ÉLETMÓD

Gal Gadot és Jamie Dornan édes üzenetet váltott Instán – a rajongók már találgatnak

A szürkének vajon melyik árnyalata is ez?
Sassy - sassy.hu
2022. február 15.


Megosztom
Link másolása

A szürke ötven árnyalata 39 éves szívtiprójával jön össze, a Netflix szuperprodukciójában, a Heart of Stone című kém-thrillerben.

Gadot alighanem nagyon várja, hogy a sármos, északír származású színésszel forgasson, olyannyira, hogy egy külön neki szóló, cuki üzenettel lepte meg őt az Instagramon: "Gyere, csapjunk nekik oda együtt, és élvezzük ki minden pillanatát. Már alig várom, hogy elkezdjük ezt az utazást!"

Dornan pedig kommentben válaszolt: "Imádom! Én is alig várom, hogy belevágjunk!"

A film biztos parádés lesz, a két szereplőnél összeillőbbet pedig el se tudunk képzelni. A rajongók máris imádják a párost, bár a magánéletüket ez aligha fogja megzavarni: mindketten több mint tíz éve élnek boldog házasságban, és Dornan-nek is, Gadot-nak is három gyereke van.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gal Gadot (@gal_gadot) által megosztott bejegyzés

Cinema Blend

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Ezeket a konyhai eszközöket ideje kidobnod, ha jót akarsz magadnak - és a családodnak
Nem egyszerűen egészségtelenek, hanem nagyon veszélyesek! Menj a fiókhoz, és most dobd el mindet!

Megosztom
Link másolása

Szakértők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy legyünk óvatosak a konyhában – hogyan mossuk az edényeket, milyen vágódeszkát használjunk, mert ezek hatással lehetnek az egészségünkre.

De van egy olyan eszköz, ami a legtöbbünk konyhafiókjában megtalálható, és amitől jobb lenne megszabadulni, mert egyes kutatások szerint akár rákkeltő lehet.

A modern újrahasznosítási gyakorlatok miatt sok régi anyag visszakerül a használati tárgyakba, ami egészségügyi problémákat okozhat. Andrew Turner, a Plymouthi Egyetem biokémikusa  publikált egy tanulmányt, amelyben kimutatta, hogy

bizonyos eszközöket újrahasznosított elektronikai hulladékból készítenek. Ezek a műanyagok olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, mint a lángálló adalékok, amelyeket tévék és számítógépek borításánál használnak, hogy megakadályozzák a kigyulladásukat.

Az újrahasznosító üzemekben lévő érzékelők nem tudják kimutatni ezeket az anyagokat, így tévék és számítógépek burkolatai – más hulladékokkal együtt – kevés szabályozással kerülnek újra feldolgozásra, és akár konyhai eszközöket is készítenek belőlük.

A problémás anyag a fekete műanyag, amit gyakran használnak olcsóbb konyhai eszközöknél – például spatulák, keverőkanalak és szervírozó eszközök készítésére. Ha ezekkel főzünk, az étellel is érintkezhetnek.

A hő hatására a műanyagból káros anyagok válhatnak ki. Turner szerint a lángálló adalékok nincsenek szorosan kötve a műanyaghoz, így ezek könnyen bekerülhetnek az ételbe.

Ezek az adalékanyagok megzavarhatják a hormonrendszer működését, és más kutatások szerint akár cukorbetegséggel, pajzsmirigy-betegséggel vagy rákkal is összefüggésbe hozhatók.

Egy másik tanulmány szerint azoknál, akiknek vérében magasabb volt a PBDE (egy lángálló adalékanyag) szintje, háromszoros volt a rákos halálozás kockázata azokhoz képest, akiknek alacsony volt a szintje. A Toxic-Free Future szervezet tanulmánya pedig megállapította, hogy a

konyhai eszközök között voltak a legmagasabb lángálló anyag szintje.

A gyerekjátékok is veszélyesek lehetnek, hiszen, ahogy Megan Liu, a Toxic-Free Future tudományos menedzsere elmondta:

„Ha fekete műanyag tárgyakat használsz, fennáll a veszély, hogy szennyezettek.”

Bár a műanyag újrahasznosítása jó ötletnek tűnhet, nem mindig biztonságos. „Én már kidobtam a fekete műanyag elviteles dobozaimat” – mondta Liu, majd hozzátette: „Rémisztő belegondolni, hogy ezek más termékekbe visszakerülhetnek.”

Ha ezeket a fekete műanyag eszközöket acélra vagy szilikonra cseréled, azzal sokat tehetsz az egészségedért, és megelőzheted, hogy káros anyagok kerüljenek a szervezetedbe.

Via LadBible.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Letennéd a cigit? Ennyi idő után tér vissza a dohányosok szíve a normál állapotba leszokás után + 5 másik jó hír
Minden egyes füstmentes nap újabb lépés az egészségesebb élet felé.

Megosztom
Link másolása

Évek óta tudjuk, hogy a dohányzás károsítja az ereket, és a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora. Most azonban dél-koreai kutatók kimutatták, hogy a dohányzás milyen jelentős károkat okoz, és mennyi időbe telik, míg a szív egészsége visszatér a normális szintre.

Évente több tízezer haláleset írható a dohányzás számlájára. Ezért minél hamarabb leszokni a dohányzásról életbevágó, hiszen akár több mint két évtized is szükséges ahhoz, hogy a szív egészsége teljesen helyreálljon.

A kutatók megállapították, hogy 25 cigimentes év kell ahhoz, hogy egy volt dohányos szív- és érrendszere hasonló állapotba kerüljön, mint egy soha nem dohányzó emberé.

A legalább nyolc évig dohányzó emberek esetében a szívinfarktus és a stroke kockázata sokáig megegyezik azokéval, akik még mindig dohányoznak.

A JAMA folyóiratban közzétett tanulmány több mint 100 000 volt dohányos és több mint 4 millió, soha nem dohányzó ember egészségügyi adatait elemezte. A kutatók tíz évig követték nyomon a leszokott dohányosokat, figyelembe véve a dohányzás megkezdésének és abbahagyásának korát, a napi elszívott cigaretták számát, valamint az életkorukat.

Az eredmények riasztóak:

- Könnyű dohányosok esetében a szív- és érrendszeri kockázatok gyorsan csökkentek a leszokás után.

- Erős dohányosok, akik legalább nyolc évig dohányoztak, esetében akár 25 év is kellhet, hogy a kockázat a soha nem dohányzók szintjére csökkenjen.

A kutatók szerint: „Az erős, de leszokott dohányosokat ugyanolyan szív- és érrendszeri kockázatú csoportba kell sorolni, mint az aktív dohányosokat.”

Miért károsítja a dohányzás a szívet és az ereket?

A cigarettákban található vegyi anyagok ragacsossá teszik az artériák falát, és ott zsíros lerakódások halmozódnak fel. Ezek a lerakódások eltömíthetik az artériákat, csökkentve a vér megfelelő áramlását:

- Ha a szívet ellátó artériák eltömődnek, szívinfarktus alakulhat ki.

- Ha az agyat ellátó artériák záródnak el, stroke következhet be.

Ezen kívül a dohányzás növeli a vérrögök kialakulásának esélyét, azonnal megemeli a pulzusszámot és a vérnyomást,

valamint csökkenti az oxigénellátást az egész testben.

Milyen gyorsan javul az egészség leszokás után?

- 20 perc: A pulzus és a vérnyomás visszatér a normális szintre.

- 2-3 nap: Javul az ízlelés és a szaglás.

- 1 év: A szívinfarktus kockázata a felére csökken.

További 5 jó hír:

- Frissebb lehelet és fehérebb fogak.

- Fiatalabb bőr.

- Több energia, kevesebb fáradtság és fejfájás.

- Erősebb immunrendszer, könnyebb megküzdés a megfázással és influenzával.

- Növekvő libidó.

Más szavakkal: hosszabb élet, jobb életminőség.

A leszokók várható élettartama jelentősen növekszik:

- Akik 30 éves koruk előtt szoknak le, átlagosan 10 évet nyernek.

- Akik 60 éves koruk körül hagyják abba, még mindig nyerhetnek 3 évet.

A dohányzás abbahagyása soha nem késő – minden egyes füstmentes nap újabb lépés az egészségesebb élet felé.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez történik azzal, aki napi hét liter szénsavas üdítőt iszik - kisebb mennyiséggel is ugyanez játszódik le benned, csak kevésbé brutális mértékben
Az orvos beszélt arról, mi történt a 10 éven át napi több liter szénsavas italt fogyasztó emberrel.

Megosztom
Link másolása

A @chubbyemu néven ismertté vált YouTuber videói töretlenül népszerűek. Általában közérthetően és figyelemfelkeltően magyarázz egészségügyi állapotokról, kockázatokról, a szervezet működéséről, valamint olyan esetekről is beszámol, amelyeket ő vagy kollégái láttak pályafutásuk során.

Ilyen a férfi esete, aki zsebkéssel próbálta kivágni a bőrrákját,

vagy aki három liter rumot ivott 13 éves kora óta minden nap. Most nyilvánosságra hozta a sztorit, amely szerint egy férfi nagyjából egy évtizeden át

minden nap megivott vagy hét liter szénsavas, cukrozott üdítőt.

A férfi 10 év után egyszer csak rosszul lett - bár vélhetően korábban is voltak panaszai, egy idő után viszont rendkívül súlyosak lettek, és már nem bírta tovább. Egy hétig alig bírt felállni, és rengeteget vizelt. Ez után hívta magára a mentőket.

Az orvosok megállapították, hogy izmai különösen gyengék, cukorbetegségben szenved, magas vérnyomása és magas koleszterinszintje van, és leálltak a veséi.

A vérvizsgálatok kimutatták, hogy döbbenetesen sok cukor volt a vérében, cserébe alig volt mérhető kálium szintje. Az izmai tönkremennek, ami veszélybe sodorta az életét.

A kórházban rettentően szomjasnak érezte magát, és nagyon fájt a feje, ezek már elvonási tüneteknek számítottak. A férfi felhívta a feleségét, hogy hozzon neki szénsavas italt a kórházba.

A nő pedig készséggel vitte be férjének az egészségét drasztikusan károsító italból.

Amikor az orvosok látták, hogy mennyit ivott ezekből, felhívták a figyelmét, hogy ezt most egyik pillanatról a másikra hagyja abba, és a feleségét is megkérték, hogy a jövőben eszébe se jusson bevinni ezekből a kórházba. Ezután a férfi teste némileg fel tudott épülni, de néhány egészségkárosodása maradandó lett.

A youtuber-orvos szerint ésszerűen és mértékkel fogyasztva nem okozhatnak problémát ezek az italok, de ha nincs rá szüksége a szervezetnek, akkor inkább ne juttassuk be őket.

Ez utolsó intésnek némileg ellent mondanak azon legújabb kutatások, amelyek a cukorral édesített szénsavas italokat a depresszióval, a májbetegséggel és a korai halálozással is összefüggésbe hozzák.

A több mint 22 millió ember bevonásával készült 25 tanulmány átfogó tudományos áttekintése megállapította, hogy

már kis mennyiségben is komoly kockázatokat okoznak ezek az italok.

Az eredmények rávilágítottak arra, hogy minden napi 8 uncia (kevesebb, mint 2,5 dl) szénsavas üdítő 4,2 százalékkal növelte a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát, és 8,2 százalékkal a szívbetegség miatti halálozás kockázatát.

Ha konkrét betegségekről volt szó,

naponta 2,5 deci ital 15,2 százalékkal növelte a szívkoszorúér-betegség, 6,8 százalékkal a stroke és 27 százalékkal a cukorbetegség kockázatát felnőtteknél.

Több mint két tucat tanulmányban a legmagasabb és a legalacsonyabb cukorral édesített italfogyasztás összehasonlításakor a kutatók nagyobb fogékonyságot figyeltek meg az anyagcserezavarral összefüggő steatotikus májbetegségre (47 százalék), a vesekőre (38 százalék) és a depresszióra (31 százalékkal magasabb).

"Riasztó, hogy a cukorral édesített italok mennyi negatív hatással vannak a test minden részére" – mondja Elaine Hon, a kaliforniai Stanford Health Care szakembere.

"Meglepett, hogy a cukorral édesített italok is szerepet játszanak a depresszióban. Ez azt sugallja, hogy a túl sok cukor sokkal nagyobb hatással van a fiziológiai egészségünkre, de a mentális jólétünkre is"

– mondja.

Ráadásul a tanulmány megerősítette azt, amire a fogorvosok évek óta figyelmeztetnek bennünket.

"Azoknak, akik a legtöbben fogyasztanak cukorral édesített italokat, 94,8 százalékkal nagyobb eséllyel lesz szuvas a foguk" - írták.

A cukorra a szervezetnek szüksége van, de nem mindegy, mennyire, és miből visszük be azt. Az biztos, hogy nem a cukros üccsikből kéne fedezni a napi adagot.

A felnőttekre vonatkozó negatív következmények mellett az elemzés feltárta a cukros italok hatását a gyerekekre is.

Az eredmények szerint a testtömeg-indexet szignifikánsan növelik, így nagyobb valószínűséggel alakul ki elhízás felnőttként, ami a jövőbeni egészségügyi szövődmények kockázatának teheti ki őket.

Az, hogy a cukros italok plusz kalóriákat jelentenek, egy dolog. A fő veszély, hogy gyorsan bejutnak a szervezetbe, gyorsan növelik a vércukorszintet és inzulinhullámzást okoznak.

Ha ez ismétlődően megtörténik, a sejtek inzulinrezisztenssé válnak, ami azt jelenti, hogy később az inzulinra nem úgy reagálnak, ahogy kellene. Ez 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet.

"A cukorral édesített italok olyan kalóriatöbbletet jelentenek, amelyre a legtöbb embernek nincs szüksége, és a szervezet nehezen képes lépést tartani a felesleggel. Ennek eredményeként azt látjuk, hogy a zsír felhalmozódik a májban, és a testzsírtermelés felgyorsul" - mondta Lindsay Malone, a Case Western Reserve Egyetem Clevelandi Orvostudományi Karának táplálkozási osztályának oktatója.

Az ezekből az italokból származó cukortöbblet megnövelheti a rossz vérzsírok mennyiségét, ami az artériák falának megvastagodásához vezethet,

ami növeli a stroke, a szívroham és a szívbetegség kockázatát, növelhetik a rák kockázatát, a már többször említett elhízást, a magas vércukorszintet és a gyulladásokat.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez az abszolút gusztustalanság az oka annak, hogy az emberek elkezdtek csókolózni - és semmi köze a szerelemhez
Búcsút inthetünk az eddigi feltételezéseinknek!

Megosztom
Link másolása

Lehet, hogy azt gondolod, tudod, miért szeretsz csókolózni, de egy új kutatás most kiderítette, honnan is ered valójában ez a szokás.

Adriano R. Lameira, az angliai Warwick Egyetem pszichológia professzora szerint a csókolózás egykor

evolúciós ösztön volt, amelyet eredetileg a tisztogatás, ápolás, azaz a kurkászás céljából végeztek.

„A bizonyítékok szerint a csókolózás nem valami újkeletű szeretetmegnyilvánulás az embereknél” – mondta Lameira a Daily Mailnek, aki úgy véli, hogy

a másik csókolgatása eredetileg a tetvek eltávolítását szolgálta.

Lameira szerint a majmoknál megfigyelt viselkedés alapján a puszik adása valójában a tisztogatás utolsó szakasza lehetett:

a tisztogató állat szájjal is megszívta a másik szőrét vagy bőrét, hogy eltávolítsa a szennyeződést vagy parazitákat.

„Ez azért volt fontos, mert a földön élő állatokra sok parazita került” – magyarázta.

Ahogy az emberek testéről idővel egyre több szőrzet tűnt el, az aktus tisztogatás-része már nem volt annyira fontos, és végül csak a puszi és a csókolózás maradt fenn ebből a szokásból. Lameira becslése szerint

az emberek nagyjából 2-4 millió évvel ezelőtt kezdtek „puszilkodó majommá” válni, és a legkorábbi írásos feljegyzés a csókról az i. e. 2500 körüli mezopotámiai szövegekből származik.

Arra a kérdésre, hogyan vált a puszi a szexualitás részévé, Lameira úgy válaszolt, hogy ez még kutatásra vár, és „a csókolózás szexuális szándékkal való alkalmazása különleges eset.”

„Csak miután a puszilkodás általános módja lett az érzelmek kifejezésének, válhatott kölcsönös szájra puszivá”

– mondta. Ma a csók „a bizalom és összetartozás szimbóluma” lett, amely mély érzelmi és társadalmi jelentést hordoz.


Megosztom
Link másolása