ÉLETMÓD

Hallottál már az anyu-kiégésről? Nem csak a munkahelyi stressz okozhat ilyen tüneteket

A kiégés egy egyre elterjedtebb fogalom, amit mindenki igyekszik elkerülni. Érdemes észben tartani azonban, hogy nem csak a munkahelyi stressz és túlzott elvárások okozhatják!

Megosztom
Link másolása

Az anyákra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy minden téren helyt álljanak. Ha te is így érzel, bizony nem vagy egyedül.

Három óra alvással, a partnereddel való veszekedés után rángatod a gyereket az iskolába és hirtelen eszedbe jut, hogy otthon felejtetted a csomagolt ebédjét.

Sok anyuka átéli ezt vagy hasonló szituációkat. Aztán, mikor a gyerekek előtti időkről fantáziálsz, mikor még volt időd magadra, hirtelen bűntudatot érzel.

Lehet, hogy ez csak egy tipikus nap szülőként, de az is lehet, hogy a szülői kiégés jele

- figyelmeztet Dr. Sheryl Ziegler pszichológus, a Mommy Burnout című könyv szerzője.

Szerinte az állapot a Covid-lezárások után súlyosbodott, amikor a szülőknek a nap 24 órájában kellett gondoskodniuk gyermekeikről, korlátozott támogatással.

"A válási arányok emelkedtek, az emberek gazdasági helyzete megváltozott, a gyerekek pedig - szociálisan, kognitív és tudományos szempontból - lemaradtak, így többeknek van szükségük kiegészítő támogatásra. Ezek a dolgok mind hatalmas terhet jelentenek a szülőknek.”

Az Ohiói Állami Egyetem 2021-es felmérése szerint a női szülők 68%-a számolt be arról, hogy kiégettnek érzi magát, míg a férfiak 42%-a. Bár mindkét nem szenvedhet a szülői kiégéstől, az esélyek egyértelműen a nők ellen szólnak.

Zoe Blaskey, a Motherkind podcast alapítója és házigazdája szerint az anyák kiégésének legfőbb oka:

"Túl sokáig túl sokat vállalni, támogatás vagy a stressz levezetésének módja nélkül, és mégis úgy érezni, hogy nem teszel eleget."

Dr. Ziegler elmondása szerint a nőknél magasabb a szorongás és a depresszió aránya, mint a férfiaknál. Az anyáknak gyakran nehezére esik, hogy gondolataik ne gyermekeik körül forogjanak még munkájuk közben is, míg a férfiak jobban képesek ezt elkülöníteni.

"Mivel a kiégés szindrómát klinikailag nem ismerik el, sok nőt depresszióval diagnosztizálnak, holott valójában kiégésről van szó"

- teszi hozzá a doktornő.

A kiégés és a depresszió között vannak különbségek. A depresszió egyik tünete például az, hogy az ember nem talál örömet az egykor szeretett tevékenységekben, például az olvasásban.

A kiégés viszont azt eredményezheti, hogy túlságosan kimerültnek érzi magát ahhoz, hogy ezt csinálja. Általában az élet egy területére vezethető vissza, például a munkára vagy a szülői tevékenységre, míg a depresszió a szomorúság és a reménytelenség mindent elsöprő érzése.

Isabelle Roskam és Moïra Mikolajczak belga pszichológus kutatók, akik több éve tanulmányozzák a szindrómát, a kiégést az intenzív kimerültség olyan állapotaként írják le, amelyben a szülő érzelmileg eltávolodik a gyermekeitől, és kételkedik abban, hogy képes-e jó anya vagy apa lenni.

"Sokkal többször haragszol a gyerekeidre, mint szeretnéd, forró dühöt érzel, amit nem tudsz kontrollálni, vagy végigcsinálod a gondozás mozdulatait, de nem érzed azt az örömet, amit korábban. Ez aztán a bűntudat és a szégyen érzésével jár, hogy nem élvezed az anyaságot, és ezek az érzések még jobban kimerítenek."

A szakértők szerint ezeket a jeleket tapasztalva érdemes lehet elgondolkodni, hogy te is szülői kiégéssel küzdhetsz.

Mit tehetünk ellene?

Bármilyen csodálatos is lenne a napot egy hosszú, forró fürdőzéssel és meditációval zárni, a valóságban sokkal valószínűbb, hogy a gyerekeket pizsamába birkózzuk, mielőtt elalszunk az egyik ágyában.

A szakértők azt javasolják, próbálj meg tudományosan bizonyított stresszoldókat beleszőni a napodba.

Egy rövid fizikai aktivitás, akár 10 perc intenzív mozgás és egy egyszerű légzőgyakorlat bizonyítottan csökkenti stresszt.

Az alvás is létfontosságú, ezért kerüljük a képernyőket vagy csökkentsük fényerejüket, hogy felkészítsük szervezetünket a pihenésre.

Szervezetünket igyekezzünk olyan ételekkel táplálni, amelyek szabályozzák a vércukorszintünket az egyenletes energiaszintet biztosítanak.

Reggelire próbáljuk ki a zabkását bogyós gyümölcsökkel és dióval, a hétköznapi ebédekhez pedig készítsünk fehérjedús salátákat. Vacsorára vegyük egyszerűre a figurát- tegyünk be egy tálcát a sütőbe apróra vágott zöldségekkel, olívaolajjal, egy kis fetasajttal és sovány hússal. Nassoláskor pedig érdemes inkább a gyümölcstál felé nyúlni az édességes polc helyett.

Végül pedig keressünk egy partnert. Ez lehet aktuális párunk, de akár egy családtag vagy barát is. Az ő feladatuk lesz, hogy figyelmeztessenek minket a felsorolt szokások betartására, sőt akár partnerként részt is vegyenek benne.

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Nem várt Ozempic-mellékhatás: sorra esnek teherbe a szert fogyasztó nők
Fogamzásgátló szedése mellett, illetve olyan egészségügyi állapotban lévők is teherbe estek, akiknek eddig nem sok esélyt jósoltak a babázásra. Várhatóan emiatt megint megrohamozzák a patikákat.

Megosztom
Link másolása

Manapság már talán senkinek sem kell bemutatni az Ozempic nevű szert, amit elsősorban a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára fejlesztették ki.

A szerről azonban hamarosan kiderült, hogy erős fogyasztó hatása van, így óriási népszerűségnek örvend a fogyni vágyók körében.

Ezzel csak az a probléma, hogy az emiatt kialakult óriási érdeklődésnek köszönhetően számos helyen hiánycikké vált az egyébként gyógyszerként funkcionáló szer, és azok nem fértek hozzá, akiknek valóban szükségük lett volna rá.

Most azonban egy újabb mellékhatására lettek figyelmesek: számos nő számolt be arról, hogy bár addig mindenki teljesen esélytelennek találta, hogy gyermeke foganjon, az Ozempic használata után bizony váratlanul mégis sikerült teherbe esniük.

Amerikában el is kezdték vizsgálni az összefüggést - írta meg WMN.

A beszámolókból kiderül, hogy noha ezek a nők fogamzásgátlót szedtek, vagy éppen olyan egyéb egészségügyi állapotban voltak (PCOS, túlsúly okozta rendszertelen peteérés stb.), ami mellett gyakorlatilag lehetetlen teherbe esni, az Ozempic használata után ez mégis sikerült nekik.

Így várhatóan egy újabb roham indul majd a szer beszerzésére, hiszen ez azt jelenti, hogy olyan nőknek is esélyük lesz a gyermekvállalásra, akiknek eddig valamilyen egészségügyi probléma miatt nem volt rá túl sok esélye.

Kérdés persze, hogy az Ozempicben található szemaglutid nevű hatóanyag milyen hatással lesz a születendő babák egészségügyi állapotára, erre ugyanis érthető módon még nem születtek kutatások. Az orvosok mindenesetre azt javasolják, hogy aki babát tervez, két hónappal a próbálkozás megkezdését megelőzően álljon le a szer használatával.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A te paradicsomod is nagyobb és édesebb lesz ettől a konyhai hulladéktól
Van otthon valami, amit eddig kidobtál, pedig a paradicsom egyszerűen imádja.

Megosztom
Link másolása

A paradicsom rengeteg tápanyagot igényel, és bármilyen gazdag is a talaj, amibe ültetted, gyorsan kimeríthet a tápanyagokat. Ezért fontos a rendszeres trágyázás, így a növények egészségesek és erősek maradnak, és bőséges termést hoznak.

Bár sokféle műtrágya kapható, sokan nem szívesen használják az ilyesmit. De van egy konyhai hulladék, amit egyébként kidobnál, viszont a paradicsom imádja: ez a kávézacc.

Ha otthon kávét főzöl, ne dobd ki a zaccot, hanem használd fel a paradicsomok trágyázásához.

A kávézacc segít enyhén savasabbá tenni a talajt, ami ideális a paradicsomnövények számára. Körülbelül két százalék nitrogént, valamint foszfort és káliumot tartalmaz, amelyek mind nagyon fontosak a növekedésükhöz.

Ha szeretnéd kipróbálni, egyszerűen szórj egy csészényi kávézaccot a paradicsom növényed tövéhez, és keverd el a talaj felső 5-10 centijébe.

Ez segít, hogy a zacc lebomoljon és felszabaduljanak a benne lévő tápanyagok.

A kávézaccot komposztálóba is teheted, majd a komposztot trágyaként használhatod. Érdemes arra azért figyelni, hogy a kávézacc kevesebb, mint 20 százaléka legyen a komposztodnak, mert ha több, akkor túl savas lesz a talaj, ami nem jó a növényeknek.

Készíthetsz kávézacc teát is, ha két csésze zaccot adsz teszel egy vödör vízhez, és hagyod állni néhány órán át vagy egy éjszakát.

Ezt a keveréket folyékony trágyaként használhatod a kertben és cserepes növényeknél.

Az egyetlen dolog, amit észben kell tartani, hogy a kávézacc nem hat azonnal, mint a műtrágya. Néhány hétig is eltarthat, mire a tápanyagok felszabadulnak a talajban és segítenek a növényeknek.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
SZTÁRVILÁG
Álomesküvő! A dubaji tengerparton nősült meg Malek Miklós
Az ifjú párt Layne Redman, a Dubai TV ismert bemondója adta össze. Az esküvő részleteiről Malek elárulta, hogy a bevonuló zenét maga szerezte.

HÍREK
Brutális hőség, 52 fok van, nem ajánlják, hogy bárki az utcán sétáljon Pakisztánban
Az utcák el is néptelenedtek, iskolák zártak be. Közben egyre többen kerülnek hőguta miatt kórházba, a helyzetet áramszünetek is súlyosbítják.

SZTÁRVILÁG
Szűcs Nelli kíméletlenül bírálta Udvaros Dorottyát: Jobb, ha a titkok nem kerülnek ki!
Férjével, a szintén nemzetis Trill Zsolttal úgy gondolják, hogy azzal csak „a Nemzeti Színházat tapossák még lejjebb”. Udvaros bejelentése szerinte rossz fényt vetett a színházra.

SZTÁRVILÁG
Falusi Mariann 22 kilót fogyott a gyász alatt: „A halála óta hordom Györgyi nyakláncát”
Az énekesnő pokoli időszakon van túl. Tavaly nemcsak az édesanyját veszítette el, hanem a társát, Lang Györgyit is, akivel harminc éven át elválaszthatatlanok voltak.


ÉLETMÓD
Így lesz újra ragyogó a sütőd mindössze 10 perc alatt, és nem kell hozzá drága tisztítószer sem
Tisztítsd ki a sütőt két összetevőből álló, teljesen természetes, nem mérgező tisztítószerrel
Fehér Adél - sassy.hu
2024. május 27.


Megosztom
Link másolása

Rövid idő alatt is lehetsz alapos, ha a sütődről van szó. Ezzel a módszerrel nem kell túl sokáig súrolnod, hiszen az alapos sütőtakarításnak nem feltétele, hogy órákig tartó, fáradságos munka legyen.

10 perc alatt ragyogóvá varázsolhatod a sütődet, és csak két olcsó termékre lesz szükséged, amelyek valószínűleg már most is ott lapulnak a kamrádban.

A TikTok -ra került fel ez a módszer, @wild_n_freefarms osztotta meg, hogyan tisztítja ki szupergyorsan a sütőjét.

Ezt mondta: „Ebben az évben minden nap alaposan kitisztítok egy dolgot, és ma ezt a piszkos sütőt támadtam le. Nem tagadom, hogy utálok sütőt takarítani, de valakinek ezt is meg kell csinálni, szóval álljunk neki.”

Pontosan bemutatta, hogyan tisztítja ki a sütőjét ragyogó tisztára: „Egy teljesen természetes, nem mérgező tisztítószert készítek, szódabikarbónából és vízből, amit pasztává keverek.

@wild_n_freefarms Clean my nasty oven with me using just baking soda and vinegar! #naturalhome #toxicfree #toxinfree #essentialoilhome #dirtyoven #ovencleaner #naturalovencleaner #scienceclass #greasebuster ♬ original sound - WildNFreeFarms

Kenjük be ezzel az egész sütőt, különösen azokra a helyekre figyeljünk, amelyek nagyon piszkosak.

Az én esetemben ez az egész sütő volt. Hagyjuk állni minimum két órán át, de a legjobb egy éjszakán át.”

A tiktoker elmondta, hogy ha nagyon makacs foltok vannak a belsejében, bekapcsolhatjuk a sütőt nagyon alacsony hőmérsékleten, vagy néha elég csak a világítást is, hogy egy kis meleget adjunk neki.

„A hő segít feloldani a zsírt” – magyarázta.

„Miután hagytad egy ideig állni, spricceld le egy kis ecettel. Én egy 50 százalék víz, 50 százalék ecet és egy kis citrom illóolaj oldatot készítettem.

Ez segít, hogy szódabikarbóna az ismerős kémiai reakciótól pezsegjen és legyőzze a szennyeződéseket. Persze ez nem egy olyan házi készítésű megoldás, amit csak felkensz és letörölsz. Legyünk őszinték, létezik ilyen egyáltalán, akár durva vegyszer formájában is?

Némi izommunkát igényel, különösen, ha hagytad annyira összekoszolódni, mint én.

Hiszed vagy sem, valójában csak körülbelül 10 percig súroltam, ennyire könnyen lejött minden.

Amint látod, ez a nem mérgező megoldás és elég jól működik. Egyedül a két üveg között maradtak foltok, ahova nem férek hozzá, szóval azt mondanám, hogy jól végeztem a munkát” – fejezte be.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

ÉLETMÓD
Forró téma: nem jó ötlet a partnerrel közös ágyban aludni - figyelmeztetnek a dokik
Egészségügyi kockázata van annak, ha közös az ágyad a pároddal.

Megosztom
Link másolása

Egy orvos komoly vitát robbantott ki arról, hogy jó ötlet-e a partnerrel közös ágyban aludni. Egy párkapcsolatban ugyanis elég sok időt töltünk együtt az ágyban, akár alvással vagy akár tévénézéssel.

Viszont a szakértő szerint a párok számára nem mindig egészséges a közös ágy. Dr. Karan Rajan,

egy népszerű orvos-influenszer arra figyelmeztetett, hogy a partner horkolása megzavarhatja a mélyalvást, azaz a REM-alvást, ami elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez.

Dr. Rajan a TikTokon több millió követőjének elmondta, hogy az eltérő alvási ciklusok gondot okozhatnak a párok között.

A közös ágyban megnövekedhet a testhőmérséklet, ami szintén rossz hatással van az alvás minőségére.

„Az elalváshoz szükséges, hogy a testünk hőmérséklete csökkenjen. Ha közös ágyban alszunk, emelkedik a testhőmérséklet, így tovább tart elaludni"

– magyarázta.

Sokan szeretnek összebújni egy hosszú nap után, így ez a vélemény sok követőnél kiverte a biztosítékot - írta meg a LadBible.

Egy kommentelő bevallotta, hogy túlságosan szereti az öleléseket ahhoz, hogy egyedül aludjon.

Mások viszont örömmel mondanának búcsút az ágypartnerüknek. Egy így kommentelő ezt írta: „A férjemmel teljesen eltérő az alvási ritmusunk és stílusunk, nyolc éve külön alszunk, és imádjuk!"

Egy másik kommentelő pedig így írt: „Válás után. Életem legjobb alvása!”

Nem ez az első alkalom, hogy az alvási szokások vitát váltottak ki az elmúlt hetekben.

Martin Lewis fogyasztói szakértő kérdést tett fel követőinek az X-en ugyanerről a témáról.

A bejegyzése így szólt: „Mai Twitter szavazás: Ti és a veletek élő partner/házastárs ugyanabban vagy külön hálószobában alszotok?”

Előzőleg olvasott egy cikket a The Times-ban, amelyben egy újságíró bevallotta, hogy ő az egyetlen a barátai közül, aki ugyanabban az ágyban alszik a férjével.

A Lewis szavazására leadott 82 058 szavazat alapján egyértelmű győztes volt.

A szavazók körülbelül 71 százaléka mondta, hogy megosztja az ágyát a partnerével. A második legnépszerűbb opció - külön hálószobák - 14,8 százalékot kapott, míg csak 1 százalék mondta, hogy külön ágyakban alszik ugyanabban a szobában. Persze tegyük hozzá, hogy aki külön alszik, lehet, hogy még névtelenül sem szavazott. Ti együtt alszotok?


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk