Idióta DIY-ötletek, amikkel a Facebookon találkozhatsz, de ne próbáld ki
Így készíthetsz zselés cipőbetétet, ceruzatárolót és szöszszedőt a Facebookon található DIY-ötletek alapján.
Így készíthetsz zselés cipőbetétet, ceruzatárolót és szöszszedőt a Facebookon található DIY-ötletek alapján.
Szakértők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy legyünk óvatosak a konyhában – hogyan mossuk az edényeket, milyen vágódeszkát használjunk, mert ezek hatással lehetnek az egészségünkre.
A modern újrahasznosítási gyakorlatok miatt sok régi anyag visszakerül a használati tárgyakba, ami egészségügyi problémákat okozhat. Andrew Turner, a Plymouthi Egyetem biokémikusa publikált egy tanulmányt, amelyben kimutatta, hogy
Az újrahasznosító üzemekben lévő érzékelők nem tudják kimutatni ezeket az anyagokat, így tévék és számítógépek burkolatai – más hulladékokkal együtt – kevés szabályozással kerülnek újra feldolgozásra, és akár konyhai eszközöket is készítenek belőlük.
A hő hatására a műanyagból káros anyagok válhatnak ki. Turner szerint a lángálló adalékok nincsenek szorosan kötve a műanyaghoz, így ezek könnyen bekerülhetnek az ételbe.
Egy másik tanulmány szerint azoknál, akiknek vérében magasabb volt a PBDE (egy lángálló adalékanyag) szintje, háromszoros volt a rákos halálozás kockázata azokhoz képest, akiknek alacsony volt a szintje. A Toxic-Free Future szervezet tanulmánya pedig megállapította, hogy a
A gyerekjátékok is veszélyesek lehetnek, hiszen, ahogy Megan Liu, a Toxic-Free Future tudományos menedzsere elmondta:
Bár a műanyag újrahasznosítása jó ötletnek tűnhet, nem mindig biztonságos. „Én már kidobtam a fekete műanyag elviteles dobozaimat” – mondta Liu, majd hozzátette: „Rémisztő belegondolni, hogy ezek más termékekbe visszakerülhetnek.”
Ha ezeket a fekete műanyag eszközöket acélra vagy szilikonra cseréled, azzal sokat tehetsz az egészségedért, és megelőzheted, hogy káros anyagok kerüljenek a szervezetedbe.
Via LadBible.
Évek óta tudjuk, hogy a dohányzás károsítja az ereket, és a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora. Most azonban dél-koreai kutatók kimutatták, hogy a dohányzás milyen jelentős károkat okoz, és mennyi időbe telik, míg a szív egészsége visszatér a normális szintre.
Évente több tízezer haláleset írható a dohányzás számlájára. Ezért minél hamarabb leszokni a dohányzásról életbevágó, hiszen akár több mint két évtized is szükséges ahhoz, hogy a szív egészsége teljesen helyreálljon.
A legalább nyolc évig dohányzó emberek esetében a szívinfarktus és a stroke kockázata sokáig megegyezik azokéval, akik még mindig dohányoznak.
A JAMA folyóiratban közzétett tanulmány több mint 100 000 volt dohányos és több mint 4 millió, soha nem dohányzó ember egészségügyi adatait elemezte. A kutatók tíz évig követték nyomon a leszokott dohányosokat, figyelembe véve a dohányzás megkezdésének és abbahagyásának korát, a napi elszívott cigaretták számát, valamint az életkorukat.
- Könnyű dohányosok esetében a szív- és érrendszeri kockázatok gyorsan csökkentek a leszokás után.
- Erős dohányosok, akik legalább nyolc évig dohányoztak, esetében akár 25 év is kellhet, hogy a kockázat a soha nem dohányzók szintjére csökkenjen.
A kutatók szerint: „Az erős, de leszokott dohányosokat ugyanolyan szív- és érrendszeri kockázatú csoportba kell sorolni, mint az aktív dohányosokat.”
A cigarettákban található vegyi anyagok ragacsossá teszik az artériák falát, és ott zsíros lerakódások halmozódnak fel. Ezek a lerakódások eltömíthetik az artériákat, csökkentve a vér megfelelő áramlását:
- Ha a szívet ellátó artériák eltömődnek, szívinfarktus alakulhat ki.
- Ha az agyat ellátó artériák záródnak el, stroke következhet be.
valamint csökkenti az oxigénellátást az egész testben.
- 20 perc: A pulzus és a vérnyomás visszatér a normális szintre.
- 2-3 nap: Javul az ízlelés és a szaglás.
- 1 év: A szívinfarktus kockázata a felére csökken.
- Frissebb lehelet és fehérebb fogak.
- Fiatalabb bőr.
- Több energia, kevesebb fáradtság és fejfájás.
- Erősebb immunrendszer, könnyebb megküzdés a megfázással és influenzával.
- Növekvő libidó.
Más szavakkal: hosszabb élet, jobb életminőség.
- Akik 30 éves koruk előtt szoknak le, átlagosan 10 évet nyernek.
- Akik 60 éves koruk körül hagyják abba, még mindig nyerhetnek 3 évet.
A dohányzás abbahagyása soha nem késő – minden egyes füstmentes nap újabb lépés az egészségesebb élet felé.
A @chubbyemu néven ismertté vált YouTuber videói töretlenül népszerűek. Általában közérthetően és figyelemfelkeltően magyarázz egészségügyi állapotokról, kockázatokról, a szervezet működéséről, valamint olyan esetekről is beszámol, amelyeket ő vagy kollégái láttak pályafutásuk során.
vagy aki három liter rumot ivott 13 éves kora óta minden nap. Most nyilvánosságra hozta a sztorit, amely szerint egy férfi nagyjából egy évtizeden át
A férfi 10 év után egyszer csak rosszul lett - bár vélhetően korábban is voltak panaszai, egy idő után viszont rendkívül súlyosak lettek, és már nem bírta tovább. Egy hétig alig bírt felállni, és rengeteget vizelt. Ez után hívta magára a mentőket.
A vérvizsgálatok kimutatták, hogy döbbenetesen sok cukor volt a vérében, cserébe alig volt mérhető kálium szintje. Az izmai tönkremennek, ami veszélybe sodorta az életét.
A kórházban rettentően szomjasnak érezte magát, és nagyon fájt a feje, ezek már elvonási tüneteknek számítottak. A férfi felhívta a feleségét, hogy hozzon neki szénsavas italt a kórházba.
Amikor az orvosok látták, hogy mennyit ivott ezekből, felhívták a figyelmét, hogy ezt most egyik pillanatról a másikra hagyja abba, és a feleségét is megkérték, hogy a jövőben eszébe se jusson bevinni ezekből a kórházba. Ezután a férfi teste némileg fel tudott épülni, de néhány egészségkárosodása maradandó lett.
A youtuber-orvos szerint ésszerűen és mértékkel fogyasztva nem okozhatnak problémát ezek az italok, de ha nincs rá szüksége a szervezetnek, akkor inkább ne juttassuk be őket.
Ez utolsó intésnek némileg ellent mondanak azon legújabb kutatások, amelyek a cukorral édesített szénsavas italokat a depresszióval, a májbetegséggel és a korai halálozással is összefüggésbe hozzák.
A több mint 22 millió ember bevonásával készült 25 tanulmány átfogó tudományos áttekintése megállapította, hogy
Az eredmények rávilágítottak arra, hogy minden napi 8 uncia (kevesebb, mint 2,5 dl) szénsavas üdítő 4,2 százalékkal növelte a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát, és 8,2 százalékkal a szívbetegség miatti halálozás kockázatát.
Ha konkrét betegségekről volt szó,
Több mint két tucat tanulmányban a legmagasabb és a legalacsonyabb cukorral édesített italfogyasztás összehasonlításakor a kutatók nagyobb fogékonyságot figyeltek meg az anyagcserezavarral összefüggő steatotikus májbetegségre (47 százalék), a vesekőre (38 százalék) és a depresszióra (31 százalékkal magasabb).
"Riasztó, hogy a cukorral édesített italok mennyi negatív hatással vannak a test minden részére" – mondja Elaine Hon, a kaliforniai Stanford Health Care szakembere.
– mondja.
Ráadásul a tanulmány megerősítette azt, amire a fogorvosok évek óta figyelmeztetnek bennünket.
"Azoknak, akik a legtöbben fogyasztanak cukorral édesített italokat, 94,8 százalékkal nagyobb eséllyel lesz szuvas a foguk" - írták.
A cukorra a szervezetnek szüksége van, de nem mindegy, mennyire, és miből visszük be azt. Az biztos, hogy nem a cukros üccsikből kéne fedezni a napi adagot.
Az eredmények szerint a testtömeg-indexet szignifikánsan növelik, így nagyobb valószínűséggel alakul ki elhízás felnőttként, ami a jövőbeni egészségügyi szövődmények kockázatának teheti ki őket.
Az, hogy a cukros italok plusz kalóriákat jelentenek, egy dolog. A fő veszély, hogy gyorsan bejutnak a szervezetbe, gyorsan növelik a vércukorszintet és inzulinhullámzást okoznak.
"A cukorral édesített italok olyan kalóriatöbbletet jelentenek, amelyre a legtöbb embernek nincs szüksége, és a szervezet nehezen képes lépést tartani a felesleggel. Ennek eredményeként azt látjuk, hogy a zsír felhalmozódik a májban, és a testzsírtermelés felgyorsul" - mondta Lindsay Malone, a Case Western Reserve Egyetem Clevelandi Orvostudományi Karának táplálkozási osztályának oktatója.
ami növeli a stroke, a szívroham és a szívbetegség kockázatát, növelhetik a rák kockázatát, a már többször említett elhízást, a magas vércukorszintet és a gyulladásokat.
Lehet, hogy azt gondolod, tudod, miért szeretsz csókolózni, de egy új kutatás most kiderítette, honnan is ered valójában ez a szokás.
Adriano R. Lameira, az angliai Warwick Egyetem pszichológia professzora szerint a csókolózás egykor
„A bizonyítékok szerint a csókolózás nem valami újkeletű szeretetmegnyilvánulás az embereknél” – mondta Lameira a Daily Mailnek, aki úgy véli, hogy
Lameira szerint a majmoknál megfigyelt viselkedés alapján a puszik adása valójában a tisztogatás utolsó szakasza lehetett:
„Ez azért volt fontos, mert a földön élő állatokra sok parazita került” – magyarázta.
Ahogy az emberek testéről idővel egyre több szőrzet tűnt el, az aktus tisztogatás-része már nem volt annyira fontos, és végül csak a puszi és a csókolózás maradt fenn ebből a szokásból. Lameira becslése szerint
Arra a kérdésre, hogyan vált a puszi a szexualitás részévé, Lameira úgy válaszolt, hogy ez még kutatásra vár, és „a csókolózás szexuális szándékkal való alkalmazása különleges eset.”
– mondta. Ma a csók „a bizalom és összetartozás szimbóluma” lett, amely mély érzelmi és társadalmi jelentést hordoz.