ÉLETMÓD

No Mow May: ezért ne nyírd a füvet májusban!

Hozzánk is megérkezett a Vágatlan Május kihívás! Megy ki a divatból a fenntarthatatlan pázsit, helyette otthon is jön a tudatosan művelt, vadvirágos gyep.
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. május 03.


Megosztom
Link másolása

Világ fűnyírói, pihenjetek!

Korábbi cikkünkben már említettük, hogy egy ökológiai szempontokat szem előtt tartó kertész májusban szabadságra küldi a fűnyíróját. A No Mow May, vagyis a Vágatlan/Fűnyírásmentes Május kezdeményezést az Egyesült Királyságban működő Plantlife nevű szervezet indította még 2019-ben.

A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a beporzók egyre szűkülő életterének problémájára, a klímaváltozásra és levegőminőség romlására.

Fentiek enyhítése céljából arra kéri a kerttulajdonosokat, hogy egy hónapig ne nyírják le a füvüket, vagy csak a szükséges, sokat használt részeket kurtítsák meg, a kevésbé forgalmas helyeket hagyják békén. Ezzel ugyanis több szén-dioxid kötődik meg, a fű környezetében lévő levegő hűvösebb, párásabb lesz, ami kedvező a benne lakó élőlények számára, bolygatás nélkül pedig sokkal több élelmet szolgáltató növény tud virágot bontani, magot érlelni.  Az internetnek köszönhetően ma már számtalan magán- és köztulajdonú fűnyírót pihentetnek ebben az időszakban, nem csak a smaragdzöld kertjeiről híres Albionban, hanem a világ más kertjeiben is. De mielőtt bárki pázsitnácinak nevezné a kezdeményezés elkövetőit, nézzük meg, miért érdemes letenni (vagy rá se állni) a kert ilyenfajta leszőnyegezéséről.

Lady Pázsit, a trendszetter

A híres angol gyep első magvait valamikor a XVII. század második felében vetették el ugyanazzal a nem titkolt szándékkal, amivel a mai gazdagok a Louis Vuitton táskájukat veszik- státuszmutogatásból.

Ugyanis kizárólag a korabeli pénzemberek engedhették meg maguknak azt a luxust, hogy a tulajdonukban lévő területek közül ilyen, konkrét hasznot nem hajtó, viszont költségesen fenntartható részeket különítsenek el.

A rongyrázás eme módja természetesen más gazdagoknak is megtetszett, így hamar meghódította a kontinens, majd az Újvilág alkalmazottakkal jól ellátott kertjeit is. Utóbbiak, mármint az amerikai gazdagok piaci igényét állítólag a kertész-zseni shaker közösségek elégítették ki oly módon, hogy nemesítették az első, ipari termesztésben is használható fűmagokat.

Idővel a kevésbé tehetős rétegek számára is életcéllá vált a saját pázsit, hiszen megtestesítette mindazt a high-life érzést, kockás plédeken elköltött pazar piknikeket, jól szabott öltönyökben való tollaslabdázásokat, amik együtt jártak egy ilyen zöld pénztemető fenntartásához szükséges anyagi biztonság érzésével.

Gyakorlatilag a fél világ beleszerelmesedett ebbe a zöld ruhás kirakatfeleségbe, csak senki se gondolt bele, mivel jár a fenntartása.

Ez a dekorszőnyeg ugyanis nem csak a telepítéskor, hanem egész élete során irreálisan sok gondozást, tápanyagot, öntözést és szakszerű fűnyírást igényel, amit fizetett kertész híján, egyszerű földi halandóként gyakorlatilag nem lehet kivitelezni, főleg nem egyetlen emberöltő alatt.

A közismert viccnek ugyanis sajnos igaza van: a tökéletes pázsit titka az évszázadokig tartó rendszeres nyírás és locsolás. Ezért aztán akinek még nincs, az jobb, ha bele se kezd, főleg nem a mi éghajlatunkon, ahol ráadásul az elmúlt évek aszályai miatt rendre víztakarékosságra kérik (vagy kényszerítik) a lakosságot.

Az a szép ősgyep

Azon túl, hogy a filmekben és fejekben élő pázsit megteremtéséhez és fenntartásához angol lordnak kell lenni, egy ilyen zöldfelület az élővilág szempontjából is jóval kevésbé hasznosítható: gyakorlatilag egy „dísz-monokultúra”. Ezzel szemben

a gyep jobb tűrőképességű, kevesebb ápolást igényel, és az azt alkotó növényfajok gazdagsága révén lényegesen nagyobb biodiverzitással büszkélkedhet, főleg, ha ősgyepről beszélünk.

Az ősgyep olyan, jellemzően pázsitfűfélékből és pillangósvirágúakból álló természetes növénytársulás, mely az adott terület földrajzi és biológiai tulajdonságaihoz egy hosszabb időszak után a legjobban alkalmazkodott. Egy ilyen élőhely azáltal, hogy a természetes szelekció révén minden évszakban tartalmaz nektárt és virágport adó növényeket, táplálékot és menedéket nyújt számtalan élőlénynek a gombáktól a gerincesekig.

Egy ember alkotta vagy használta kertben azonban rendszerint nincs már meg ez az ősgyep, hiszen minden egyes kapavágás vagy ásónyom évtizedek munkáját teszi tönkre, hogy aztán átvegye a helyét a gyomok és kultúrnövények közti állóháború.

Apropó, gyomok. A gyom az agrárium kifejezése, mely alatt a termesztett haszonnövény mellett felbukkanó, azt elnyomni képes planta non grata-t érti.

Így lehet az, hogy a pipacs, a búzavirág vagy a veronika számos faja a mezőgazdaságban gyomnövény, a mi kertünkben meg a vadvirágos rét megbecsült lakója, a pillangóbarát virágágyásunk oszlopos tagja vagy egyenesen talajtakaró növény.

Ősgyepet készíteni sajnos majdnem olyan hosszú és fáradtságos munka, mint pázsitot telepíteni.

Ezért is fontos telek vagy házvásárlás esetén jól megfigyelni a területet, hiszen lehet, hogy az első látásra összevissza, hol sárga, hol zöld füves felület valójában a legkönnyebben gondozható, ökológiai rezervátumként működő része a kertünknek, amit kár lenne felásni.

Ha viszont nincs ilyen szerencsénk, de boldog gyeptulajdonosok szeretnénk lenni, akkor érdemes először körbejárni a környék érintetlenebb helyeit és megfigyelni az ott előforduló növényeket - ezek a fajok ugyanis az ember gondozása nélkül is jól elboldogulnak, így nemesített változataik jól fogják érezni magukat a mi kertünkben is. Előfordulhat persze, hogy nincs időnk vagy kedvünk magunk bíbelődni a fajtaválasztással, ebben az esetben célszerű felkeresnünk egy olyan kertészetet, ahol segítenek egy, a mi kertünk lehetőségeinek és igényeinek megfelelően összeállított magkeveréket találni. Ha pedig megvan a mag, kész a vetési terv, és a család minden tagja katonás rendben várja, mikor kell locsolnia, már csak türelemre van szükségünk. Ugyanis sajnos sokan elfelejtik belekalkulálni egy füvesítés/gyepesítés munkálataiba a „békénhagyás idejét”.

Mert hiába a leggondosabban előkészített morzsalékos föld, a megfelelő időben vetett helyes összeállítású magkeverék, ha kikelés után nem hagyunk neki kellő időt a megerősődésre, és túl hamar vesszük használatba, a munkánk kárba fog menni. Ezért érdemes nem egyszerre, hanem  helyes stratégiát felállítva, módszeresen foglalni el a terepet. Ha pedig beállt a rendszer, ugyanígy járni el a gondozás, fűnyírás kérdésében is.

Kíméletes népirtás

Képzeljük el, hogy ostrom alá veszik a házunkat. Még nem látjuk a tankokat, de érezzük: a föld dübörög, a levegő melegszik, és ahogy telik az idő, egyre több menekült érkezik hozzánk. Egyenletes, áthatolhatatlan gyűrűben közeledik felénk az ellenség, nincs esélyünk elmenekülni.

Ha szerencsénk van, a támadók megállnak a házunk előtt, kegyelmet gyakorolnak, el is vonulnak - maguk mögött hagyva a romba döntött városokat, letarolt földeket. Mi pedig ott maradunk a több ezer menekülttel élelem és lakhely nélkül.

Hát valahogy így kell elképzelni egy rosszul kivitelezett fűnyírást vagy kaszálást.

Akár egy kiskert, akár egy városi park fűnyírásáról beszélünk, fontos ismernünk az ott honos élőlények mobilitását. Ha fontos nekünk a füvünkben lakó élőlények élete, egyáltalán nem mindegy, hogyan nyírjuk a füvet.

A Kiskunsági Nemzeti Park oldalán így írnak a kaszálás irányának kérdéséről:

„Ha egy területet kívülről befelé haladva kaszálnak le (középre tartó spirálvágás), akkor a végén megmaradt területre koncentrálódnak a menekülni képes hüllők, emlősök, madárfiókák, földön szívesen mozgó madarak (fogoly) jelentős része, és ha azt is lekaszálják, akkor ezek sorsa is megpecsételődött, ezért kötelező védett természeti területen a sávos vagy a spirálisan kifelé tartó kaszálás."

Egy kiskertben persze kevésbé számít az ember „földön szívesen mozgó madarakra”, de a hüllők, rovarok számára is fontos, hogy humanitárius folyosót biztosítsunk nekik, ha fűnyírásra kerül a sor.

A legjobb persze, ha a kertünk ember által ritkábban használt részein egyáltalán nem bolygatjuk a dolgokat, vagy mozaikszerűen végezzük a fűnyírást. A fűnyíró feltalálása előtt ez nem volt kérdés, hiszen a kézi kaszálás idejében ergonómiai okai voltak annak, hogy egy réten vagy kertben mindig akadt elegendő menedék az élőlények számára: egy nap alatt még fél hektárt is alig tudott lekaszálni az ember, mert a füvet csak harmatosan lehetett jól vágni. Még nagyobb területeken is, ahol csapatban dolgoztak, ez a kis lépésekben haladó kézi betakarítás sokszor akár egy hónapig is eltarthatott.

Így mindig voltak frissen kaszált, le nem kaszált, illetve különböző korú újrasarjadt területek is. Ennek köszönhetően minden állat megtalálhatta a maga számára legoptimálisabb élőhelyet, illetve a növények is - ha nem is a teljes területen - magot érlelhettek.

Ehhez képest a manapság közterületeken végzett gépi kaszálás igazi atombomba: a dobkaszák szinte a föld felszínén vágják el a növényeket, ezáltal gyakorlatilag ledarálják a gyepek mikrodomborzatát, a benne található hangyafészkekkel együtt. A dobkaszáknak ráadásul van még egy nagyon rossz tulajdonsága: szívóhatásuk miatt a talaj felszínén mozgó, gyors helyváltoztatásra képtelen élőlények jelentős része a késeik között leli halálát. Egy ilyen terület regenerálódása évekbe telik.

Jusson eszünkbe ez a mészárlás, ha frissen kialakított városi méhlegelőt látunk, hiszen a hosszú évek módszeres pusztítása után senki se várhatja el, hogy hipp-hopp egész évben dúsan virágzó paradicsom legyen a letarolt gyep helyén.

Tippek kertes és kerttelen gyepbarátoknak

Akinek van kertje, az azért, akinek nincs, az azért csatlakozzon a kihíváshoz. Saját lehetőségeinket mi ismerjük a legjobbat, ezért például lehet, hogy a mi kertünkben egy Vágatlan Április vagy egy Vágatlan Június kivitelezése több haszonnal jár, mint az elterjedt májusi nyírásszünet.

Gondoljunk magunkra méhpásztorként, aki egész évben élelmet és szállást biztosít a nyájnak - ha kell, részleges munkabeszüntetéssel. Azon túl, hogy olyan növényekkel gazdagítjuk a kertet, melyek egymást váltva egész szezonban táplálékot nyújtanak a beporzóknak, biztosítsunk nekik vizet is, és ha nincs természetes búvóhelyük, csináljunk nekik bogárhotelt.

Akinek pedig nincs saját kertje, az nevezze ki magát a lakóhelye vagy egy általa sokat látogatott zöld terület önkéntes gyepmesterének. Ha még nincs rajtuk méhlegelő, rovarhotel kialakítva, kezdeményezhetjük a fenntartónál vagy egy környékbeli zöld szervezetnél a létesítésüket, és ha már ott vagyunk, csatlakozhatunk is hozzájuk (mármint a zöld szervezethez, nem a fenntartóhoz).

Amit pedig bárki meg tud tenni, az az edukálás, szóban és írásban is. Nyugodtan hívjuk fel a kerttulajdonos ismerősök figyelmét a téma fontosságára, osszuk meg ezt vagy más, a témával foglalkozó cikket a közösségi médiában.

Végül pedig: vegyünk virágot helyi őstermelőtől! Minél többen vásárolunk hazai szezonális vágott virágot, a virágtermelők annál több élelmet biztosítanak a beporzók számára.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Egy kutatás szerint az első menzeszed időpontja elárulja, meddig fogsz élni
Az eredmények szerint nem mindegy, kinek, mikor jön meg az első menstruációja, ahogy a menopauza időpontja is összefügg a várható élettartammal.

Megosztom
Link másolása

Egészen biztosan minden nő emlékszik rá, hány éves korában jött meg az első menzesze. Ő volt-e az első az osztályban, vagy inkább a későn érők közé tartozott?

Habár akkor inkább csak a tini évekhez és a gimis élményekhez volt köze, most egy kutatás szerint ez a dátum az egészséggel és az élettartammal is összefüggésben lehet.

Ugyanis a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint azok a nők, akiknek később jött meg az első menstruációjuk, nagyobb valószínűséggel tovább élnek.

A vizsgálat során a kutatók 16 000 menopauza utáni nő adatait vizsgálták, akiket a Women's Health Initiative keretében gyűjtöttek össze.

Ennek során megállapították, hogy mind az első menstruáció, mind a menopauza időpontja összefüggést mutat az általános egészségi állapot és a hosszú élettartam szempontjából.

A kutatás szerint a 12 éves kortól beköszöntő menstruáció, valamint az 50 éves kor után történő menopauza kezdete összefügg a hosszabb életkorral.

További érdekes tanulságként azt is kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akiknek később jött meg a menstruációjuk, kisebb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség vagy függtek rá a dohányzásra.

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
Kávé vagy tea? Egy kutatás szerint az egyik növeli a stroke kockázatát, a másik pedig csökkenti azt
Mindkettőnek számos egészségügyi előnye van, de melyik a jobb, ha a stroke-ot vesszük figyelembe?
Fehér Adél - sassy.hu
2024. október 04.


Megosztom
Link másolása

Melyik jobb az egészségednek, a kávé vagy a tea?

Mindkettőről azt állítják, hogy számos egészségügyi előnye van, de amikor a szívroham vagy a stroke kockázatáról van szó, úgy tűnik, hogy az egyik azért jobb, mint a másik.

Egy több mint 25 000 ember bevonásával végzett nemzetközi tanulmány szerint a napi négy csészénél több kávé fogyasztása közel 40 százalékkal növeli a stroke kockázatát.

Eközben ugyanennyi tea csaknem egyötödével csökkentette a kockázatot. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a gyakori kávéfogyasztóknak nagyobb valószínűséggel lehetnek szívproblémáik, például magas vérnyomásuk, ami növeli a stroke kockázatát.

Az International Journal of Stroke című szakfolyóiratban júliusban közzétett tanulmányhoz a kutatók 32 országból 26 950 felnőttet vontak be, akiknek mintegy fele az elmúlt napokban élt túl egy stroke-ot.

A betegeket átlagosan körülbelül két és fél nappal a stroke elszenvedése után kérdezték meg.

A résztvevők átlagos életkora 61 év volt, és a legtöbbjük férfi. A beteg nagy része túlsúlyos volt, ami a stroke kockázati tényezője.

A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki kórtörténetükről, étrendjükről, fizikai aktivitásukról és egyéb stroke-kockázati tényezőkről, mint például a dohányzás és a magas vérnyomás.

Azt is megkérdezték tőlük, hogy naponta hány csésze kávét, kínai/japán zöld teát, fekete teát és egyéb teafajtákat fogyasztottak. A résztvevők közül körülbelül minden ötödik egyiket sem szokta inni, míg közel felük inkább a teát választotta.

A kutatócsoport megállapította, hogy a napi négy vagy több csésze kávé fogyasztása 37 százalékkal növelte a stroke kockázatát. Ugyanakkor ugyanennyi, bármilyen fajta tea fogyasztása 19 százalékkal csökkentette azt.

A fekete teák 29 százalékkal, a zöld tea 27 százalékkal csökkentette a stroke kockázatát.

A három vagy annál kevesebb csésze kávé fogyasztása és a stroke között nem volt mérhető kapcsolat. A kutatók megjegyezték, hogy a túlzott kávéfogyasztásnak azért lehet ilyen káros hatása, mert azok, akik ennyi kávét isznak, hajlamosak voltak olyan problémákra, mint a magas vérnyomás és a magas pulzusszám.

A kávé koffeintartalma magasabb, mint a teáé, körülbelül 80-100 milligrammot tartalmaz egy csésze, szemben a teában található 50 milligrammal. A koffein bizonyítottan elősegíti az adrenalin felszabadulását, ami megemeli a szívritmust és a vérnyomást.

Tartósan ezek a hatások károsíthatják az agyi ereket, növelve a vérrögök és a stroke kialakulásának kockázatát.

A kutatók azonban megjegyezték, hogy a tej hozzáadása bármilyen típusú teához semmissé tette a stroke-kal kapcsolatos összes potenciális előnyét.

Ennek az lehet az oka, hogy a tej blokkolja az antioxidánsokat, a kávéban és a teában egyaránt megtalálható hasznos molekulákat, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást, amely végül is stroke-hoz vezethet.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Azt állítja egy idős brit nő, hogy évek óta nem fürdött és az ágyneműjét sem mosta ki
Az egészre az tette fel a koronát, amikor a hivatásos takarítók döglött egeret találtak az egyik hálószobában a kanapé alatt.

Megosztom
Link másolása

A legtöbb ember havonta legalább kétszer kimossa az ágyneműhuzatot. És aki ad magára, az időnként kimossa az ágyneműjét is.

Ám Cornelia Bayley-t - legalábbis állítása szerint - nem ilyen fából faragták.

Állítólag évek óta nem fürdött és több évtizede nem takarított.

A nő annak idején egy takarítós műsorban is szerepelt, amikor segítséget kért 10 szobás, műemléki védettséget élvező otthona takarításához, mivel már összecsaptak a feje fölött a hullámok.

Cornelia Bayley régiségkereskedő volt, és 1985-ben 70 ezer fontért vásárolta meg a walesi Plas Teg kastélyt. Ez mai árfolyamon számolva olyan 31 millió forint, szóval nem lehet azt mondani, hogy drágán kapta meg az ingatlant.

A nő azt mondta, soha nem használt tisztítószereket a takarításhoz, csak vizet, mert utálja a tisztítószereket, nem mosta ki a szőnyeget, kárpitot, ágyneműt sem, arra a bizarr indokra hivatkozva, hogy kastélyt abban az állapotban tarthassa meg, amelyben megvásárolta.

Sokan úgy tartják, hogy a valódi ok a pénz. Az épület fenntartása ugyanis kimerítette anyagi forrásait, a nyugdíja nem volt elég a karbantartásra, sőt, egy idő után már a melegvízre sem, a fürdőkádját penész borította a takarítócsapat megérkezése előtt.

A konyháját ő maga tisztának tartotta, de a takarítók el voltak képedve, amikor látták, milyen állapotok uralkodnak, például a mikrohullámú sütőben. Cornelia megmutatta azt is, hogy az olajradiátorral melegített könyvtárszobában alszik, a szófán, és kiderült, hogy az ágyneműjét az íróasztal mögé gyűri napközben.

A "csúcs" az volt, amikor az egyik hálószobában döglött egeret találtak a kanapé alatt a takarítók.

A leírhatatlan állapotokról szóló videót itt láthatjátok:

Forrás: Femina

Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A törülközőid újra puhák és bolyhosak lesznek, ha ezt az egy dolgot teszed melléjük a mosógépbe
El leszel ámulva a végeredménytől!

Megosztom
Link másolása

Igazán bosszantó, amikor a frissen mosott törölközőink durvák és érdesek, de van egy egyszerű megoldás arra, hogy újra puhák és bolyhosak legyenek. Liz Eichholz, a Weezie Towels szakértője elmagyarázta, hogy

a törölközők gyakran azért veszítenek puhaságukból, mert mosás közben mosószermaradék rakódik le az anyagon.

„A törölközők nagyon nedvszívók, ami azt jelenti, hogy hajlamosak összegyűjteni a szappan és az öblítőszer maradványait, amelyek aztán nem öblítődnek ki megfelelően a mosás során. Ez idővel felhalmozódhat, csökkentve a nedvszívó képességüket, és durva, érdes tapintást eredményezve.”

Azonban a legjobb módja annak, hogy újra puhákká varázsoljuk a törölközőinket, nem egy bolti tisztítószer használata, hanem az egyszerű ecet, amely ott van a kamrádban. Liz elmondta:

„Gyakran ajánljuk az ecetet a törölközők felfrissítéséhez. Sokoldalú és megfizethető, igazi csodafegyver a háztartási feladatokhoz.”

Az ecet ecetsavat tartalmaz, amely képes lebontani a törölközők anyagába ragadt szappanmaradványokat, így újra rendesen fel tudják szívják a vizet. Az ecet különlegessége, hogy teljesen kiöblíthető a mosógépből, maradvány nélkül, így gyors és egyszerű megoldást kínál a törölközők állagának felfrissítésére.

Liz hozzátette: „

Az ecet használata a törölközők ápolásának részeként rendkívül hatékony, ráadásul környezetbarát, nem mérgező és olcsó.

Természetes alternatívája a bolti öblítőknek, amelyek gyakran olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a törölközőket és a környezetet.”

Így működik az ecetes felfrissítés:

Először helyezd a törölközőket a mosógépbe, és indítsd el a mosást 60-90 fokon, mosószer vagy egyéb adalék nélkül, hogy feloldódjanak a textíliába lerakódott maradványok.

Amint a mosás befejeződött, tedd vissza a törölközőket a mosógépbe, és önts egy csésze ecetet a mosószer adagolóba.

Indítsd el újra a mosást, és amikor véget ér, állítsd be a gépet egy extra öblítési ciklusra, hogy biztosan teljesen eltávolítsd az ecet maradványait.

Szárítsd meg a törölközőket a szokásos módon, akár kint a szárítókötélen, akár a szárítógépben, de kerüld a magas hőfokot, mert az károsíthatja az anyagot. Miután a törölközők megszáradtak, újszerűen puhának és bolyhosnak kell érezni őket. Liz megjegyezte:

„El leszel ámulva, mennyire puhák és bolyhosak lesznek!”


Megosztom
Link másolása