ÉLETMÓD

8 súlyos ok, amiért kétszer is gondold meg, hogy áttérj a vegán életmódra

Megbocsátható, ha azt hiszed, hogy a vegán étrend a legegészségesebb az összes közül. Csakhogy tévedsz.

Megosztom
Link másolása

Gyakran hirdetik a húsfogyasztás egészségesebb alternatívájaként - de egy új könyv azt állítja, hogy az egészségügyi előnyök közül sok megalapozatlan. A The Great Plant-Based Con (A nagy növényi alapú átverés) című könyv szerzője, Jayne Buxton szerint számos oka van annak, hogy a hús és a tejtermékek elhagyása valójában káros az egészségre.

Nemcsak a csonttörések számának és a vérszegénység kialakulásának az esélye nagyobb, de a stroke és a vesekő is nagyobb valószínűséggel csap le.

Jayne azt mondja: „Mindannyiunkat meggyőznek arról, hogy jó ötlet lemondani az állati eredetű élelmiszerekről, mint például a hal, a tojás és a tejtermékek. A hírességek is ezt teszik. Mindenhol megjelentek a vegán éttermek.”

Jayne szerint ehelyett a teljes értékű, sok friss, szezonális növényi és állati eredetű élelmiszert tartalmazó étrend jobbat tesz az egészségünknek.

Itt van nyolc ok, amiért érdemes kétszer is meggondolni, hogy vegánná válj:

Gyakori hiánybetegségek

„A vitaminhiány az egyik ok, amiért azt tanácsolnám, hogy ne válj vegánná - mondja Jayne. - A B12-vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer és agy működéséhez. A legtöbb ember tudja, hogy növényi eredetű élelmiszerekből ezekhez nem lehet hozzájutni, és a vegánok azt mondják, hogy pótolni kell."

Jayne azonban arra figyelmeztet, hogy

a táplálkozás egészségessé tétele érdekében a táplálékkiegészítőre hagyatkozni nem megoldás.

„A B12-vitamin hiányának aránya a vegánok körében még mindig magasabb, mint a mindenevőknél. De nem a B12-vitamin az egyetlen dolog, ami hiányzik. Sok más tápanyagot is nehéz megfelelő formában a növényi élelmiszerekből beszerezni, köztük az A-vitamint, a D3-vitamint, a K2-t és a vasat. A lista nagyon hosszú."

Hajhullás

„A hajhullás az egyik leggyakrabban ok, amiért a vegánok visszatérnek a hús és más állati eredetű élelmiszerek fogyasztásához" - magyarázza Jayne.

Szerinte a hajhullás a B12 vagy a vas hiányával függ össze, és hozzáteszi:

„Ha nem eszünk elég megfelelő ételeket, vagy a szervezetünk nem szívja fel a tápanyagot, az okozhat hajhullást,

még akkor is, ha csak enyhe hiányunk van."

Csonttörés

Egy 2008-as kutatás szerint a vegánok nagyobb valószínűséggel szenvednek csonttörést.

Öt év elteltével a vegánok átlagosan 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek csonttörést, mint a húsevők.

A kockázat akkor is ugyanekkora volt, ha táplálékkiegészítőket szedtek.

Jayne azt mondja: „A húsban, halban, tojásban és tejtermékekben található aminosavak és tápanyagok nélkül fennáll a csontok és izmok elgyengülésének kockázata.”

Ízületi gyulladás, vesekő

Az oxalátok „anti-tápanyagok”, amelyek a növényi eredetű élelmiszerekben, például a spenótban, a mandulában és az édesburgonyában találhatók.

Az oxalátokban gazdag élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása vesekövet okozhat. Az oxalátok felhalmozódhatnak az ízületekben, ízületi fájdalmat okozva.

„Ezt oxalát-túlterhelésnek nevezzük, és gyakori a vegánoknál, akik sok spenótot és mandula turmixot fogyasztanak" - mondja Jayne.

Sok vegán élelmiszer ultrafeldolgozott

A diótejek, a vegán sajtok, a műhúsok és más helyettesítő termékek nem tesznek jobbat az egészségünknek, mivel a legtöbb ultrafeldolgozott.

„Már így is sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, az ételeink körülbelül 60 százaléka ilyen - mondja Jayne. - De a piacot elárasztó vegán élelmiszerek közül sok még rosszabb.

Egy vegán tejszínből például kiveszik a valódi tejet, és adalékanyagokat, emulgeálószereket és ízesítőket adnak hozzá, hogy megfelelő ízt és állagot elérjék.

Ez nem javítja, hanem rontja az étrendünket.”

A hús nem ellenség

„A hús nagyon hasznos, ha mértékkel fogyasztjuk, általában heti három-négy alkalommal - mondja Jayne. - Az agy egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosít, és egyes kutatások szerint véd a szívbetegségekkel szemben.

Egy 2021-es tanulmány szerint a húst, tojást és halat tartalmazó étrendnek szív- és érrendszeri előnyei lehetnek, különösen akkor, ha az ultrafeldolgozott élelmiszerek kis mennyiségben jelennek csak meg a tányéron.”

Jayne azt állítja, hogy a húst és a rákot összekapcsoló tanulmányok gyakran rosszul megtervezettek és „rendkívül gyenge adatokon” alapulnak. Azt állítják, hogy a feldolgozott hús „biztosan oka” a rák kialakulásának, a vörös hús pedig valószínűleg.

A növényi étrend depressziót okozhat

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a vegánoknál nagyobb a mentális betegségek kockázata. Egy 2022-es tanulmány

14 000 brazil megkérdezésével megállapította, hogy a vegán étrendet követők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek depresszióban.

Jayne szerint: „Ez nem meglepő, mivel a vegán étrendben számos, a mentális egészség szempontjából fontos tápanyag - például a DHA, a jód és a B12 - nagyon kevés.

... és a stroke

Egyes tanulmányok szerint a vegetáriánus és vegán étrend védelmet nyújt a stroke ellen, mások viszont éppen az ellenkezőjét állítják. Egy 2019-es Oxford tanulmány szerint a vegánoknál magasabb a stroke bekövetkeztének kockázata, mint a húsevőknél.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Egy kutatás szerint az első menzeszed időpontja elárulja, meddig fogsz élni
Az eredmények szerint nem mindegy, kinek, mikor jön meg az első menstruációja, ahogy a menopauza időpontja is összefügg a várható élettartammal.

Megosztom
Link másolása

Egészen biztosan minden nő emlékszik rá, hány éves korában jött meg az első menzesze. Ő volt-e az első az osztályban, vagy inkább a későn érők közé tartozott?

Habár akkor inkább csak a tini évekhez és a gimis élményekhez volt köze, most egy kutatás szerint ez a dátum az egészséggel és az élettartammal is összefüggésben lehet.

Ugyanis a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint azok a nők, akiknek később jött meg az első menstruációjuk, nagyobb valószínűséggel tovább élnek.

A vizsgálat során a kutatók 16 000 menopauza utáni nő adatait vizsgálták, akiket a Women's Health Initiative keretében gyűjtöttek össze.

Ennek során megállapították, hogy mind az első menstruáció, mind a menopauza időpontja összefüggést mutat az általános egészségi állapot és a hosszú élettartam szempontjából.

A kutatás szerint a 12 éves kortól beköszöntő menstruáció, valamint az 50 éves kor után történő menopauza kezdete összefügg a hosszabb életkorral.

További érdekes tanulságként azt is kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akiknek később jött meg a menstruációjuk, kisebb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség vagy függtek rá a dohányzásra.

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
Kávé vagy tea? Egy kutatás szerint az egyik növeli a stroke kockázatát, a másik pedig csökkenti azt
Mindkettőnek számos egészségügyi előnye van, de melyik a jobb, ha a stroke-ot vesszük figyelembe?
Fehér Adél - sassy.hu
2024. október 04.


Megosztom
Link másolása

Melyik jobb az egészségednek, a kávé vagy a tea?

Mindkettőről azt állítják, hogy számos egészségügyi előnye van, de amikor a szívroham vagy a stroke kockázatáról van szó, úgy tűnik, hogy az egyik azért jobb, mint a másik.

Egy több mint 25 000 ember bevonásával végzett nemzetközi tanulmány szerint a napi négy csészénél több kávé fogyasztása közel 40 százalékkal növeli a stroke kockázatát.

Eközben ugyanennyi tea csaknem egyötödével csökkentette a kockázatot. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a gyakori kávéfogyasztóknak nagyobb valószínűséggel lehetnek szívproblémáik, például magas vérnyomásuk, ami növeli a stroke kockázatát.

Az International Journal of Stroke című szakfolyóiratban júliusban közzétett tanulmányhoz a kutatók 32 országból 26 950 felnőttet vontak be, akiknek mintegy fele az elmúlt napokban élt túl egy stroke-ot.

A betegeket átlagosan körülbelül két és fél nappal a stroke elszenvedése után kérdezték meg.

A résztvevők átlagos életkora 61 év volt, és a legtöbbjük férfi. A beteg nagy része túlsúlyos volt, ami a stroke kockázati tényezője.

A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki kórtörténetükről, étrendjükről, fizikai aktivitásukról és egyéb stroke-kockázati tényezőkről, mint például a dohányzás és a magas vérnyomás.

Azt is megkérdezték tőlük, hogy naponta hány csésze kávét, kínai/japán zöld teát, fekete teát és egyéb teafajtákat fogyasztottak. A résztvevők közül körülbelül minden ötödik egyiket sem szokta inni, míg közel felük inkább a teát választotta.

A kutatócsoport megállapította, hogy a napi négy vagy több csésze kávé fogyasztása 37 százalékkal növelte a stroke kockázatát. Ugyanakkor ugyanennyi, bármilyen fajta tea fogyasztása 19 százalékkal csökkentette azt.

A fekete teák 29 százalékkal, a zöld tea 27 százalékkal csökkentette a stroke kockázatát.

A három vagy annál kevesebb csésze kávé fogyasztása és a stroke között nem volt mérhető kapcsolat. A kutatók megjegyezték, hogy a túlzott kávéfogyasztásnak azért lehet ilyen káros hatása, mert azok, akik ennyi kávét isznak, hajlamosak voltak olyan problémákra, mint a magas vérnyomás és a magas pulzusszám.

A kávé koffeintartalma magasabb, mint a teáé, körülbelül 80-100 milligrammot tartalmaz egy csésze, szemben a teában található 50 milligrammal. A koffein bizonyítottan elősegíti az adrenalin felszabadulását, ami megemeli a szívritmust és a vérnyomást.

Tartósan ezek a hatások károsíthatják az agyi ereket, növelve a vérrögök és a stroke kialakulásának kockázatát.

A kutatók azonban megjegyezték, hogy a tej hozzáadása bármilyen típusú teához semmissé tette a stroke-kal kapcsolatos összes potenciális előnyét.

Ennek az lehet az oka, hogy a tej blokkolja az antioxidánsokat, a kávéban és a teában egyaránt megtalálható hasznos molekulákat, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást, amely végül is stroke-hoz vezethet.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Azt állítja egy idős brit nő, hogy évek óta nem fürdött és az ágyneműjét sem mosta ki
Az egészre az tette fel a koronát, amikor a hivatásos takarítók döglött egeret találtak az egyik hálószobában a kanapé alatt.

Megosztom
Link másolása

A legtöbb ember havonta legalább kétszer kimossa az ágyneműhuzatot. És aki ad magára, az időnként kimossa az ágyneműjét is.

Ám Cornelia Bayley-t - legalábbis állítása szerint - nem ilyen fából faragták.

Állítólag évek óta nem fürdött és több évtizede nem takarított.

A nő annak idején egy takarítós műsorban is szerepelt, amikor segítséget kért 10 szobás, műemléki védettséget élvező otthona takarításához, mivel már összecsaptak a feje fölött a hullámok.

Cornelia Bayley régiségkereskedő volt, és 1985-ben 70 ezer fontért vásárolta meg a walesi Plas Teg kastélyt. Ez mai árfolyamon számolva olyan 31 millió forint, szóval nem lehet azt mondani, hogy drágán kapta meg az ingatlant.

A nő azt mondta, soha nem használt tisztítószereket a takarításhoz, csak vizet, mert utálja a tisztítószereket, nem mosta ki a szőnyeget, kárpitot, ágyneműt sem, arra a bizarr indokra hivatkozva, hogy kastélyt abban az állapotban tarthassa meg, amelyben megvásárolta.

Sokan úgy tartják, hogy a valódi ok a pénz. Az épület fenntartása ugyanis kimerítette anyagi forrásait, a nyugdíja nem volt elég a karbantartásra, sőt, egy idő után már a melegvízre sem, a fürdőkádját penész borította a takarítócsapat megérkezése előtt.

A konyháját ő maga tisztának tartotta, de a takarítók el voltak képedve, amikor látták, milyen állapotok uralkodnak, például a mikrohullámú sütőben. Cornelia megmutatta azt is, hogy az olajradiátorral melegített könyvtárszobában alszik, a szófán, és kiderült, hogy az ágyneműjét az íróasztal mögé gyűri napközben.

A "csúcs" az volt, amikor az egyik hálószobában döglött egeret találtak a kanapé alatt a takarítók.

A leírhatatlan állapotokról szóló videót itt láthatjátok:

Forrás: Femina

Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A törülközőid újra puhák és bolyhosak lesznek, ha ezt az egy dolgot teszed melléjük a mosógépbe
El leszel ámulva a végeredménytől!

Megosztom
Link másolása

Igazán bosszantó, amikor a frissen mosott törölközőink durvák és érdesek, de van egy egyszerű megoldás arra, hogy újra puhák és bolyhosak legyenek. Liz Eichholz, a Weezie Towels szakértője elmagyarázta, hogy

a törölközők gyakran azért veszítenek puhaságukból, mert mosás közben mosószermaradék rakódik le az anyagon.

„A törölközők nagyon nedvszívók, ami azt jelenti, hogy hajlamosak összegyűjteni a szappan és az öblítőszer maradványait, amelyek aztán nem öblítődnek ki megfelelően a mosás során. Ez idővel felhalmozódhat, csökkentve a nedvszívó képességüket, és durva, érdes tapintást eredményezve.”

Azonban a legjobb módja annak, hogy újra puhákká varázsoljuk a törölközőinket, nem egy bolti tisztítószer használata, hanem az egyszerű ecet, amely ott van a kamrádban. Liz elmondta:

„Gyakran ajánljuk az ecetet a törölközők felfrissítéséhez. Sokoldalú és megfizethető, igazi csodafegyver a háztartási feladatokhoz.”

Az ecet ecetsavat tartalmaz, amely képes lebontani a törölközők anyagába ragadt szappanmaradványokat, így újra rendesen fel tudják szívják a vizet. Az ecet különlegessége, hogy teljesen kiöblíthető a mosógépből, maradvány nélkül, így gyors és egyszerű megoldást kínál a törölközők állagának felfrissítésére.

Liz hozzátette: „

Az ecet használata a törölközők ápolásának részeként rendkívül hatékony, ráadásul környezetbarát, nem mérgező és olcsó.

Természetes alternatívája a bolti öblítőknek, amelyek gyakran olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a törölközőket és a környezetet.”

Így működik az ecetes felfrissítés:

Először helyezd a törölközőket a mosógépbe, és indítsd el a mosást 60-90 fokon, mosószer vagy egyéb adalék nélkül, hogy feloldódjanak a textíliába lerakódott maradványok.

Amint a mosás befejeződött, tedd vissza a törölközőket a mosógépbe, és önts egy csésze ecetet a mosószer adagolóba.

Indítsd el újra a mosást, és amikor véget ér, állítsd be a gépet egy extra öblítési ciklusra, hogy biztosan teljesen eltávolítsd az ecet maradványait.

Szárítsd meg a törölközőket a szokásos módon, akár kint a szárítókötélen, akár a szárítógépben, de kerüld a magas hőfokot, mert az károsíthatja az anyagot. Miután a törölközők megszáradtak, újszerűen puhának és bolyhosnak kell érezni őket. Liz megjegyezte:

„El leszel ámulva, mennyire puhák és bolyhosak lesznek!”


Megosztom
Link másolása