TRENDI
A Rovatból

Végre visszatérnek a nagy táskák - illetve bármi, ami kézben hordható

Jönnek a nagy darabok, bár a hátunk nem fog örülni nekik. Divatszakértőnk írása az új táskadivatról.

Megosztom
Link másolása

Már hetek óta ezen gondolkodom, hogy megtörténik tényleg? Tényleg visszatérnek a kisebb crossbody táskák helyett a kilencvenes-kétezres évek gigantikus vállon hordott táskái? Amelyek mellett a vékony felsőtest, felkar még vékonyabbnak látszódott, egy nem annyira vékony pedig nőiesnek? Végre megtörténik, vagy képzelődöm?

Gyorsan megdörzsöltem a szemem és elolvastam a legújabb Vogue cikkeket, illetve utánanéztem a legfrissebb kifutói trendeknek. És valóban, vannak erre utaló jelek. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a visszatérés öröme okozta kellemes nosztalgia-érzésbe, tekintsük át, hogy mit jelentett a a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején a táskadivat, illetve melyek azok a darabok, amiket elővehetünk a szekrény mélyéről, és esetleg ma is hordhatóvá nyilváníthatunk.

Újra itt a baguette

Ami megfigyelhető már egy ideje mind a kifutókon és a fast fashion kínálatban is, hogy a kilencvenes évek baguette, banán vagy hosszúkás téglalap formájú táskái visszatérnek. Tehát ha van ilyen a szekrényünkben, abszolút ássuk elő, és szinte teljesen mindegy, hogy milyen a mintája vagy a textúrája, ugyanis a formája miatt  up to date lesz a megjelenésünk. (A nagyon plasztik hatású táskákat azért érdemes hanyagolni, hiszen az nehezen fér bele a 2023. év végén egyeduralkodó „quiet luxury” utóhatásába.)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CELINE (@celine) által megosztott bejegyzés

Hosszúkás téglalap

Emlékszünk még a kétezres évek hosszúkás téglalap alakú válltáskáira? Ha még megvan, nyugodtan vegyük elő, mert ez is újra menőnek számít majd 2024-ben, különösen, ha hangsúlyos fém csatok, esetleg láncok vannak rajta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CELINE (@celine) által megosztott bejegyzés

Klasszikus formák

Tehát 2024-ben eltűnnek teljesen a crossbody táskák? Nem, nem teljesen, de átalakulnak. A korábbi egyszerű téglalap alakból lassan átváltanak a klasszikusabb, nőiesebb formák felé, a tetején kézbenhordásra alkalmas rövid pánttal, úgynevezett ladybag formában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fendi (@fendi) által megosztott bejegyzés

Oversize

Ahogy a ruhák lassan távolodnak az oversizetól, a táskák szép lassan egyre inkább elmozdulnak ezirányba. Ugyanakkor nem teljesen jön vissza a kétezres évek shopper vagy tote-bag formátuma, hiszen a mostani oversize sokkal inkább a struktúrált formák irányába mutat. Kiváló példa erre a Prada oversize táskái, amelyek a klasszikusabb formák irányába viszik el az alapvetően kevésbé formális, bohó oversize fazont.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Prada (@prada) által megosztott bejegyzés

 

Illetve bármi, ami kézben hordható

Egy érdekes jelenség figyelhető meg a kifutókon: a táska alapvetően a kézben van, illetve bármi hordható táskaként, amíg a kézben fogjuk. Így megfigyelhető, hogy a táska gyakran önmagában vett műtárgyként funkcionál az öltözék mellett. A táska ezáltal statement lett, a statement ékszerek helyett átfordulunk a statement táskák világába. Ez ritka nagy szabadságot ad: adott esetben egy saját magunk által készített-díszített táska is lehet stílusos, amíg harmonizál az öltözettel, illetve amíg kezünkben fogjuk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

GIVENCHY (@givenchy) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

GIVENCHY (@givenchy) által megosztott bejegyzés

A bucket és a klasszikus rendetlenség

A „bármi, ami kézben fogható” trendvonatra ülnek rá a bucket, azaz vödör táskák, illetve a kisebb kosarak, zsákok, szütyők, emellett az oversize darabok is, és ami még csak otthon akad. Előtérben vannak ugyan a klasszikus formák és anyagok (elsősorban a bőr, a fém, és egyéb természetes anyag), de ezen belül jöhet bármi, amibe pakolni lehet és a hónunk alá kapható.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Miu Miu (@miumiu) által megosztott bejegyzés

A 2024-es trend tehát egyrészt azt az alapvető női igényt szolgálja ki, hogy sok mindent bele lehessen dobálni a táskába, másrészt - az erőteljes kilencvenes évek nosztalgiát leszámítva - a klasszikus formákat hozza előtérbe, ami jó alkalmat teremt arra, hogy idén is beinvesztálhassunk egy-egy időtálló darab megvásárlásába.

Személy szerint engem ez a felszabadultság érzésével tölt el: úgy érzem, sokkal több választási lehetőségem van, mint a crossbody uralma idején. Csak egyre kell majd nagyon odafigyelnem: hogy nehogy túlságosan nehézre pakoljam a táskám.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


TRENDI
Szinte melegítőben jelent meg Majka és felesége a molett modelleket is felsorakoztató fashion shown - őrület, ami ott volt
Mondjuk a sztárpárnak még ezt is sikerült stílusosan megugrania, panasz nem lehet erre a meghökkentő megjelenésre.

Megosztom
Link másolása

Richard Demeter Fashion Show-ján járt Majka és felesége, Majoros Hajnalka. A divattervezőnek köszönheti a Dundika néven ismertté vált playmate-modell a menyecskeruháját is, és többször működtek már együtt. A tervező legújabb őrületes ruháit nézték meg a kifutón.

Ide sikerült felvenni egy-egy rohanós-kényelmesnek tűnő szettet, ám ha jobban megnézzük, tudatos kompozíciókról van szó.

Majka egy mokka színű tornacsukában, sporzakóban és már-már melegítő hatású nadrágban jelent meg egy pólóval.

A kétrészes melegítő-szerű öltöny a sportosan elegáns kategóriát kimaxolja,

bár a szabása nem megszokott egy divatbemutatón, mégsem lehet belekötni az önazonos megjelenésbe.

Hajni egy tűsarkú szandálban tipegett be az eseményre, ehhez egy fekete cargo nadrág-szerűséget húzott klasszikus fekete felsővel.

Megbolondította egy kéken irrizáló pufidzsekivel és egy szivárványszínű ridiküllel.

A rohanós szettet egyszerű, kiomló hajjal koronázta.

Hajni posztolta ki a képeket, amely alá odaírta, hogy a ruházat évszázadokon át a társadalmi hovatartozást jelentette, mára azonban ez megváltozott. Szerinte ugyan nem a ruha teszi az embert, de sokat elárul arról, aki viseli.

"Öltözködünk alkalomhoz illően, vagy kedvünktől függően, mi csajok pedig amilyen érzelmi hullámvasútra ülünk fel néha a célállomásunkra történő elindulásunk előtt, annyiféle ruhát veszünk fel cirka másfél óra alatt és érkezünk meg az eredeti ötletünktől merőben eltérő szetthez a kitűzött elindulási időpont után 20 perccel. Hát ez van."

Gondolatait azzal folytatja, mennyi mindent köszönhet a divattervezőnek, aki mindig mögötte állt, és több ruháját is jegyzi.

"Ellenben, ha egy olyan kiváló tervező tervezi a ruhámat, mint a mi kedvenc Demeter Ricsink, akkor nincs kérdés, nincs érzelmi hullámvasút, és amit kigondoltunk 2 héttel az esemény előtt, bizony azt is vesszük fel"

- mondta el hozzátéve, hogy nagyon megkedvelte Demetert, főleg, hogy a menyecske ruhájában is ragyoghatott miatta.

Richard Demeter fashion show-ján egyébként nem a sztárpár volt az egyedüli kirívó jelenség. A divattervező kifutóján ugyanis nemcsak a nagyon vékony alkatú modelleknek adott helyet, hanem

hétköznapi testalkatú és molett modellek is vonulhattak.

Csodás ruhakölteményeket, a legújabb kollekciót mutatták be a közönségnek.

Hajni kommentelői is több ízben megjegyezték, mennyire jó látni az ilyen eseményeken a többféle alkatú női modelleket, szerintük igazán jót tesz a szakmának és a női önértékelésnek, közmegítélésnek is az ilyen rendezvény.


Megosztom
Link másolása

TRENDI
Kidobja a rövidnacit a Z generáció a szekrényből, helyette boxeralsót hordanak a lányok is idén nyáron
Aztán nehogy véletlenül bokazoknit vegyél fel hozzá, mert öregnek és cikinek fognak gondolni a Z generáció tagjai.

Megosztom
Link másolása

Újabb Z generációs divattrend hódít.

Lehet, hogy ez lesz 2024 meghatározó trendje?

A Z generációs lányok ugyanis férfi alsónadrágra cserélik a rövidnadrágot (shortot, ahogyan éppen a Z generáció tagjai nevezik.

Nincs új a nap alatt, már az 1990-es években is hordtak a lányok például kockás boxeralsót forrónaci (igen, ez a rövidnaci) helyett. De a Femina szerint az 1980-as években kezdett terjedni, egy népszerű Levi’s reklámnak köszönhetően.

Most TikTokon, Pinteresten és Instagramon is felbukkant az alsónemű utcai viseletként.

Boxeralsóhoz természetesen nagy méretű (oversize) felsőket, pólókat húzz, mert a Z generáció szerint ez a divat, és ha jót akarsz magadnak, a sportcipődhöz ne bokazoknit vegyél fel, hanem sima rövidzoknit, különben öreg és ciki leszel a Z generáció szemében.

Forrás: Pinterest, Femina


Megosztom
Link másolása


TRENDI
A Rovatból
Iszonyú jóképűek az új magyar űrhajósok
A második magyar űrküldetésre jelentkezők közül egy gépészmérnök került ki kvázi győztesen, aki a következő magyar űrhajósunk lesz Farkas Bertalan után. A tartalékűrhajós pedig egy villamosmérnök lesz, mindketten a harmincas éveikben járó ifjú titánok.

Megosztom
Link másolása

Hogy pontosan mikor jut ki az űrbe az újonnan megválasztott magyar űrhajósunk, nem tudni, ám óriási szenzáció már az is, hogy 44 évvel Farkas Bertalan űrutazását követően ismét lett egy magyar űrhajós, aki elhagyva a bolygót kutatásokat végezhet az űrben.

Többszáz jelentkezőből választották ki Kapu Tibor 32 éves gépészmérnököt, aki most már a kutatóűrhajós pozíciót is megjelölheti LinkedIn oldalán.

A Külügyminisztérium közleményben kiadott tájékoztatása szerint Kapu Tibor főleg az autóiparban dolgozott akkumulátor-fejlesztési területen.

Fotó:Hunor Program Facebook
A HUNOR Program néven futó űrhajós küldetést nem bízzák a véletlenre, így ha bármi történne a leendő kutatóűrhajóssal, egy tartalékost is kijelöltek. Ő lenne a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula.

Együtt végezhetik majd az űrhajós kiképzést.

Farkas Bertalan felbocsátásának 44. évfordulóján, május 26-án határozta meg a HUNOR Program irányító testülete, ki lesz Magyarország második kutatóűrhajósa és tartalékosa.


Megosztom
Link másolása


TRENDI
Videóval: Így néz ki a világ első 3D nyomtatású menyasszonyi ruhája - egy hónap alatt készült el
Ha nem vagy a technika megszállottja, ezt akkor is imádni fogod!

Megosztom
Link másolása

Mariana Pavani egy egyedi tervezésű ruhában lépett oltár elé, és ez nemcsak a menyasszony, hanem a divattörtét számára is nagy nap volt: a holland tervező, Iris van Herpen 3D-s nyomtatóval készítette el az ügyvéd modern menyasszonyi ruháját - az elsőt a maga nemében.

„Ez tényleg egy álomprojekt volt, mert hogy valaki 3D-nyomtatott ruhát viseljen életének legkülönlegesebb napján, az tényleg különleges”

- mondta van Herpen a Women's Wear Daily című lapnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mariana Pavani (@mppavani) által megosztott bejegyzés

Az innovatív ruha fantasztikus fűzője körülöleli a menyasszony felsőtestét, átnyúlik a dekoltázsán, és eleganciával tekeredik a nyakára. Az egyedi ruhadarab megvalósítása 600 órát vett igénybe, 41 órán át nyomtatták a 216,7 MB-os fájlméretet.

„Nincsenek varrások. Ezt nem lehetne szabásmintával megcsinálni” - mondta a tervező.

A menyasszony testét a tökéletes illeszkedés érdekében 3D-ben beszkennelték.

„Megvannak a szobrász elemek, de a dinamika is. És ez az a kettősség, amit nagyon szeretek” - jegyezte meg van Herpen.

„Tényleg egy különleges ruhát akartam, valami egyedit” - mondta Pavani, aki 2022-ben ismerkedett meg van Herpen munkásságával a mostani férje, Roberto Toscano műgyűjtő és zeneszerző által.

„Mindketten úgy érezzük, hogy a divat is művészet - mondta van Herpen a menyasszonyról. - Ő tényleg ki meri fejezni magát, és megtestesíti ezt a nőiességet, de az új technológia hatásaival.”

„A 3D nyomtatás nagyobb teret enged a művészi szabadságnak a divatban, új utakat nyit a tervezők előtt, hiszen „kézzel egyszerűen nem tudnánk ilyet varrni”.

A ruha állítólag még kényelmes is - és nem feltétlenül igényel különleges kezelést.

„A rugalmas anyag annyira, de annyira jó - mondta a tervező, utalva a könnyű nylon anyagra. - Ülhet benne, alapvetően bármit csinálhat benne a menyasszony anélkül, hogy idővel kevésbé lenne rugalmas”.

Amikor Pavani először vette fel a ruhát - amelyet mesterműnek nevezett -, azt mondta, hogy nehéz volt visszafojtani a könnyeit.

„Mindent elértünk, amit reméltem - áradozott. - A ruhától erőteljesnek és nőiesnek érzem magam, egy nagyon egyedi és egyedülálló megjelenéssel”.


Megosztom
Link másolása