ÉLETMÓD

8 súlyos ok, amiért kétszer is gondold meg, hogy áttérj a vegán életmódra

Megbocsátható, ha azt hiszed, hogy a vegán étrend a legegészségesebb az összes közül. Csakhogy tévedsz.

Megosztom
Link másolása

Gyakran hirdetik a húsfogyasztás egészségesebb alternatívájaként - de egy új könyv azt állítja, hogy az egészségügyi előnyök közül sok megalapozatlan. A The Great Plant-Based Con (A nagy növényi alapú átverés) című könyv szerzője, Jayne Buxton szerint számos oka van annak, hogy a hús és a tejtermékek elhagyása valójában káros az egészségre.

Nemcsak a csonttörések számának és a vérszegénység kialakulásának az esélye nagyobb, de a stroke és a vesekő is nagyobb valószínűséggel csap le.

Jayne azt mondja: „Mindannyiunkat meggyőznek arról, hogy jó ötlet lemondani az állati eredetű élelmiszerekről, mint például a hal, a tojás és a tejtermékek. A hírességek is ezt teszik. Mindenhol megjelentek a vegán éttermek.”

Jayne szerint ehelyett a teljes értékű, sok friss, szezonális növényi és állati eredetű élelmiszert tartalmazó étrend jobbat tesz az egészségünknek.

Itt van nyolc ok, amiért érdemes kétszer is meggondolni, hogy vegánná válj:

Gyakori hiánybetegségek

„A vitaminhiány az egyik ok, amiért azt tanácsolnám, hogy ne válj vegánná - mondja Jayne. - A B12-vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer és agy működéséhez. A legtöbb ember tudja, hogy növényi eredetű élelmiszerekből ezekhez nem lehet hozzájutni, és a vegánok azt mondják, hogy pótolni kell."

Jayne azonban arra figyelmeztet, hogy

a táplálkozás egészségessé tétele érdekében a táplálékkiegészítőre hagyatkozni nem megoldás.

„A B12-vitamin hiányának aránya a vegánok körében még mindig magasabb, mint a mindenevőknél. De nem a B12-vitamin az egyetlen dolog, ami hiányzik. Sok más tápanyagot is nehéz megfelelő formában a növényi élelmiszerekből beszerezni, köztük az A-vitamint, a D3-vitamint, a K2-t és a vasat. A lista nagyon hosszú."

Hajhullás

„A hajhullás az egyik leggyakrabban ok, amiért a vegánok visszatérnek a hús és más állati eredetű élelmiszerek fogyasztásához" - magyarázza Jayne.

Szerinte a hajhullás a B12 vagy a vas hiányával függ össze, és hozzáteszi:

„Ha nem eszünk elég megfelelő ételeket, vagy a szervezetünk nem szívja fel a tápanyagot, az okozhat hajhullást,

még akkor is, ha csak enyhe hiányunk van."

Csonttörés

Egy 2008-as kutatás szerint a vegánok nagyobb valószínűséggel szenvednek csonttörést.

Öt év elteltével a vegánok átlagosan 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek csonttörést, mint a húsevők.

A kockázat akkor is ugyanekkora volt, ha táplálékkiegészítőket szedtek.

Jayne azt mondja: „A húsban, halban, tojásban és tejtermékekben található aminosavak és tápanyagok nélkül fennáll a csontok és izmok elgyengülésének kockázata.”

Ízületi gyulladás, vesekő

Az oxalátok „anti-tápanyagok”, amelyek a növényi eredetű élelmiszerekben, például a spenótban, a mandulában és az édesburgonyában találhatók.

Az oxalátokban gazdag élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása vesekövet okozhat. Az oxalátok felhalmozódhatnak az ízületekben, ízületi fájdalmat okozva.

„Ezt oxalát-túlterhelésnek nevezzük, és gyakori a vegánoknál, akik sok spenótot és mandula turmixot fogyasztanak" - mondja Jayne.

Sok vegán élelmiszer ultrafeldolgozott

A diótejek, a vegán sajtok, a műhúsok és más helyettesítő termékek nem tesznek jobbat az egészségünknek, mivel a legtöbb ultrafeldolgozott.

„Már így is sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, az ételeink körülbelül 60 százaléka ilyen - mondja Jayne. - De a piacot elárasztó vegán élelmiszerek közül sok még rosszabb.

Egy vegán tejszínből például kiveszik a valódi tejet, és adalékanyagokat, emulgeálószereket és ízesítőket adnak hozzá, hogy megfelelő ízt és állagot elérjék.

Ez nem javítja, hanem rontja az étrendünket.”

A hús nem ellenség

„A hús nagyon hasznos, ha mértékkel fogyasztjuk, általában heti három-négy alkalommal - mondja Jayne. - Az agy egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosít, és egyes kutatások szerint véd a szívbetegségekkel szemben.

Egy 2021-es tanulmány szerint a húst, tojást és halat tartalmazó étrendnek szív- és érrendszeri előnyei lehetnek, különösen akkor, ha az ultrafeldolgozott élelmiszerek kis mennyiségben jelennek csak meg a tányéron.”

Jayne azt állítja, hogy a húst és a rákot összekapcsoló tanulmányok gyakran rosszul megtervezettek és „rendkívül gyenge adatokon” alapulnak. Azt állítják, hogy a feldolgozott hús „biztosan oka” a rák kialakulásának, a vörös hús pedig valószínűleg.

A növényi étrend depressziót okozhat

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a vegánoknál nagyobb a mentális betegségek kockázata. Egy 2022-es tanulmány

14 000 brazil megkérdezésével megállapította, hogy a vegán étrendet követők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek depresszióban.

Jayne szerint: „Ez nem meglepő, mivel a vegán étrendben számos, a mentális egészség szempontjából fontos tápanyag - például a DHA, a jód és a B12 - nagyon kevés.

... és a stroke

Egyes tanulmányok szerint a vegetáriánus és vegán étrend védelmet nyújt a stroke ellen, mások viszont éppen az ellenkezőjét állítják. Egy 2019-es Oxford tanulmány szerint a vegánoknál magasabb a stroke bekövetkeztének kockázata, mint a húsevőknél.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Egy neurológus elárulta, pontosan hány éves korban kellene abbahagyni a sörivást
Úgy tűnik, a sörözős napjaid meg vannak számlálva.

Megosztom
Link másolása

Egy neurológus pontosan megmondta, hány évesen lenne érdemes elhagyni a sörfogyasztást. Az ötletet Dr. Richard Restak amerikai neurológus osztotta meg könyvében, The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind (Az emlékezet teljes útmutatója: Az elme megerősítésének tudománya). A könyv célja, hogy feltárja, hogyan működik az emlékezetünk.

Dr. Restak a könyvben kifejti, hogy az alkohol és az emlékezetünk között szoros kapcsolat van, és hogy az idősebb korban történő alkoholfogyasztás nem a legbölcsebb döntés, mivel az alkohol hatással lehet az idegsejtjeinkre.

„Az alkohol egy nagyon, nagyon gyenge neurotoxin – nem tesz jót az idegsejteknek” – írja. Hozzáteszi, hogy 65 éves kortól kevesebb idegsejtünk van, mint előtte.

„Fontos, hogy életünk azon szakaszában tartózkodjunk az alkoholtól, amikor az idegsejtek megőrzése már kulcsfontosságú.”

Bár mítosz, hogy az agy gyors ütemben veszíti el az idegsejteket az életkor előrehaladtával, újabb kutatások szerint életünk során csupán az idegsejtek 2-4%-át veszítjük el. Azonban az agy védelme idős korban továbbra is kiemelten fontos.

Dr. Restak szerint 65 éves kor körül érdemes jelentősen csökkenteni az alkoholfogyasztást, majd 70 éves korra teljesen elhagyni azt.

„Erősen javaslom, hogy ha 65 éves vagy idősebb vagy, teljesen és végleg hagyd ki az alkoholt az életedből” – írja.

Lehet, hogy azt gondolod: „Már úgyis öreg vagyok, mit árthat néhány sör?” Nos, úgy tűnik, elég sokat.

Dr. Restak egyik fő érve az alkohol mellőzése mellett az, hogy az absztinencia csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Ezt az érvet az Alzheimer Társaság adatai is alátámasztják, amelyek szerint azoknál, akik sokat isznak, nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának.

A neurológus emellett kiemelte, hogy az ittas állapotban történő esések kockázata is megnövekszik, ami súlyos sérüléseket, sőt idősebb korban akár halált is okozhat.

Úgy tűnik, minden jó dolognak vége szakad egyszer – még a sörözésnek is.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Itt a memóriateszt, ami megmutatja, demens leszel-e - egy sorozatból már ismerheted
Csak rajzolni kell, de nem mindegy, mit és hogyan. Egyszerű, mégis hatásos demencia-teszt a neurológusok szerint.

Megosztom
Link másolása

Ha aggódsz amiatt, hogy a memóriád már nem olyan, mint régen, itt egy egyszerű, ötperces feladat, amely megmutatja, vannak-e jelei a korai memóriavesztésnek.

A teszt során azt figyelik, mennyire rajzolsz meg jól egy analóg órát.

Dr. Jesus Ramirez-Bermudez, a kognitív hanyatlást kutató mexikói neurológus szerint az órarajzoló teszt hatékony módszer a demencia detektálására, és ez az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módja ennek, írja a Daily Mail.

A tesztet különböző neurológiai betegségekben szenvedő betegeknél alkalmazzák a probléma meghatározásához és nyomon követéséhez, ide tartozik a demencia is.

Ezt a tesztet rajzoltatta meg a Mads Mikkelsen főszereplésével fémjelzett Hannibal sorozatban a pszichiáter Will Grahammel egy ikonikus jelenetben.

A teszt csak annyiból áll, hogy egy üres lapra lerajzoljuk az említett analóg óra számlapját. Fel kell írni az összes számot 1-től 12-ig, majd be kell rajzolni a mutatókat egy adott időpontra, például 11.10-re.

A feladat arra támaszkodik, hogy a páciens emlékezzen arra, hogyan néz ki az óralap – ez a készség végrehajtói funkcióként ismert, amely magában foglalja, hogyan tervezzük, szervezzük és hajtjuk végre a feladatokat.

A végrehajtó funkció azon kognitív képességek közé tartozik, amelyek először kezdenek akadozni, amikor a demencia kialakul.

A tesztet évtizedek óta használják a klinikumban, és ha az óra egy ferde kör, helytelenül felrajzolt számokkal, az a demens állapot korai jeleire utal. Persze ebben is vannak szintek, 1-2 eltérés még nem jelenti, hogy nincs visszaút a szellemi hanyatlásból, de ha nehezen megy az óra rajzolása, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Ha a betegnek sikerül helyesen megrajzolnia az órát, az gyakorlatilag kizárja a demenciát.

Magyarországon nagyságrendileg 250 ezer ember él demenciával, ha a hozzátartozókat is ide soroljuk, akkor a lakosság 10%-a érintett az állapotban, írja a Katolikus Szeretetszolgálat, akik szerint a családok edukálása és segítése is kritikus fontosságú.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ebből a pofonegyszerű ujj-tesztből kiderül, van-e komoly egészségügyi problémád
Egy három lépéses teszttel pillanatok alatt kiderül, ha baj van.

Megosztom
Link másolása

Sokszor nehéz észrevenni a komolyabb egészségügyi problémák jeleit, ezért nagyon fontos, hogy ha bármi szokatlant tapasztalsz magadon, fordulj orvoshoz. Bár a legtöbben tudjuk, hogy a duzzanatok, fájdalmak vagy az étvágy változása komoly jelek lehetnek, léteznek apróbb tünetek is, amelyek szintén figyelmet igényelnek.

Dr. Ahmed, aki a TikTokon @dra_says néven ismert, bemutatott egy egyszerű otthoni tesztet, amely segíthet felismerni a „dobverőujj” jelenségét. Ez az állapot a köröm és az ujjvégek megváltozásával jár, és komoly tüdő- vagy szívproblémákra utalhat.

Mi az a „dobverőujj”?

A „dobverőujj” olyan állapot, amelyben a kézujjak végei szokatlanul megvastagodnak és domború formát öltenek.

Ez a változás leggyakrabban krónikus egészségügyi problémák, például tüdő- vagy szívbetegségek jele lehet.

Az érintett ujjvégek melegebbé válhatnak az átlagnál, elszíneződhetnek (például vöröses vagy kékes árnyalatot vehetnek fel), és a körmök alakja is megváltozik: lefelé görbülnek, kanál alakúvá válnak. Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy a szervezet oxigénellátása nem megfelelő, ami komolyabb betegségek jele lehet. Az állapot figyelmeztető jelként szolgálhat, ezért orvosi vizsgálat szükséges, ha ilyesmit észlelsz magadon.

Dr. Ahmed szerint a dobverőujj esetén

„az ujjvégek nagyon kerekek és hagymaszerűek lesznek. Az ujjak végei nagyon fehérek lehetnek, a körömágy pedig rendkívül fényes.

A dobverőujj kialakulásának pontos kórélettana még nem teljesen ismert, de az általános konszenzus jelenleg az, hogy krónikusan alacsony oxigénszint okozhatja. Ez az állapot fizikális vizsgálat során mindig kiemelt figyelmet kap.”

@dra_says Simple check at home for finger clubbing. Educational purposes only #fingerclubbing #lungcancer #lowoxygenlevels #doctor #privategp #privatedoctor #cysticfibrosis #chronicillness #crohnsdisease #cysticfibrosis #ulcerativecolitis #infectiveendocarditis #congenitalheartdiseasepatient #heartdisease #heartproblems #lungabcess ♬ original sound - Dr Ahmed

Szerinte az ilyen változások mögött gyakran komoly problémák húzódnak meg, például tüdőrák, hörgőtágulat, cisztás fibrózis vagy tüdőtályog. Egyes szívbetegségek is előidézhetik ezt az állapotot.

Hogyan végezheted el a tesztet?

A teszt egyszerű és gyorsan elvégezhető otthon:

1. Érintsd össze a két mutatóujjad körömvégeit úgy, hogy a körmeid összeérjenek.

2. Olyan mozdulatot tegyél, mintha egy szívet formáznál az ujjaiddal.

3. A körömágyak találkozásánál egy kis résnek, úgynevezett „ablaknak” kell látszania.

Ha nem látsz ilyen rést, vagy újonnan jelentkezett „dobverőujj” tüneteket tapasztalsz, fordulj orvoshoz.

Miért fontos ez a teszt?

Dr. Ahmed szerint a „dobverőujj” hátterében általában krónikusan alacsony oxigénszint állhat, amelyet több súlyos betegség is okozhat. Bár a pontos okát még nem teljesen értik, az ilyen állapot mindig alapos orvosi vizsgálatot igényel.

„Ha úgy gondolod, hogy nálad is jelen van a dobverőujj tünete, különösen, ha új keletű, mindenképpen vizsgáltasd ki”

– tanácsolta Dr. Ahmed.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez a népszerű nasi akár 20%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát
Eláruljuk, mit egyél, hogy védett legyél!

Megosztom
Link másolása

Naponta egy marék dió vagy mogyoró, esetleg mandula, és máris kisebb az esélyed a demenciára! Friss kutatások szerint azok, akik rendszeresen esznek dióféléket, 17%-kal csökkenthetik a rettegett betegség kockázatát. Ha pedig sózatlan verziót eszed, az előny eléri a 20%-ot is.

Miért ilyen csodás a dió?

A spanyolországi Castilla-La Mancha Egyetem és a portugáliai Porto Egyetem több mint 50 ezer ember szokásait vizsgálta hét éven keresztül. Kiderült, hogy

a napi 30 gramm diót elfogyasztók jelentősen kisebb eséllyel lesznek demenciások.

A kutatók szerint a dió csökkentheti a gyulladást és a koleszterinszintet, ami jót tesz az agynak.

„Egy marék dió naponta komoly védelmet nyújthat” – írták a kutatók a The Sun szerint.

A mediterrán diéta is segíthet

Nem csak a dió a megoldás. A mediterrán diéta – tele zöldségekkel, gyümölcsökkel, olívaolajjal és halakkal – akár 23%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát. A „zöld” mediterrán verzió, amely még több növényi alapú ételt, például diót és zöld teát tartalmaz, szintén lassíthatja az agy öregedését.

Ezeket az ételeket fogyaszd az agyadért!

A Brit Szív Alapítvány szerint az agy egészségéért ezek az ételek a legjobbak:

- Teljes kiőrlésű gabonák

- Zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta)

- Diófélék (minden nap!)

- Hal (heti egy adag legalább)

- Olívaolaj (fő zsiradékként)

- Egy kis pohár vörösbor (de csak mértékkel!)

Sőt, a csokirajongóknak is van jó hír:

az étcsokoládé flavonoidjai szintén segíthetnek a demencia kockázatának csökkentésében.

Akár egy marék dió, egy tál saláta vagy egy pohár bor – ezek az apró szokások sokat tehetnek az agyad egészségéért.


Megosztom
Link másolása