GASZTRO

Steiner Kristóf: „Lehet egyszerre magyarnak és vegánnak lenni”

A vegán kolbász az egyik legmegosztóbb téma, ami a húsevők és vegánok között elő tud kerülni. Pedig nem ördögtől való dolog ez, mutatunk is hozzá egy jó receptet.

Megosztom
Link másolása

Késő éjszaka érkeztünk meg berlini szállodánkba, és szinte esélytelennek láttuk, hogy aznap éjjel tisztességes kajához jussunk, ám a recepcióra érkezve óriás szerencsében volt részünk: a portáslányra egy 269life-tetoválás volt felvarrva – ez a nemzetközi vegán szervezet a világ minden táján harcol az állatok jogaiért.

Amikor megkérdeztük, tud-e a környéken nyitva tartó vegán kajáldát, előkapott egy térképet, és három helyet jelölt be rajta – este 11-kor.

A választásunk végül – mégiscsak Németországban vagyunk – egy vegán currywurststandra esett.

A németek odavannak ezért a nem túl szofisztikált csemegéért, és bár nem szeretnék ilyesmin élni, alkalmanként engem is meggyőz.

A vegán kolbászt alaposan megszórják curryporral, rányomnak egy nagy adag ketchupot, megpakolják pirított hagymával, és lehet mellé sült krumplit meg friss bucit majszolni, azt’ csókolom.

Nekünk tökéletes willkommen csemege volt. És bár mikor még Londonban éltem, imádtam Linda McCartney fagyasztott vegán sausage-ét, Magyarországon pedig a Vegan Grill száraz- és grillkolbászaiért rajongok, a görögországi mindennapok során a legjobban azokért a húshelyettesítőkért rajongok igazán, amik nem dobozból, hanem a kertből érkeznek:

legszívesebben magam készítem el őket, alapanyagként pedig szimpla, őszinte zöldségeket használok.

Ez a változat egyszerűen sárgarépából készül, és bár nevetségesen szimpla fogás, bevallom, nekem ez a favoritom, már ami a kolbásztémát illeti: olcsó, gyors, egészséges, és a vendégek mindig baromi jót mulatnak rajta.

De azért van, akit felbőszít: „Hogy merészelik kolbásznak nevezni a vegánok a füstölt borsófehérje rudat?” ...valamint... „Hogy van szíve bárkinek egy állat leöléséből társadalmi eseményt, mi több, mulatságot csapni?” Két egymásnak látszólag ellentmondó érv,

a szakadék két partján a másikra kiabáló embertől. És akkor még ott van a „Miért akar egy vegán hús ízű akármit enni?” is…

Sokan nem értik:

nem azért lettünk vegánok, mert utáltuk a húst, hanem mert azt nem szerettük, amit magával von az, hogy a tányérunkra kerüljön.

Hát igen - érzékenyen kommunikálni hitrendszerekkel kapcsolatban, legyen szó gasztronómiáról és étrendekről, politikáról és vallásról, családról, vagy szexről többnyire nehézkes, hiszen legtöbbünknek évekbe, évtizedekbe kerül nagyjából bekeretezni magunkat.

Az viszont nem fogja megoldani a problémát, ha a vegán kolbászra azt kell ráírni, hogy növényi rúd – ennek a szóösszetételnek ugyanis nincs információértéke: nem derül ki, hogy kolbászhoz  hasonló íze és állaga van, így aztán minden vád ellenére sokkal inkább megtévesztő a vásárló számára, mintha egyszerűen annyi állna rajta: vegán kolbász.

És ha már mélyen belemegyünk: legyen szó a pörköltről, a vajról, a sajtról, vagy húsról, ezek mind textúrákat jelölnek:

a pörköltet megpörküljük, készüljön bár szarvasból, gombából, vagy szejtából, a vaj alapvetően a finnugor βoje szóból származik, és zsiradékot jelent,

a sajt szó a préselésre, azaz sajtolásra utal, legyen szó kecske, kesudió, vagy épp birsalma sajtról, húsa pedig a szilvának is van, nem csak állatnak és embernek.

Érvelhetünk hát a végtelenségig - vagy egyszerűen csak elfogadhatjuk:

lehet egyszerre magyarnak és vegánnak lenni. Lehet tisztelni a hagyományokat és értékelni, érteni a modern kor vívmányait.

Lehet nem egyetérteni az írásommal, mégis elgondolkozni rajta, vagy csak hagyni, hogy hasson.

És persze lehet, és sokaknak talán sokkal kényelmesebb is – titokban egyetérteni vele, mégis inkább gyorsan elfelejteni az egészet, nehogy változni kelljen. Igaz - a vegán kolbi valóban nem lesz 100% olyan, mint a húsos - de nem is ez a “feladata”. Sokkal inkább az, hogy olyanoknak se kelljen lemondani egy kedves és ismerős íz és textúra élményről, akik prioritásként kezelik az állatok védelmét.

Répli (2-4 főre)

Hozzávalók:

4 sárgarépa

1 evőkanál juhar-, agave-, vagy rizs szirup

2 gerezd préselt fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

só és bors

1 kiskanál füstölt paprika

1 kiskanál mustár

1 kiskanál szójaszósz

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és egy kis tepsit, sütőrácsot vagy

sütőtálat sütőpapírral bélelünk

Egy közepes lábosban vizet forralunk, amit alaposan megfűszerezünk füstölt paprikával, sóval-borssal, 1 kávéskanál mustárral és egy kis szójaszósszal.

Míg bugyogni kezd a víz, meghámozzuk a répácskákat, lekerekítjük a csücskeiket, amolyan

virsliformátumúra, majd a forró vízbe ejtjük őket, és hagyjuk, hogy olyan puhára főjenek, hogy a villa hegye könnyedén beléjük csusszanjon, de azért ne legyenek bébipapi-állagúak sem.

Amíg puhulnak a virslicskék, elkészítjük a marinádot: a juharszirupot, a maradék

szójaszószt és mustárt, a préselt fokhagymát és az olívaolajat

összekufircoljuk, és alaposan meghengergetjük benne a lecsepegtetett kolbászkákat.

Mehetnek is a kemencébe, ahol negyedóra alatt már-már égettre sütjük, félidőben megforgatva őket, hogy minden oldaluk egyenletesen piruljon – de aki siet, kis olívaolajjal kikent teflonserpenyőt is használhat.

További receptjeink szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, valamint az Insta oldalainkon: @steinerkristof és @nimrodagan.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf: „Íme a világ legegyszerűbb muffinreceptje, ami tényleg mindent visz” 
Aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útbaigazításra.

Megosztom
Link másolása

Az első „professzinális” gasztro-melóm Londonban talált rám: a Golsdmith Egyetem kreatív-írás kurzusának hallgatójaként egy helyi kávézónak készítettem muffinokat.

Napközben írtam, este interjúkat készítettem filmbemutatókon, éjszaka bulizni jártunk a lakótársaimmal, hajnalban pedig… sütöttem.

Minimum négy tálca készült, négy különböző ízben - és amíg én kavartam-kevertem, Sabina, bangladesi származású főbérlőnk dahlt, azaz vöröslencse curry-t készített, hogy ébren tartson. Eztán rohantam a friss, meleg sütikkel a kávézóba, aludni pedig bőven elég volt a metrón, buszon, vagy azokra várva.

A megszámlálhatatlan ízkombináció megalkotása után akár közzétehetnék valami puccos muffin receptet, mondjuk a citrom- vagy levendula tortácskát,

és innentől fogva időről-időre újabb muffinokkal bombáznám a népet - persze nem szó szerint, mint Lucy Liu a Charlie Angyalaiban. Én azonban megkegyelmezek, és most elárulom a nagy titkot:

aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útba igazításra. A legjobb benne, hogy általános piskóta receptként is remekül működik - készülhet belőle brownie, répa torta, vagy kuglóf is. És természetesen gluténmentes liszttel, vagy bármilyen cukor-alternatívával is már-már elronthatatlan.

Az elronthatatlan alap-muffin recept:

Hozzávalók, 12 darabhoz:

2 csésze liszt

1 zacskó sütőpor

1 csésze cukor

⅓ csésze olaj

1 csésze víz, vagy más folyadék (ezt később kifejtem)

2 x ½ fél csésze "finomság" (ezt is később kifejtem, na)

1. A sütőt 180 fokra melegítem.

2. Egy tálba a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot szórok, és összekutyulom.

3. És akkor a „finomság” is mehet bele a lisztes cuccba: ez lehet fél csésze mák és fél csésze durván tört mandula, vagy lehet akár aszalt füge apróra vágva, zabpehellyel. Aki Bounty-rajongó, használhat kókuszreszeléket és csokit, akinek a Snickers a fétise, sós mogyorót, és csokival kevert datolya falatokat is önthet bele.

4. A másik tálba öntsd bele az olajat, és a vizet, vagy pedig… ismét ideje kreatívnak lenni: víz helyett az olaj mellé önthetünk narancslevet (csokival-dióval nyerő), kókusztejet (citromhéj reszelékkel, mandulával szuper), pezsgőt (fehér csokival és aranymazsolával lenyűgöző). Akár lekvárt is, vizzel lazítva, és extra ízélményért löttyinthetünk bele egy kiskanál balzsamecetet, vanília aromát, vagy akár vodkát.

6. Összeforgatom a két keveréket, de nem túl vehemensen, mert a sütőpor már dolgozik is, hogy habosra, lazára fújja fel a tésztát. Ha brutálisan kavarunk, összeesik a cucc. Olyasmi állagra gyúrunk, mint egy könnyű humusz.

7. A tésztát a muffinformába kanalazom - ha nem szilikonosat használok, négyszögekre vagdosott sütőpapírral bélelem ki a gödröcskéket. Nem szabad teljesen megtölteni őket, mert a sütőben rendesen megduzzadnak majd.

8. Ha nem akarok flancolni, már mehet is a sütőbe, ha dekorra vágyom, megszórom a tetejét valamivel, amit a tésztába tettem (tört magvak, csokimorzsa, ilyesmi). 22 percet sülnek a muffinok. Minimum 15 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját, ám ha ezután úgy látom, hogy nagyon pirul a tetejük, finoman letakarom egy sütőpapírral. Ha letelt az idő, kikapom a tepsit, es békén hagyom tíz percre, majd a sütikéket egy rácsra rakom hűldögélni.

További receptjeink szakácsakönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Itt van az 5 legjobb immunerősítő őszi étel, amit októberben meg kell főznöd!
A magyar konyha gazdag hagyományokra épül, és rengeteg immunerősítő alapanyagot használ.

Megosztom
Link másolása

Ahogy beköszönt az ősz és vele együtt a hűvösebb idő, mindannyian tudjuk, hogy ideje felkészíteni a szervezetünket és az immunrendszerünket, hogy meg tudjuk őrizni az egészségünket a tél folyamán is. Mi a legjobb módja ennek? Olyan ínycsiklandó ételek készítése (és persze evése), amelyek nemcsak finomak, de segítenek megóvni az egészségünket is.

Íme öt immunerősítő fogás, amiket mindenképp ki kell próbálnod októberben!

1. Töltött káposzta – Az igazi immunbomba!

A töltött káposzta nem véletlenül klasszikus! A savanyú káposzta tele van C-vitaminnal, ami segít megóvni a szervezetet. A darált hússal és rizzsel töltött káposztalevelek nemcsak laktatóak, de a probiotikumokban gazdag savanyú káposzta még a bélflórát is rendben tartja. Az immunerősítés sosem volt ennyire finom!

 2. Sütőtökkrémleves – Őszi kényeztetés a testednek

A sütőtökkrémleves maga az ősz a tányérodon! Az A-vitaminban gazdag sütőtök támogatja a nyálkahártyák egészségét, ami különösen jól jön a légutak védelmében. Ráadásul a krémes, fűszeres leves nemcsak az immunrendszeredet erősíti, hanem az ízlelőbimbóidat is kényezteti. Dobd fel pirított tökmaggal vagy egy kis tejszínnel, és élvezd a melegséget, amit ad!

3. Hagymaleves – Az egyszerű, de ütős immunerősítő

Hagymaleves? Igen, és nem véletlenül! A hagyma gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, és tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet védekezését. Egy jó adag hagymaleves a tetején ropogós kenyérkockákkal és olvadó sajttal tökéletes választás a hűvös októberi estéken. Nemcsak melegít, hanem az immunrendszered is hálás lesz érte.

4. Gombapaprikás nokedlivel – D-vitamin felturbózva

Ki ne szeretné a gombapaprikást? A friss gombák tele vannak D-vitaminnal, ami az immunrendszer erősítésének egyik kulcsa. A selymes paprikás mártás és a nokedli kombója igazi magyar komfort food, ami egyszerre tápláló és finom is. Ráadásul a gombák antioxidánsai segítenek a betegségek elleni védekezésben is.

5. Csipkebogyó lekvár és tea – A természet vitaminbombája

Ha valaha is ittál csipkebogyó teát, tudod, hogy ez nemcsak nagyon finom meleg ital, hanem az egyik legjobb természetes immunerősítő is. A csipkebogyó lekvár pedig szuper módja annak, hogy extra C-vitamint juttass a szervezetedbe, akár reggelire, pirítósra kenve. Ha eddig nem etted, kezdd el most szokásoddá októberben, és máris tettél egy lépést a megfázás elleni küzdelemben!

Októberben fontos, hogy ne csak finom, hanem tápanyagokban gazdag ételekkel támogasd az egészségedet.

A töltött káposzta, sütőtökkrémleves, hagymaleves, gombapaprikás és csipkebogyó lekvár olyan fogások,

amik nemcsak feltöltenek, hanem segítenek megőrizni az immunrendszered erejét is.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A krumplipüré nem egy bonyolult kaja, a séf szerint azonban valószínűleg te is rosszul csinálod
Persze mindenki a saját ízlése szerint szeret főzni, de egy próbát megérhet ez a verzió.

Megosztom
Link másolása

Egy séf elárulta, hogyan készíthetjük el a lehető legkrémesebb krumplipürét, miközben megosztotta azt a hibát is, amit sokan elkövetnek a főzés során.

Rosemary Gill, a bostoni Milk Street Cooking School oktatási igazgatója a TikTok-on osztotta meg a pofonegyszerű étel receptjét, ám úgy, ahogy szerinte a legjobb.

„A krumplit tejben főzzük, ne vízben, a burgonya olyan, mint a tészta, keményítőt enged a főzőfolyadékba.”

A séf „folyékony aranynak” nevezi a krumpli főzővizét, pontosabban főzőtejét. Hiszen a kioldódott keményítő teszi majd igazán krémessé a masszát.

„Ha kidobjuk a folyadékot, amelyben a burgonyát főzzük, az összes keményítőt kidobjuk a lefolyóba, tehát pazarolunk.”

A tejbe kioldódó keményítőnek köszönhetően szinte tejszínszerű végeredményt kapunk. Ez, az apróra tört krumplival a lehető legkrémesebb végeredményt biztosítja majd Rosemary állítása szerint.

@177milkstreet Simmer your mashed potatoes in milk, not water! Potatoes are like pasta, in that they leach starches into their cooking liquid. In the case of pasta, you want to reserve some of that liquid to give sauce a luscious shine and bind it to the noodles. In mashed potatoes, cooking in milk, and preserving that starchy liquid, gives your potatoes a natural creaminess and allows you to skip the weighty heavy cream. #MilkStreetCookingSchool director Rosie Gill demonstrates. #milkstreet #milkstreetrecipes #milkstreetsides #sidesrecipes #thanksgiving #thanksgivingrecipes #potatoes #potatorecipes #mashedpotatoes #mashedpotatorecipes #vegetables #milkstreetrecipes #holiday #holidayrecipes #food #cooking #easyrecipes ♬ original sound - Milk Street

Forrás: Mail Online


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Íme a New York Times híres szilvatortája, te sem bánod meg, ha elkészíted
Annyira közkedvelt volt a 80-as években, hogy a Times majdnem minden évben publikálta a receptet.

Megosztom
Link másolása

A The Times 1983-tól 1989-ig minden szeptemberben közölte Marian Burros szilvatorta receptjét – olvasható a New York Times Cooking rovatában.

Nem csoda, hogy az emberek ennyire odavoltak a receptért, hiszen egyszerű, mutatós és nagyon finom, ráadásul a szilva szezonra tökéletes.

Mutatjuk is az eredeti receptet, ami nagyjából 8 szeletre elég:

• 1 csésze (~20 dkg) kristálycukor

• ½ csésze puha vaj

• 1 csésze liszt

• 1 tk. sütőpor

• 2 tojás

• csipet só

• kb. 12 darab szilva félbevágva

• citromlé

• fahéj

Egy tálban keverjük ki a cukrot a vajjal, majd adjuk hozzá a lisztet, sütőport, sót és tojásokat. Az egész masszát jó alaposan verjük fel.

Oszlassuk el a masszát egy nagyjából 20-25 centiméter átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformában. Majd az alaposan megmosott, félbevágott, magozott szilvákat helyezzük a massza tetejére körkörösen. Ha ezzel megvagyunk, hintsük meg őket egy kis cukorral és fahéjjal, egy kevés citromlével is meglocsolhatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon, nagyjából 50 perc alatt süssük aranybarnára.

Az évek alatt több variáció is készült a torta receptjéből. Vannak, akik 10 dekagramm durvára reszelt marcipánnal teszik még ízletesebbé, ahogy az alábbi videóban is látható:

@annuskam Fedezd fel a New York Times legendás szilvatortájának titkát! Ez a klasszikus torta évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend. A titka? Egyszerű, mégis ellenállhatatlan. Nézd meg a videóban, ahogy lépésről lépésre elkészítem és te is próbáld ki! A New York Times legendás szilvatorta receptje Hozzávalók: 10 dkg teavaj (puha) 10 dkg cukor 1 csipet só 2 tojás 13 dkg finomliszt 1 teáskanál sütőpor 10 dkg marcipánmassza 9 db szilva fél narancs leve 2 evőkanál barnacukor 1-1/2 teáskanál őrölt fahéj Elkészítés: 1. Habosra keverjük a vajat, cukrot, sót és tojásokat. A lisztet és a sütőport hozzá szitáljuk, majd simára keverjük a masszát, és egy 22 cm-es tortaformába simítjuk. 2. Ráreszeljük a marcipánt, elrendezzük a félbevágott szilvákat, ráfacsarjuk a fél narancs levét, és megszórjuk barna cukorral, fahéjjal. Sütőben 180 fokon 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosra hűlve tálalhatjuk. Ha tetszett a recept, lájkold és mentsd el a videót! Ne hagyd ki a többi finomságomat sem; kövess a további kreatív receptekért. #szilvatorta #klasszikusrecept #sütés #gyümölcsös #házilag #finomság #receptvideó #sütirecept #egyeteksütit #szilvaszezon #torta #mik_gasztro #mutimiteszel #mutimitsütsz #foodporn #otthonsütés #tanuljsütni #sütnijó #süssünkegyütt #tiktokrecipe #recept #food #recipe #süti #hazicukrasz #fyprecipe #annuskam ♬ eredeti hang - Anna Wichmann

Nincs is jobb választás egy meleg finomságnál a borongós napokon.


Megosztom
Link másolása