Vészhelyzeti megoldás vendégjárásra - egy óra és kész a háromfogásos menü
Egy óra múlva itt vannak a vendégek, és pont ennyi időt szántál arra, hogy főzz nekik? De azért jó lenne elkápráztatni őket azzal, hogy 3 fogásos menüt dobsz fel az asztalra, ugye? Segítünk!
A téli időszak vendégjárása fel tudja adni a leckét a legtürelmesebb vendégváróknak is. Mivel a december úgyis arról szól, hogy laktatóbbnál laktatóbb kajákat eszünk,
Ha átjönnek a haverok egy téli társasjátékcsatára, ha az anyós most látogat meg benneteket először, ha a kollégáiddal akarod kicsit szorosabbra fűzni a viszonyt,
Itt kínálunk egy tökéletes megoldást, hogy maradjon erőd a bulira is.
Nézzük, mi lesz a vendégváró menü:
Előétel: Sült camembert bagettel
Főétel: Cukkinis-pancettás spagetti
Desszert: Szedres pohárkrém
A legfontosabb az időzítés:
Ezekben a helyzetekben nagyon fontos az időzítés. Először is azt kell átlátni, hogy melyik munkafázis után mihez kell nyúlnod, melyik étel készül el magától is a sütőben, és közben mit tegyél a főzőlapra és mit oldj meg főzés nélkül. Ha ezeket jó sorrendbe csinálod, akkor az egy óra még sok is lesz.
A desszert nagyjából 15 perc alatt hidegen készül, ezért azzal érdemes kezdeni, majd a hűtőbe tenni, míg a vacsora végén rá kerül a sor. A camembert pedig csak frissen fincsi, ezért akkor nyúljunk majd hozzá, amikor a spagettihez minden hozzávalót felszeltünk és előkészítettünk (5-10 perc). Amíg a sajt a sütőben sül (összesen 20 percig), a főzőlapon megfőzzük a tésztát és a szószt, aztán learatjuk a babérokat.
Sült camembert fokhagymával, rozmaringgal és vermuttal
Az illatos rozmaringgal és vermuttal átitatott, fincsi olvadt sajtnál nincs jobb alap egy baráti vacsorához. Ropogós bagettel kínáld.
Hozzávalók:
250 g camembert (fadobozos változatot válassz)
1 nagy gerezd fokhagyma, szeletekre karikázva
1 szál rozmaring, kisebb ágakra tépve
2 evőkanál vermut (fehérborral is helyettesíthető)
bors, kötözőspárga
3 rúd fagyasztott bagett (vagy a hűtőpultokban árult fokhagymás verzió)
Birsalma chutney
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Csomagold ki a sajtot, de őrizd meg a fadobozát, és tedd vissza bele. Köss konyhai spárgát az egész köré.
Egy éles késsel vágj néhány hosszú keresztirányú bemetszést a sajtba. A fokhagymaszeleteket és a rozmaring ágacskákat nyomkodd a vágásokba. Őrölj rá egy kis feketeborsot, majd tedd a sajtot a dobozával együtt egy nagy tepsi egyik oldalára, és önts rá egy kanál vermutot. 10 percig süsd.
A 10 perc elteltével tedd a bagetteket a tepsi másik oldalára, önts újra egy kanál vermutot a sajtra és tedd vissza a tálcát a sütőbe további 10 percre, amíg a sajt ragacsos, a bagett meg ropogós lesz.
Szeleteld fel a bagettet, és tálald a sajttal és chutney-vel, dióval, friss répa- és almaszeletekkel, vagy amivel szeretitek.
Cukkinis-pancettás spagetti
Ez a könnyű olasz ihletésű tészta mindenkinek bejön, nem szabad túlfűszerezni, minden szükséges ízt megad neki a kevéske hozzávaló.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 kisebb cukkini
200 g pancetta (vagy felkockázott húsos szalonna)
1 doboz (400 g) paradicsomkonzerv
1 kiskanál reszelt parmezán
1/2-1 dl bor
só, olaj
500 g spagetti
Elkészítés:
Vágd össze a vöröshagymát és vágd kockákra a cukkinit (ne hámozd meg, csak alaposan mosd le). Tedd fel a tésztafőző vizet forrni.
Dinszteld meg az olajon a hagymát, amikor üveges lett, szórd rá a pancettát és pirítsd meg. Jöhet rá a cukkini, a szétnyomott fokhagyma, együtt párold tovább az egészet.
Ezen a ponton szokott felforrni a víz a spagettihez, tedd bele a tésztát és addig főzd, amíg a csomagoláson ajánlják. Ez átlagosan 8-10 perc szokott lenni.
Amikor a cukkini jó (néhány perc kell neki), öntsd rá a paradicsomszószt, a bort és sózd meg. Mehet hozzá a parmezán, majd jól forrald össze, és kész is. Szűrd le a tésztát, borítsd rá a szószt, és parmezánnal szórva tálald.
Csokoládés-szedres pohárkrém
Egyszerűbb kész csokis krémpudinggal dolgozni, a többi hozzávaló miatt fel sem fog tűnni, hogy nem minden házi készítésű. Fontos, hogy ne felejtsd el előre kiolvasztani a szedret.
Hozzávalók:
2 evőkanál porcukor
150 g tejföl
150 g tejszín
300 g szeder, kiolvasztva, 12 szemet hagyj meg díszítésnek
3 doboz 125 g-os csokoládés krémpuding
150 g mézes keksz morzsolva
Elkészítés:
Egy tálban szitáld a porcukrot a tejföl és tejszín keverékébe, és keverd jól össze. Szórd bele a szedret és dolgozd bele.
Teáskanál segítségével oszd el a dobozos csokis pudingok felét 6 kis desszertes pohárba. A tetejére tedd a szederkrém felét, majd a maradék csokis puding következik, és a szederkrém.
Tedd a hűtőbe. Tálaláskor morzsolj mindegyik pohár tetejére mézes kekszet és szórj rá szedret.