TRENDI
A Rovatból

Egyenesen a kifutókról érkezik az idei tavasz meghatározó darabja: a hosszú fehér ruha

A fehér mint szín nagy visszatérő az idén, a tervezők a nagyon letisztult, klasszikus irányokat karolták fel.

Megosztom
Link másolása

A tavaly ősz óta általánosan megfigyelhető klasszikus vintage iránti rajongás, és az úgynevezett „old money aesthetics” irányzat egyeduralma idén tavasszal egyenesen vezeti az utat a romantikus hosszú fehér ruhaköltemények megjelenéséig. A kifutókon a 2024 tavasz/nyári szezon bemutatóin már sok divatház kínálatában találkozhattunk vele. A kifutók után pedig ahogy elkezdett egy picit hosszabban kisütni a nap, és tartósan sikerült tizenöt fok fölé emelkednie a hőmérsékletnek, a fast fashion boltok polcain is elkezdett megjelenni a hosszú, fehér, romantikus mintájú és anyagú ruha. A ruhák mellett a romantikus szabású, hosszabb blúzok is megjelentek a kínálatban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dior Official (@dior) által megosztott bejegyzés

Egyrészt a fehér mint szín nagyon nagy visszatérő az idén, ami összefügghet azzal, hogy a tervezők idén a nagyon letisztult, klasszikus irányokat mutatják fel, mint a kilencvenes  vagy az ötvenes évek letisztult vonalait és stílusát - és hát mi lehetne a fehér színnél jobban letisztultabb - másrészt pedig még mindig tovább él a quiet luxury irányzat, illetve a vintage darabok iránti nosztalgia.

Az idei tavasz egyik fő mikrotrendje a „girlcore”, vagyis nagyon nőies, virágos, romantikus, masnis, szalagos túlhangsúlyozottan feminin irányzat, amivel a fehér romantikus ruhadarab szintén nagyon jól rezonál.

A Dior divatház Maria Grazia Chiuri által megálmodott kollekciója idézi meg a legromantikusabb módon ezt a fajta stílust, aki egészen messzire, a a 19. századig nyúlt vissza az inspirációért.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dior Official (@dior) által megosztott bejegyzés

A nagy divatházak minden rezdülése egészen jól és egészen gyorsan leképeződik idén tavasszal a fast fashion üzletek kínálatában, így érdemes például a Reserved 2024 tavaszi kampány filmjét megnézni, amely alapvetően a hosszú fehér ruha köré épít.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

reserved (@reserved) által megosztott bejegyzés

A romantikus, nőies ruhadaraboktól eltekintve idén tavasszal kifejezetten reneszánszát éli önmagában is a fehér szín, akár blúz, blézer, kosztüm formájában. Sokszor kifejezetten monokróm színösszeállításban jelenik meg pl. a Mango kínálatában. A fehér szín mellett szintén - még mindig - hangsúlyos a fekete szín, akár a fehér mellett, annak hangsúlyaként.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MANGO (@mango) által megosztott bejegyzés

A fehér trendre már a Zara is reagált: a tavasz meghatározó elemei között találhatjuk a letisztult szabású fehér darabokat. A kilencvenes évek egyszerű, letisztult szabásvonalai iránti nosztalgia idén tavasszal is uralkodik. Érdemes lesz idén beszerezni - vagy egyszerűen a szekrényből elővenni - azokat az egyszerű szabásvonalú darabokat, amelyek hosszú távon is jó szolgálatot tehetnek a ruhatárunkban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ZARA (@zara) által megosztott bejegyzés

Mivel a fast fashion üzletláncok annyira érzékenyen és gyorsan reagálnak a nagy divatházak kifutókon bemutatott kínálatára, így idén egyszerű dolgunk lesz, hiszen kis tájékozódást követően olcsón és egyszerűen beszerezhetjük a tavasz alapdarabjait. (Hogy mennyire lesznek tartósak ezek a darabok, az már más kérdés, de aki nem akar hosszútávon befektetni, csak megmártózni átmenetileg ebben a stílusban, számára kézenfekvő lehet a fast fashion nyújtotta a megoldás.)


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


TRENDI
Szinte melegítőben jelent meg Majka és felesége a molett modelleket is felsorakoztató fashion shown - őrület, ami ott volt
Mondjuk a sztárpárnak még ezt is sikerült stílusosan megugrania, panasz nem lehet erre a meghökkentő megjelenésre.

Megosztom
Link másolása

Richard Demeter Fashion Show-ján járt Majka és felesége, Majoros Hajnalka. A divattervezőnek köszönheti a Dundika néven ismertté vált playmate-modell a menyecskeruháját is, és többször működtek már együtt. A tervező legújabb őrületes ruháit nézték meg a kifutón.

Ide sikerült felvenni egy-egy rohanós-kényelmesnek tűnő szettet, ám ha jobban megnézzük, tudatos kompozíciókról van szó.

Majka egy mokka színű tornacsukában, sporzakóban és már-már melegítő hatású nadrágban jelent meg egy pólóval.

A kétrészes melegítő-szerű öltöny a sportosan elegáns kategóriát kimaxolja,

bár a szabása nem megszokott egy divatbemutatón, mégsem lehet belekötni az önazonos megjelenésbe.

Hajni egy tűsarkú szandálban tipegett be az eseményre, ehhez egy fekete cargo nadrág-szerűséget húzott klasszikus fekete felsővel.

Megbolondította egy kéken irrizáló pufidzsekivel és egy szivárványszínű ridiküllel.

A rohanós szettet egyszerű, kiomló hajjal koronázta.

Hajni posztolta ki a képeket, amely alá odaírta, hogy a ruházat évszázadokon át a társadalmi hovatartozást jelentette, mára azonban ez megváltozott. Szerinte ugyan nem a ruha teszi az embert, de sokat elárul arról, aki viseli.

"Öltözködünk alkalomhoz illően, vagy kedvünktől függően, mi csajok pedig amilyen érzelmi hullámvasútra ülünk fel néha a célállomásunkra történő elindulásunk előtt, annyiféle ruhát veszünk fel cirka másfél óra alatt és érkezünk meg az eredeti ötletünktől merőben eltérő szetthez a kitűzött elindulási időpont után 20 perccel. Hát ez van."

Gondolatait azzal folytatja, mennyi mindent köszönhet a divattervezőnek, aki mindig mögötte állt, és több ruháját is jegyzi.

"Ellenben, ha egy olyan kiváló tervező tervezi a ruhámat, mint a mi kedvenc Demeter Ricsink, akkor nincs kérdés, nincs érzelmi hullámvasút, és amit kigondoltunk 2 héttel az esemény előtt, bizony azt is vesszük fel"

- mondta el hozzátéve, hogy nagyon megkedvelte Demetert, főleg, hogy a menyecske ruhájában is ragyoghatott miatta.

Richard Demeter fashion show-ján egyébként nem a sztárpár volt az egyedüli kirívó jelenség. A divattervező kifutóján ugyanis nemcsak a nagyon vékony alkatú modelleknek adott helyet, hanem

hétköznapi testalkatú és molett modellek is vonulhattak.

Csodás ruhakölteményeket, a legújabb kollekciót mutatták be a közönségnek.

Hajni kommentelői is több ízben megjegyezték, mennyire jó látni az ilyen eseményeken a többféle alkatú női modelleket, szerintük igazán jót tesz a szakmának és a női önértékelésnek, közmegítélésnek is az ilyen rendezvény.


Megosztom
Link másolása

TRENDI
Kidobja a rövidnacit a Z generáció a szekrényből, helyette boxeralsót hordanak a lányok is idén nyáron
Aztán nehogy véletlenül bokazoknit vegyél fel hozzá, mert öregnek és cikinek fognak gondolni a Z generáció tagjai.

Megosztom
Link másolása

Újabb Z generációs divattrend hódít.

Lehet, hogy ez lesz 2024 meghatározó trendje?

A Z generációs lányok ugyanis férfi alsónadrágra cserélik a rövidnadrágot (shortot, ahogyan éppen a Z generáció tagjai nevezik.

Nincs új a nap alatt, már az 1990-es években is hordtak a lányok például kockás boxeralsót forrónaci (igen, ez a rövidnaci) helyett. De a Femina szerint az 1980-as években kezdett terjedni, egy népszerű Levi’s reklámnak köszönhetően.

Most TikTokon, Pinteresten és Instagramon is felbukkant az alsónemű utcai viseletként.

Boxeralsóhoz természetesen nagy méretű (oversize) felsőket, pólókat húzz, mert a Z generáció szerint ez a divat, és ha jót akarsz magadnak, a sportcipődhöz ne bokazoknit vegyél fel, hanem sima rövidzoknit, különben öreg és ciki leszel a Z generáció szemében.

Forrás: Pinterest, Femina


Megosztom
Link másolása


TRENDI
A Rovatból
Iszonyú jóképűek az új magyar űrhajósok
A második magyar űrküldetésre jelentkezők közül egy gépészmérnök került ki kvázi győztesen, aki a következő magyar űrhajósunk lesz Farkas Bertalan után. A tartalékűrhajós pedig egy villamosmérnök lesz, mindketten a harmincas éveikben járó ifjú titánok.

Megosztom
Link másolása

Hogy pontosan mikor jut ki az űrbe az újonnan megválasztott magyar űrhajósunk, nem tudni, ám óriási szenzáció már az is, hogy 44 évvel Farkas Bertalan űrutazását követően ismét lett egy magyar űrhajós, aki elhagyva a bolygót kutatásokat végezhet az űrben.

Többszáz jelentkezőből választották ki Kapu Tibor 32 éves gépészmérnököt, aki most már a kutatóűrhajós pozíciót is megjelölheti LinkedIn oldalán.

A Külügyminisztérium közleményben kiadott tájékoztatása szerint Kapu Tibor főleg az autóiparban dolgozott akkumulátor-fejlesztési területen.

Fotó:Hunor Program Facebook
A HUNOR Program néven futó űrhajós küldetést nem bízzák a véletlenre, így ha bármi történne a leendő kutatóűrhajóssal, egy tartalékost is kijelöltek. Ő lenne a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula.

Együtt végezhetik majd az űrhajós kiképzést.

Farkas Bertalan felbocsátásának 44. évfordulóján, május 26-án határozta meg a HUNOR Program irányító testülete, ki lesz Magyarország második kutatóűrhajósa és tartalékosa.


Megosztom
Link másolása


TRENDI
Videóval: Így néz ki a világ első 3D nyomtatású menyasszonyi ruhája - egy hónap alatt készült el
Ha nem vagy a technika megszállottja, ezt akkor is imádni fogod!

Megosztom
Link másolása

Mariana Pavani egy egyedi tervezésű ruhában lépett oltár elé, és ez nemcsak a menyasszony, hanem a divattörtét számára is nagy nap volt: a holland tervező, Iris van Herpen 3D-s nyomtatóval készítette el az ügyvéd modern menyasszonyi ruháját - az elsőt a maga nemében.

„Ez tényleg egy álomprojekt volt, mert hogy valaki 3D-nyomtatott ruhát viseljen életének legkülönlegesebb napján, az tényleg különleges”

- mondta van Herpen a Women's Wear Daily című lapnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mariana Pavani (@mppavani) által megosztott bejegyzés

Az innovatív ruha fantasztikus fűzője körülöleli a menyasszony felsőtestét, átnyúlik a dekoltázsán, és eleganciával tekeredik a nyakára. Az egyedi ruhadarab megvalósítása 600 órát vett igénybe, 41 órán át nyomtatták a 216,7 MB-os fájlméretet.

„Nincsenek varrások. Ezt nem lehetne szabásmintával megcsinálni” - mondta a tervező.

A menyasszony testét a tökéletes illeszkedés érdekében 3D-ben beszkennelték.

„Megvannak a szobrász elemek, de a dinamika is. És ez az a kettősség, amit nagyon szeretek” - jegyezte meg van Herpen.

„Tényleg egy különleges ruhát akartam, valami egyedit” - mondta Pavani, aki 2022-ben ismerkedett meg van Herpen munkásságával a mostani férje, Roberto Toscano műgyűjtő és zeneszerző által.

„Mindketten úgy érezzük, hogy a divat is művészet - mondta van Herpen a menyasszonyról. - Ő tényleg ki meri fejezni magát, és megtestesíti ezt a nőiességet, de az új technológia hatásaival.”

„A 3D nyomtatás nagyobb teret enged a művészi szabadságnak a divatban, új utakat nyit a tervezők előtt, hiszen „kézzel egyszerűen nem tudnánk ilyet varrni”.

A ruha állítólag még kényelmes is - és nem feltétlenül igényel különleges kezelést.

„A rugalmas anyag annyira, de annyira jó - mondta a tervező, utalva a könnyű nylon anyagra. - Ülhet benne, alapvetően bármit csinálhat benne a menyasszony anélkül, hogy idővel kevésbé lenne rugalmas”.

Amikor Pavani először vette fel a ruhát - amelyet mesterműnek nevezett -, azt mondta, hogy nehéz volt visszafojtani a könnyeit.

„Mindent elértünk, amit reméltem - áradozott. - A ruhától erőteljesnek és nőiesnek érzem magam, egy nagyon egyedi és egyedülálló megjelenéssel”.


Megosztom
Link másolása