TRENDI
A Rovatból

A divatipar a Z generáció fogságában + 4 tipp az oversize trendhez

Négy tipp a fast fashion vagy high street üzletekben kapható ruhadarabok random egymásra dobálása helyett.

Megosztom
Link másolása

Tavaly ősszel minden fashion oldal és influenszer azt harsogta, hogy az ősz/tél a klasszikus vonalak, a „csendes luxus”, a bőr, a denim szezonja lesz, ehelyett mit látunk?

Minden a bővített szabás irányába hat, a nadrágok lebegnek, a pulóverek, blézerek szintén, az anyagok nagyvonalúak.

A Z generáció pedig magához ölelte ezt a trendet, mert ezzel is a különbözőségét fejezte ki a korábbi évek millennial stílusával szemben (szűk farmerek, szűk blézerek, leggings és skinny jeans) amely sokáig, majdnem egy évtizedig uralta a trendeket.

Ezzel szemben a Z generáció imádja a bő szabásokat, a laza szerkezetű vagy egyenesen szerkezet nélküli megoldásokat, a szabadságot, és identitást talált magának ezekben a ruhákban.

Ezzel egyidőben újra felfedeztük a kilencvenes éveket - amire ráerősített az is, hogy a különféle médiaplatformok indulása óta folyamatosan műsoron tartották a Jóbarátok (Friends) című sorozatot. (A sorozatnak most újra szomorú aktualitását adta Matthew Perry közelmúltban bekövetkezett halála, ami újra fellobbantotta a szériát övező kultikus lelkesedést.)

A szabadság ellenére azonban ezeknek a bő ruhadaraboknak a viselése meglehetősen problematikus lehet, mivel a sok anyag alatt eltűnik az alak, a derék, az ember,

vagy könnyen nehézzé, fent vagy lent túlhangsúlyozottá válhat a megjelenésünk – különösen a még mindig kedvelt vastagtalpú cipőknek, csizmáknak vagy az oversized kötött sálaknak köszönhetően.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H&M (@hm) által megosztott bejegyzés

A fast fashion vagy high street üzletekben kapható ruhadarabok random egymásradobálása helyett ezért érdemes pár szabályt betartani, amitől mégis egyedi vagy feminin lehet a megjelenésünk.

Pár ökölszabály az oversize trendhez:

1. Viseljünk övet

Nem tűnik rakétatudománynak, mégis az: ha minden ruhadarabunk oversize, hangsúlyozzuk ki valahogy legalább a derekunkat valamivel, erre sokszor megteszi egy klasszikus fazonú öv is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MANGO (@mango) által megosztott bejegyzés

2. Válasszunk ki egy vékony pontot a sziluettünkön és hangsúlyozzuk ki azt (vagy legalább ne takarjuk el)

Ez lehet a nyak, a boka, lábfej, vagy az imént említett derék… teljesen mindegy, de legalább egy vékony részt hagyjunk meg az öltözködés közben, ne fedjük el pl. vastag csizmával, sállal… ezáltal a külső szemlélő a vékony részt fogja alapul venni testünk határainak megítélésénél, a bő ruhadarabjaink alatt is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MANGO (@mango) által megosztott bejegyzés

3. Klasszikus tanács lenne, de ez ebben a szezonban nem működik: ne legyen minden darabunk oversize

A klasszikus mondás ugye az lenne, hogy ha egy ruhadarabunk oversize, akkor a többi már ne legyen az… Vagy figyeljünk arra, hogy ha felül oversize ruhadarabot hordunk, akkor alul minimal legyen a sítlusunk. Ez az idei őszi/tél szezonra nem érvényes, bő szabást kell hordani bő szabással. Na de ne keseredjünk el, hangsúlyozzuk a derekunkat övvel, vagy szűk derékrész-szabással! Esetleg lazán tűrjük be a felsőt, de csak akkor, ha a Z generáció éppen nem figyel….

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

reserved (@reserved) által megosztott bejegyzés

4. Várjunk egy kicsit mert a tavaszi szezon már nem a nagyon bő trendről fog szólni

Az idő mindent megold… vagy legalábbis sok mindent. A tavaszi szezonban minden várakozás szerint jobban visszakanyarodunk a klasszikus (se nem bő, se nem szűk) szabások irányába, bár a magas derekú nadrágok várhatóan tovább is itt lesznek velünk, és a kilencvenes évek bűvölete jegyében egyéb ruhadarabok megérkezése is várható, de ezzel ráérünk majd tavasszal a fast fashion üzletekben konfrontálódni.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


TRENDI
Szinte melegítőben jelent meg Majka és felesége a molett modelleket is felsorakoztató fashion shown - őrület, ami ott volt
Mondjuk a sztárpárnak még ezt is sikerült stílusosan megugrania, panasz nem lehet erre a meghökkentő megjelenésre.

Megosztom
Link másolása

Richard Demeter Fashion Show-ján járt Majka és felesége, Majoros Hajnalka. A divattervezőnek köszönheti a Dundika néven ismertté vált playmate-modell a menyecskeruháját is, és többször működtek már együtt. A tervező legújabb őrületes ruháit nézték meg a kifutón.

Ide sikerült felvenni egy-egy rohanós-kényelmesnek tűnő szettet, ám ha jobban megnézzük, tudatos kompozíciókról van szó.

Majka egy mokka színű tornacsukában, sporzakóban és már-már melegítő hatású nadrágban jelent meg egy pólóval.

A kétrészes melegítő-szerű öltöny a sportosan elegáns kategóriát kimaxolja,

bár a szabása nem megszokott egy divatbemutatón, mégsem lehet belekötni az önazonos megjelenésbe.

Hajni egy tűsarkú szandálban tipegett be az eseményre, ehhez egy fekete cargo nadrág-szerűséget húzott klasszikus fekete felsővel.

Megbolondította egy kéken irrizáló pufidzsekivel és egy szivárványszínű ridiküllel.

A rohanós szettet egyszerű, kiomló hajjal koronázta.

Hajni posztolta ki a képeket, amely alá odaírta, hogy a ruházat évszázadokon át a társadalmi hovatartozást jelentette, mára azonban ez megváltozott. Szerinte ugyan nem a ruha teszi az embert, de sokat elárul arról, aki viseli.

"Öltözködünk alkalomhoz illően, vagy kedvünktől függően, mi csajok pedig amilyen érzelmi hullámvasútra ülünk fel néha a célállomásunkra történő elindulásunk előtt, annyiféle ruhát veszünk fel cirka másfél óra alatt és érkezünk meg az eredeti ötletünktől merőben eltérő szetthez a kitűzött elindulási időpont után 20 perccel. Hát ez van."

Gondolatait azzal folytatja, mennyi mindent köszönhet a divattervezőnek, aki mindig mögötte állt, és több ruháját is jegyzi.

"Ellenben, ha egy olyan kiváló tervező tervezi a ruhámat, mint a mi kedvenc Demeter Ricsink, akkor nincs kérdés, nincs érzelmi hullámvasút, és amit kigondoltunk 2 héttel az esemény előtt, bizony azt is vesszük fel"

- mondta el hozzátéve, hogy nagyon megkedvelte Demetert, főleg, hogy a menyecske ruhájában is ragyoghatott miatta.

Richard Demeter fashion show-ján egyébként nem a sztárpár volt az egyedüli kirívó jelenség. A divattervező kifutóján ugyanis nemcsak a nagyon vékony alkatú modelleknek adott helyet, hanem

hétköznapi testalkatú és molett modellek is vonulhattak.

Csodás ruhakölteményeket, a legújabb kollekciót mutatták be a közönségnek.

Hajni kommentelői is több ízben megjegyezték, mennyire jó látni az ilyen eseményeken a többféle alkatú női modelleket, szerintük igazán jót tesz a szakmának és a női önértékelésnek, közmegítélésnek is az ilyen rendezvény.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
TRENDI
Kidobja a rövidnacit a Z generáció a szekrényből, helyette boxeralsót hordanak a lányok is idén nyáron
Aztán nehogy véletlenül bokazoknit vegyél fel hozzá, mert öregnek és cikinek fognak gondolni a Z generáció tagjai.

Megosztom
Link másolása

Újabb Z generációs divattrend hódít.

Lehet, hogy ez lesz 2024 meghatározó trendje?

A Z generációs lányok ugyanis férfi alsónadrágra cserélik a rövidnadrágot (shortot, ahogyan éppen a Z generáció tagjai nevezik.

Nincs új a nap alatt, már az 1990-es években is hordtak a lányok például kockás boxeralsót forrónaci (igen, ez a rövidnaci) helyett. De a Femina szerint az 1980-as években kezdett terjedni, egy népszerű Levi’s reklámnak köszönhetően.

Most TikTokon, Pinteresten és Instagramon is felbukkant az alsónemű utcai viseletként.

Boxeralsóhoz természetesen nagy méretű (oversize) felsőket, pólókat húzz, mert a Z generáció szerint ez a divat, és ha jót akarsz magadnak, a sportcipődhöz ne bokazoknit vegyél fel, hanem sima rövidzoknit, különben öreg és ciki leszel a Z generáció szemében.

Forrás: Pinterest, Femina


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
nljuk
SZTÁRVILÁG
Nagy Zsolt fülét levágta egy oszlop a Kontroll forgatásán – Badár Sándor mesélt a metrós mozi készítésének nehézségeiről
Kiderült többek között az is, hogy határozott időre kapták meg a metró aluljárót, ráadásul nem kevés pénzért.

KÉK HÍREK
Ilyen nem gyakran történik: filmbe illő jelenet zajlott le Siófokon, leintett egy autót, és azzal kezdte üldözni a saját ellopott furgonját – videó
Tíz percig tartott a hajsza, miután a tolvaj kicsúszott az útról, és többször megpördült az autó. A balesetet könnyebb sérülésekkel megúszta.

HÍREK
Reagált Karsai Dániel annak a megafonosnak, aki azt üzente neki, hogy kapja be
Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász nem a megszólalást minősítette, sokkal inkább a szabad akarat fontosságáról mondta el véleményét.

HÍREK
12 szavazattal nyert a fideszes Klenik Sándorné, meg kell ismételni a választást Penészleken
A polgármesternő a Facebook-videójában azt mondta, hogy az új választás „semmilyen formában nem vette el a kedvét”. Helyt adtak a független jelölt, Bíró Péter fellebbezésének.


TRENDI
Iszonyú jóképűek az új magyar űrhajósok
A második magyar űrküldetésre jelentkezők közül egy gépészmérnök került ki kvázi győztesen, aki a következő magyar űrhajósunk lesz Farkas Bertalan után. A tartalékűrhajós pedig egy villamosmérnök lesz, mindketten a harmincas éveikben járó ifjú titánok.

Megosztom
Link másolása

Hogy pontosan mikor jut ki az űrbe az újonnan megválasztott magyar űrhajósunk, nem tudni, ám óriási szenzáció már az is, hogy 44 évvel Farkas Bertalan űrutazását követően ismét lett egy magyar űrhajós, aki elhagyva a bolygót kutatásokat végezhet az űrben.

Többszáz jelentkezőből választották ki Kapu Tibor 32 éves gépészmérnököt, aki most már a kutatóűrhajós pozíciót is megjelölheti LinkedIn oldalán.

A Külügyminisztérium közleményben kiadott tájékoztatása szerint Kapu Tibor főleg az autóiparban dolgozott akkumulátor-fejlesztési területen.

Fotó:Hunor Program Facebook
A HUNOR Program néven futó űrhajós küldetést nem bízzák a véletlenre, így ha bármi történne a leendő kutatóűrhajóssal, egy tartalékost is kijelöltek. Ő lenne a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula.

Együtt végezhetik majd az űrhajós kiképzést.

Farkas Bertalan felbocsátásának 44. évfordulóján, május 26-án határozta meg a HUNOR Program irányító testülete, ki lesz Magyarország második kutatóűrhajósa és tartalékosa.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

TRENDI
Nyáron sem kell takargatni a teltebb alakot – Divatszakértő tanácsai a bikiniszezonra
Hidd el, van jobb választás a sokat takaró, bő ruháknál is!

Megosztom
Link másolása

Sajnos még 2024-ben is sok nőből vált ki rossz érzést a gondolat, hogy a nyár közeledtével előkerülnek a kevesebbet takaró ruhadarabok is és könnyebben észrevehetőek lesznek a gömbölyded formák.

A divatszekértő szerint azonban itt az ideje, hogy megfeledkezzünk ezekről a gátlásokról. Helyette pedig inkább arra koncentráljunk, hogyan tudjuk minél jobban kiemelni előnyös vonásainkat.

Sasha Wilkins két évtizedes divatszakértői tapasztalatát osztotta most meg a Daily Maillel.

A ruha érhet térd fölé

Bizonyos jövendölések szerint idén nyáron a maxiruhák népszerűségét átveszik a rövidebb fazonok.

Wilkins, aki maga is teltebb alkatú, bevallása szerint 20-as, 30-as éveit hosszú tunikákban élte le. Most szaktudásának köszönhetően úgy látja, semmi baj nincs a térd fölé érő fazonokkal sem.

A csinosabb hatás érdekében, azonban lapostalpú tornacipőt vagy balerinacipőt javasol hozzájuk. Szerinte a magassarkú már túlzás lehet.

Felejtsd el a címkén feltüntetett méretet

Mindannyian tudjuk, hogy a ruhagyártóknál nincsenek szabványméretek. Ezért nem érdemes a feltüntetett méretezéshez ragaszkodni, hanem arra figyelj, hogy áll az adott darab a te alakodon.

„Kerüld a fodrokat és a redőket. Ezek csak növelik a tömeget, és általában ott, ahol a nők a legkevésbé szeretnék, a csípőn és a vállon”

-mondja Wilkins.

Próbáld fel a különböző méreteket, és ha kétségeid vannak, mindig vegyél nagyobbat, és ne törődj azzal a belső hanggal, amely azt mondja, hogy ez nem lehet a te méreted, mivel nincs is annál előnytelenebb, mint a túl szűk ruhák.

Nagy fenék, kis bugyi

De akár hiszed, akár nem, a bikini mesésen mutat egy szép nagy fenéken! Valójában sokkal előnyösebb, ha kevesebb anyag van rajta, úgyhogy állj ellen a késztetésnek, hogy nagymama bugyit válassz.

Ha nagyobb mellekkel rendelkezel, akkor a félnyak a legjobb formát és tartást nyújtja, akár fürdőruhán, akár bikinin.

Nagyméretű minták

Itt az ideje elfelejteni apróvirág-mintás ruhákat. A formás alkaton jól mutatnak a határozott formák. A merész nyomatok és pöttyök ebben a szezonban sokkal modernebbek, ráadásul minden méreten jól mutatnak.

A rövidnadrág lehet rövid

Nem akarjuk senkinek sem azt sugallni, hogy vegye át a fenékre simuló, lényegében bugyit jelentő rövidnadrágok divatját, de nem is szabad az ellenkező irányba menni.

A bermudanadrágok ideje lejárt, válassz combközépig érő hosszúságot - az alakod sokkal kiegyensúlyozottabbnak fog tűnni valamivel kevesebb anyaggal.

Fehér a nyár színe

Tudjuk, hogy csábító a megbízható fekete lepelhez nyúlni, de gyakran egy lazább fekete ruha sátornak tűnhet. Az optikai csalódásnak köszönhetően, azonban egy szellős fehér ruha beleolvad a háttérbe.

Világos rúzzsal viselve semmi sem tűnik nyáriasabbnak, és a fehér fényt az arcodra vetíti, hogy a bőröd szépen ragyogjon.

Figyelj oda, hogy kerüld az izzasztó poliésztert és válaszd a pamutot!


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
class="promobox-header"> Ajánljuk
HÍREK
„Meg akarjuk előzni a katasztrófát!” – Több százezren tüntettek Marine Le Pen pártja ellen Franciaországban
Párizsban mintegy 75 ezer ember vonult utcára, de Franciaország különböző városaiban is tüntettek az emberek. A szakszervezetek szerint akár 600 ezernél is többen.

KÉK HÍREK
Pár órán belül kétszer is újra kellett éleszteni valakit a strandon Dunaújvárosban
Szombat délután egy 16 éves fiút kellett kimenteni az egyik csúszdás medencéből, miután megállt a szíve. Később ugyanott egy 70 év körüli asszony összeesett a medence mellett, őt is újra kellett éleszteni.

SIKERSZTORIK
Oroszlánokkal alszik a magyar Maugli, aki már gyerekként rögtön egy anakondát vett magának
Flaskay Dániel jelenleg egy zanzibári vadállatmentő központ állatgondozási igazgatója, és napi rutinjai között szerepel az elefánt-pedikűr és a majompelenkázás is. Nemrég megtámadta egy oroszlán, és végül egy gepárd nyalogatása mentette meg a lábát.

HÍREK
Tíz napon belül bejelentheti Magyar Péter, hogy kik lesznek a Tisza Párt EP-képviselői
A Tisza Párt alelnöke szerint a Néppárttal és a néppárti nemzeti delegációkkal folytatott tárgyalások eredményeként fognak tudni végleges döntést hozni.