Az igazi szalagos fánk titka, és külföldi testvérei - Mit esznek farsangkor az olaszok, a franciák és a lengyelek? Fánk-körkép!
A farsang nemcsak a télűző mulatságok, jelmezbálok és karneválok időszaka, hanem a fánkoké is, amelyek ilyenkor szinte minden háztartásban, és mulatságon ott illatoznak. De mikor is kezdődik a farsang, meddig tart, és milyen fánkos édességek léteznek a világban? Most nemcsak a tradicionális magyar szalagos fánkról lesz szó, hanem az olasz, a francia és a lengyel farsangi finomságokról is. Emellett hasznos tippeket is adunk, hogy a saját farsangi sütésed garantáltan sikerélmény legyen.
Mikor kezdődik és meddig tart a farsang?
A farsang a vízkereszttől egészen húshagyókeddig, idén március 4.-ig, vagyis a nagyböjt kezdetéig tartó időszak. Mivel a nagyböjt kezdetének dátuma a húsvét mozgó ünnepéhez igazodik, a farsang évről évre más időpontban ér véget, de mindig vízkereszttel indul. Ebben az időszakban hagyományosan a mulatozás, a vidám rendezvények és a farsangi bálok kerülnek előtérbe – mielőtt beköszönt a böjt és a húsvétra való készülődés.
Miért esik olyan jól ilyenkor a fánk?
A hideg téli napokon amúgy is nagyobb kedvvel fordulunk a laktató, lélekmelegítő ételek felé. A farsang idején az asztalra kerülő fánkok – legyen szó édes vagy épp sós változatról – jelképesen is a bőség és a mulatság szimbólumai. Az ünnepi időszak végén pedig, a böjt előtt, sokan úgy tartják, „most kell kiélvezni a finomságokat”, még mielőtt megérkeznének a szigorúbb, visszafogottabb napok.
A név onnan ered, hogy a fánk derekán sütés közben egy világosabb, „szalagszerű” csík alakul ki, ami a tökéletes állag és a jól megválasztott sütési hőmérséklet jele.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A hagyományos szalagos fánk kelt tésztából készül, közepén általában egy kis benyomódás van, a tetejére pedig porcukor kerül.
Hogyan készül a szalagos fánk?
1. Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 6 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg cukor
- 5 tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 2,5–3 dl zsíros tej
- csipet só
- 1 citrom héja
- 2 cl rum
- 1 liter olaj (a sütéshez)
2. Tészta összeállítása: Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. Belekeverjük az olvasztott vajat és a rumot – ez megakadályozza, hogy a tészta túl sok olajat szívjon fel. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, ügyelve, hogy lágy maradjon. Alaposan kidolgozzuk, végül belereszeljük a citromhéjat.
3. Kelesztés: Meleg helyen, letakarva kell keleszteni, míg a tészta a duplájára nem nő.
4. Formázás: A kinyújtott tésztából pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk a fánkot.
5. Ismételt pihentetés: Ez a titka a légiesen könnyű szerkezetnek. Ha kihagyjuk, nem lesz olyan laza a fánk.
6. Olajban sütés: Közepesen forró (kb. 170-180 °C) olajban sütjük. Az egyik oldal sütésekor fedőt teszünk az edényre, a másik oldal sütésekor viszont már nem. Ettől lesz jellegzetes a „szalag” a fánk körül, ahol egyik oldalról sem éri a forró olaj, ott nem sül barnára.
Emellett léteznek más magyar fánkvariációk is (például a csörögefánk, amit a népnyelv forgácsfánknak is hív), de a szalagos fánk marad a farsang legikonikusabb desszertje.
Nemzetközi fánkozás
A farsangi fánk nem magyar találmány, nemzetközi jelenség: szinte minden kultúrában megtalálhatjuk ennek az édes, olajban sült tésztának valamelyik változatát. Bár az alaprecept eltérő lehet, abban megegyeznek, hogy a téli ünnepi időszakban mindig különleges helyet foglalnak el.
Olasz chiacchiere
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az olaszok chiacchiere néven ismert farsangi édessége vékonyra nyújtott, tészta alapú finomság, amit csíkokra vagy lapokra vágnak, majd forró olajban kisütnek.
A kész darabokat gyakran porcukorral hintik meg, de van, ahol csokoládéval csurgatják le, vagy mézzel, gyümölcsös öntettel fogyasztják.
Francia beignet
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A beignet névvel jellemezhető fánkfajták Franciaországban és a francia kultúrkörben (például New Orleans-ban) is ismertek.
Porcukorral, sőt időnként gyümölcsös töltelékkel is előfordul. A beignet a friss olajban sül ropogósra – ez a tökéletes textúra kulcsa.
Lengyel pączki
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A lengyel pączki talán a legközelebb áll a magyar szalagos fánkhoz, hiszen ez is kelt tésztából készül, szalag van a derekán, de
A leggyakoribb a sárgabarack- vagy rózsalekváros verzió, a tetejére pedig gyakran cukormáz kerül. Lengyelországban a pączki szinte kötelező farsangi csemege.
Kulisszatitkok és tippek a tökéletes farsangi fánkhoz
1. Megfelelő hőmérséklet: Az olaj hőfoka kritikus. Ha túl forró az olaj, a fánk megég, de a belseje nyers marad. Ha pedig nem elég meleg, a tészta túl sok olajat szív magába, nehéz és zsíros lesz. A 170-180 °C közötti tartomány az ideális.
2. Alapos kelesztés: A pihentetési időt nem érdemes megrövidíteni. A jól megkelt tészta hozza létre a belső, laza, lukacsos szerkezetet.
3. Fedőhasználat: Amikor az első oldalt sütjük, fontos rátenni a fedőt, mert a gőzben szépen megnő a tészta. A második oldalnál már ne fedjük le, így kapjuk meg a kívánt halvány szalagot.
4. Lekvárral vagy anélkül?: A hagyományos magyar fánk elmaradhatatlan kísérője a baracklekvár és a porcukor. Persze kísérletezhetsz más kisérővel is: vaníliakrém, Nutella vagy épp sós karamell – a határ a csillagos ég.
5. Időzítés: Ha vendégségbe készíted, érdemes az utolsó pillanatra hagyni a sütést, ugyanis a friss, meleg fánknál aligha van finomabb.
Tipp: Ha épp diétásabb vagy egészségtudatosabb vonalon mozogsz, léteznek már sütőben sült fánkreceptek is, amelyekkel valamivel kevesebb olajjal érheted el a hasonlóan finom, fánkszerű végeredményt. Mindig lesznek, akik ragaszkodnak a hagyományos olajban sütéshez, de érdemes lehet kísérletezni, hogy megtaláld a számodra tökéletes megoldást.
Miért imádjuk ennyire?
A farsangi fánk nemcsak egy édes desszert, hanem a télbúcsúztatás, a közösségi mulatozás és a népi hagyományok megtestesítője is.
Ha te is kedvet kaptál a farsangi fánksütéshez, bátran próbáld ki a klasszikus magyar receptet, vagy kísérletezz külföldi variációkkal. Egy biztos: a farsangi időszakban nincs is jobb, mint a frissen sütött fánk illata.
Ünnepeld te is a farsangot egy friss fánkkal a kezedben, és engedd, hogy az édesség elrepítsen a télbúcsúztató bulik világába!