LOVE

8 mód, hogy szerelmet vallj a világ legviccesebb nyelvein - a Na’vi-tól a Dothraki-ig

Felejtsd el a franciát, a spanyolt és az összes többi romantikus nyelvet. Ha tényleg azt akarod mondani egy Trónok harca-függőnek, hogy imádod, miért nem vallod meg örökös odaadásodat dothraki nyelven?
Sassy - sassy.hu
2023. szeptember 09.


Megosztom
Link másolása

Időnként mindannyian szeretnénk hallani, hogy valaki azt mondja nekünk: „szeretlek” - még a megátalkodott kockák is. Ráadásul az, ahogyan megteszed a vallomást, legalább olyan fontos, mint maguk a szavak.

A vallomásokat bizony a közönséghez kell igazítani.

Néhányan látványos, már-már giccses szerelmi vallomást akarnak hallani. Mások azt szeretnék, hogy a „szeretlek” szó halkan hangozzon el.

És vannak olyanok, akik azt akarják, hogy klingonul mondd ki a legfontosabb szavakat, miközben láncinget és 20 kilónyi arcprotézist viselsz.

Mert a rajongók szerelme egészen különleges szerelem. Így természetesen azt szeretnék, ha a romantikus vallomások is illeszkednének hozzájuk. Ha minden idődet azzal töltöd, hogy a párod tünde-jelmezén dolgozol, akkor logikus, hogy a lehető leg-Gyűrűkurásabb módon szeretnéd elmondani neki, hogy mennyire odavagy érte (ha még nem jött rá a kész jelmez láttán).

Szerencsére vannak, akik eléggé elkötelezettek ahhoz, hogy új és izgalmas módokat találjanak ki a szerelmi vallomások megtételére. Hogyan csinálják ezt? Új nyelveket hoznak létre. Kitalált nyelveket.

Ha a kiszemelted nagy rajongó, vagy ha randit akarsz begyűjteni a Budapesti Comic Conon, így mondhatod azt, hogy szeretlek a valaha volt legfurább kitalált nyelveken:

1. Szeretlek klingonul (A Star Trekből)

QamuSHa

A klingon a fiktív nyelvek egyik nagypapája. Más könyvek és tévésorozatok már a klingon előtt megalkották a saját nyelvüket, de a klingon komolyan beindult - nyelvkönyveket, nyelvi táborokat és egy egész klingon kultúrát létrehozva. Ne felejtsd el ezt a klingon kifejezést a bat'leth-tel hadonászó szerelmednek odamorogni.

2. Szeretlek a Na'vi-ban (James Cameron: Avatar c. filmjéből)

Nga yawne lu oer

Ha a szerelmed odavan az Avatarért (ami továbbra is minden idők egyik legnagyobb bevételt hozó filmje), akkor két dolgot már biztosan tudhatsz róla: nagyon szereti a nagy, drámai szerelmi vallomásokat, és hogy tudja, hogyan kell a kék sminkfoltokat kiszedni az ágyneműből.

3. Szeretlek dothraki nyelven (George R.R. Martin: Trónok harca című könyvéből)

Anha zhilak yera norethaan

Szó szerint lefordítva: „Teljesen szeretlek”. Szuperromantikus, ha ezt egy sárkánykirálynőnek mondod. De ha a félmeztelen, kemény és kigyúrt pasidnak, akkor is garantált az elolvadás..

4. Szeretlek tündéül (J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk Ura)

Gi melin

A Tolkien-rajongók nagyon komolyan veszik a nyelvet, ezért A Gyűrűk Ura könyveiben a különböző fajokhoz számos különböző nyelv és dialektus kapcsolódik. Ez a szeretlek a Sindarin tündék nyelvéből származik, ami valószínűleg a hardcore Tolkien-rajongóknak jelent igazán valamit.

Szóval, mielőtt a Viggo Mortenson-féle hangodat elővennéd, győződj meg róla, hogy a megfelelő lény módjára próbálsz udvarolni neki.

5. Szeretlek újbeszél módra (George Orwell: 1984 című regénye alapján)

Duplaplusz kedvellek

Az újbeszél Orwell disztópikus klasszikusának őrült nyelve, amelyet a Nagy Testvér használ a gondolkodás és a kreativitás korlátozására. Szóval, ha a lehető legtotalitáriusabb módon szeretnéd azt mondani, hogy szeretlek, akkor ezt hasznosnak találhatod.

6. Szeretlek párszaszóul (J.K. Rowling: Harry Potter sorozatából)

Nehéz elképzelni, hogy bárki is megpróbálna udvarolni egy szerelmesnek a párszaszó nyelven, Voldemort nagyúr és a furcsa kígyóemberek hivatalos nyelvén, de hát bármi megtörténhet.

Nem találtunk írásos átiratot arról, hogyan kell azt mondani, hogy "szeretlek" ezen a mágikus nyelven, de találtunk egy online fordítót (áldás nektek, kockák), amely fordítást ad arról, hogyan kell azt mondani, hogy szeretlek a kedvenc mágusodnak.

7. Szeretlek Vulkáni nyelven (Star Trek)

I ashaya du

A második Star Trek-nyelvünk ezen a listán. Azért került a második helyre, mert a klingon népszerűbb, és, nos, a vulkániaknak nem kellene ilyen érzelmesnek lenniük. De mégis, ha a partnered valaha is Spocknak nevezett, akkor ez jó módja lehet annak, hogy kiakadjon, vagy felforrósítsd a Csillagflotta-hajtóműveit.

8. Szeretlek ewok nyelven (A Csillagok háborújából)

Meechoo nuv kush

A Csillagok háborújában meglepő módon csak néhány beszélhető fiktív nyelv van. Az ewoki az egyik. (A Jedi visszatér mackópiknik hivatalos nyelve.) A másik a huttese. (Jabba hivatalos nyelve.) Bátran állíthatjuk, hogy az ewok a romantikusabb választás.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


LOVE
Kiderült, nagyon utálja a Z generáció a szexjeleneteket a filmekben - és nem véletlenül
A Z generáció közel fele (43%) saját bevallása szerint kikapcsolja a filmet, ha szexjelenet következik.

Megosztom
Link másolása

A Z generáció közel fele (43%) nem nézi tovább a filmet, ha abban szexjelenetet lát – ez a szám magasabb, mint bármely más korosztály esetében.

Egy új felmérés szerint, amelyet a Talker Research végzett 2000 fő megkérdezésével,

az derült ki, hogy a válaszadók 33%-a hagyta már abba a filmnézést szexjelenet miatt. A millenniálok (26%) voltak a legkevésbé hajlamosak erre.

Mostanában sokat beszélnek arról, hogyan viszonyulnak a fiatalok a filmekben látható meztelenséghez és szexjelenetekhez. Egy friss kutatás, amit a The Economist végzett, azt találta, hogy

2000 óta közel 40%-kal csökkent a szexjelenetek száma a filmekben.

A megkérdezettek több mint egynegyede (27%) úgy gondolja, hogy a szexjeleneteknek és a meztelenségnek nincs helye a filmekben és a tévéműsorokban. Leginkább a baby boomerek értenek ezzel egyet, 35%-uk osztja ezt a véleményt.

Összességében a Z generáció 43%-a úgy véli, hogy a szexjelenetek feleslegesek, és nem tesznek hozzá semmit a történethez.

Csak alig minden tizedik ember gondolja azt, hogy a szex mindig hozzáad valamit a sztorihoz vagy fokozza a nézési élményt.

Az sem véletlen, hogy jelentős a nemek közötti eltérés ennek megítélésében:

a nők majdnem kétszer olyan gyakran kapcsolják ki a tévét egy filmes szexjelenet láttán, mint a férfiak (42% a nőknél és 23% a férfiaknál).


Megosztom
Link másolása

LOVE
Itt van minden részlet az évszázad luxusesküvőjéről, ahol Rihanna és Justin Bieber csak a felvezetés
Ázsia leggazdagabb emberének fia megnősül, ennek örömére az ünnepségsorozat már márciusban elkezdődött, a minden elképzelést felülmúló esküvő pedig három napig tart majd.

Megosztom
Link másolása

Megházasodik Ázsia leggazdagabb embere, Mukesh Ambani fia, Anant Ambani és menyasszonya, Radhika Merchant.

Mukesh Ambani egyébként Indai leggazdagabb embere, a petrolkémiai, olaj- és gázipari, távközlési, kiskereskedelmi és pénzügyi szolgáltatásokban érdekelt Reliance Industries tulajdonosa.

A Forbes szerint 116 milliárd dollárra becsült vagyonával jelenleg ő a világ 11. leggazdagabb embere.

Az esküvő egészen biztosan minden képzeletet felülmúl majd, hiszen, az ünnepségsorozat még márciusban elkezdődött, amikor is Rihanna lépett fel egy bulin, amiért a pletykák szerint 6 millió dollárt, azaz több mint kétmilliárd forintnak megfelelő összeget kapott.

Ezen a bulin olyan sztárvendégek is megjelentek, mint Mark Zuckerberg, Bill Gates és Donald Trump lánya Ivanka Trump.

De ez még semmi, mert múlt hétvégén is rendezett a család egy hasonlóan nagyszabású bulit, aminek keretében pedig Justin Bieber lépett fel a vendégsereg előtt Mumbaiban.

Ő kicsivel többet kaphatott a találgatások szerint, mint Rihanna, mivel olyan 10 millió dollárt saccolnak.Az énekes ráadásul nem is maradt sokáig, a koncertjét követően azonnal repülőre szállt, és hazautazott várandós feleségéhez.

Állítólag egyébként a kettő között is volt egy előrendezvény, ennek keretében úgy 800 vendéget vittek el a Földközi-tengerre hajókázni, a szerény úton pedig olyan világsztárok gondoskodtak a szórakoztatásukról, mint a Backstreet Boys, Pitbull, Katy Perry és Andrea Bocelli.

Ezek után nyilván egy hasonló kaliberű, A-listás szupersztár fellépése várható a háromnapos esküvőn is, bár azon se lepődne meg senki, ha nem csak egy előadó lépne fel az ünnepségen. Egyesek Adele nevét suttogják, mások Drake-re tippelnek, mindenesetre várhatóan nem ezen fog spórolni az Ambani család.

A vendégek már elkezdtek érkezni a luxusesküvőre, és persze ezt már az amerikai hírességek sem szívesen hagyják ki, így például többen felfedezték már Kim és Khloé Kardashiant, de a bollywoodi sztárból hollywoodi színésznővé lett Priyanka Choprát és férjét, Nick Jonast is. Emellett ott van az egykori brit miniszterelnök, Tony Blair is, de a ceremónián állítólag részt vesz majd Hillary Clinton és a Beckham-házaspár is.

Via: Telex


Megosztom
Link másolása


LOVE
Egy magánnyomozó elárulta azt a 3 jelet, ami egy párkapcsolat közeledő végét jelzi
15 ezer párkapcsolati ügy után pár perc alatt meg tudja mondani, melyiknek nincs jövője.

Megosztom
Link másolása

Minden párkapcsolatnak megvan a maga nehézsége, némelyik azonban nem tud ezeken túljutni, és bizony szakítással vagy éppen válással végződik.

Azt már tudjuk, hogy a kommunikáció minden esetben létfontosságú, és az, hogyan tudjuk kifejezni magunkat a partnerünk felé, nagyban befolyásolhatja a kapcsolat élettartamát.

Aaron Brand magánnyomozó szerint azonban vannak egyértelmű jelek, amelyek egy kapcsolat közeledő végét jelzik.

Mivel irodájukkal több mint 15 ezer párkapcsolati ügyön dolgoztak már, perceken belül egyértelműen megtudja mondani, hogy az adott párnak van-e jövője vagy sem.

A magánnyomozó elárulta azt a 3 jelet, ami egy párkapcsolat közeledő végét jelzik:

1. Üdvözlés

Nem gondolnád, de már az sokat elárul, hogy egy pár hogyan üdvözli egymást. Ha ugyanis nem köszöntik a másikat meleg, üdvözlő fogadtatással, hanem egyből panaszkodással, esetleg kritikával indítanak, határozottan arra utal, hogy itt bizony problémák vannak.

De ilyenek lehetnek azok az apró kis cselekedetek, amiket a másik fél ugyan nem lát, mégis veszélyesek a párkapcsolatra.

„A szemforgatással a tisztelet hiányát mutatjuk, és ahogy látjuk, ez szintén katasztrófát jelent egy kapcsolatra nézve. Hiszen ez inkább megvetésről árulkodik, mintsem szeretetről, így csak idő kérdése, hogy mikor fut a zátonyra.” - mondja Aaron.

„Amikor az egyik partner a szemét forgatja a másikra, az elutasítást vagy felsőbbrendűséget jelez, és egyértelmű jele annak, hogy nem veszi komolyan a partner érzéseit vagy véleményét” - figyelmeztet a magánnyomozó.

2. Szóbeli jelzések

És itt előkerül a már emlegetett kommunikáció. Az, hogy hogyan beszélünk a partnerünkkel, hatással van a kapcsolatunkra. Ha folyton kritizáljuk, beszólogatunk és becsméreljük, az érthető módon idővel a párkapcsolat végét eredményezi.

Érdemes erre nagyon odafigyelni, és gyakorolni az asszertív kommunikációt!

3. Falhúzás

A párkapcsolati viták egy bizonyos szintig teljesen normálisak, azonban sokan használják a falhúzás praktikáját, ami azt jelenti, hogy az egyik fél kivonul a kommunikációból és bezárkózik.

Lehet ez a szemkontaktus kerülésétől kezdve a rövid, frappáns válaszok benyögésén át egészen a másik fél figyelmen kívül hagyásáig.

Ha valaki ezt azért teszi, mert túlterheltnek éri magát abban a percben, azzal semmi probléma, de ha következetesen tesz így, azzal gyakorlatilag megakadályozza a probléma megoldását, ezzel pedig a párkapcsolat végét hozza egyre közelebb.

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása


LOVE
Tarol a TikTokon egy cuki társkereső trend, valószínűleg nem is tudtad, de te is szereted
A pszichológus elmagyarázza, hogy a „kavicsozásnak” milyen óriási hatása lehet a kapcsolatodra.

Megosztom
Link másolása

Valószínűleg nem is tudod, mennyire szereted a „kavicsozást”. A TikTokerek által kitalált új randitrend egyre népszerűbbé válik.

Mi az a kavicsozás?

Egy TikToker sztorija (@eggtartniwonwoo) vírusként terjed a platformon, mert megosztotta a kifejezés értelmezését.

„Ez az, amikor mémeket, videókat vagy linkeket osztasz meg valakivel, hogy mutasd, gondolsz rá. Olyan, mint amikor a pingvinek viszik a kavicsokat a kis pingvin szeretteiknek.”

Egyes pingvinek például elég kacérok. Az udvarlás egy formája náluk, hogy a hím Gentoo pingvinek kis kavicsokat adnak nőstény társaiknak, amelyekből azok fészket építenek.

Samantha Burns, Bostonban élő párkapcsolati tanácsadó azonban inkább úgy írja le a kavicsozást, hogy „azok az apró dolgok, amiket azért teszel, hogy mosolyt csalj a partnered arcára”.

@eggtartniwonwoo happy feet #pebbling #fypシ ♬ good luck babe sabrina carpenter - thehunter6249

Ez minden emberi kapcsolatban másképp néz ki, lehet olyan szimpla, mint egy jó reggelt SMS küldése, ha távkapcsolatban élsz, vagy ha meglepetésként hazajössz a partnered kedvenc desszertjével, vagy ha egy vicces filmet küldesz neki a közösségi médiában” - mondta Burns a TODAY.com-nak.

„Az teszi különlegessé, ha ez nagyon is személyre szabott. Ez egy tuti módja annak, hogy megmutasd, hogy gondolsz rá.”

Adam Grant pszichológus is csatlakozott ehhez, és az X-en ezt írta: „Mémeket, linkeket és videókat küldeni másoknak nem triviális dolog. Azt jelzi, hogy gondolsz rájuk, és szeretnéd, ha osztoznának az örömödben.

Ezt kavicsozásnak nevezik, a pingvinek után, akik kavicsokat ajándékoznak a potenciális partnereknek.A kavicsozás a gondoskodás aktusa. Minden kavics egy ajánlat a kapcsolatra.”

Amikor már nem kavicsozol

Gigi Engle párkapcsolati szakértő szerint: „A kavicsozásnak megvan az a veszélye, hogy egy kommunikációs elvárássá váljon a kapcsolatod során, szóval ezt érdemes szem előtt tartani.

Ha abbahagyod a kavicsozást, a másik fél azon tűnődhet, hogy mit rontott el.”


Megosztom
Link másolása