Ennek a népszerű gyümölcsnek a fogyasztása drámai módon csökkenti a demencia kockázatát
A Cincinnati Egyetem kutatói azt állítják, hogy a mindennapos eperfogyasztás csökkentheti a demencia kockázatát középkorú embereknél.
A 12 hetes vizsgálatban 30 túlsúlyos beteget (akik enyhe memóriazavarra panaszkodtak), arra kértek, hogy ne egyenek bogyós gyümölcsöket - kivéve a napi egy adag étrendkiegészítő port. Az 50 és 65 év közötti résztvevők fele egy csésze eperrel egyenértékű port kapott, míg a másik fele placebót.
- írta meg a New York Post.
„Mind az eper, mind az áfonya tartalmaz antioxidánsokat, amelyeknek az anyagcserére és a kognitív képességekre vannak jó hatással” - mondta Robert Krikorian, az UC College of Medicine Pszichiátriai és Viselkedési Idegtudományi Tanszékének professzora, aki tavaly az áfonyafogyasztás egészségügyi hatásait tanulmányozta.
- folytatódott a nyilatkozata.
Krikorian megjegyezte, hogy az eper gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A professzor feltételezése szerint az eper az agyban lévő gyulladás csökkentésével javíthatta a kognitív funkciókat.
„Úgy gondolhatjuk, hogy a mi középkorú, túlsúlyos, cukorbeteg mintánkban magasabb volt a gyulladás szintje, ami hozzájárult a mentális képességek legalább enyhe károsodásához. Ennek megfelelően az általunk megfigyelt kedvező hatások az epercsoportban a gyulladás mérsékléséhez kapcsolódhatnak”.