ÉLETMÓD

Gondoltad volna? A szakítás utáni sírás segíthet a fogyásban

Íme a tudomány egy kedves kiskapuja.
Sassy - sassy.hu
2019. május 19.


Megosztom
Link másolása

A tudósok szerint egy átlagos személy 16,5 gallon, vagyis közel 25 liter könnyet hullajt sírás közben az élete során.

Azonban úgy tűnik, hogy az emberek többsége inkább elraktározza és lefojtja az érzelmeit, mivel gyakran szégyenkeznek miattuk. Ám mi van akkor, ha kiderül, hogy egy érzelemteli sírás akár a súlycsökkenést is elősegítheti? Ez az indok talán kis motivációul szolgálhat, hogy az a sok liter könny, ami a szívünket nyomja, a legjobb úton távozzon.

Tehát érzelmeink szabadon engedése egyenlő a fogyással?

Ez feloldhatja azt az ördögi kört is, amikor az ember lánya stresszel, ezért elkezd nassolni, majd pár nap után észreveszi, hogy a kedvenc farmerja már nem is jó rá. Hogyan tudnánk egy ilyen szituációban kilókat ledobni?

Kilókat nem is, természetesen. Mindenesetre az igaz, hogy a stressz hatására felszabaduló kortizol nevezetű hormon kapcsolódik az elhízáshoz.

Ez a hormon segít nekünk harcolni az idegörlő vagy stresszes dolgokkal szemben.

A probléma az, hogy manapság az emberek nem fizikailag harcolnak a túlélésért, hanem inkább dühösen és frusztráltan üldögélnek és fortyognak a saját dühükben. Ugyanakkor a kortizol miatt a testünk azt hiheti, hogy felhasználtunk néhány kalóriát a stressz legyőzéséhez, és a kialakult hiányt pótolni kell.

Időközben a tudósok felfedezték, hogy az érzelmek által kiváltott könnyek olyan hormonokat tartalmaznak, amelyek növelik a kortizolszintet.

Ezek a prolaktin, a leu-enkefalin és az adrenokortikotropin (más néven ACTH). Mindezek akkor keletkeznek, amikor nagy nyomás alatt állunk.

Szóval, amikor nem nyomjuk el az érzelmeinket és utat engedünk a sírásnak, ezek a hormonok a könnyekkel együtt elhagyják a szervezetet, és a kortizolszintünk csökken. A testünk tehát azt a jelet kapja, hogy nem kell megtartanunk a zsírt, mivel a stresszes helyzet most már véget ér.

Most már tudjuk, hogy az előbbi ördögi kör csak azért ördögi, mert nem tudjuk, hogyan csökkenthetjük a kortizolszintet. Ezért hajlamosak vagyunk "megenni az érzéseinket", és így plusz kilókat szerzünk.

A tudománynak köszönhetően tehát felfedezhetjük a súlyvesztés egy újabb titkát, mindezt a kihívásokkal teli helyzetekben.

Minden attól függ, hogy hol kötnek ki a stresszhormonok a testünkben - azon kívül vagy belül.

Ha jó előadóművész vagy és kipréselsz egy könnycseppet vagy egy hagymát vágva reménykedsz, hogy a hatás ugyanez, akkor sajnos el kell szomorítsunk. Csak a valós érzések által előidézett könnyek tartalmazzák a szükséges hormonokat, és tudják ezáltal kivezetni a szervezetből.

A tudósok szerint előcsalogatásukra a legjobb idő este 7 és 10 között adódik. Az emberek általában ilyenkor vannak szeretteik körében, ilyenkor néznek megható filmeket, vagy épp ilyenkor nosztalgiáznak vagy tépelődnek az ágyukban fekve.

Szóval ha a kapcsolatod véget ért, legalább itt van egy újabb pozitív hatás, amiben részesülhetsz a nehéz gyászidőszak során.

Egy jó sírás a leghatékonyabb módja annak, hogy megnyugtassuk az elménket, tiszta lapot nyissunk és mint látható, még a testünknek is jót tesz!

Persze még jobb, ha az ember könnyei boldogságában kezdenek el potyogni...


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Visszahízott 216 kilóra Géza, akit annak idején Schobert Norbi fogyasztott le látványosan
Szerelmi csalódás miatt kezdte el ismét a túlevést, és az sem érdekelte, ha belehal.

Megosztom
Link másolása

Rácz Géza annak idején borzasztóan sokat küzdött a testsúlyával. Egyáltalán nem segített neki az, hogy gúnyolták is a külseje miatt. Az édesanyja annak idején elmondtam hogy a kóros hízás 12-13 éves korában indult be nagy ütemben.

18 évesen már több mint 300 kilót nyomott.

A túlsúly már szervi károsodást is okozott nála. Ennél a pontnál vágott bele az életmódváltásba Schobert Norbi segítségével. A fitneszguru ugyanis eltökélte, hogy lefogyasztja Gézát.

Annak idején Rácz Gézát az egész ország megismerte, amikor belevágott a kihívásba.

háttérszín kiemelés

Számomra döbbenetes, hogy mennyien gúnyolódtak a tinédzseren különböző Youtube-videókban, és hogy egy ismert influencer is páros lábbal szállt bele a fogyási kísérletébe.

Gézának végül sikerült 167 kilóra lefogynia. Ám mostanra ismét visszahízott, jelenleg 216 kilót nyom.

"Meg akartam halni! Egy lány miatt kerültem rossz lelki állapotba, és az evést választottam vigaszként, az sem érdekelt, ha nem élem túl"

– vallotta be Rácz Géza

Schobert Norbi újra a segítségére sietett, és adott neki még egy esélyt.

"Először a fejben kell rendet tenni és tudnia, mit akar. Kap még egy esélyt, de ezt neki is akarnia kell. (…) Még mindig veszélyben van, ezért küzdenie kell, én pedig segítek neki. (…) Vittem Gézának egy cipőt, kapja a szénhidrát-csökkentett ételeket és a rostkészítményemet"

- mondta a fitneszguru.

Forrás: NLC.hu

Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Idén nyáron ne ülj le az ágyra farmerben - ez az oka a komoly figyelmeztetésnek
Van úgy, hogy egy hosszú nap után fáradtan hazaérsz, és lerogysz az ágyra? Jobb lenne ezt újragondolni.

Megosztom
Link másolása

Ültél már le az ágyadra úgy, hogy nem öltöztél át otthoni ruhába? Bár ártalmatlannak tűnhet, ezzel mégis fertőző baktériumokat juttathatsz az környezetedbe.

A MattressNextDay alvási szakértői azt javasolják, hogy

mielőtt kényelmesen elhelyezkedsz otthon, mindig öltözz át, és vedd le az utcai ruhát.

Egy hosszú nap után legtöbbször semmi másra nem vágysz, csak pihenni szeretnél, de ha ezt anélkül teszed, hogy levetnéd az utcai ruhádat, többet árthatsz magadnak, mint gondolnád.

Néhány baktérium ugyanis megtapadhat a ruháidon és átviheted őket az ágyadra, ezért fontos, hogy otthoni ruhába öltözz, mielőtt leülsz. A farmerek különösen problémásak, hiszen általános szabály, hogy csak három-tíz viselés után kell őket kimosni, így többször veszed őket, mielőtt kimosnád.

Tanulmányok kimutatták, hogy két fertőző baktérium, az Escherichia coli (E. Coli) és a Staphylococcus aureus is képes életben maradni az ágyadban.

A kutatások szerint az E. Coli hónapokig is jól elvan ezeken a felületeken. Minél öregebb a matracod, annál valószínűbb, hogy a baktériumok jól érzik magukat bennük. Az E. Coli hasmenést, ételmérgezést és tüdőgyulladást okozhat. Ezért fontos, hogy tisztán tartsd a hálószobád minden kis részét.

A Staphylococcus aureus olyan baktérium, amely bőrfertőzéseket, pattanásokat és egyes esetekben tüdőgyulladást okozhat.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy ez a baktérium is szeret túlélni az ágyakon, és további kutatások szerint a párnahuzatokat kifejezetten szeretik.

Vagyis azok szeretik a párnádat, akik a ronda nagy pattanásokért is felelnek, melyek mindig a legrosszabbkor jönnek elő az arcodon.

Martin Seeley, a MattressNextDay alvási szakértője az alábbi tippeket javasolja: „Mielőtt leülnél az ágyadra, öltözz át tiszta ruhába, és próbáld elkerülni, hogy bármilyen kinti tárgyat, például táskákat, kabátokat az ágyadra tegyél.

Ezenkívül

külön tárold azokat a ruhákat, amelyeket az utcán, munkahelyen, tömegközlekedéskor viseltél, és újra fel akarsz venni (mint például a farmereket és kabátokat), hogy a baktériumok ne szökhessenek át a tiszta ruháidra, és hogy megelőzd, hogy megfertőzzék az ágyadat.”


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Minden nő rosszul pisilt egész eddigi életében, videóban magyarázták el, hogyan kell csinálni
Ha rossz technikával pisilsz, meg is betegedhetsz.

Megosztom
Link másolása

Izgalmas témát dolgozott fel nemrég a Glamour.

A cikkben azt állítják, hogy egész életünkben helytelenül pisiltünk, és még csak nem is tudtunk róla.

A lap egy TikTokon közzétett videót dolgozott fel.

Ebben egy nő arról mesélt, hogy miután orvosnál járt,

rájött, hogy rossz technikával pisilt eddig.
Minden nő rosszul pisilt egész eddigi életében, videóban magyarázták el, hogyan kell csinálni

Hüvelyi ultrahangra ment, és az orvos megkérte, hogy menjen ki a mosdóba, de pisilés közben ne erőlködjön, mert medencefenék-problémákhoz vezethet.

Amikor a nő megkérdezte, mire gondol, az orvos azt válaszolta:

pisilés közben az orrán át lélegezzen, ne nyomjon, és ügyeljen arra, hogy kiürítse az egész hólyagot. Ne erőltesse, csak lazítsa el magát, és engedje ki a pisit.

Arra a kérdésre, hogy miből kellene tudnunk, hogy kiürült a hólyag, az orvos azt mondta:

onnan lehet tudni, hogy az utolsó cseppeknél jársz, ha melegséget érzel, amikor végeztél.

A nő azt mondta, hogy miután megfogadta az orvos tanácsát, egészen más élmény volt a pisilés.

A videó:

@postvirallife Anyone else or just me? #bladderproblems #bladder #interstitialcystisis #chronicillness #uti ♬ original sound - Katie

Forrás: Glamour

Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ezt a hibát követed el fogmosáskor, ami miatt sárgák lesznek a fogaid
Egy fogorvos szerint az emberek gyakori hibát követnek el a reggeli fogmosás során, ami hozzájárulhat a fogak sárgulásához.

Megosztom
Link másolása

A TikTok-er fogorvos, Vikas Prinja elmondta, hogy sokan követnek el hibát a reggeli fogmosás során.

A fogmosás fontos, hogy tisztán tartsuk a fogainkat és megelőzzük az esetleges fogszuvasodást - de az is számít, hogy mikor mosunk fogat.

A doki szerint „tönkreteheted a fogaidat”, ha nem reggeli előtt mosod meg őket fogkrémmel alaposan.

Elmagyarázta, hogy amíg alszunk, a szervezet nyáltermelése lecsökken, pedig a nyál segít megvédeni a fogakat a baktériumoktól, amelyek megtámadnák és elsárgítanák azokat. Ha a fogmosás előtt eszünk, akkor a baktériumok is esznek, és savat termelnek, amit a fogainkba súrolunk, ha reggeli után mosunk fogat.

@thelondondentist #toothbrush #brushing #teeth #bacteria #toothdecay #dentist #doctor #health #healthtips #learnontiktokpartner #breakfast ♬ original sound - thelondondentist

Ezt a nézetet más fogorvosok is alátámasztják, mint például Sam Jethwa, aki szerint a szád valószínűleg elég savas lesz reggel, ha éppen reggeliztél.

Ők arra figyelmeztettek, hogy ha közvetlenül evés után fogat mosol, akkor valószínűleg csak beledörzsölöd ezt a savas anyagot a fogaidba, és lekopik a zománc.

A reggeli előtti fogmosás azonban némi plusz ellenállást biztosít a fogaidnak azzal szemben, aminek evéskor éppen kiteszed őket - gondolj rá úgy, mintha egy védőbevonatot adnál a fogaidnak ahelyett, hogy szabadon hagynád őket.

Miközben köszönjük a fogorvosoknak ezt a bölcs tanácsot, arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sokaknak nincs igazán ideje a reggeli kapkodásban arra, hogy fogat mossanak, majd megvárják, amíg a mentolos szájíz elmúlik, mielőtt reggeliznének.

Mindenki tudja, hogy bármilyen reggeli finomságot képes elrontani, ha olyan szájon megy keresztül, amely nemrég még fogkrémmel találkozott.


Megosztom
Link másolása