, valamint azt, hogy a résztvevők milyen gyorsan tapasztalnak javulást.
Ez rávilágít a C-vitamin fontosságára a mentális egészség szempontjából, és arra is, hogy a vitaminoknak a teljes értékű élelmiszerekből kell származniuk ahhoz, hogy a leghatékonyabb módon hasznosuljanak - írta meg a Hola!.
A kivi egyike azoknak a gyümölcsöknek, amely fogyasztása komoly egészségügyi előnnyel jár. Amellett, hogy rostot, káliumot és E-vitamint tartalmaz, viszonylag magas a C-vitamin-tartalma is. A C-vitamin az immunrendszer működéséhez és a sebgyógyuláshoz nélkülözhetetlen tápanyag. Korábbi tanulmányok szerint a C-vitamin-kiegészítők és a C-vitaminban gazdag gyümölcsök javíthatják a hangulatot.
Kíváncsiak voltak, hogy a gyümölcsfogyasztás hogyan mindezt. A résztvevőket három csoportra osztották: az egyik csoport napi C-vitamin-tablettát kapott, a második napi két kivit, a harmadik pedig placebo tablettát.
A résztvevőket négy héten figyelték, és minden második nap válaszoltak a felmérésekre. A kérdések kitértek az energikusság és a fáradtság, a hangulat, az alvás minősége és mennyisége, valamint a fizikai aktivitás szintje is.
A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy jó a C-vitamin tabletta, de még jobb, ha gyümölcsből jutunk hozzá a vitaminokhoz a táplálék kiegészítők helyett.