SZTÁR

Másodfokú környezetvédelmi egyenletek - ahogy Ed Sheeran csinálja

Mit tesz egy világsztár, ha a munkája az egyik legkörnyezetszennyezőbb? Kompenzál!

Megosztom
Link másolása

A tökéletes szalagavatós keringő szám, a kalóriaégető edzős zenék koronázatlan mintapéldánya vagy a Hobbit libabőrösen középföldei betétdala mind-mind Ed Sheeran zenei tehetségét hirdetik.

De dollár milliókat és díjakat ér szinte bármilyen vokális vagy szövegírói megnyilvánulása is, jelenleg a Spotify legtöbb követővel rendelkező énekese, gyakorlatilag amihez csak hozzáér, arannyá válik.

A február 17-én krisztusi korba lépett brit énekes azonban nem csak az élre törésben és halmozásban, hanem a visszavonulásban, visszaforgatásban is jeleskedik.

Jótékonysági tevékenysége kiterjed a szexmunkásokra, a háború súlytotta ukrán népre, de a szülőhelyén élő fiatal zenei tehetségek támogatására is.

Az ehhez hasonló konkrét csoportokra és problémákra fókuszáló adományai mellett azonban van olyan közhasznú tevékenysége, ami mindenkit érint.

Ez pedig a környezet védelmében folytatott privát és hivatásos munkája.

- és +

Mivel nem tud minden rajongó elmenni Ed Sheeran-hez, általában Ed Sheeran megy el a rajongókhoz, a Föld szinte bármely pontjára. Ez az állandó utazás pedig nem elhanyagolható méretű ökológiai lábnyommal jár.

A legtöbb zenész ma már igyekszik az állandó röpködéséből származó karbonkibocsátást valahol, valamilyen módon kompenzálni, ez alól pedig Ed sem kivétel.

Egyik legfontosabb vállalása ezzel kapcsolatban saját hazájának „visszavadítása”, vagyis minél több terület újraerdősítése, és békén hagyása. Minél több ugyanis az erdős terület, annál több széndioxid kerül megkötésre. Saját szomszédságát is módszeresen felvásárolta, így lett helye üvegháznak, veteményesnek, gyümölcsösnek, ahol feleségével együtt igyekeznek mindent organikusan termelni.

A pandémia alatt annyira belemerültek az önellátás kérdésébe, hogy 2023-ban már egy egészen szokatlan területen is függetlenné tették magukat: építtettek maguknak egy kápolnát és egy temetkező helyet.

Az énekes azzal igazolta a sokak által bizarrnak ítélt fejlesztést, hogy sok barátja van, akitől nem tudott elbúcsúzni, ez a hely pedig lehetőséget kínál neki erre. Terveik szerint saját és felesége végső nyughelye is itt kap majd helyet.

Ökológiai szempontból egyébként egészen jó megoldás ilyen módon rendelkezni a temetkezésünkről, hiszen ezáltal például egyszerűen megvalósulhat a sírhely fenntartható kezelése.

A környező mezőgazdasági területek felvásárlásának azonban nem mindenki örült. A helyi gazdák, akik közül többen már generációk óta állattenyésztéssel foglalkoznak, a földek felvásárlása viszont nehéz helyzetbe hozza őket. Mivel sokuk nem rendelkezik saját legelővel, hanem mások vagy az állam területeit bérli, a megélhetésük és a munkájuk forog kockán. Az állam jó üzletet lát a karbonsemlegesítésben, hiszen sok cég fizet azért, hogy saját lábnyomát ilyen beruházásokkal csökkentse.

A helyi közösségekkel történő egyeztetés és konstruktív párbeszéd nélkül azonban ami vizet a csónak egyik oldalán kimernek, az a másik oldalán befolyik.

Ugyanis minél kevesebb lesz a helyi hús-és tejtermelő, annál több import élelmiszerre fog szorulni az adott térség, ami újabb szén-dioxid kibocsájtással jár.

A gazdák szorgalmazzák, hogy az újraerdősítéseket előzze meg társadalmi egyeztetés, hogy sikerüljön megtalálni az egészséges egyensúlyt a már meglévő- és ökológiai szempontból hasznos- emberi tevékenységgel járó életterek és az új, érintetlen részek között.

* és =

Ed Sheeran élő fellépései során látszólag nem nagyon törődik azzal, mi van rajta. Klipjeiben persze teret enged a stylistok fantáziájának, de még így se mondható el róla, hogy mélyebben foglalkoztatná a divat.

Pedig a divat a zenéhez hasonlóan komoly üzenetközvetítő szereppel bír. Például ki lehet általa fejezni, mit gondolunk a környezetvédelemről vagy a nemek közöti egyenlőségről.

Valószínűleg ezért is nyitott végül az egyébként az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág felé is.

A Lucy&Yak néven futó brit ruhamárka az énekessel együttműködve tervezte meg a Sheerios-ok (Sheeran rajongóit nevezik így) közös ruhatárába szánt unisex kapucnis pulcsikat, kantáros overálokat, pólókat és kalapot.

A kollekció mintáját a Equals ( = ) ikonikus pillangója ihlette, a monokróm színvilág pedig lehetőséget nyújt arra, hogy minden rajongó könnyen a saját színvilágába tudja illeszteni a darabokat.

A márka egyébként nem csak az énekessel közös projectjében figyel oda a zöld megoldások előtérbe helyezésére, minden ruhadarab, ami kikerül a kezük közül, fenntartható anyagokból van, saját termékeiket visszaveszik és kedvezményt adnak érte a következő vásárlásnál, és persze nem csak önmaguk állítják ezeket, hanem erre szakosodott független szervezetek is örömmel adják a nevüket a cég tevékenységéhez. Nem mellesleg indiai lányok oktatását is támogatják, szóval Ed híre és a rajongók pénze tényleg jó helyre kerül.

Az énekes egy másik, nem divatipari és nem is elsősorban zöld húzása a saját ruháihoz köthető. Egy Suffolk-i gyerek hospice alapítvány, az East Anglia's Children's Hospices (EACH) összesen 445 személyes tárgyat, főleg ruhadarabokat kapott a világsztártól, hogy egy adománygyűjtő aukció keretében adhassák el őket.

A ruhák mosás és vasalás nélkül, eredeti Sheeran-atomokat is tartalmazva kerültek árverésre, és minden darabhoz mellékeltek egy Ed által hitelesített eredetiségi igazolást is.

Az akcióra akkora volt az érdeklődés, hogy szét kellett bontani az eseményt több időpontra, az énekes kamaszkori dobverői például több, mint egy millió forintnak megfelelő összegért keltek el.

És hogy hol van ebben a környezetvédelem? A körforgásos gazdaságban, ahol a tárgyak a használhatóságuk és javíthatóságuk legvégső határáig a rendszerben maradnak.

Már azzal is zöldített a zeneipari tevékenységén az énekes, hogy az általa felajánlott tárgyakat a boldog új tulajdonosoknak nem kell újonnal megvenni a boltban, azok előállításának környezeti terhelése nem duplázódott meg,  akár használati, akár dísztárgyként tekintenek rájuk.

÷ és …Paris Hilton

Ed Sheeran születésnapján sok híresség osztozik: február 17-én született Jeremy Allen White, Joseph-Gordon Levitt, Michael Jordan…és Paris Hilton is.

Közülük talán Paris az, akinek tevékenységétől és életvitelétől a legtávolabb áll a környezetvédelem, bár volt egy jól sikerült SodaStream-reklámja, amiben bemutatja, hogyan fejlesztett ki a saját kutató cége a tengeri teknősök védelmében egyfajta „sűrített vizet”.

A reklám áprilisi tréfa volt, az azonban nem vicc, hogy a hírességet gyakorlatilag hidegen hagyja saját ökológiai hagyatéka (bár a dédapja nevét viselő Hilton szállodalánc volt tavaly az első, aki a menün feltüntette az ételek karbonlábnyomát, így a szellemi örökösöknek lenne kiről példát venniük).

Szegény Parist azonban nem csak a szállodalánc tulajdoni jogából, de a legkörnyezetszennyezőbb sztárok listájáról is kiszorították.

Míg 2019-ben még benne volt a negatív top 10-ben, 2024-re már eltűnt róla. Helyét olyan nevek vették át, mint a jelenleg listavezető Taylor Swift, Kim Kardashian és Kylie Jenner vagy Jay-Z.

Hogy ők semlegesítik-e saját karbonlábnyomukat, és ha igen, milyen módon, az talán kiderül egy következő cikkből.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


SZTÁR
Mi történt John Travolta arcával? Mikor műtötték át lárvaarcú, gumibabaszerű pasivá?
Teljesen megváltozott a 70 éves színész külseje. Hová lett a sármos férfi?

Megosztom
Link másolása

Egyszerűen borzalmas az "örök fiatalság" trendje.

Borzalmas, hogy a közeg, a mindenhol tapasztalható ageism belehajszolja az embereket abba, hogy igyekezzenek nemhogy néhány, de akár 20-30 évvel fiatalabbnak látszani.

Borzalmas, hogy sokan hülyének nézik és semmibe veszik az időseket, és bárkit, akin látszik a tényleges életkora.

Rettenetes, hogy szégyellni kell a nevetőráncokat. Iszonyú, hogy egy bizonyos életkor után a nők gyakorlatilag láthatatlanná válnak, úgy tesznek, mintha nem is léteznének.

És az is szörnyű, hogy emiatt olyan plasztikai műtéteknek vetik alá magukat az emberek, ami teljesen megváltoztatja a külsejüket. (Courteney Cox azt nyilatkozta, már nagyon megbánta, hogy belevágott annak idején.)

Most, hogy a Ponyvaregény bemutatásának 30. évfordulóját ünnepelték, és a TCM Classic Film fesztiválon összeálltak néhány fotóra a film sztárja, megdöbbentett, hogy Harvey Keitelhez és Samuel L. Jacksonhoz képest hogyan néz ki John Travolta.

A szépészeti beavatkozásoknak és a festett arcszőrzetnek "köszönhetően" eltűnt a sármos idősödő férfi, és most egy lárvaarcú, negyvenesre műtött ismeretlen próbál a botox ellenére mosolyogni.

A nyaka és a keze egyébként elárulja, hogy valójában mennyi idős.

Vérzik a szívem az elveszett, nem is olyan régi világért, amikor az ember még nyugodtan megöregedhetett és nem kellett kényszeresen azt bizonygatnia, hogy milyen fiatal és makulátlan.


Megosztom
Link másolása

SZTÁR
Itt vannak az első fotók Paris Hilton eddig soha nem látott kislányáról, Londonról!
Pár fotón a kisfia, Phoenix is látható, akit annyit bántottak a kommentelők a fejformája miatt.

Megosztom
Link másolása

Paris Hilton végre megmutatta a kislányát a rajongóinak.

Londonról ugyanis eddig még soha, sehol nem jelentek meg fotók.

A celeb influencert arról faggatták nemrég, hogy miért nem tesz közzé képeket a kislányáról, miért csak a fiát mutogatja a közösségi médiában.

Annak idején rengetgen bántották a kis Phoenix-t a hozzászólók a fejformája miatt.

Amikor ugyanis az első képeket publikálta a kisfiáról, a kommentelők azt írták neki, hogy túlságosan nagy a gyerek feje, valami baj van vele, és "nem normális". Paris Hiltont megdöbbentette a hozzászólók durvasága, azt mondta, megszakadt a szíve amiatt, hogy ilyen kegyetlenek tudnak lenni.

Most együtt is látható a két gyermek az egyik fotón.

A 43 éves hírességnek és férjének 2023 januárjában született meg a kisfia, 2023 novemberében pedig a kislánya.

Mindkét gyermeket béranya hordta ki és szülte meg.


Megosztom
Link másolása


SZTÁR
Döbbenet! Így nézett ki Mikes Anna szinte még tinilányként, amikor a tévében szerepelt
Felbukkant egy felvétel, amin Krausz Gábor szerelmére rá sem lehet ismerni! Mutatjuk a videót.

Megosztom
Link másolása

Érdekes felvétel került elő Youtube-on Mikes Annáról, Krausz Gábor szerelméről.

A DIGI Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban Szombathy Pál műsorvezető vendége Hárai Balázs junior világbajnok vízilabdázó, Mikes Anna világbajnoki bronzérmes versenytáncos és Veres Richárd világbajnok kick-box versenyző volt.

Azért hívták be őket, mert mindhárman Junior Prima díjat szereztek.

A műsorban a szupercuki és már akkor is komoly Mikes Anna egy titkot is elárult, amit eddig nem tudtunk róla:

az egész családja sportrajongó.

Azt is elmondta, hogy sokan nem ismerik még a versenytáncot, de azon dolgoznak, hogy minél többekhez eljusson.

A teljes felvételt itt láthatjátok:

Mikes Anna és Krausz Gábor néhány hónapja alkot egy párt. Azután jöttek össze, hogy mindketten szerepeltek a Dancing with the Starsban együtt szerepeltek.


Megosztom
Link másolása


SZTÁR
G.w.M szerint Kulcsár Edinának aranyélete van mellette, minden napja Valentin-nap
G.w.M azt is megmondta, mi kell a nőknek: „Egy nő akkor érzi magát nőnek, ha tejben-vajban van fürösztve”.
Sassy - sassy.hu
2024. április 20.


Megosztom
Link másolása

G.w.M megmondta, mi kell a nőknek.

Nemrég ugyanis a Ripostnak beszélt Kulcsár Edinával való kapcsolatáról, és arról, hogy milyen férfi ő ebben a kapcsolatban. A pár egyébként második közös gyermekét várja, Kulcsár Edina elmondta, hogyan tudta meg G.w.M, hogy újra kisbabájuk lesz.

A lap arról kérdezte a rappert, szerinte mennyire fontos, hogy egy házasságban minden nap elhangozzon a "szeretlek" szó. Varga Márk azt mondta:

"Nem azt tartom fontosnak, hogy minden nap elmondjam a feleségemnek. Szerintem sokkal fontosabb ennél, hogy a felek őszintén beszéljenek egymással. El kell mondani a jót és a rosszat is, hogy senkiben se legyenek kétségek. Ez véleményem szerint a hosszú kapcsolat titka".

Szerinte az is fontos, hogy a nő, nőnek érezze magát minden pillanatban. Azt is elárulta, hogy milyen férjnek tartja magát

"Egy nő akkor érzi magát nőnek, ha tejben-vajban van fürösztve. Hogy úgy fogalmazzak, Edinának nem egy évben egyszer van Valentin-napja, neki Valentin-élete van, évi 365 napon keresztül"

- mondta a rapper.

Kulcsár Edina hosszú és érzelmes posztban mondott hálát az újdonsült férjének a sok törődésért:

"A férjem szeretete és támogatása az, ami nap mint nap körbe ölel, mint egy pajzs, és ez hatalmas lelkierővel ruház fel. Nekem tiszta a lelkiismeretem. Mindig úgy éltem az életem, hogy soha, minimálisan sem akartam senkinek semmi rosszat, de még csak kívánni sem kívántam.. és hiszem, hogy emiatt ajándékozott meg a sors azzal az a sok jóval, ami most körbevesz!"

Forrás: Ripost

Megosztom
Link másolása