GASZTRO

Január van: ezt tedd a tányérodra, hogy elkerülhesd a téli depressziót

A leghidegebb és legreménytelenebb téli hónap áll előttünk, de nem kell megadni magunkat a szezonális depressziónak. A konyhában is harcolhatunk ellene!

Megosztom
Link másolása

A téli depresszió, vagyis a szezonális affektív zavar (SAD) egy komoly probléma, amely az életminőséget is jelentősen ronthatja. Szerencsére nem csak a fényterápia vagy a pszichológus segíthet – az étrendünk is kulcsszerepet játszhat abban, hogy átvészeljük a hideg, komor hónapokat.

Boldogság a tányérunkon

Az étel sokkal több, mint puszta tápanyag. A megfelelő ételek fogyasztása segíthet szabályozni az agy kémiai egyensúlyát, amely hatással lehet a hangulatunkra. Szóval, ha nem akarjuk, hogy a tél teljesen maga alá gyűrjön, érdemes átgondolni, mi kerül a tányérunkra.

1. Omega-3 zsírsavak: a téli hősök

Nem lehet eleget beszélni arról, mennyire fontosak az omega-3 zsírsavak. Ezek a tápanyagok gyulladásgátló hatásuk mellett az agyműködésre is jó hatással vannak. Tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit. A tengeri halak, a lazac, a makréla és a szardínia, kifejezetten gazdagok ebben a tápanyagban.

Törj össze villával egy doboz szardíniát, borsozd meg és keverd össze 1-2 evőkanál majonézzel, majd mehet a (teljes kiőrlésű) pirítós kenyered tetejére!

Ha nem vagy halrajongó, a lenmag, a chia mag és a dió is remek alternatíva lehet.

2. Étcsoki: mértékkel, de fontos!

Ha valami igazán jó indokot keresel arra, hogy egy kis csokit nassolj, akkor itt van: az étcsokoládé javítja a hangulatodat.

Tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a stresszhormonok szintjét.

Persze nem arról van szó, hogy mostantól kilószámra tolhatod a csokit – napi egy-két kocka 70%-os vagy magasabb kakaótartalmú csokoládé a nyomorultabb hangulatú percekben bőven elég.

3. Triptofán: az alvás és boldogság kulcsa

A triptofán egy olyan aminosav, amely segíti a szerotonin termelését. Mármint tudod, azt a boldogsághormont, ami nagyjából az egyetlen dolog, ami megmenthet a januári blues támadásától. Tojás, sajt, déligyümölcsök, mint a banán, valamint a pulykahús mind bővelkednek benne.

Ha nincs kedved pulykát sütni, készíts tojáskrémet:

Főzz meg két tojást, vágd apró kockákra. Vágj karikákra két szál újhagymát is és a tojással együtt keverd 2-3 evőkanál majonézhez.

Sózd és borsozd, amennyire szükséges, és ezt is ráteheted a pirított sokmagvas kenyeredre.

4. C-vitamin: az immunrendszer és a hangulat védelmezője

A C-vitamin nemcsak abban segít, hogy legyűrd a megfázást, hanem közvetve a stressz szintjére és a mentális épségedre is pozitívan hat. Egy narancs vagy grépfrút remek út megoldás, ha fel akarod turbózni a C-vitamin-szintedet, de a zöldpaprika és a brokkoli is jó forrás.

5. Teljes kiőrlésű gabonák: stabil energiát és jobb hangulatot adnak

A fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésű opciókat válaszd, ha nem akarod, hogy az energiaszinted hullámvölgyekben töltse a nap nagy részét. Ezek a lassan felszívódó szénhidrátok segítenek egyenletesen tartani a vércukorszintet, ami kulcsfontosságú az általános hangulat szempontjából is. Hogy mivel edd őket? Az 1-es és a 3-as pontban már adtunk két tökéletes receptet.

6. Fermentált ételek: az agyad barátai

Nem gondolnád, de a bélflórád és a hangulatod szorosan összefügg. A fermentált ételek, mint a kefir, joghurt, savanyúkáposzta és kimchi segíthetnek helyreállítani a jó baktériumok egyensúlyát a szervezetedben, amely a mentális egészségedre is pozitív hatással lehet.

Mi nem segít?

Az ünnepek alatt ömlik a cukor, az alkohol meg a zsír mindenfelé, de ezek nem feltétlenül a barátaid, ha a mentális egészségről van szó. Egy nagy adag szénhidrát- és cukorbomba után ugyan lehet, hogy pillanatnyilag jobban érzed magad, de a hullámvasút sötétebbik völgye biztosan megérkezik utána.

A titok: egyensúly

A téli depresszió ellen nincs csodapirula – de egy kiegyensúlyozott étrend, amely tele van tápanyagokkal, jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Persze nem árt, ha mellette odafigyelsz a rendszeres mozgásra,

megpróbálsz minél több napfényt vagy legalább D-vitamint szerezni, és ha nagy a baj, beszélsz egy szakemberrel is.

Ha mindezek mellett az étrendeddel is támogatod a lelki egészségedet, még a legsötétebb január sem foghat ki rajtad.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Te is biztosan rosszul olvasztod ki, ezért teszed tönkre a húst és a halat a karácsony főzésnél
Elmagyarázzuk, hol rontod el, és elmondjuk, hogyan készítsd elő a lefagyasztott húst és halat.

Megosztom
Link másolása

A karácsonyi készülődés egyik legfontosabb része az ünnepi menü elkészítése a korábban gondosan beszerzett alapanyagokból.

Ám hiába a rutinos beszerzés és a minőségi hozzávaló, ha az előkészítés során hibázol.

Nem mindegy ugyanis, hogyan olvasztod ki a mélyhűtőből kivett halat és húst.

A Femcafé összegyűjtötte a legnagyobb hiákat, amiket elkövethetsz.

Először is nem veszed ki időben a halat és a húst, nem hagysz elég időt az olvasztásra. A másik hiba, hogy szobahőmérsékleten olvasztod ki, amivel a baktériumok gyors elszaporodását segíted. Ezért az a legjobb, ha a hűtőben nagyod kiolvadni a húst vagy halat.

Hogyan készítsd elő?

A fagyasztott húst vagy halat a felhasználást megelőző este vedd ki a fagyasztóból, és tedd egy tálba, hogy az olvadással keletkező folyadéknak legyen hely. Takard le fóliával, és tedd a hűtőszekrény alsó polcára. "Ez a módszer lassú, de biztonságos, mivel a hőmérséklet állandóan alacsony marad, és minimalizálja a baktériumok elszaporodásának kockázatát. Ráadásul az alapanyag minősége sem fog romlani"

- írja a lap.

A mikróban való felolvasztást nem javasoljuk, de a hideg vízben áztatást sem, mivel azzal gyakorlatilag kimosod a hús értékes tápanyagait.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Steiner Kristóf: karácsonyi vegán pozole, hogy az ünnep örömfőzéssel teljen
Nem hagyhatjuk vegán recept nélkül karácsonykor a főzés szerelmeseit, vegán pozolénkat egyenesen a napfényes Mexikó ihlette.

Megosztom
Link másolása

Szebb ajándékot elképzelni sem tudunk - aranyvasárnapi élő örömfőzésünkre több ezren voltak kíváncsiak, a megtekintések száma pedig egy délután alatt megduplázódott a Nimi & Kristóf Konyhája Facebook oldalon. Végtelenül hálásak vagyunk, hogy a készülődés közben ilyen sokan minket választottak!

És ezt a finomságot, melyet a pozole, a mexikói konyha remeke ihletett.

Főételnek is beillő leves, gazdag, mint a shakshuka, friss, mint a Buddha-tál, laktató, mint a pörkölt, és vörös, mint Gigantes, a cicánk - de igazából semmihez sem hasonlítható.

A hagyományos ünnepi fogás már saját tradíciónk része:

minden év végén együttműködünk az ingyenes Veganuár kihívással - amelyre 2020 óta 120 000-en regisztráltak. A 30 napos program segít, hogy megtapasztald: milyen könnyű, élvezetes a vegánság - támogató közösséggel, hasznos útmutatókkal, változatos mintaétrenddel. Nincs vesztenivalód, az állatok pedig csak nyerhetnek.

Vágj bele velünk a változásba!

Úgy éreztük, a legtöbb, amit adhatunk karácsonyra, egy kanál a élmény-esszencia a Mexikóban töltött telelésünkből

- most érkeztünk haza kis görög falunkba az óceán partjáról. Pihentünk, töltődtünk, és egy vegán elvonulást is tartottunk.

Itt minden nap megpakoltuk asztalunkat a helyi kulináris kultúra kincseivel.

Mint a vegán pozole,

Hozzávalók 4-6 főre:

300 gramm passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé,

2 evőkanál sűrített paradicsom,

2 kápia, és

2 kaliforniai paprika,

2 szárított csili paprika,

100 gramm szárított paradicsom,

2 lila hagyma,

6 gerezd fokhagyma,

300 gramm főtt csicseriborsó,

tortilla vagy nachos mártogatni.

Legyen kéznél olíva-, vagy másfajta olaj is, és egy kis balzsamecet sem árt neki.

Milyen fűszereket válassz?

Füstölt paprika, őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, só és bors, babérlevél, oregánó.

Válassz alapanyagot a feltéthez is: ez lehet avokádó, lilakáposzta, újhagyma, retek, lime, petrezselyem vagy korianderzöld.

Bár az eredeti pozole hússal készül, ez a növényi változat bármikor felveszi a versenyt az eredetivel.

Így készítettük:

kevés olívaolajon, agave szirupon, és balzsameceten sóval, borssal karamellizáltunk vékonyra vágott aszalt paradicsomot, lila hagymát és fokhagymát, kézzel tépett laska gombát, és babérlevelet.

Ha itt-ott odakap, mehet rá főtt csicseriborsó, majd oregánóval átforgatva félreraktuk. Mindezt megismételtük kápia, piros kaliforniai, és csili paprikákkal, és még több hagymával és fokhagymával, majd mikor megpirultak, felöntöttük passzírozott paradicsommal. Került bele füstölt paprika, fahéj, és egy kis szerecsendió.

Amint összeforrtak az ízek, turmixoltuk, megraktuk a raguval, majd felszeltük a feltéteket: avokádó, káposzta, újhagyma, retek, és koriander. Tortilla chips-szel, lime-mal tálaltuk, s hitetlenkedve kanalaztuk: hogy lehet ilyen finom?! Lám, a vegánság 15 év után is tartogat meglepetéseket.

További receptek a szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán - ahol egy ünnepi epizódban sok más karácsonyi fogást mutatunk be:

Együttérzéssel teli ünnepeket mindenkinek!


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ezt az 5 ételt SOHA ne melegítsd meg a mikróban, ha jót akarsz magadnak!
Bár csábító lehet, hogy a mikrohullámú sütőt használjuk ezek újramelegítésére, az ételszakértők szerint ez nem mindig a legjobb választás.

Megosztom
Link másolása

A Michigan State University szerint a mikróban az étel egyenlőtlenül melegedhet fel, hideg foltok maradnak benne, amelyek lehetőséget adhatnak arra, hogy a káros baktériumok túléljék az újramelegítési folyamatot.

Ráadásul a mikrózott étel íze sem mindig kielégítő. Amit így melegítesz, az kiszáradhat vagy túlfőhet.

Ételkészítési szakértők osztották meg a Fox News Digitallal arról, hogy mikor érdemes elkerülni a mikrohullámú sütő használatát, és mely ételeket nem ajánlott így újramelegíteni.

Néhány példa talán meglepő lehet:

1. Tojás

A tojás köztudottan igazi fehérjebomba, ráadásul főve könnyen hordozható snack.

Az ételszakértők azonban azt javasolják, hogy ha főtt tojásunk maradt otthon, azt hidegen fogyasszuk, és ne próbáljuk a mikróval „felmelegíteni”.

„Soha ne mikrózd meg a főtt tojást” – mondta Amanda Holtzer, New Jersey-i dietetikus.

„Ettől ugyanis gőz és nyomás keletkezik a tojás fehérjéjében, ami konkrétan robbanáshoz vezethet, amikor felvágod.”

„Ez a robbanás megtörténhet már a mikróban is, vagy a tányérodon, esetleg – ijesztő módon – a szádban, amikor beleharapsz a tojásba” – tette hozzá Holtzer.

2. C-vitaminban gazdag ételek

Mivel a C-vitamin vízben oldódó és rendkívül hőérzékeny, Holtzer szerint érdemes kerülni a mikró használatát az ilyen ételek esetében.

„Hő hatására a C-vitamin lebomlik és megsemmisül” – mondta. A C-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak a bogyós gyümölcsök és a leveles zöldségek.

„Ha szeretnéd megőrizni ezeknek az ételeknek a C-vitamin-tartalmát, azt ajánlom, hogy inkább nyersen fogyaszd őket”

– javasolta Holtzer.

3. Csirkehús

Élelmiszer-biztonsági szempontból a csirkehús újramelegítése általában biztonságos – állította Holtzer.

„Minőségi szempontból azonban nem ajánlom a csirke újramelegítését” – tette hozzá.

„Amikor a csirkehús főzés után a hűtőbe kerül, a húsban lévő zsírok oxidálódhatnak, ami megváltoztathatja a csirkehús szerkezetét, és ezzel együtt az ízét is.”

„Újramelegítéskor pedig a csirkében lévő nedvesség elpárolog, így egy furcsa ízű és állagú húst ehetsz csak.”

Holtzer azt javasolta, hogy a maradék csirkét inkább olyan ételekhez használjuk fel, amelyek nem igényelnek újramelegítést, például csirkés szendvicshez, salátához vagy wraphoz.

4. Halak

A tenger gyümölcseinek újramelegítése nem jó ötlet – mondta Holtzer.

„A hal az az étel, amit egyáltalán nem javaslok újramelegíteni” – állította.

„A mikrohullámú sütő magas hőmérséklete gyorsan elpárologtatja a hal nedvességtartalmát, és ez nagyon száraz, gumiszerű textúrát eredményezhet.”

Kulinaris szempontból Jim Nuetzi, az atlantai Valor Hospitality vállalati séfje is egyetértett, hogy a halak mikrózása nem jó.

„A tenger gyümölcsei nálam teljesen kizártak” – mondta Nuetzi.

„Nagyon nehéz bármilyen tengeri ételt újramelegíteni anélkül, hogy káros hatások ne érjék,

de a mikrohullámú sütőben történő újramelegítés különösen tönkreteszi őket.”

5. Marhahús

Ha maradt egy kis marhahús, és másnap mikróban szeretnéd megmelegíteni, az élmény nem lesz ugyanaz, mint az első alkalommal – figyelmeztettek a szakértők.

„A steak például újramelegítése során elveszítheti omlós textúráját és ízét, mivel a plusz hő gyakran kiszárítja a húst és rágóssá teszi”

– mondta Nuetzi.

„Ráadásul az újramelegítés gyakran egyenetlen hőmérsékletet eredményez. A hús egyes részei túlfőhetnek, míg más részek hidegek maradnak.”


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Kiderült, a krumpli igazi superfood! Ezért nem kell rosszul érezni magad, ha szereted
Évekig tévhitben éltünk: a diétázók is mellőzték a krumplit, pedig valójában szuperélelmiszer!

Megosztom
Link másolása

Sokan úgy gondolják, hogy a krumpli hizlal és egészségtelen, ezért óvatosan bánnak vele a konyhában. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták (például az Atkins vagy a paleo meg a keto) népszerűsége miatt a krumpli lassan a tiltott zöldségek listájára került. Azonban

a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a krumpli valójában tele van létfontosságú tápanyagokkal, és igazából egy szuperélelmiszer.

Egy nemrég készült felmérés szerint az emberek majdnem fele (46 százalék) tévesen hiszi, hogy a krumpli súlygyarapodáshoz vezet. A fiatalabb generáció sem kivétel:

a Z generáció tagjainak több mint kétharmada (68 százalék) nincs tisztában azzal, hogy a krumpli tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést támogató rostokkal.

Egy másik meglepő adat, hogy a megkérdezettek közel fele (48 százalék) szinte soha nem eszik héjában sült krumplit, inkább a hasábburgonyát választják. Pedig ezzel rengeteg fontos tápanyagról mondanak le, hiszen a burgonya héja komplex szénhidrátokat, C-vitamint, B1-vitamint (tiamin) és káliumot tartalmaz, amelyek energiát adnak és támogatják az egészséget - írja az Express.

Egy fitneszszakértő így nyilatkozott:

„A krumpli alapvető energiaforrás, különösen azok számára, akik aktív életmódot élnek. Segíti az izmok regenerálódását, fenntartja az erőnlétet, és egész nap energikusak maradunk tőle.”


Megosztom
Link másolása