ÉLETMÓD

7+1 nyarat megkeserítő tünet, amire segítség a most virágzó orbáncfű

Az orbáncfű egy fantasztikus és sokoldalú gyógynövény, amire nagy szükség van nyáron is. De vigyázz vele, mert fényérzékenyítő.

Megosztom
Link másolása

Most virágzik országszerte az orbáncfű (Hypericum perforatum), ami egy sárga virágú növény, és széles körben használják a gyógyászatban. A kaszálókon, réteken való tündöklése közel esik Keresztelő Szent János ünnepéhez, akiről az angolszász St. John's Wort nevét kapta.

Ugyanezt a napot Szent Iván éjjeleként is ismerjük, amely napon sok pogány rituálét végeznek, ezeknek is alapja az orbáncfű.

Sokszor koszorút fonnak belőle jövendőmondásra, vagy 23-áról 24-re virradóra szedik le más mágikus képességei miatt.

A magyar néphagyomány szerint az orbáncfű elűzi a démonokat, ami izgalmas hasonlóságot mutat a tudomány mai állásával. Ha azt vesszük, hogy többszáz évvel ezelőtt nem volt szavunk a komor gondolatokat okozó depresszióra, vehetjük úgy, hogy ezeket a rossz gondolatokat vélték démonoknak.

Az orbáncfű ugyanis a nyugati orvoslás szerint is figyelemreméltó kedélyjavító.

Antidepresszáns hatását klinikailag igazolták, a depresszió tüneteit képes csökkenteni. Több, mint 20 tanulmány áttekintése alapján az orbáncfű ugyanolyan hatásosnak vagy hatékonyabbnak bizonyult, mint a szelektív szerotonin-újrafelvétel-gátlók (SSRI-k) – a depresszió kezelésére általánosan használt gyógyszercsoport. Az egyik tanulmány hasonló hatásokat talált a triciklikus antidepresszánsokhoz képest.

Azt is megállapították, hogy az orbáncfű csökkentheti a menopauza utáni depressziót.

Az orbáncfűt számos egészségügyi probléma kezelésére alkalmazták a történelem során teaként, tinktúraként és olajként is. Vese- és tüdőproblémáktól kezdve a memóriajavításon át az alvászavarokig használták.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BANYA (@banyanni) által megosztott bejegyzés

Manapság sokan fordulnak az orbáncfűhöz, mint természetes gyógyítóhoz olyan állapotok kezelésében, mint az említett depresszió, a szorongás vagy akár az ADHD. Közvetlenül a bőrre téve sebek, zúzódások és izomfájdalom esetén is segíthet.

Mégis kiemelendő ez a depresszión túli hét eset, amiben az orbáncfű hasznos lehet:

Premenstruációs szindróma (PMS): fizikai és érzelmi tünetek ellen, amelyek általában 1-2 héttel a menstruáció előtt jelentkeznek.

Psoriasis: autoimmun bőrbetegség, amely gyulladt bőrfoltokat okoz.

Szomatikus tünetek zavara: A fizikai tünetekre való extrém összpontosítás, amely jelentős szorongáshoz vezet.

Obszesszív-kompulzív zavar (OCD): Olyan mentális egészségi állapot, amely ellenőrizhetetlen, tolakodó és folyamatos rögeszméket okoz, egyfajta rendmánia, de más kényszerekben is megnyilvánulhat.

Figyelemhiányos/hiperaktivitási zavar (ADHD): figyelmetlenség (nem tud összpontosítani), hiperaktivitás (nyugtalanság) és impulzivitás (gondolkodás nélküli döntéshozatal) jellemző az ADHD-s emberre.

Szezonális érzelmi zavar: a szezonális változások miatt fellépő depresszió.

A nyolcadik főbb állapot, amiben az orbáncfű bevethető, inkább egy szokás: ez pedig

a dohányzás. Az ebben való leszokást segítheti azzal, hogy a kényszereket csökkenti.

Arra viszont nagyon figyeljünk, hogy ha belsőleg isszuk teáját, vagy ha külsőleg kenjük is, erősen fényérzékenyítő kémiai összetevőt tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy

használata után 10-12 órán át nem érheti UV fény a bőrt.

Ezért jó este iszogatni a teáját. 12 hétig tartó fogyasztását biztonságosnak tartják a kutatások felnőtt, gyógyszert nem szedő ember esetén.

Fogyasztása előtt mindig konzultálni kell orvossal vagy gyógyszerésszel,

mert egyes vényköteles gyógyszerek hatását felerősítheti, antidepresszánsok mellett például nem javasolt használata. Másokét, mint például a fogamzásgátlók, viszont csökkentheti. Nagyon hatékony gyógynövény számos esetben, de a körültekintés a fogyasztása során elengedhetetlen.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Szenzációs trükk: így csavard le a műanyag palackok kupakját, hogy ne lógjon a szádba ivás közben
Egész eddig rosszul használtad a műanyag palackok kupakját, ezért nem tudsz inni belőle kinyitás után.
Sassy - sassy.hu
2024. július 12.


Megosztom
Link másolása

Te is utálod ezeket a nyomorult műanyag palackokat, amelyekről újabban nem lehet teljesen letekerni a kupakot?

És te is bosszankodtál már amiatt, hogy nehéz inni vagy önteni így a palackból?

Nos, akkor ezt a trükköt imádni fogod!

Egy tiktoker most videón mutatta meg, mit kell csinálni, hogyan nem lesz zavaró a kupak - amit csak a közelmúltban kezdtek úgy gyártani, hogy ne lehessen teljesen letekerni a palackról. osztotta meg tippjét, hogy a fedél ne akadjon az ajkadba, amikor kortyolod az italodat.

Kinyitás után felhúzza a műanyag pántot, majd azzal együtt áthúzza a kupakot a túloldalra úgy, hogy többé ne legyen útban.

Szóval így kell használni ezeket a khm... kupakokat. persze az lenne a legjobb, ha visszatérnénk a 30-40 évvel ezelőtti módszerhez, és visszaváltható üvegbe töltenék az üdítőket, és fémkupakokat tennének a palackokra.

A videót itt láthatod, várd meg, amíg betölt:

@davebold1

There was me thinking be flying cars and stuff . Nope lids on juice bottles that dont come off

♬ Wtf - Einar08

Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Így tartsd hűvösen a lakást légkondi nélkül ebben a pokoli hőségben
Elárulunk pár trükköt, amivel spórolhatsz az energiaszámládon, anélkül, hogy felforrna az agyad.

Megosztom
Link másolása

Ebben a pokoli hőségben a légkondi gyakorlatilag életmentő, azonban nagy költséggel járhat, ha egész nap nyomatod. Érdemes ezért megtenni pár apró dolgot, amivel hosszabb távon is hűvösen tarthatod az életteredet.

Függönyök

A sötétítés egy ősi módszer, de hatásos. A napfény kizárásával ugyanis meggátolhatjuk, hogy a kelleténél jobban felmelegedjen a lakás. És bár mindenki valódi sötétítőre gondol fekete vagy valamilyen más sötét árnyalattal, a fehér függöny még praktikusabb lehet, hiszen a fény javát visszaveri ahelyett, hogy beszívná, mint az előbb említett társai.

Ehhez persze az is fontos, hogy mögötte ne legyenek nyitva az ablakok, így sem a fény, sem a meleg nem száll majd be. Kicsit depressziós megoldásnak tűnhet, de hidd el, megéri!

Levegő

Sajnos mostanra odáig melegedett a levegő, hogy már este se hűl le érdemlegesen, mégis az éjszaka közepén sokkal elviselhetőbb a kinti hőmérséklet, amit érdemes beengedni a lakásba.

Nyisd ki az ablakokat, a plusz hatás elérése érdekében pedig meg is keringetheted egy ventillátorral. Ezt még lehet fokozni, ha fagyasztott vizes palackot vagy fagyasztott törölközőt helyezel elé, így még hűvösebb levegőt tud keringetni.

Növények

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a növényeknek milyen nagy szerepe van egy ilyen forró időszakban. De nem csak az utcán számítanak, hanem a házban is, ugyanis a növények nedvességet bocsátanak a levegőbe, ami segít, hogy hűvösebbnek érezd a hőmérsékletet.

Elektronika

A feleslegesen működő elektronikai készülékek hőt termelhetnek, így amit nem használsz, érdemes lehet kihúzni a konnektorból.

@phantilaphat Tips for keeping your apartment cool during the summer #nyc #summer #heat #tips #sustainableliving #reduceenergybills #saveenergy ♬ original sound - Phantila Phataraprasit

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
Megvan, miért van az idős embereknek különös testszaguk, és az is kiderült, mit szólnak ehhez a fiatalok
Bebizonyosodott, hogy valóban létezik ez a testszag, tesztelték is 20 és 30 év közti embereknél, mit vált ki belőlük.
Sassy - sassy.hu
2024. július 09.


Megosztom
Link másolása

A köztudatban rengeteg sztereotípia él az idős emberekkel kapcsolatban, és valljuk be, sok marhaságot gondolnak az emberek az öregekről.

Eleve az is megdöbbentő, hogy sokan egy kalap alá vesznek mindenkit, aki idős, mintha 65 évestől 95-ig egy homogén massza lenne az összes idős ember.

Az egyik legismertebb, közszájon forgó dolog, amit tényként kezelnek, az "öregségszag", vagyis hogy minden idősnek egyfajta jellegzetes testszaga van.

Nos, a Femcafé azt írja, hogy egy 2012-es tanulmány bebizonyította, hogy a jellegzetes testszag létezik.

A vizsgálatban a kutatók különböző korcsoportokba tartozó résztvevők hónaljpárnái alapján szagmintákat készítettek.

A szagmintákat 20 és 30 év közötti önkéntesekkel tesztelték.

Egyrészt elemezniük kellett a szagokat, másrészt meg kellett állapítaniuk, hogy milyen életkorú embereké.

A fiatalok meg tudták határozni, milyen korú embereké a szagok, sőt, egyáltalán nem tartották kellemetlennek vagy taszítónak, hanem semlegesnek értékelték.

Egy másik tanulmányban a szakemberek arra jöttek rá, hogy a szagot előállító komponens, a 2-Nonenal, illetve a bőrön található lipidek mennyisége az idő előrehaladtával növekszik. A feltételezések szerint e kettőnek a legnagyobb a szerepe a jellegzetes testszag kialakulásában.

Forrás: Femcafé

Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
7 durva tünet, amivel a tested jelzi, hogy már nem bírja tovább a hőséget
Ha a felsorolt tüneteket tapasztalod, fordulj orvoshoz.

Megosztom
Link másolása

A hosszú ideig - napokig, hetekig tartó - hőség és a megszokottnál magasabb hőmérséklet, pontosabban az azzal járó hőterhelés többféleképpen veszélyeztetheti a szervezetünket, és számos egészségügyi problémát okozhat.

Előfordul, hogy kifejezetten káros a nagy hőség.

Az egyik egészségügy probléma a hőkimerülés, ami ugyan kevésbé súlyos állapot, mint a hőguta, de még így is komoly veszélyt jelent.

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, akkor valószínűleg hőgutád van és a szervezeted már nem bírja a hőséget: hányinger és hányás, ájulásérzés, zavartság, gyengeség, fejfájás, erős szívdobogás, nyirkos bőr. Azért kockázatos, mert ha nem kezelik időben, hőgutává súlyosbodhat az állapot.

A hőguta tünete a zavartság, dezorientáció, az eszméletvesztés, a magas láz, a hallucináció és rohamok, illetve az, ha a test nem izzad a melegben.

Az extrém meleg további problémákat okozhat.

Kiszáradás: a hőségben a szervezet az izzadással több folyadékot veszít, és ha nem pótoljuk megfelelően, könnyen kiszáradhatunk. Tünete a szédülés, fejfájás, fáradtság és súlyos esetben ájulás.

Elektrolit-egyensúly zavara: az izzadás során a test nem csak vizet, hanem elektrolitokat is veszít, például nátriumot, káliumot és kloridot. Létfontosságúak a sejtek működéséhez, és hiányuk izomgörcsöket, szívritmuszavarokat és egyéb kardiovaszkuláris problémákat okoz.

Súlyosbodó krónikus betegségek: az extrém hőség stresszt jelent a szervezet számára, ezért kifejezetten veszélyes a krónikus betegségekkel küzdőknek. Például a szív- és érrendszeri betegeknek, a diabéteszeseknek vagy légúti betegségekben szenvedőknek.

A megelőzéshez fontos a megfelelő folyadékbevitel, a közvetlen napfény kerülése, amikor csak lehet, a könnyű szövésű és világos ruha, a lakás és munkahely hűtése.

A gyerekeket még jobban kell óvni a nagy melegtől, a kicsiket ne a déli órákban vidd el sétálni, soha ne hagyd őket az autóban, meleg, felforrósodott helyeken. Vízparton és napon könnyű szövésű, világos kalappal védd a fejüket.


Megosztom
Link másolása