ÉLETMÓD

Kék sajt az álompasiért, cukros fánk a fincsi szexért - használd az illatok hatalmát, hogy rendbe hozd az életed

Valaha is elgondolkodtál azon, miért ébresztenek bizonyos illatok különleges érzéseket benned? És tudtad, hogy ezeket az illatokat felhasználva javíthatsz az életeden?

Megosztom
Link másolása

Az illatok rendkívül erőteljesen képesek érzelmeket és emlékeket előhívni bennünk, és egyre többen alkalmazzák őket a mindennapi élet különböző területein. A scent-scaping, vagyis az illattervezés egy új trend, amely segíthet például gyorsabban eladni a lakásodat.

Egy kutatás szerint a megkérdezettek 70%-át vonzzák azok az illatok, amelyek gyermekkorukra emlékeztetik őket.

Suzy Nightingale illatszakértő elárulja, mely illatok segítenek aktívan takarítani vagy éppen fokozni a hálószobai aktivitást.

Citrus illatok - a háztartási munkákhoz

Szükséged van egy kis plusz energiára a házimunka elvégzéséhez? Merülj el a citrusillatokban! Suzy szerint a friss, pezsgő citrus illatok, mint a narancs és a grapefruit, remekül felpezsdítenek, ha épp lustának érzed magad. „A citrusfélék illata élettel teli, ezzel szemben például a banán illata nem aktivizál. Az olyan illatok, mint a narancs, bizonyítottan javítják a hangulatot, növelik az energiaszintet és segítenek a koncentrációban.”

A frissen öntözött növények földszaga - a jobb alváshoz

Friss levegőn lenni nagyszerű, ha jól akarsz aludni éjszaka - és Suzy szerint ennek nagy része a természet aromáinak köszönhető. Tehát az egyik módja a megfelelő alvás biztosításának, ha este kimész a szabadba, és eggyé válsz a növényeiddel.

Suzy szerint: „A mély, fás illatok fantasztikusan segítenek ellazulni. Ha megtanulod, hogyan kell másképp belélegezni az illatokat, az valóban segíthet elengedni a stresszt.

Remek módszer erre, ha kimész a szabadba, és megöntözöd a növényeidet, majd belélegzed a nedves föld illatát.

Ezek a földes illatok csökkenthetik a vérnyomást és elősegítheti a gyógyulást.”

Mosogatószer illata a karcsúság érzéséért

Lehet, hogy túlzásnak hangzik, de Suzy szerint a citromos mosogatószer illata segíthet jobban érezni magad a bőrödben. „Hihetetlen, de egy kutatásban az emberek karcsúbbnak érezték magukat, amikor citrom illatot szagoltak. Nem tudjuk pontosan, hogy miért, de valóban működik. Bármely citromillatú termék, például a mosogatószer is ezt az érzést keltheti."

Levendula - az agyi funkciók javítására

Úgy tűnik, a levendula szagolgatása jobbat tesz az agyadnak, mint napi egy sudoku megfejtése.

A mámorító illat, amely a gyertyáktól kezdve a parfümökön át a háztartási tisztítószerekig gyakorlatilag mindenben felbukkan, ideális az agyi teljesítmény fokozására.

Suzy azt mondja: „Tudományos kutatások kimutatták, hogy

az olyan illóolajok, mint a levendula, valóban jobbak a hosszú távú memória karbantartására, mint a napi sudoku.

Az egyik tanulmányban a kutatók összehasonlították a napi rejtvényfejtést végző idősebb résztvevők agyi tevékenységét az illóolajokat szagolgató résztvevőkével. A vizsgálat végén az olajokat szagolgató emberek memóriája jelentősen jobb volt.”

Kék sajt illata - az álompasi bevonásához

Felejtsd el a rózsákat – egy markáns, kék sajt illata hatékonyabban vonzhatja a szerelmet. Suzy szerint: „A jázminvirágok és a Stilton sajt illatában egy közös vegyület, az indol található. Ha valaki Stilton sajt illatát érzi anélkül, hogy tudná, hogy sajtról van szó, és azt mondanák neki, hogy ez valójában a jázmin csábító illata, elhinné.

Bár nem javasolnám, hogy kenje be magát Stiltonnal, hogy randevút kapjon, ez is mutatja, hogy az agy rejtélyes módon működik.”

Mondjuk aki elég bátor és tesz egy próbát, árulja majd el az eredményt.

Régi könyvek illata a nyugalomért

Mindannyian tudjuk, hogy egy jó könyv csodákat tesz a mentális egészségünkkel, de egy régi klasszikus papírjának szagolgatása legalább annyira jótékony hatással lehet a hangulatunkra, mint a szavak olvasása.

Suzy szerint: „Az emberek nem véletlenül időznek sokáig a könyvesboltokban és a könyvtárakban - mert ez megnyugtató.

A papír lebomlása vanília- és ligninillatot, a fapép szagát szabadítja fel. Ez egy kellemes illat, és bizonyítottan megnyugtatja az elmét, és nyugodtabbá tesz bennünket.

Valójában akkora a hatalmuk van, hogy ezeket az aromákat stresszes kórházi helyzetekben - például kemoterápiás kezelés vagy komputertomográfiai vizsgálat során - is kipróbálták, abban a reményben, hogy a betegek nyugodtabbak lesznek tőle” - mondta a The Sun-nak.

Fánk illat - a szexuális élet fokozására

Ha hangulatba szeretnél kerülni, próbálj meg fánkot szagolgatni. Kutatások szerint a fánk édes illata akár 40%-kal növelheti a véráramlást bizonyos testrészekbe, növelve az izgalmi állapotot. Suzy hozzátette:

„A tudósok szerint az édes illatok, mint a vanília és a fahéj, boldoggá és nyugodttá teszik az embereket, ami ellazuláshoz vezet, és ez kedvez az intimitásnak."

Az illatok hatalma tehát sokkal több, mint egyszerű érzékelés – aktívan formálhatják életünket és érzéseinket. Az illatok tudatos használatával nemcsak jobban érezhetjük magunkat, de hatékonyabban és boldogabban is élhetünk.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Nem várt Ozempic-mellékhatás: sorra esnek teherbe a szert fogyasztó nők
Fogamzásgátló szedése mellett, illetve olyan egészségügyi állapotban lévők is teherbe estek, akiknek eddig nem sok esélyt jósoltak a babázásra. Várhatóan emiatt megint megrohamozzák a patikákat.

Megosztom
Link másolása

Manapság már talán senkinek sem kell bemutatni az Ozempic nevű szert, amit elsősorban a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára fejlesztették ki.

A szerről azonban hamarosan kiderült, hogy erős fogyasztó hatása van, így óriási népszerűségnek örvend a fogyni vágyók körében.

Ezzel csak az a probléma, hogy az emiatt kialakult óriási érdeklődésnek köszönhetően számos helyen hiánycikké vált az egyébként gyógyszerként funkcionáló szer, és azok nem fértek hozzá, akiknek valóban szükségük lett volna rá.

Most azonban egy újabb mellékhatására lettek figyelmesek: számos nő számolt be arról, hogy bár addig mindenki teljesen esélytelennek találta, hogy gyermeke foganjon, az Ozempic használata után bizony váratlanul mégis sikerült teherbe esniük.

Amerikában el is kezdték vizsgálni az összefüggést - írta meg WMN.

A beszámolókból kiderül, hogy noha ezek a nők fogamzásgátlót szedtek, vagy éppen olyan egyéb egészségügyi állapotban voltak (PCOS, túlsúly okozta rendszertelen peteérés stb.), ami mellett gyakorlatilag lehetetlen teherbe esni, az Ozempic használata után ez mégis sikerült nekik.

Így várhatóan egy újabb roham indul majd a szer beszerzésére, hiszen ez azt jelenti, hogy olyan nőknek is esélyük lesz a gyermekvállalásra, akiknek eddig valamilyen egészségügyi probléma miatt nem volt rá túl sok esélye.

Kérdés persze, hogy az Ozempicben található szemaglutid nevű hatóanyag milyen hatással lesz a születendő babák egészségügyi állapotára, erre ugyanis érthető módon még nem születtek kutatások. Az orvosok mindenesetre azt javasolják, hogy aki babát tervez, két hónappal a próbálkozás megkezdését megelőzően álljon le a szer használatával.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A te paradicsomod is nagyobb és édesebb lesz ettől a konyhai hulladéktól
Van otthon valami, amit eddig kidobtál, pedig a paradicsom egyszerűen imádja.

Megosztom
Link másolása

A paradicsom rengeteg tápanyagot igényel, és bármilyen gazdag is a talaj, amibe ültetted, gyorsan kimeríthet a tápanyagokat. Ezért fontos a rendszeres trágyázás, így a növények egészségesek és erősek maradnak, és bőséges termést hoznak.

Bár sokféle műtrágya kapható, sokan nem szívesen használják az ilyesmit. De van egy konyhai hulladék, amit egyébként kidobnál, viszont a paradicsom imádja: ez a kávézacc.

Ha otthon kávét főzöl, ne dobd ki a zaccot, hanem használd fel a paradicsomok trágyázásához.

A kávézacc segít enyhén savasabbá tenni a talajt, ami ideális a paradicsomnövények számára. Körülbelül két százalék nitrogént, valamint foszfort és káliumot tartalmaz, amelyek mind nagyon fontosak a növekedésükhöz.

Ha szeretnéd kipróbálni, egyszerűen szórj egy csészényi kávézaccot a paradicsom növényed tövéhez, és keverd el a talaj felső 5-10 centijébe.

Ez segít, hogy a zacc lebomoljon és felszabaduljanak a benne lévő tápanyagok.

A kávézaccot komposztálóba is teheted, majd a komposztot trágyaként használhatod. Érdemes arra azért figyelni, hogy a kávézacc kevesebb, mint 20 százaléka legyen a komposztodnak, mert ha több, akkor túl savas lesz a talaj, ami nem jó a növényeknek.

Készíthetsz kávézacc teát is, ha két csésze zaccot adsz teszel egy vödör vízhez, és hagyod állni néhány órán át vagy egy éjszakát.

Ezt a keveréket folyékony trágyaként használhatod a kertben és cserepes növényeknél.

Az egyetlen dolog, amit észben kell tartani, hogy a kávézacc nem hat azonnal, mint a műtrágya. Néhány hétig is eltarthat, mire a tápanyagok felszabadulnak a talajban és segítenek a növényeknek.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Így lesz újra ragyogó a sütőd mindössze 10 perc alatt, és nem kell hozzá drága tisztítószer sem
Tisztítsd ki a sütőt két összetevőből álló, teljesen természetes, nem mérgező tisztítószerrel
Fehér Adél - sassy.hu
2024. május 27.


Megosztom
Link másolása

Rövid idő alatt is lehetsz alapos, ha a sütődről van szó. Ezzel a módszerrel nem kell túl sokáig súrolnod, hiszen az alapos sütőtakarításnak nem feltétele, hogy órákig tartó, fáradságos munka legyen.

10 perc alatt ragyogóvá varázsolhatod a sütődet, és csak két olcsó termékre lesz szükséged, amelyek valószínűleg már most is ott lapulnak a kamrádban.

A TikTok -ra került fel ez a módszer, @wild_n_freefarms osztotta meg, hogyan tisztítja ki szupergyorsan a sütőjét.

Ezt mondta: „Ebben az évben minden nap alaposan kitisztítok egy dolgot, és ma ezt a piszkos sütőt támadtam le. Nem tagadom, hogy utálok sütőt takarítani, de valakinek ezt is meg kell csinálni, szóval álljunk neki.”

Pontosan bemutatta, hogyan tisztítja ki a sütőjét ragyogó tisztára: „Egy teljesen természetes, nem mérgező tisztítószert készítek, szódabikarbónából és vízből, amit pasztává keverek.

@wild_n_freefarms Clean my nasty oven with me using just baking soda and vinegar! #naturalhome #toxicfree #toxinfree #essentialoilhome #dirtyoven #ovencleaner #naturalovencleaner #scienceclass #greasebuster ♬ original sound - WildNFreeFarms

Kenjük be ezzel az egész sütőt, különösen azokra a helyekre figyeljünk, amelyek nagyon piszkosak.

Az én esetemben ez az egész sütő volt. Hagyjuk állni minimum két órán át, de a legjobb egy éjszakán át.”

A tiktoker elmondta, hogy ha nagyon makacs foltok vannak a belsejében, bekapcsolhatjuk a sütőt nagyon alacsony hőmérsékleten, vagy néha elég csak a világítást is, hogy egy kis meleget adjunk neki.

„A hő segít feloldani a zsírt” – magyarázta.

„Miután hagytad egy ideig állni, spricceld le egy kis ecettel. Én egy 50 százalék víz, 50 százalék ecet és egy kis citrom illóolaj oldatot készítettem.

Ez segít, hogy szódabikarbóna az ismerős kémiai reakciótól pezsegjen és legyőzze a szennyeződéseket. Persze ez nem egy olyan házi készítésű megoldás, amit csak felkensz és letörölsz. Legyünk őszinték, létezik ilyen egyáltalán, akár durva vegyszer formájában is?

Némi izommunkát igényel, különösen, ha hagytad annyira összekoszolódni, mint én.

Hiszed vagy sem, valójában csak körülbelül 10 percig súroltam, ennyire könnyen lejött minden.

Amint látod, ez a nem mérgező megoldás és elég jól működik. Egyedül a két üveg között maradtak foltok, ahova nem férek hozzá, szóval azt mondanám, hogy jól végeztem a munkát” – fejezte be.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Forró téma: nem jó ötlet a partnerrel közös ágyban aludni - figyelmeztetnek a dokik
Egészségügyi kockázata van annak, ha közös az ágyad a pároddal.

Megosztom
Link másolása

Egy orvos komoly vitát robbantott ki arról, hogy jó ötlet-e a partnerrel közös ágyban aludni. Egy párkapcsolatban ugyanis elég sok időt töltünk együtt az ágyban, akár alvással vagy akár tévénézéssel.

Viszont a szakértő szerint a párok számára nem mindig egészséges a közös ágy. Dr. Karan Rajan,

egy népszerű orvos-influenszer arra figyelmeztetett, hogy a partner horkolása megzavarhatja a mélyalvást, azaz a REM-alvást, ami elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez.

Dr. Rajan a TikTokon több millió követőjének elmondta, hogy az eltérő alvási ciklusok gondot okozhatnak a párok között.

A közös ágyban megnövekedhet a testhőmérséklet, ami szintén rossz hatással van az alvás minőségére.

„Az elalváshoz szükséges, hogy a testünk hőmérséklete csökkenjen. Ha közös ágyban alszunk, emelkedik a testhőmérséklet, így tovább tart elaludni"

– magyarázta.

Sokan szeretnek összebújni egy hosszú nap után, így ez a vélemény sok követőnél kiverte a biztosítékot - írta meg a LadBible.

Egy kommentelő bevallotta, hogy túlságosan szereti az öleléseket ahhoz, hogy egyedül aludjon.

Mások viszont örömmel mondanának búcsút az ágypartnerüknek. Egy így kommentelő ezt írta: „A férjemmel teljesen eltérő az alvási ritmusunk és stílusunk, nyolc éve külön alszunk, és imádjuk!"

Egy másik kommentelő pedig így írt: „Válás után. Életem legjobb alvása!”

Nem ez az első alkalom, hogy az alvási szokások vitát váltottak ki az elmúlt hetekben.

Martin Lewis fogyasztói szakértő kérdést tett fel követőinek az X-en ugyanerről a témáról.

A bejegyzése így szólt: „Mai Twitter szavazás: Ti és a veletek élő partner/házastárs ugyanabban vagy külön hálószobában alszotok?”

Előzőleg olvasott egy cikket a The Times-ban, amelyben egy újságíró bevallotta, hogy ő az egyetlen a barátai közül, aki ugyanabban az ágyban alszik a férjével.

A Lewis szavazására leadott 82 058 szavazat alapján egyértelmű győztes volt.

A szavazók körülbelül 71 százaléka mondta, hogy megosztja az ágyát a partnerével. A második legnépszerűbb opció - külön hálószobák - 14,8 százalékot kapott, míg csak 1 százalék mondta, hogy külön ágyakban alszik ugyanabban a szobában. Persze tegyük hozzá, hogy aki külön alszik, lehet, hogy még névtelenül sem szavazott. Ti együtt alszotok?


Megosztom
Link másolása