NO/MAKE/UP
  A Rovatból

  „Minket mindenből kizárnak, mindenki ellenünk van” – Harry és Meghan végignyafogták a királynő halála utáni napokat, a Palota megunta

  Károly király előtt egyre világosabb: fia a halálos ellenségének tekinti őt, döntenie kell, ha meg akarja védeni a trónt.
  Sassy - sassy.hu
  2022. szeptember 19.


  Megosztom
  Link másolása

  II. Erzsébetet gyászolja a világ. Csak Londonba egymillió megemlékezőt várnak a mai temetésre, ötszáz országvezető (köztük Joe Biden amerikai, és Emmanuel Macron francia elnök), valamint a világ 27 királyi családjából szinte az összes képviselteti magát a szertartáson a Westminster apátságban.

  Károly - azaz most már III. Károly király - Anna nővérével egyedüliként volt jelen, amikor édesanyja az utolsó lélegzetét vette. A többiek később értek oda, a királynő állapotának rohamos rosszabbodása az orvosokat is meglepte. Az elmúlt napokban a 73 éves, új uralkodó iszonyatos nyomás alatt állt. Még 24 óra sem telt el azután, hogy elvesztette az anyját, már számos beavatási szertartáson, dokumentum-aláíráson kellett résztvennie feleségével, az új királynéval, Kamillával a világ szeme előtt, hogy hivatalosan is királlyá avassák. Bejárta Skóciát, Észak-Írországot és Wales-t (mind Nagy-Britannia részei, külön parlamenttel, külön kell deklarániuk, hogy elfogadják az új uralkodót).

  A királyi család hivatalosan is dolgozó tagjai - Anna hercegnő, a most már walesi herceggé és hercegnévé előlépett Vilmos és Katalin, valamint a wessexi grófi pár, Zsófia és Eduárd szétrajzottak Anglia minden részébe, hogy az utcákon sorakozó, százezres, gyászoló tömegekkel találkozzanak, és megköszönjék a II. Erzsébet felé áradó tiszteletet és szeretetet.

  A brit királyi család minden uralkodóház közül a leghíresebb. Az okát senki sem tudja, de Erzsébet és szintén elhunyt férje, Fülöp herceg az elmúlt hét évtized során élen jártak abban, hogy ez így legyen. Hogy a varázsuk miben van, azt talán nem is érdemes boncolgatni. Elég csak végignézni az Angliát elárasztó, vagy az Erzsébet ravatalához jutásért az utcán 16 (!) órás sorokat végididergő, síró, brit zászlókat lengető, egymás ölelgető több százezres, sőt milliós tömegen. És így van ezzel a világ is: a mai temetést becslések szerint 4 milliárd ember fogja követni élőben, tévén vagy neten. A bolygó népességének a fele.

  Károlynak és családjának ezt a varázst kell megtartania, ezt az űrt betöltenie. És az elmúlt napokban látszott, hogy zokszó nélkül, sőt, a "rideg" protokolltól eltérően szokatlan melegséggel, az emberek felé forduló szeretettel teszik mindenzt. Miközben nyilván ők is gyászolnak.

  Ebben a helyzetben egyvalamire van a legkevésbé szükségük: hisztikre, nyafogókra, panaszkodókra.

  És itt lép a színre Károly kisebbik fia, Harry herceg és felesége, Meghan Markle. A pár 2020-ban hivatalosan is bejelentette: nem kívánnak a királyi család dolgozó tagjai lenni, semmilyen kötelezettségből, nyilvános szerepésből nem kérnek. Elköltöztek Kaliforniába, egy 14 millió dolláros, kacsalábon forgó villába, majd adtak egy világraszóló tévéinterjút Oprah Winfrey-nek, az amerikai talkshow-istennőnek. Az interjúban gyakorlatilag minden lehetséges módon legyalázták a királyi családot: Meghan szerint rasszisták, a fiának, Archie-nak a bőrszíne miatt nem adtak hercegi rangot, az öngyilkosságig kergették őt, elkobozták az útlevelét, a kocsikulcsát, bezárták a palotába, nem mehetett sehová, és még a pszichiátert is megtagadták tőle, miközben a brit sajtóban hazugságokat szivárogtattak ki róla. És természetesen előkerült a jó öreg Diana-narratíva is: Harry szerint azért menekültek el, "nehogy Meghan is úgy végezze, mint Diana".

  A világ óriási része bevette ezt a szöveget. Bár oknyomozó újságírók hada bizonyította be heteken belül, hogy az interjú legalább fele színtiszta hazugság (bizonyítható hazugság) volt, a közösségi médiát milliószám árasztották el a "szegény, szerencsétlen, áldozat" Meghan sajnálói, és persze a "Diana-gyilkos", minden elvetemültségre képes brit királyi család gyűlölői.

  Odáig fajult a dolog, hogy Harry bátyja, Vilmos, és Katalin, akik az egészről ráadásul semmit sem tehettek, naponta kapták a halálos fenyegetéseket: többek között három gyermekük legyilkolásával is rendszeresen megfenyegették őket, meg kellett erősíteni a biztonsági őrizetüket.

  Közben Meghan és Harry dollártízmilliós szerződéseket kötöttek többek között a Netflix-szel, a Spotify-jal, és körülbelül mindenkivel, akinek jó pénzért ki tudták árusítani Harry családját. Igen ám, de mivel a fent említett áldozati narratíván kívül az égvilágon semmihez nem értenek, dolgozni meg ugye soha nem akartak, apadni kezdtek a milliók, és az amerikai célközönség kezdett rájuk unni. A végső döfést az angol oknyomozó újságíró, Tom Bower könyve, a Bosszú adta meg idén nyáron. A híresen alapos Bower nyolcvan embert interjúvolt meg Meghan múltjából, és az egykori kábeltévészínésznőről kirajzolódó kép döbbenetesen más volt, mint a bambiszemű, ártatlan Diana-reinkarnáció. Egykori barátai, ügynökei, fotósok, kollégák hada mesélte el Meghan húzásait, a kíméletlen törtetését, a minősíthetetlen hisztijeit. Volt, aki szerint a hercegné "a legszemetebb emberi lény, akivel valaha találkozott."

  Meghan megérezte a veszélyt, ezért szervezett egy újabb nagyinterjút az amerikai The Cut magazinban, ahol többek között Nelson Mandelához hasonlította magát (Mandela unokája, jelenleg dél-afrikai parlamenti képviselő ezt hivatalosan is kikérte magának), plusz közölte, hogy a férje, Harry "elvesztette az apját". A sors fintora, hogy a mélyen megsértett apa bő egy héten belül Anglia királya lett.

  Erzsébet halála furcsa módon épp Angliában érte Harryt és Meghant, ott turnéztak mindenféle jótékonységi eseményeken, nyomukban egy Netflix-stábbal. Fontos megemlíteni, hogy a királynő és Károly is meghívták őket Balmoralba, de visszautasították. A királynő pár nappal később meghalt.

  A királyi család érthetően nem akart balhét, de tudták, hogy Meghanékkal tojéshéjakon lépdelnek. Szinte mindent megadtak Harrynek, hogy ne ugorjon nekik megint. A királynő halála utáni éjszakát együtt töltötte a családdal Balmoralban. Apjával és bátyjával együtt kísérte át nagymamája koporsóját a Westminster Hallba, ahol napokra felravatalozták. Feleségével jelen volt a ravatalozási szertartáson. Részt vett a királynő unokáinak tíz perces "virrasztásán", méghozzá katonai egyenruhában, amely sok britben óriási ellenérzéseket keltett, hiszen minden katonai rangjáról lemondott, és a királynő kifejezetten eltiltotta a díszegyenruha viselésétől. Vilmos és Katalin meghívta őt és Meghant, hogy a windsori kastély előtt gyászoló tömeget együtt üdvözöljék. És természetesen a temetésen is ott lesznek.

  Ám Károly hiába reménykedett, hogy legalább a gyászban nyugalom lesz. Meghan amerikai újságíró barátja és hivatalos szócsöve, Omid Scobie (ő írta A szabadság útján című, szintén a Meghan királyi hányattatásairól szóló könyvet), valamint PR ügynöksége szinte azonnal elkezdte megszórni a Twittert és a médiát a sussexi hercegi párral szembeni újabb, állandó "méltánytalanságokkal."

  A királynő halálos ágyánál Harry ott lehetett, ám szegény Meghan nem (Katalin sem volt ott). Részt vehettek Vilmossal és Katalinnal a windsori tömegek üdvözlésében, de csak az utolsó pillanatban szóltak nekik. Jó, hordhatta Harry az egyenruháját, de a vállapján nem volt ott a királynő monogramja (ER), és ezzel "összetörték" Harry szívét. Jó, Károly valószínűleg megadja Harryék gyerekeinek, Archie-nak és Lilibetnek a hercegi rangot, de a HRH (őkirályi fensége) megszólítást nem, hogy képzelik? Jó, meghívták őket mindenhová, de hogy lehet, hogy a temetés előtti, tegnapi, hivatalos állami fogadásra nem? Harryt és Meghant "mindenből kizárják, mindenki ellenük van, az egész gépezet ellenük dolgozik" - szólt a panasz. Ez számukra szívfájdító és elképesztő.

  A Palota ekkor már kezdett besokallni, és tisztázták: a világ államfőinek és közjogi méltóságainak fogadásán CSAK a dolgozó királyi családtagok vettek részt, rajtuk kívül senki. Erre ma megint jött az összes újságban egy sussexi hiszti: az összes rokon közül DIREKT Harrynek mondták meg legutoljára, hogy a nagymamája meghalt. A Palota megint visszavágott: Károlyon és Annán kívül minden királyi családtagot egyidőben értesítettek a szomorú hírről, Harry viszont épp külön magánrepülőn tartott Balmoralba, ezért csak landolás után tudták közölni vele.

  Nagyon úgy tűnik, hogy Harry és Meghan egyáltalán nem akar békét. Már most azzal fenyegetőznek, hogy Harry készülő, "mindent leleplező" memoárját megemlegeti majd a királyi család.

  A könyv most novemberben jelent volna meg, de a kiadó kegyeletből elhalasztotta, bár Harryék állítólag ragaszkodtak hozzá, hogy minél előbb hozzák ki. Szinte mindenki biztos benne, hogy a memoár újabb mocskolódásokkal lesz tele Károlyról, Kamilláról, Vilmosról és Katalinról.

  A brit közvélemény jelentős része olyan szinten sokallt már be Harrytől és Meghantól, hogy arra a legdurvább kommenszekciókban sincsenek megfelelően erős szavak. Alig várják, hogy a temetés után végre visszahúzzanak Kaliforniába. Sokan vélik úgy, hogy Károly uralkodásának első igazi erőpróbája az lesz: vajon felül tud-e kerekedni benne az apán az uralkodó, és ráncba szedi-e végre a "privát életre" áhítozó fiát és feleségét, akik a tengerentúlon láthatóan egy egész üzleti modellt építenek a brit uralkodói család földig rombolására.


  Megosztom
  Link másolása

  AJÁNLJUK
  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  NO/MAKE/UP
  „A feleséged félkegyelmű lábtörlője vagy, Harry!” – Újabb botrányt kavar Harry és Meghan, most díjat vesznek át „hősies harcukért a királyi család rasszizmusa ellen”
  A Kennedy-család egyik ágának alapítványától. Egyidőben azzal, amikor Harry bátyja, Vilmos herceg feleségével Amerikába érkezik.
  Hargitay Judit - sassy.hu
  2022. november 22.


  Megosztom
  Link másolása

  A címben szereplő, "lábtörlős" véleményt egy ismert brit publicista és műsorvezető, Piers Morgan írta le a The Sun hasábjain. Morgan vállaltan torkig van Harry herceg és felesége ügyeivel, a számtalan hazugságon kapott Meghant például ő nevezte el "Pinokkió hercegnőnek", azóta sokan így hívják.

  Az, hogy Harry "a felesége lábtörlője", illetve "kesztyűbábja", egy ideje visszatérő motívum a kommentszekciókban, és a royalista publicisták és podcasterek körében is. Meg a nem annyira royalistákéban is.

  Tény, hogy 2020, azaz a Megxit óta, amikor Meghan és Harry állításuk szerint "a nyugodt, privát élet" megteremtéséért, és a brit sajtó zaklatásai elől "menekültek el" a királyi családból, a pár olyan bosszúhadjáratot folytat Harry családja ellen, miközben foggal-körömmel küzdenek hercegi címükért és egyéb királyi előjogaikért, hogy azt lassan egy mexikói szappanopera is megirigyelhetné. És a szálakat sokak szerint Meghan mozgatja.

  Ennek legfrissebb történése az, hogy a Robert F. Kennedy Alapítvány (JFK szintén merényletben lelőtt testvéröccse, egykori amerikai igazságügyi miniszter) december 6-án, New York-ban, fényes külsőségek között átadja a "Reménysugár" humanitárius díjat Meghannak és Harrynek. A díjat korábban olyan nevek kapták, mint Desmond Tutu érsek, Bill és Hillary Clinton, valamint Barack Obama. Az alapítvány elnöke, Robert Kennedy egyik lánya, Kerri a The Telegraph-nak azt nyilatkozta:

  "Harry és Meghan heroikus küzdelmet folytatnak a monarchiát átszövő, intézményesített rasszizmussal szemben, és a királyi család rossz hozzáállását a mentális egészséghez is igyekeznek jó útra terelni."

  Az, hogy ezzel egy csettintésre sikerült páros lábbal újra beleszállni egész Nagy-Britanniába, ismét lerasszistázni meg a mentális egészségre károsnak nevezni a királyi családot, nyilván alaposan kiverte a biztosítékot a briteknél.

  Ez a "rasszizmus" vád ugyanis kizárólag Harryék elhíresült Oprah Winfrey-interjúján alapul, ahol a pár (egyébként egymástól eltérő időpontokra és körülményekre emlékezve, tehát még egymás közt sem egyéges sztorival) azt állította: a királyi család egyik tagja "aggodalmaskodott" , hogy mennyire lesz sötét a fiuk, Archie bőre. Hogy ki volt, és pontosan mikor, mit mondott, azt azóta sem árulták el, és nem is bizonyították semmivel. A mentális egészségről pedig Meghan azt mesélte, hogy amikor hét hónapos terhesen öngyilkos gondolatai voltak, a királyi család nem segített neki. Ugyanaz a család, amely Harryt saját bevallása szerint évek óta terápiára járatta. Ez a két sztori volt tehát az a "hősiesség", amiért most díjat kapnak. Mellesleg Harry a királyi család egyetlen tagja, akit egyszer, részegen egy náci jelmezben fotóztak le, így a családja elleni rasszizmus-vádjai még érdekesebb megvilágításba kerülnek.

  Érdekes módon egyébként egyre több amerikainál is kezdik kiverni a biztosítékot. Az amerikai közvélemény nem érti, hogy egy kétségtelenül nagy presztízsű, humanitárius díj hogyan köthet ki egy kiugrott, brit hercegnél és oldalbordájánál, akik a "nyavalygás, panaszkodás, üres prédikálás, valamint a luxusvillájukból és a magánrepülőgépeikről folyamatosan hangoztatott áldozati narratívájukon kívül az égegyadta világon semmit nem tettek semmilyen rasszizmus, vagy egyéb társadalmi egyenlőtlenség ellen."

  A választást a Kennedy-család több tagja is kritizálta, sokak szerint pedig a díjat Meghan egyszerűen megvásárolta Harry millióiból (sokat elárul a díjátadóról, hogy annál az asztalnál, ahol a sussexiek fognak ülni, egymillió dollárba kerül egyetlen ülőhely). A jegyek egyébként amerikai sajtóhírek szerint nem is fogynak.

  A helyzetet élezi, hogy a New York-i díjátadó szinte egyidőben lesz az Earthshot díjátadóval. Azt a díjat William, walesi herceg alapította a Föld jövőjének megóvására feltalált innovatív ötletekért. Az idén az Egyesült Államokban, Bostonban tartott díjátadóra fényes külsőségek között elutazik William és felesége, Catherine, és ami még ad egy kis pikantériát a dolognak, az Earthshot-kuratórium (tagjai közt ott van például Sir David Attenborough és Kate Blanchett) egyik elnökségi tagja, Caroline Kennedy is ott lesz, aki viszont J.F. Kennedy lánya.

  Tehát New York-ban Harry és Meghan, Bostonban William és Catherine. Az egyik pár a királyi családot gyalázza (ismét), a másik képviseli (ismét).

  A Buckingham-palota a hagyományokhoz híven méltóságteljes hallgatásba burkolózik. És várják Harryék újabb "bombáit". Decemberben egy "mindent megmutató" doku-szériát a Netflixen, januárban pedig Harry "mindent leleplező" memoárját hányattatott életéről - ami persze állítása szerint csak addig volt hányattatott, amíg nem találkozott "lelki társával", Meghan Markle-val. Azóta állítólag teljes a béke a szívében.

  Források: Daily Mail, The Sun, Sky News Australia


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk
  NO/MAKE/UP
  Amber Heard tragédiája – a csinos, szöszi szociopatákat is földbe döngöli néha az élet
  2022 egyik csúcspontja volt a nap, amikor Amber Heard „majdnem elkapta Jack Sparrow kapitányt”. De aztán a karma kapta el őt. Emlékezzünk meg az év peréről, és annak tanulságáról.
  Sassy - sassy.hu
  2022. november 29.


  Megosztom
  Link másolása

  "Mondd el, Johnny, mondd el a világnak, hogy én, Johnny Depp, párkapcsolati erőszak áldozata vagyok. Mondd el, és nézzük meg, hányan hisznek neked."

  Ezt Amber Heard mondta egy titkos hangfelvételen – az egyiken a sokból – amelyet a házaspár veszekedéseiről játszottak le a bíróságon.

  És Johnny Depp elmondta. Amber Heard valószínűleg nem számított erre. A nárcisztikus szociopatáknak kicsi a veszélyérzetük, csak akkor állnak meg, ha akkora maflást kapnak (jelképesen), mintha egy barokk ruhásszekrény zuhant volna rájuk, és lapította volna őket szét a szőnyegen (szintén jelképesen).

  Hogy Amber Heard nárcisztikus és szociopata, azt természetesen nem orvosi értelemben mondom, nem vagyok pszichiáter. De hát ezek a veszedelmes emberi ragadozók köztünk járnak, naponta használunk rájuk ilyen szavakat, sokszor teljes joggal. A törvényszéki pszichológus szakértő szerint egyébként borderline, de szerintem nem ez volt a legnagyobb baj vele. Az volt a legnagyobb baj vele, hogy aljas volt, öntelt, hazug, bosszúszomjas, és azt hitte, bármit megúszhat.

  És az volt a legnagyobb baj vele, hogy azt hitte: a metoo mozgalmat meglovagolva bemondásra tönkreteheti a volt férje életét, mert úgyis neki hisznek. Hiszen ő a nő, ő a csini, a szöszi, az ártatlan bárány, szemben a nagyhatalmú, milliárdos, ráadásul drogos és alkesz hollywoodi macsóval. Tényleg, ki hinne egy ilyen szituban Johnny Deppnek?

  Hát úgy tűnik, az egész világ. Aki nyár elején hat héten át végigkövette a virginiai bíróságon a Depp-Heard rágalmazási pert, az a kétségtelenül fájdalmasan mocskos, droggal, piával, brutális káromkodásokkal meg törés-zúzással tarkított „gazdag emberek cirkusza" mögött is megláthatta a kristálytisztán kirajzolódó lényeget: azt, hogy ebben a kapcsolatban nem Johnny Depp volt a bántalmazó.

  Hanem Amber Heard. Mert ő kezdte a balhékat. Ő kötött bele az élő fába is. Ő üldözte szobáról szobára (egy hangfelvétel szerint egyszer hat fürdőszobába és két hálószobába egymás után) a hiszti, a megalázás és az órákon át tartó üvöltözés elől menekülő Deppet. Ő rúgta rá a fürdőszobaajtót úgy, hogy majdnem eltörte vele az orrát, és utána még jól állkapcson is vágta. Ő vagdosott hozzá Red Bullos dobozokat meg dögnehéz vodkásüvegeket, amelyekből az egyik darabokra törve levágta Depp ujjbegyét. Ő szart rá a férje ágyára. Ő gúnyolta, alázta őt sokszor órákon át, mondta el mindennek: ótvar apának, kövér vénembernek, kikukázott, lecsúszott színésznek, egy viccnek, egy kib...ott nyivákoló kisbabának (mondjuk cifra trágárságokkal Depp sem maradt adósa, igaz, ezeket inkább sms-ben intézte, a barátainak hordta el Heardöt mindennek, amikor elszakadt nála a cérna).

  És amikor Depp besokallt, és közölte, hogy válni akar, Amber Heard vonult be látványosan, egy kék folttal az arcán, paparazzi-hordákkal körülvéve a Los Angeles-i rendőrségre, és az egész világ előtt megvádolta a férjét párkapcsolati erőszakkal. Ki is szedett belőle hétmillió dollár válási bánatpénzt, 15 hónapnyi házasság után. Elsétálhatott volna. Vidáman. Depp kérte is, hogy szépen váljanak el (erről is hangfelvétel van), ne legyen több cirkusz, vádaskodás. De nem. Amber Heard egy évre rá a Washington Postban megjelentetett cikkében újra kikiáltotta Deppet bántalmazónak, sőt, megfejelte azzal, hogy a volt férje meg is erőszakolta őt.

  Deppet ezután ejtette egész Hollywood, páros lábbal rúgták ki a filmjeiből, rárontottak a feministák meg a metoo mozgalom szószólói, leköpte a világ. Lenullázódott.

  Ám úgy tűnik, az évtizedeken át híresen privát és visszahúzódó életet élő színészben mégiscsak buzog egy kis valódi Jack Sparrow vér. Felvette a kesztyűt. Beperelte a nőt, beleállt a per nyilvános közvetítésébe. Felvállalta az egész világ előtt, hogy ő, Johnny Depp sem szent, hanem egy droggal és alkohollal küzdő, olykor ocsmányul káromkodó, olykor konyhaszekrényeket rugdosó barom. De AKKOR SEM bántalmazó, és pláne nem erőszaktevő. Mindvégig azt mondta: ő csak az igazságot szeretné elmondani. Főleg a gyerekei miatt, akik hat éve, kiskamasz koruk óta abban élnek, hogy az apjuk egy nőverő szörnyeteg.

  Azt, hogy ebből a perből eget rengető, százmilliókat megmozgató világszenzáció lesz, talán maga Depp sem sejtette. Vagy legalábbis nem ilyen mértékben. Hogy mégis így alakult, annak szerintem egy oka van: túl sokan, túl sok Amber Heardöt láttunk már. A mindennapjainkban. Lelkiismeretlen, manipulatív, hazug embereket, akik életeket tesznek tönkre. Akik kihasználnak másokat, visszaélnek minden jóindulattal, kompromisszumkészséggel, megértéssel. Akik páros lábbal gázolnak át mindenkin, és ha valaki az útjukba mer állni, kicsinálják.

  Nárcisztikusok. Szociopaták. Kizsákmányolók, bántalmazók. Összefoglalva: aljas gazemberek. Itt vannak közöttünk. És nem, nincs nemük, nincs koruk. Nincs bőrszínük. Bármilyenek lehetnek. Bárkik lehetnek.

  A bántalmazás (testi, lelki, szexuális, mentális) az egyik legszörnyűbb, legrombolóbb tett. A Depp-Heard per ítéletében az esküdtek azt üzenték meg a világnak: az áldozatokat meg kell védeni. De CSAK a valódi áldozatokat.

  És az áldozat – bármilyen furcsa – lehet férfi is.

  Lehet egy kőgazdag, ünnepelt világsztár is.

  Lehet egy drog- és alkoholproblémákkal küzdő, sokszor szétcsúszott, máskor zseniális, bizarr és szabálytalan alak is, akivel sokan egy percig sem tudnánk együtt élni.

  Az áldozat lehet Jack Sparrow kapitány is.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  NO/MAKE/UP
  8 milliárdan lettünk a Földön – Ez, és még 6 ok, amiért úgy döntöttem: nem akarok anya lenni
  „Hetekre alig látok előre, hogy tegyek ki ennek a bizonytalanságnak még egy gyereket is?”
  Hargitay Judit - sassy.hu
  2022. november 16.


  Megosztom
  Link másolása

  Előre szólok: ezek az én érveim. Az én életem, az én vágyaim, az én döntéseim. Bárkinek lehet más a véleménye. De kérlek, a kőkészletet most tegyétek félre, és ne dobáljatok, még ha fura is lesz néha, amit olvastok.

  1.

  A címben azt írtam, nem akarok anya lenni. De azt nem, hogy soha nem is akartam. Egy ilyen döntés általában nem úgy születik meg, hogy egy nő húszévesen felveszi a legjobb ruciját, odaáll a tükör elé és azt mondja: ejj, de jó csaj vagyok, elég ez így, kell a fenének egy gyerek! Akartam. Igen, karriert is, férjet is, két gyerkőcöt is, kertes házat is, meg egy golden retrievert is. Aztán beütött az élet. A férj három év után lelépett. „Bohém fiú”, legyintettek az ismerősök, én meg úgy éreztem: jó, köszi, de ez a bohémság nekem az életem volt/lett volna. Meg egy gyereké is, ha összejön. Összetört a szívem, de a válás után azért keresgéltem, becsülettel. De nem találtam.

  Olyat, akivel fel mertem volna vállalni egy gyereket, biztos nem. Olyat is nehezen, aki egyáltalán akart. Mert a férfiak is félnek.

  Volt, aki egyenesen azt mondta: „Te, én még a vécére is kotonban járok, csak nehogy…” Szép kilátások egy – amúgy is bizalmatlan – anya-jelöltnek.

  2.

  Aztán valahol 35 körül feladtam. Nem tudnám rajtakapni a pillanatot, hogy mikor. Egyszerűen kikopott belőlem a vágy. Azt hiszem, túl sokat láttam. A környezetemben három házasság működik (az én meglátásom szerint, lehet, hogy több, lehet, hogy valójában az a három sem), egy mélyen vallásos-sokgyerekes, egy egyetemen köttetett kétgyerekes, meg egy gyermektelen. A többi….ijesztő káosz. Elhidegült, elvált és fél-elvált párok tömkelege, szeretők, hazudozások, gyűlölködő válások, lavírozó nevelőanyák- és apák, és mindezek közepén rémült, zavarodott, pszichológushoz hurcolt, és családminta nélküli gyerekek.

  Hogy tervezzek be egy emberi életet, ha a kapcsolatok többségének átlag szavatossági ideje jó, ha eléri a 7-8 évet? Aztán küszködjek vele egyedülálló anyaként?

  Ilyet is rengeteget látok, van, aki pazarul csinálja, de van, aki nyugtatókon él. Akarom én ezt?

  3.

  Nem tetszik a világ, amibe „beleszülném” azt a kisembert. Őszintén, ti tudjátok, mi lesz itt harminc év múlva? Vagy akár harminc nap múlva? Forrong minden, háborúk, gazdsági válság, vergődő oktatás, szétzüllesztett, nyomorgó földrészek, és egyre növekvő feszültség. Egész jó állásom van, de én magam is megéltem azt, hogy egyik napról a másikra kihúzták alólam a céget, és ott álltam munka, pénz nélkül.

  Hetekre alig látok előre, magamért és a családomért (szülők stb.) is nehéz anyagilag, testileg-lelkileg felelősséget vállalnom, hogy tegyek ki ennek a bizonytalanságnak még egy gyereket is? Felelősségteljes döntés lenne?

  És, nem mellesleg, tegnaptól hivatalosan is 8 milliárdan lettünk a Földön, tovább szülni, tovább népesíteni egyáltalán nem kell.

  4.

  Túl sok korombeli emberrel beszélgettem el, akik csak nekem merték bevallani – talán, mert nem vagyok anya – hogy bizony megbánták a gyerekvállalást. Nem a gyereket, dehogy, őt imádják, jó, hogy van, persze. De ami vele együtt jár: a folytonos aggódást (és a mai világban már jó sok ok van aggódni), a nulla szabadidőt, az állandó rohanást és hullafáradtságot, a különórákat, ami muszáj, mert megszólják, az Imax-et meg az Air Jordan cipőt meg az iPhone-t, mert az is kell, különben kicsúfolják a gyereket az iskolában. És a mondat, ami mindegyikük szájából elhangzott:

  Imádom a gyerekemet, de nincs életem. Én már nem létezem.

  Nos….én szeretnék élni és létezni. Fontos emberi érték számomra a szabadság. Még akkor is, ha ezért TÉNYLEG megköveznek.

  5.

  Én nemcsak „élni” szeretnék, hanem írni is. Régi, örök vágyam ez, a munkámmal is együtt jár, lám, itt is utolért, titokban egy regényen is dolgozom. Nem tudom, mi lesz belőle, talán semmi, de tény, hogy ez az ösztön bennem mindig tetten érhetőbb volt, mint az anyai. Az anyaság – misztérium. De az alkotás is. Olyan szabadságot, olyan döbbenetes „világmindenség-élményt”, olyan örömet ad, amit csak az ért meg, aki csinálja. Ahogy az anyaságot is az érti meg, aki „csinálja”. És a tévhitekkel ellentétben: aki komolyan veszi az írást (vagy bárki más, bármilyen sokat követelő hivatást), annak éppúgy meg kell fizetnie az árát. Mindent bele kell adni, teljes embert kíván. Én az írást választottam.

  6.

  Végül pedig egy lábjegyzet: ne higgyétek, hogy nem sajdul meg néha a szívem, ha látok egy édes gyereket az anyjával. Bennem is él az anyai ösztön, mélyen tisztelem a klassz anyákat és apákat, és tudom, hogy a világ egyik legnagyobb csodájából maradok ki. De nem hiszek ennek a csodának a kizárólagosságában. Az élet nem minden csodát ad meg, hanem szelektál. Kinek ez, kinek az. Örülni kell annak, ami van. Van egy 17 évvel fiatalabb fél-öcsém, akit még jócskán pelenkáztam, cumiztattam, meg ringattam éjszakánként, és boldogságomban sírógörcsöt kaptam, amikor megkapta élete álom-állását, férfifodrászként.

  Akkor először jobban örültem valaki más sikerének, mint a sajátoménak. Nem, nem vagyok az anyja. Nem, ez nem anyai szeretet. De ez ne lenne igazi szeretet? Ha ez nem az, akkor mi?

  Címkép: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  NO/MAKE/UP
  „Kicsi a mellem, ezzel az optikai trükkel turbózom fel” – a tiktoker videón mutatja be a tökéletes dekoltázs titkát
  Azért csinálja, mert amikor nem vesz fel melltartót, elégedetlen a külsejével.
  Sassy - sassy.hu
  2022. november 25.


  Megosztom
  Link másolása

  Aki festi magát, az tisztában van vele, hogy mit jelent a kontúrozás, és hogyan kell nekiállni ahhoz, hogy jó legyen a smink.

  Arra viszont kevesen gondolnak, hogy a dekoltázsukat emeljék ki sminktrükkökkel.

  Mint arról a The Sun beszámolt, egy tiktoker lány, Zoe alárulta, és lépésről lépésre megmutatta, hogyan kontúrozza a mell környékét, hogy megváltoztassa a külsejét, szerinte ugyanis kicsik a mellei, és mivel szélesek is, nem állnak olyan szépen, mint másoké.

  Így amikor nem vesz fel melltartót, jobban érzi magát, ha kisminkeli a dekoltázsát, hogy optikailag felturbózza.

  Ha a kontúrokat tónusosabbá tesszük, a mell domborulatain világosabb árnyalatú alapozót dolgozunk el, azzal kerekebbnek, teltebbnek mutatjuk a melleket, és hangsúlyt kapnak.

  Először a melleid között, félkör alakban kontúrozz krémes állagú, sötét bronzosítóval. Van, aki a kulcscsontját és a nyakát is kontúrozza az erőteljesebb hatás kedvéért.

  Kiemeléshez használj egy, a bőrödnél világosabb árnyalatú alapozót, amivel pöttyöket rajzolhatsz a válladra és a kulcscsontodra, majd egy ecset segítségével dolgozd el.

  Összemosáshoz egy nagy fejű ecsettel óvatosan dolgozd el a széleket. Ha nem tetszik a végeredmény, szivaccsal, finom, nyomó mozdulatokkal visszatöltheted a színeket. Végezetül enyhén púderezd le, hogy tartós maradjon.

  Íme, Zoe "oktatóanyaga".

  @makeupbyzk Thank me later small boob gang💖 #makeuptips #makeuptipsandtricks #contourtutorial #smallboobgang #nobra #nobratips #smallchesttips ♬ Unholy - Sam Smith & Kim Petras

  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk