ÉLETMÓD
A Rovatból

Gondoltad volna? A szakítás utáni sírás segíthet a fogyásban

Íme a tudomány egy kedves kiskapuja.
Sassy - sassy.hu
2019. május 19.


Megosztom
Link másolása

A tudósok szerint egy átlagos személy 16,5 gallon, vagyis közel 25 liter könnyet hullajt sírás közben az élete során.

Azonban úgy tűnik, hogy az emberek többsége inkább elraktározza és lefojtja az érzelmeit, mivel gyakran szégyenkeznek miattuk. Ám mi van akkor, ha kiderül, hogy egy érzelemteli sírás akár a súlycsökkenést is elősegítheti? Ez az indok talán kis motivációul szolgálhat, hogy az a sok liter könny, ami a szívünket nyomja, a legjobb úton távozzon.

Tehát érzelmeink szabadon engedése egyenlő a fogyással?

Ez feloldhatja azt az ördögi kört is, amikor az ember lánya stresszel, ezért elkezd nassolni, majd pár nap után észreveszi, hogy a kedvenc farmerja már nem is jó rá. Hogyan tudnánk egy ilyen szituációban kilókat ledobni?

Kilókat nem is, természetesen. Mindenesetre az igaz, hogy a stressz hatására felszabaduló kortizol nevezetű hormon kapcsolódik az elhízáshoz.

Ez a hormon segít nekünk harcolni az idegörlő vagy stresszes dolgokkal szemben.

A probléma az, hogy manapság az emberek nem fizikailag harcolnak a túlélésért, hanem inkább dühösen és frusztráltan üldögélnek és fortyognak a saját dühükben. Ugyanakkor a kortizol miatt a testünk azt hiheti, hogy felhasználtunk néhány kalóriát a stressz legyőzéséhez, és a kialakult hiányt pótolni kell.

Időközben a tudósok felfedezték, hogy az érzelmek által kiváltott könnyek olyan hormonokat tartalmaznak, amelyek növelik a kortizolszintet.

Ezek a prolaktin, a leu-enkefalin és az adrenokortikotropin (más néven ACTH). Mindezek akkor keletkeznek, amikor nagy nyomás alatt állunk.

Szóval, amikor nem nyomjuk el az érzelmeinket és utat engedünk a sírásnak, ezek a hormonok a könnyekkel együtt elhagyják a szervezetet, és a kortizolszintünk csökken. A testünk tehát azt a jelet kapja, hogy nem kell megtartanunk a zsírt, mivel a stresszes helyzet most már véget ér.

Most már tudjuk, hogy az előbbi ördögi kör csak azért ördögi, mert nem tudjuk, hogyan csökkenthetjük a kortizolszintet. Ezért hajlamosak vagyunk "megenni az érzéseinket", és így plusz kilókat szerzünk.

A tudománynak köszönhetően tehát felfedezhetjük a súlyvesztés egy újabb titkát, mindezt a kihívásokkal teli helyzetekben.

Minden attól függ, hogy hol kötnek ki a stresszhormonok a testünkben - azon kívül vagy belül.

Ha jó előadóművész vagy és kipréselsz egy könnycseppet vagy egy hagymát vágva reménykedsz, hogy a hatás ugyanez, akkor sajnos el kell szomorítsunk. Csak a valós érzések által előidézett könnyek tartalmazzák a szükséges hormonokat, és tudják ezáltal kivezetni a szervezetből.

A tudósok szerint előcsalogatásukra a legjobb idő este 7 és 10 között adódik. Az emberek általában ilyenkor vannak szeretteik körében, ilyenkor néznek megható filmeket, vagy épp ilyenkor nosztalgiáznak vagy tépelődnek az ágyukban fekve.

Szóval ha a kapcsolatod véget ért, legalább itt van egy újabb pozitív hatás, amiben részesülhetsz a nehéz gyászidőszak során.

Egy jó sírás a leghatékonyabb módja annak, hogy megnyugtassuk az elménket, tiszta lapot nyissunk és mint látható, még a testünknek is jót tesz!

Persze még jobb, ha az ember könnyei boldogságában kezdenek el potyogni...


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Kiakadtak az esküvőn: McDonald's volt a menü
Nem mindenki volt oda a felszolgált vacsiért.
Fotó: Pixabay - sassy.hu
2023. szeptember 27.


Megosztom
Link másolása

A friss házasok, Thomas Billaudeau és Ophélie, nem mindennapi esküvőt tartottak, amely hagyományoktól eltérően különleges élményt kínált a vendégeiknek. A páros úgy döntött, hogy az esküvői vacsorán nem a hagyományos háromfogásos étkezést választják, hanem valami egészen különlegeset:

McDonald's ételeket szolgáltak fel a vendégeiknek.

Az esküvői kínálat tartalmazott több mint 300 hamburgert, wrap-et és nuggets-et, és a vendégek szeme felcsillant, amikor meglátták a McDonald's jellegzetes piros és sárga csomagolását az esküvői helyszínen.

Az ifjú pár döntése azonban nem mindenki tetszését nyerte el, és az internetes trollok hamarosan megosztották véleményüket.

Sokan kritizálták őket, hogy miért nem választották a "minőségi ételeket" az esküvőre, és néhányan "olcsónak" bélyegezték a párt.

Azonban Thomas és Ophélie kiálltak a választásuk mellett, azzal érveltek, hogy azért választották a McDonald's-ot, mert olcsóbb volt, és azt akarták, hogy mindenki élvezhesse az ételt. Ophélie elmondta, hogy

nem akarták, hogy az étel miatt feszültség alakuljon ki, és inkább olyan ételeket kínáltak, amelyeket mindannyian szeretnek.

Néhányan az interneten is kiálltak a páros mellett, megvédenek őket, és úgy vélik, hogy az esküvőjüket olyanná tették, amilyennek szerették volna, anélkül, hogy eladósodtak volna egy drága vacsora miatt.

@thomasbillaudeau @McDonald's Beauvais Tille ♬ son original - Thomas Billaudeau

Az esküvő azok számára, akik részt vettek benne, valódi és személyes élmény marad, amely az ifjú pár ízlését és stílusát tükrözte. Az esküvői vendégek boldogan és jóízűen falatoztak, miközben a páros boldogan indította útjára házasságát, ahol a lényeg mindig a szeretet és boldogság, nem pedig az esküvői vacsora típusa.

Forrás: Daily Mail


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Sophie Turner és Taylor Swift?! Joe Jonas válófélben lévő felesége és exbarátnője együtt vacsiztak
Na de mit szól ehhez Mr. Perfectly Fine?
Fotó: Instagram - sassy.hu
2023. szeptember 20.


Megosztom
Link másolása

New Yorkban találkozott két híresség, és nem csak a városi fények ragyogtak a Times Square-en kedd este. Sophie Turner, a Game of Thrones sztárja és Taylor Swift, a világhírű énekesnő, együtt vacsoráztak a Via Carota olasz étteremben.

A két tehetséges művésznő összekulcsolta karjait, ahogy beérkeztek az étterembe szeptember 19-én. Taylor egy hosszú farmerdzsekit viselt, amit egy piros ruhával és barna csizmával kombinált, míg Sophie szürke ruhájában ragyogott.

Ez az első alkalom, hogy Sophie Turner-t a forgatásokon kívül kapták le a hónap elején bejelentett válása óta Joe Jonastól, akivel négy év házasság után döntöttek a különválás mellett. A szakítás ellenére a színésznő láthatóan jó hangulatban volt az est során, miközben férje leghíresebb exével vacsizott.

Érdekes egybeesés, hogy Taylor Swift és Joe Jonas is voltak egykor egy pár, bár ez már évekkel ezelőtt történt.

Sophie Turner egyébként régóta nagy rajongója Taylor Swiftnek, és tavaly elárulta, melyik Taylor albuma a kedvence. Most, hogy a két tehetséges sztár találkozott, talán még több közös pillanat vár ránk a jövőben.

A kommentelők természetesen nem hagyták szó nélkül a párost, és Joe Jonast vették górcső alá:

"Valaki azt mondta, hogy állásfoglalás egy szó nélkül?"

"Joe PR csapata: *sírás, hányás, remegés*"

De voltak akik Taylor zenéit idézték a lányok képei mellé:

"We are never ever getting back together (Shopie's version)"

"Better than revenge"

Forrás: Just Jared


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
Vannak neandervölgyi génjeid? Kétszer nagyobb esélyed van a durva kimenetelű covidra, mint másnak
Keveset tudunk róluk, de abban biztosak vagyunk, hogy jóval szívósabbak voltak, mint a mai emberek. Aztán mégis itt van ez a hír.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. szeptember 26.


Megosztom
Link másolása

Egy új tanulmány szerint ha valaki neandervölgyi géneket hordoz, kétszer nagyobb eséllyel alakul ki nála a Covid egy életveszélyes formája.

A körülbelül 40 000 évvel ezelőtt diszkréten a modern emberbe olvadt faj egyes génjei máig megtalálhatóak a ma élő emberekben.

Csakhogy a neandervölgyiek DNS-e összefüggésbe hozható egyes autoimmun betegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, sőt a prosztatarákkal is. Szép kis örökség.

Az iScience című folyóiratban megjelent új tanulmányt a nonprofit Mario Negri Gyógyszerkutató Intézet kutatói vezették. A csapat közel 1200 ember mintáját elemezte a járvány 2020 eleji európai epicentrumának számító olaszországi Bergamo tartományban.

Az olasz kutatócsoport megállapította, hogy a három neandervölgyi génváltozat valamelyikével rendelkező embereknél

kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki súlyos tüdőgyulladás, és ők háromszor nagyobb valószínűséggel kerültek lélegeztetőgépre a vírusfertőzés következtében. 

Bár az eredmények egy kísérlet részét képezték, az emberek kereskedelmi forgalomban ia kapható DNS-tesztek segítségével megtudhatják, hogy mennyi neandervölgyi DNS-t hordoznak.

A tudósok azt is megállapították, hogy a bergamóiak 33 százalékánál, vagyis a neandervölgyi haplotípussal rendelkező embereknél, súlyosabb Covid-rendellenesség alakult ki, mint a többieknél.

Hugo Zeberg professzor, a svédországi Karolinska Institutet munkatársa elmondta: A betegség súlyos kimenetelének kockázata 60-70 százalékkal nő, ha valaki a neandervölgyi variánst az egyik szülőjétől örökölte, és

háromszoros a kockázat, ha egyet az apjától, egyet az anyjától is kapott.

A génváltozat ma is megtalálható több millió emberben - írta a DailyMail.com.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Second Hand September kihívás: hogyan foghatunk ki valóban szívesen hordott használt ruhákat?
Szeptemberben vásárolj te is csak másodkézből, amivel a bolygónak és a pénztárcádnak is jót teszel. Ehhez most íme egy 7 pontos check-list, hogy ne vegyél több szekrényfoglaló darabot!

Megosztom
Link másolása

Több szempontból is csábító lehet csatlakozni a #secondhandseptember kihíváshoz, ami első olvasatra arról szól, hogy az ősznek ebben a hónapjában ruhát csak másodkézből vásároljunk (szerencsére az első, 2019-es felhívás óta azért kibővült az üzenet).

Egyfelől megnyugtatjuk a lelkiismeretünk Környezettudatosságért Felelős Minisztériumát, hiszen a használt ruhának mindig kisebb lesz az ökológiai lábnyoma az újhoz képest. Másfelől a pénztárcánk is örülni fog, hiszen sokszor potom összegekért tudunk extra miőségű, akár designer darabokat is kifogni a fogas-vagy bálatengerből.

Emiatt aztán sokszor gondolkodás nélkül ugrunk fejest a használt ruha kínálatba, a talált kincsek pedig az átgondolatlanság miatt végül ugyanarra a sorsra jutnak, mint amiből kimentettük őket: visszasüllyednek a hordatlanság áldatlan állapotába.

De mik azok a hálók és szűrők, amik segítségével valódi szerelem-és-hordom-is darabokat foghatunk ki?

Miért és hova is indultam?

Bevásárlás előtt listát írunk, mire van szükségünk. Ez lerövidíti a boltban töltött időt, segít fókuszálni, és anyagi szempontból is kifizetődő, hiszen listával a kézben kevésbé csábul el az ember az akciók és reklámok tengerében.

akarunk „főzni”.

A különbség csak annyi, hogy leveszöldség és cérnametélt szinte biztos, hogy minden nap kapható a boltban, a jövő szombati esküvőre viszont egyáltalán nem garantált, hogy az első turiban megtaláljuk a vágyott sötétkék vagy palackzöld, 38-as vagy kisebb 40-es, térdig érő, ujjatlan vagy negyedes ujjú,  100% viszkóz alkalmi ruhát.

Ezért is érdemes időről időre aktuális listát írni a szükséges ruhákról, hiszen nem tudhatjuk, mikor botlunk bele az igaziba.

A listán szereplő kincsekhez vezető utat is hasznos lehet rugalmasan kezelni, és több platformon is nyitott szemmel járni, hiszen lehet, hogy alkalmi ruhát a vintage turiban, magas derekú farmert a Marketplace-en, bontatlan 92-es body szettet meg a Vinted-en találunk könnyebben.

Rámöntötték vagy igazítani kell rajta?

Ruhavásárláskor  az egyik legfontosabb dolog tisztában (és elfogadásban) lenni az aktuális méreteinkkel. Az esetek többségében teljesen felesleges  pénzkidobás motivációs darabokat venni, hiszen fogyás során sose tudhatjuk előre, honnan és milyen ütemben fogjuk tudni lefaragni azokat a centiket.

Ugyanígy fontos őszintének lenni a varrástudásunkat illetően, mert ennek híjján a „Csak egy kicsit kell bevenni a derekából” vagy az „Ezt a pici lyukat simán megvarrom” mondatok után az adott ruhadarab bizony örök életre bentreked a szekrényükben, vagy jobbik esetben csak parkolópályára kerül, amíg túl nem adunk rajta.

Természetesen aki rendelkezik varrógéppel és tudja is használni, annak ezek a mondatok nem jelentenek veszélyforrást, ahogy azoknak sem, akik megbízható, megfizethető és könnyen elérhető szakemberrel végeztetik el az átalakítási munkálatokat.

Akinek viszont ezek a körök már nem férnek bele az idejébe és a büdzsébe, azok vegyenek magukon erőt, és minden alkalommal rakják vissza a ruhát, ha azon átalakítási munkálatot vélnek felfedezni.

Felveszem máskor is?

A Viseld harmicszor!- szabályt Colin Firth volt felesége, Livia Firth klímaaktivista tette világszerte ismertté, a hazai közönség pedig Mengyán Eszter / Holyduck  újságíró és környezettudatos ruhaguru révén hallhatott már róla. A #30wear hashtag-gel jelölt posztok szerzői arra kérik az olvasókat, minden új ruha vásárlása előtt tegyék fel maguknak a kérdést: Fel fogom venni ezt a ruhadarabot legalább harmincszor? Ma már egyébként a legtöbben nem is 30, hanem legalább 100 viselést várnak el egy-egy ruhadarabtól, aminek eléréséhez minőségi anyag és kialakítás szükséges. Ez biztosan nagyobb összeget jelent, de egy megfelelően kiválasztott alapdarab évekig ki tud minket szolgálni.

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy nem illik például két esküvőre vagy elegánsabb eseményre kétszer ugyanazt a ruhát felvenni. Pedig ilyen szabály nem létezik. Egy jól megválasztott ruha szinte kínálja magát a különböző kiegészítőkkel történő kíséretezésre. Mengyán Eszter például egy rózsaszín alkalmi ruha köré épített magának harminc különböző szettet, melyek között van gumicsizmával és vastag kardigánnal kombinált esős-munkábamenős és félcipővel és hippi sállal megbolondított piacramentem változat is.

Sápaszt vagy kiemel?

Aki nem ismeri még a saját színtípusát, az is biztosan észrevette már, hogy bizonyos színű ruhadarabjaiban valahogy kipihentebbnek tűnik az arca, másoktól meg olyan, mintha három hetet töltött volna a föld alatt. Az arc közelében hordott ruhadarabok (kendő, sapka, minden felső és kabát, ékszerek) bizonyos mértékben megváltoztatják a bőrünk tónusának vizuális érzékelését. Ezért is nagyon hasznos tisztában lenni azokkal az árnyalatokkal, amik smink nélkül is üdébb megjelenést kölcsönöznek nekünk, és azokkal is, amiknek viselése plusz munkát (sminket, hajfestést, kiegészítőt) igényel. Ha ilyesmire nincs időnk, csak olyan ruhát vigyünk haza, amit nappali fényben, extra smink nélkül is megfelelőnek találtunk.

Elolvastam és megértettem a címkét?

A műanyagok már a vérünkben vannak, ezért használt ruha esetén is fontos, hogy jól megnézzük az anyagösszetételt, és a természetes textiliákat részesítsük előnyben. Viselni és kellemesebb őket, tartósabbak, és mosás közben sem szennyezzük velük a vizeket leszakadó mikroműanyagokkal. A másik fontos címke-infó a tiszításra, ápolásra vonatkozó útmutató: ha nem akarunk valamit folyton tisztítóba vinni vagy kézzel mosni, akkor ne tegyük a kosarunkba.

A címkék egyébként mesélnek a gyártás helyszínéről, körülményeiről, sőt, sokszor a tervezők, készítők humoráról is.

Az alábbi gyűjtemény alapján pedig az állatvédelem („Ne pofozzon pandákat!” ) és a nemi egyenjogúság („Férfiak és nők egyaránt moshatják”) fontos üzenetei is elférnek ezen a kicsike felületen, ezért tényleg érdemes minden ruhában megkeresni és végigbogarászni ezeket a kis cetliket.

Drágám, ez meg honnan van?

Ha alapvetően a környezetvédelmi érvek miatt választjuk a second hand ruhát, akkor az sem lehet mindegy, milyen úton-módon kerül hozzánk az adott darab. Ugyanis minél messzebbről, minél több csomagolásban érkezik meg a csomag, annál nagyobb terhelést jelent a természetre. A legjobb, ha mindig az átalunk legegyszerűbben megközelíthető átvétei pontot választjuk. Ez lehet a legközelebbi turi, csomagküldés esetén egy automata ( a Foxpost például azt állítja, a csomagautomatánál történő átvétel a házhozszállításhoz képest 60-70%-kal kevesebb károsanyag kibocsátással jár), vagy egy két utcával arrébb lévő lakás. Utóbbi eset előidézéséhez érdemes a lakó- vagy munkahelyünk ruhacserével foglalkozó Facebook-csoportjaihoz csatlakozni, vagy netes keresés esetén olyan szűrőt használni, ahol a fizikai távolságot tudjuk meghatározni. Ha van rá lehetőség, kérjünk környezetbarát csomagolást- ez magánszeméyek esetén sokszor már magától értetődik, hiszen kevesen veszenk új dobozt egy használt ruha feladásához, illetve az automatás megoldásnál nagyon sokan csomagolnak erősebb anyagú, vízhatlan díszzacskóba is, a futárszolgálat így is kiszállítja a csomagot.

Ki adja át a helyét?

Nem utolsó sorban azt is érdemes egy-egy új darab beszerzése előtt végiggondolni, hogy a már meglévők közül melyek azok, amelyek igazából már csak a helyet foglalják.

A ruha-exek kimustrálása legalább olyan nehéz és időigényes feladat, mint egy új szerelem darab megtalálása.

Logikus ötlet megpróbálni eladni mindent, amire már nincs szükségünk, de annyira nagy már a piaca a használt ruháknak is, hogy  csak a kifogástalan állapotú, egészen különleges vagy klasszikus darabokért lehet vállalható összegeket elkérni. Ha nincs időd árulni, add be egy olyan használtruha boltba, ahol pontokat kapsz érte, így az adott üzlet készletéből kedvezményesen vásárolhatsz: ilyen például a Swappis vagy a Kapocs. Ha pedig adományba adnád a ruhákat, akkor is figyelj rá, hogy csak tiszta, hordható darabokat adj le!

Ami pedig a legfontosabb: a használt ruha választása, a környezettudatos öltözködés nem évi egy hónapnyi feladat.

Sőt, ha megtaláljuk benne a saját utunkat, feladatból örömforrássá válik.

Megosztom
Link másolása