GASZTRO
A Rovatból

Vészhelyzeti megoldás vendégjárásra - egy óra és kész a háromfogásos menü

Ki mondta, hogy nem lehet gyorsan finomat főzni? Ez az egyszerű, mégis izgalmas menüsor hat személyre legfeljebb 60 perc alatt elkészíthető.

Megosztom
Link másolása

Egy óra múlva itt vannak a vendégek, és pont ennyi időt szántál arra, hogy főzz nekik? De azért jó lenne elkápráztatni őket azzal, hogy 3 fogásos menüt dobsz fel az asztalra, ugye? Segítünk!

A téli időszak vendégjárása fel tudja adni a leckét a legtürelmesebb vendégváróknak is. Mivel a december úgyis arról szól, hogy laktatóbbnál laktatóbb kajákat eszünk,

még vendégségben is jól tud esni egy gyors, de izgalmas ízű menüsor.

Ha átjönnek a haverok egy téli társasjátékcsatára, ha az anyós most látogat meg benneteket először, ha a kollégáiddal akarod kicsit szorosabbra fűzni a viszonyt,

nem kell pulykát meg lazacot pakolni az asztalra, és főleg nem kell négy óra szakadatlan főzőcskézés után fáradtan berogyni a tányér mellé.

Itt kínálunk egy tökéletes megoldást, hogy maradjon erőd a bulira is.

Nézzük, mi lesz a vendégváró menü:

Előétel: Sült camembert bagettel

Főétel: Cukkinis-pancettás spagetti

Desszert: Szedres pohárkrém

A legfontosabb az időzítés:

Ezekben a helyzetekben nagyon fontos az időzítés. Először is azt kell átlátni, hogy melyik munkafázis után mihez kell nyúlnod, melyik étel készül el magától is a sütőben, és közben mit tegyél a főzőlapra és mit oldj meg főzés nélkül. Ha ezeket jó sorrendbe csinálod, akkor az egy óra még sok is lesz.

A desszert nagyjából 15 perc alatt hidegen készül, ezért azzal érdemes kezdeni, majd a hűtőbe tenni, míg a vacsora végén rá kerül a sor. A camembert pedig csak frissen fincsi, ezért akkor nyúljunk majd hozzá, amikor a spagettihez minden hozzávalót felszeltünk és előkészítettünk (5-10 perc). Amíg a sajt a sütőben sül (összesen 20 percig), a főzőlapon megfőzzük a tésztát és a szószt, aztán learatjuk a babérokat.

Sült camembert fokhagymával, rozmaringgal és vermuttal

Az illatos rozmaringgal és vermuttal átitatott, fincsi olvadt sajtnál nincs jobb alap egy baráti vacsorához. Ropogós bagettel kínáld.

Hozzávalók:

250 g camembert (fadobozos változatot válassz)

1 nagy gerezd fokhagyma, szeletekre karikázva

1 szál rozmaring, kisebb ágakra tépve

2 evőkanál vermut (fehérborral is helyettesíthető)

bors, kötözőspárga

3 rúd fagyasztott bagett (vagy a hűtőpultokban árult fokhagymás verzió)

Birsalma chutney

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Csomagold ki a sajtot, de őrizd meg a fadobozát, és tedd vissza bele. Köss konyhai spárgát az egész köré.

Egy éles késsel vágj néhány hosszú keresztirányú bemetszést a sajtba. A fokhagymaszeleteket és a rozmaring ágacskákat nyomkodd a vágásokba. Őrölj rá egy kis feketeborsot, majd tedd a sajtot a dobozával együtt egy nagy tepsi egyik oldalára, és önts rá egy kanál vermutot. 10 percig süsd.

A 10 perc elteltével tedd a bagetteket a tepsi másik oldalára, önts újra egy kanál vermutot a sajtra és tedd vissza a tálcát a sütőbe további 10 percre, amíg a sajt ragacsos, a bagett meg ropogós lesz.

Szeleteld fel a bagettet, és tálald a sajttal és chutney-vel, dióval, friss répa- és almaszeletekkel, vagy amivel szeretitek.

Cukkinis-pancettás spagetti

Ez a könnyű olasz ihletésű tészta mindenkinek bejön, nem szabad túlfűszerezni, minden szükséges ízt megad neki a kevéske hozzávaló.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

2 kisebb cukkini

200 g pancetta (vagy felkockázott húsos szalonna)

1 doboz (400 g) paradicsomkonzerv

1 kiskanál reszelt parmezán

1/2-1 dl bor

só, olaj

500 g spagetti

Elkészítés:

Vágd össze a vöröshagymát és vágd kockákra a cukkinit (ne hámozd meg, csak alaposan mosd le). Tedd fel a tésztafőző vizet forrni.

Dinszteld meg az olajon a hagymát, amikor üveges lett, szórd rá a pancettát és pirítsd meg. Jöhet rá a cukkini, a szétnyomott fokhagyma, együtt párold tovább az egészet.

Ezen a ponton szokott felforrni a víz a spagettihez, tedd bele a tésztát és addig főzd, amíg a csomagoláson ajánlják. Ez átlagosan 8-10 perc szokott lenni.

Amikor a cukkini jó (néhány perc kell neki), öntsd rá a paradicsomszószt, a bort és sózd meg. Mehet hozzá a parmezán, majd jól forrald össze, és kész is. Szűrd le a tésztát, borítsd rá a szószt, és parmezánnal szórva tálald.

Csokoládés-szedres pohárkrém

Egyszerűbb kész csokis krémpudinggal dolgozni, a többi hozzávaló miatt fel sem fog tűnni, hogy nem minden házi készítésű. Fontos, hogy ne felejtsd el előre kiolvasztani a szedret.

Hozzávalók:

2 evőkanál porcukor

150 g tejföl

150 g tejszín

300 g szeder, kiolvasztva, 12 szemet hagyj meg díszítésnek

3 doboz 125 g-os csokoládés krémpuding

150 g mézes keksz morzsolva

Elkészítés:

Egy tálban szitáld a porcukrot a tejföl és tejszín keverékébe, és keverd jól össze. Szórd bele a szedret és dolgozd bele.

Teáskanál segítségével oszd el a dobozos csokis pudingok felét 6 kis desszertes pohárba. A tetejére tedd a szederkrém felét, majd a maradék csokis puding következik, és a szederkrém.

Tedd a hűtőbe. Tálaláskor morzsolj mindegyik pohár tetejére mézes kekszet és szórj rá szedret.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Egy terhes dubaji üzletasszonynak köszönhetjük a dubaji csoki őrületet, ennyire kívánós volt kismamaként
Miután egy tiktokker bemutatta, elképesztően népszerű lett a különleges, töltött csokoládé.

Megosztom
Link másolása

Nem tudom, ki az a közösségi oldalak felhasználói közül, aki kimaradt a dubaji csoki őrületből.

Arra már nem emlékszem, honnan kezdett el terjedni - talán TikTokról - de hónapok óta ez folyik a vízcsapból is.

Most kiderült, kinek köszönhető a dubaji csoki őrület.

A 38 éves Sarah Hamouda 12 éve él férjével Dubajban, és 2021-ben alapította a FIX Dessert Chocolatier nevű csokoádégyártó cégét. A terhessége alatt annyira kívánós volt, és annyira vágyott valami újra, hogy kitalálta a pisztáciával, tahinivel és kadayiftésztával töltött csokit.

"Az ötlet egy személyes vágyamból eredt, amelyet a második lányommal való terhességem alatt éreztem. Valami egyedit és kielégítő dolgot kerestem, amit nem találtam a tipikus desszertekben. Olyan csokoládészeleteket akartam készíteni, amelyek különböző textúrákat és ízeket kombinálnak, így jött létre az extrán megtöltött csokoládészeletek koncepciója, amelyek kielégítő és gazdag élményt nyújtanak" – mondta egy interjúban.

Elmesélte, hogy kislánykorában az édesanyja gyakran készített otthon a kadayiftésztából készített künefét, ez az emlék is inspirálta.

Aztán 2023 decemberében egy tiktokker készített egy videót arról, ahogyan falja a különleges töltött csokoládét, és az emberek rácuppantak a videóra. Meg a csokira. Sarah Hamouda pedig nem gondolta, hogy ez lesz belőle.

@mariavehera257 @fixdessertchocolatier WOW, JUST WOW!!! Can’t explain how good these are! When a chocolate, a dessert and a piece of art meet this is what you get! "Can't Get Knafeh of it," "Mind Your Own Busicoff," and "Crazy Over Caramel." Order on Instagram Chatfood or Deliveroo and let me know what’s your FIX? Instagram : fixdessertchocolatier #asmr #foodsounds #dubai #dubaidessert ♬ оригинальный звук - mariavehera257

Te kóstoltad már?

Forrás: Femina


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Ez a bizarr, új kávéféle tarolhat 2025-től a kávézókban. Te megkóstolnád?
Ez a legújabb kávétrend épp letarolja a közösségi médiát!

Megosztom
Link másolása

Úgy tűnik, hamarosan hagyma latték jelenhetnek meg a kávézók kínálatában, miután ez a szokatlan keverék nagyot megy a közösségi médiában.

A TikTok felhasználói szívesen kísérleteznek különleges hozzávalókkal és receptekkel.

Az egyik legnépszerűbb újdonság a hagyma latte, amely idén már 20 millió megtekintést gyűjtött össze.

A Reviva Coffee szakértői szerint a kávézók hamarosan követhetik ezt a trendet, amelynek lényege, hogy felaprított vagy szárított snidlinget, mogyoróhagymát vagy újhagymát adnak a lattéhoz.

A legtöbben hidegen, hagymás jeges lattéként isszák, de van, aki melegen, fűszeres ízvilágot keresve kóstolja meg.

A legújabb őrület: „ropogós” latte

Az új trendek között a ropogós latte is hódít: a műanyag pohár belső oldalát olvasztott csokoládéval kenik ki, majd a hűtőben kidermesztik. Amikor forró kávét öntenek bele, a poharat összenyomják, így a csokoládéhéj széttörik és elkeveredik a kávéval.

Ez a kreatív megoldás már 50 millió TikTok-megtekintést ért el.

További trendi kávékombinációk:

- Kinder Bueno latte: 11 millió megtekintés

- Karamell felhő latte: 5 millió megtekintés

- Citromos kávé: 4 millió megtekintés

A Reviva Coffee szóvivője szerint: „A hagymás kávé mutatja, hogy a 2025-ös év a merész receptkísérletek éve lesz, ahol a bizarr és az ínycsiklandó határai összemosódnak.”


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
3+1 egészségesnek hitt élelmiszer: eritritmítosztól az air fryer szektáig
Vannak élelmiszerek, amelyeknek szuper hatásuk van a szervezetre megfelelő fogyasztás mellett. A meghatározott keretekből kilépve azonban máris előbukkannak a kártékony hatások, amelyek súlyos problémák sorát okozhatják.

Megosztom
Link másolása

Félreértés ne essék, attól, hogy valaminek van árnyoldala, még nem kell száműzni az étlapról. De azt se felejtsük el, hogy semmi nem csodaszer, és az egyoldalú, bizonyos élelmiszerek mértéktelen hozsannázása visszaüthet.

Hogy ne érjen meglepetésként egy-egy mellékhatás, vagy még jobb: hogy eleve tudatosan tudjunk táplálkozni, oszlassuk el a kezdeti hype miatti rózsaszín ködöt.

1. Eritrit, xilit - napi egy evőkanálnyival jó vagy

Az úgynevezett cukoralkoholok nagy segítséget jelentenek a cukorbetegeknek, alacsony glikémiás indexük miatt ugyanis számukra is fogyasztható, elviekben természetes édesítőszerekről beszélünk.

Legismertebb képviselőik a xilit és az eritrit, amelyeket a lakosság is vásárolhat kilós kiszerelésben gyakorlatilag bármelyik sarkon, bármilyen időpillanatban.

A xilit, vagyis nyírfacukor és eritrit is előfordulhat gyümölcsökben, ezeket fogyasztva nem okoznak problémát. A zacskókba töltött eritritet mesterséges körülmények közt készítik erjesztéssel, a xilitet pedig - szinonimájával, a nyírfacukorral ellentétben - nem nyírfából, hanem élelmezésre alkalmatlan kukoricarostból vonják ki.

Fotó: Unsplash

Mivel a cukor nagy mennyiségben tényleg méreg a szervezetnek, a cukoralkoholok megfelelő pótléknak bizonyultak már az 1960-as években, amikor először xilitolt raktak az édességekbe. Az legalábbis barokkos túlzás lenne, hogy az ugyanúgy túlzásba vitt cukorpótló csak azért, mert a vércukorszintet nem dobja meg (annyira), vég nélkül fogyasztva egészséges.

A normál vagy magasabb dózisú xilit mellékhatásokkal is megkínál, egyes kutatók szerint még toxikus is lehet.

A xilit a FODMAP (Fermentábilis Oligoszacharidok Diszacharidok Monoszacharidok és Poliolok) családjába tartozik. A FODMAP-ok nem megfelelően szívódnak fel a vékonybélben, és puffadást okozhatnak, irritábilis bélszindroma esetén ez fokozottan jelentkezik.

Úgy 15-30 grammot általában tolerál az egészséges szervezet,

viszont gyakran okoz nagy mennyiségben hasmenést. Nem betegség szinten jelenik meg, egyszerű ozmotikus válaszról van szó, de mivel a táplálék így gyorsabban ürül, a felszívódás sem lesz maximális. Ellenben a vízvesztés fokozódik, az elektrolitegyensúly megborulhat. Ha ez rendszeresen előfordul, a bél perisztaltikája csökken, és kevésbé lesz a későbbiekben dolgos az emésztés.

Elvitathatatlan a xilittől, hogy jó a fogszuvasodás ellen, fluoridos fogkrémben például a fluorid remineralizáló hatását növeli, ezáltal erősíti a fogakat. Mindeközben a fogszuvasodást okozó baktériumoknak nem termel táptalajt, szemben a cukorral.

Fogápoló szernek kiváló, de mivel a hashajtáson kívül kardiovaszkuláris kockázatot is jelent, óvatosan kell fogyasztani.

A xilitet és eritritet is összefüggésbe hozták a trombózisképződés fokozásával, egyéb szív-érrendszeri megbetegedésekkel és rákos- illetve stroke mortalitás megnövekedésével is, különösen férfiaknál. Ezekkel kapcsolatban még bőséges kutatói munka szükséges, kevés tanulmány áll ugyanis rendelkezésre erről.

Az eritrit természetesen előfordul bizonyos gyümölcsökben és fermentált élelmiszerekben. A ‘90-es évek óta mesterséges édesítőszerként használják - és ez itt a gond.

Szintén okozhat nagy mennyiségben hasmenést, és a véralvadás kockázatát növeli a vérlemezke-túlpörgetéssel.

Ehhez már naponta fogyasztott 30 gramm xilit vagy eritrit is elég Dr. Stanley Hazen szerint. A véralvadás jó, ha megsebezzük magunkat, ha viszont a zárt érrendszerben alvad meg a vér, az trombózishoz vezethet, ami meg az említett stroke-hoz vagy infarktushoz.

Ha napi egy kanál valamilyen cukoralkoholt belefordítunk a reggeli teába, azért még nem dől össze a világ. Ha viszont fél tepsi cukoralkoholos süteményt megeszünk hamis biztonságérzettel a fejünkben, meg elnassolunk 2-3 zacskó “cukormentes” kekszet minden héten, az kockázatos. Mondjuk ez az összes édesítőre, és magára a cukorra is igaz.

Nagyon fontos édesség fogyasztása esetén, hogy betartsuk a mértéket, itt nincs mese.

Az az egészséges édesítő, ami 1 - természetes formában jut be a szervezetbe (a kristályos eritrit nem az), 2 - ami a megengedett beviteli küszöbértéket alulról súrolja. De azt is fontos nézni, ki számára ajánlunk édesítőt: a méz például enzimdús édesítő, de egy cukorbetegnek nem ajánljuk.

A teljes cukormentesség is egészségtelen, hiszen a szervezetnek szüksége van a cukorra, de nem mindegy, milyenre és mennyire. A számításnál azt is vegyük figyelembe, hogy a sok feldolgozott élelmiszerrel is bejuthat a szervezetbe extra cukoralkohol, és ha 2 üdítőt meg néhány kocka csokit elfogyasztunk a megengedett mennyiség mellé, már túllőttünk a célon.

2. Minőségi sportitalok

A vitaminos vizek teljesen felesleges termékek, végképp nem tud belőlük hasznosulni a kellő mennyiségű vitamin. Akkor már inkább érdemes tiszta vizet és minőségi, szerves, jól felszívódó vitaminokat fogyasztani - jól kombinálva. Az előre gyártott italokban sok esetben van színezék és plusz cukor, vagy a fent említett édesítők, esetleg szintetikus édesítők. Egyik se túl jó hír.

Fotó: Getty

A mesterséges alapanyagokból készült sportitalok nem tesznek jót a szervezetnek, az általános hivatkozási alap, miszerint az elektrolit egyensúlyt támogatják, kiváltható természetes forrással is.

A kókuszvíz például kitűnő izotóniás italként működik, és az sem véletlen, hogy régen a sportolók banánnal tömték magukat.

„Mivel a sportitalok nagyon hasznos részei lehetnek egy nagyon aktív életmódnak, azt hiszem, egészséges alternatívának tekintik őket, ami valószínűleg félreértés” - nyilatkozta korábban Nancy Rehrer, az új-zélandi Dunedinben található Otago Egyetem testmozgás-anyagcsere-kutatója. Utalt itt arra, hogy a legalább napi 60 perc magas intenzitású sportot űzőknek találták ki a sportitalokat.

A rehidratálásban és az edzés során elvesztett sók pótlásában jók lehetnek a szintetikus italok, főleg az extrém igénybevételt követelő sportoknál, mint a több száz kilométeres országúti kerékpárversenyek. Ilyenkor eleve nincs lehetősége a sportolóknak étkezéssel regenerálni az izomzatot, a sok vízfogyasztás pedig hyponatraemia kialakulását is eredményezheti. A sportitalok ezekben a helyzetekben javíthatják a sportoló teljesítményét.

Bár néha tűnhet úgy, hogy egy maratoni meeting utáni 20 perces kocogás extrém sport, de ilyenkor nem szükséges sportitalt bevetni, hacsak nem a tömegelés a cél.

Az Obesity folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint a sportitalok egyik veszélye a hízás. Azok a fiatalok, akik naponta egy vagy több sportitalt fogyasztottak el a kísérletben, többet híztak három év alatt, mint azok az osztálytársaik, akik nem éltek a sportitalokkal.

3. Kókuszzsír

Hajlamosak vagyunk végletekben gondolkodni, ezért tisztázzuk ismét: nem kell teljesen száműzni semmit az étrendből, a lényeg, hogy legyünk tisztában mindennek a jótékony és káros hatásaival. A kókuszolaj például mindkettőben bővelkedik.

A kókuszzsír varázsereje abban rejlik, hogy az átlagosnál magasabb hőfokon ég,

ezért tovább süthető benne az étel anélkül, hogy rákkeltő anyagok szabadulnának fel sütés során. A 2000-es években emiatt egészségmegőrző zsiradékként vitte boldog-boldogtalan a boltokból, pedig már akkor is tudni lehetett, hogy az LDL-koleszterin szintjét ugyanannyira növeli, mint a disznózsír, hisz mégis telített zsírsavakban bővelkedik. Csak ezzel kevésbé foglalkoztak.

Fotó: Unsplash

Emellett döbbenetes felfedezéseket is tettek már alacsony dózisú kókuszolajjal is egereken végzett kísérletek során. Eszerint

a kókuszolaj megváltoztatja a viselkedési mintát, szorongásos panaszokat okozhat, gyulladásos folyamatokat indít be a szervezetben, miközben hormonális zavarokkal és májgyulladással is összefüggésbe hozták.

Összességében anyagcsere-elváltozásokat okoz a kutatás egyik vezetője, Marcio Alberto Torsoni szerint. Ezzel egyébként az elhízás egyik indikátora is lehet, de persze a kövérséghez ennél több kell.

Zsiradékok esetében egyébként az arany középút a tökéletes választás. Váltogatni kell az olajfajtákat, a salátákhoz esszenciális zsírsavakban gazdag olajokat válasszunk, emellett jótékony lehet a halolaj, sütéshez pedig megfelelő növényi olajat érdemes választani. Egyszer repceolajat érdemes használni, majd napraforgót, és így tovább. A zsiradékra is szüksége van a szervezetnek, de a túl magas beviteli arányt és a teljes megvonást is megbosszulja az egészségre vágyó szervezet.

+1. Az air fryerben sült ételek

Itt nem egy élelmiszerről van szó, hanem azok egy olyan csoportjáról, amelyet magas hőmérsékletű levegővel sütnek.

Azt gondolhatnánk, hogy a zsiradék kiiktatásával egészségesebb ételeket lehet készíteni, de ez önmagában ámítás.

A végtelen mennyiségű olajat elnyelő fritőz küllemét idéző air fryer nagy hőmérsékletű levegőt kever magában, ezért zsiradék nélkül képes sült ételt produkálni. Tény és való, hogy az extrém mennyiségű zsír kerülése jótékonyan hat a koleszterinszintre, jár érte a piros pont az eszköznek.

Fotó: Sean Gallup/Getty

Pont ezért vagyunk hajlamosak túlenni magunkat air fryerben sült étellel: nincs hozzáadott zsír? Hát így máris megszedhetem vele a tányért! Később meg nem jut eszünkbe, mitől is híztunk meg.

A légkeveréses sütési folyamat hossza miatt az air fryerben sült étel tápanyagtartalma csökken, és különösen a C-vitamin és a komplett B-vitamin család elveszhet az ételekből.

Ez hamis biztonságérzet mellett könnyen vezethet alultápláltsághoz is, ha valaki air fryer-fundamentalista, és csak ebben sült ételt eszik.

Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a zöldségek antioxidáns potenciálja a termikus feldolgozás során javult a kísérletek során.

Hogy tápláló-e az air fryerben sült étel, kérdéses, ami az igazi veszélyét rejti, az akrialmid képződés.

„az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid lehetségesen megnöveli a rák kialakulásának kockázatát a fogyasztók minden korcsoportjában. Az akrilamid szénhidráttartalmú élelmiszerekben keletkezik azok magas hőmérsékleten (120 °C felett) történő hevítésekor (sütés, pörkölés, grillezés), alacsony nedvességtartalomnál. A különböző sült burgonya termékek, kávék, kekszek, kenyerek az akrilamid fő étrendi beviteli forrásai” - írja a Nébih.

Egy 2024-es friss vizsgálat szerint, amelyben a különböző otthoni sütési eljárásokban vizsgálták a krumpli akrilamid tartalmát, az air fryer teljesít mind közül a legrosszabbul.

A kísérlet során kétféle előkezelési módszert alkalmaztak, mosást és áztatást, ez is érdekes eltérések indukátora volt.

A legmagasabb akrilamid tartalmú burgonyacsíkokat az air fryerből szedték ki,

ezüstérmes az olajban, bronzérmes a tepsiben sült krumpli. A (mindhárom sütési mód előtt) beáztatott burgonya akrilamid tartalma alacsonyabb volt, mint a nem áztatott, csak megmosott burgonyáé.

Az air fryerek viszonylag új eszközök, ezért még további vizsgálatokra van szükség a hatásukat nézve. Az viszont biztos, hogy a mértékletes sütés, és az elkészítési módok változatossága sokkal jobb, mint csak air fryer frakcióban létezni.

Az összes említett élelmiszer esetében tételmondat a mértékletes fogyasztás.

Emellett az se rossz, ha változatosan használunk alapanyagokat, lehetőleg a környezeti terhelésüket is számba véve. Hiszen mi is csak akkor lehetünk egészségesek, ha körülöttünk a környezet az.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Főzelékes Feri: „Az anyai nagyanyám főzőasszony volt, az apai lakodalmakat szervezett, kódolva van bennem a főzés szeretete”
Szatmári Feri, vagy ahogy sokan ismerik, Főzelékes Feri az elmúlt évek alatt nem csak azt változtatta meg, ahogy a főzelékekre gondolunk. Most azt is elárulja, ő honnan veszi az ihletet.

Megosztom
Link másolása

Szatmári Feri receptjeivel gasztro magazinok és újságok lapjain is találkozhattál az elmúlt években, különleges ízei sokakat elvarázsoltak. Olyan ötletekkel képes feldobni a szinte unalomig ismert ételeinket, amiket aztán sokáig ismételgetünk a saját konyhánkban is, jó időre beépülnek a kedvencek közé. Rengeteg hasznos megoldást tanított már eddig is, de ezúttal egy újabb receptgyűjteménnyel rukkolt elő: tíz év kedvenc főzelékes receptjeit gyűjtötte össze egy kötetbe. Közülük a Zelleres-diós krumplifőzeléket Főzelékes Feri-módra mi is megmutatjuk a beszélgetés végén.

- Évtizedek óta főzöd a főzelékeket. Áruld el, nem unod?

- Ez a főzelékmánia nálam régre nyúlik vissza, de sosem éreztem azt, hogy unnám. Egy kis nyitottsággal sokkal izgalmasabb ételeket lehet főzni. Nem arról van szó, hogy összedobálok néhány zöldséget, egy kis mustárt, és kész is. Régen a főzelék egy standard műfaj volt, mindenki ismerte a krumplifőzeléket és a tökfőzeléket, és ennyi. Sajnos rengetegen vannak, akiknek máig ezek az alapételek ugranak be, ha meghallják a főzelék szót, én ezen próbálok változtatni hosszú évek óta.

Friss fűszerekkel, egzotikus hozzávalókkal, különféle zöldségek kombinálásával és húsfeltéttel teszem színesebbé ezeket az ételeket,

és azt kell mondanom, hogy ennyi idő után is imádom. Amikor már azt hittem, hogy mindent megfőztem, akkor jön az új ihlet, engem ez visz előre.

- Sikerült megváltoztatnod az emberek hozzáállását?

- Azt tudom, hogy a blogomat sokan olvassák és az első receptek megosztása után nem sokkal  jöttek a kiadói megkeresések. Úgy fest, hogy az emberek befogadták az új ízeket, és ez hatalmas előrelépés. A nemrég megjelent Főzelékbibliát is azért készítettem el, hogy még több alternatívát kínáljak a főzni vágyó embereknek.

- Ezen kívül van egy saját üzleted is. Úgy látom, hogy egyre többen fordulnak meg nálad. Kik a te vendégeid?

- Eleinte sokan csak kíváncsiságból jöttek el ide, a Klauzál térre a Hippeace-be, hogy megkóstolják azokat a főzelékeimet, amiket addig csak a blogon vagy a könyvek lapjain láttak. Mostanra leginkább a környékbeli irodákból érkeznek hozzánk, mások kifejezetten engem keresnek meg. Ők azok, akik mára beépítik az étrendjükbe, hogy

heti egy-két napig nem esznek húst, és ilyenkor valami igazán jó zöldséges ételt keresnek.

De érkeznek fiatalok, idősebbek, férfiak, nők – mindenféle vendég megfordul nálam. A kismamák és az alig egy-két éves gyerekek néha teljesen beveszik az üzletet, ilyenkor tele van az étterem babakocsikkal, és én egyszerűen imádom, ahogy a kisgyerekek csak úgy falják a főzeléket. Nekem az a célom, hogy mindenki, aki betér hozzám, tisztességesen jóllakjon, és ne csupán rántással, hanem zöldségekkel.

- Otthon is csak főzeléket főzöl? Biztosan vágysz néha más ételekre is.

- Bármilyen meglepő, de még otthon is főzeléket készítek magamnak. Én tényleg ennyire szeretem. Igaz, a saját konyhámban általában gyors variációkat főzök, például csicseriborsót és egyszerű zöldségeket. Nem bonyolítom túl, és szinte mindig előre gondolkodom, hogy több napra is elég legyen az, amit készítettem. Amikor pedig vendégeket várok, na akkor újra előveszem a kísérletező énemet, és jöhetnek a legkülönlegesebb főzelékek.

- Honnét ered a főzés iránti szenvedélyed?

- Nálunk a családban mindenki főzött. Az anyai nagyanyám főzőasszony volt, az apai nagymamám pedig lakodalmakat szervezett és főzött. Tehát kódolva van bennem a főzés szeretete. Emlékszem, hogy már gyerekkoromban is imádtam a konyhában lenni.

Négy-öt évesen már kísérleteztem az ízekkel, fűszerekkel. Ez mindig is az életem része volt.

Később is egyértelmű volt, hogy szakácsnak fogok tanulni, és az első munkámat is szakácsként kaptam. A többit már tudod.

- Lassan ki ne tudná. Számos gasztronómiai sikerrel büszkélkedhetsz, de mondd, mi az eddigi legkedvesebb élményed?

- Nehéz kiemelni egyet. Sokszor nem is a konkrét sikerekre gondolok, hanem azokra az emberi kapcsolatokra, amiket a főzés által nyertem. Nagyon büszke vagyok például arra, hogy olyan embereket ismerhettem meg, mint Náray Tamás vagy Alföldi Róbert, de említhetném Kulka Jánost is, akivel jó barátok lettünk. Természetesen itt van az én örök segítőm, Mautner Zsófi, aki eleinte sokat noszogatott, irányt mutatott, sőt, néha még piszkált is, hogy haladjak a dolgaimmal. Ezek a találkozások fontosak számomra! Illetve

rettentően hálás vagyok azért, hogy az édesanyám büszke rám. Ha a sikerekről beszélünk, ez sem elhanyagolható,

hiszen egy szülő számára óriási öröm, ha látja, hogy a gyermeke nem kallódott el, hanem letett valamit az asztalra.

- Mautner Zsófival híresen sokat főzöl együtt. Terveztek még az idei évre közös munkákat?

- A Heti Betevő projekt keretében is együtt fogunk főzni az adventi időszakban. Ezennel egy különleges, nagy eseményt is szervezünk, ahol pénzt gyűjtünk a rászorulók javára. Ez most egy kiemelt fontosságú munka az életemben. Úgy érzem, hogy ezzel tényleg sokat segíthetek másoknak, méghozzá a főzésen keresztül, ami számomra mindennél fontosabb.

És most a recept, amit szeretettel küldök a sassy.hu olvasóinak:

Zelleres-diós krumplifőzelék Főzelékes Feri-módra:

 

A zeller és a dió régi klasszikusok. A Waldorf salátában is kéz a kézben járnak, szóval nem nagy cucc, láttunk már ilyet.

De vajon mi lesz akkor, ha házasítjuk őket némi krumplival és belefojtjuk mindhármat egy főzelékbe?

Hát egy csodálatos nász, ahol nehéz lenne megállapítani, hogy ki viseli a nadrágot és kinek kell viselnie az ezzel járó következményeket.

Hozzávalók:

  • 1+1 evőkanál vaj
  • 3+2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 3 zellerszár, mosva, darabolva
  • 40 dkg tisztított zellergumó, 1,5-2 centis darabokra kockázva
  • 1,2 kg tisztított krumpli (héjastól kb. 1,5 kg), 3 centisre kockázva
  • 7 dl alaplé vagy víz
  • 2 db babérlevél
  • Fél teáskanál só
  • 1 dl tejföl
  • 3 evőkanál rizsliszt
  • Frissen őrölt bors
  • Fél lime kifacsart leve
  • 10 dkg pirított dióbél, durvára aprítva
  • A szárzeller aprított levele a tálaláshoz

Egy evőkanál vajat egy 3-4 literes edényben, közepes lángon olvasszunk össze 3 evőkanál olajjal. Szórjuk rá a hagymát, finoman sózzuk és 2-3 perc alatt pároljuk puhára. Közben locsoljuk meg egy-egy kanál vízzel, hogy gyorsabban puhuljon. Borítsuk rá a krumplit, öntsük fel az alaplével, sózzuk majd dobjuk bele a babérlevelet is. Fedjük le és a forrástól számítva kb. 15 perc alatt főzzük majdnem puhára.

Közben egy serpenyőben, közepes lángon olvasszuk össze a másik evőkanál vajat 2 evőkanál olajjal, borítsuk rá a kétféle zellert és pároljuk 3-4 percig. Öntsünk alá fél deci vizet, sózzuk, majd lefedve pároljuk 8-10 perc alatt puhára. Ízesítsük pár csepp limelével, majd egy picit le is „kapathatjuk”.

A megfőtt krumpliból merjünk ki egy szűk merőkanálnyit egy magas falú mérőedénybe, pürésítsük össze egy botmixerrel, majd forgassuk vissza az alaphoz. A tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel és fél deci főzővízzel, majd sűrítsük be vele a főzeléket. Forraljuk egy percig. Forgassuk hozzá a zellert és a dió kétharmadát. Ízesítsük borssal és lime levével, sózzuk, ha kell. Végül szórjuk meg az aprított dió maradékával és az aprított zeller levéllel.


Megosztom
Link másolása