Steiner Kristóf elárulja a tökéletes vegán brunch receptjét - imádni fogod!
Nyolc évvel ezelőtt egy magyarországi főzőkurzusomon odalépett hozzám Bencze Viktória, és ahogy megszólalt, tudtam, hogy ez „amore a prima vista” - szerelem első látásra.
Temperamentuma, nyitottsága, határozottsága, és szépsége, no meg az Olaszország iránti szeretetem volt az oka, hogy azonnal igent mondtam a felkérésére: tartsuk együtt vegán vakációt főzőkurzusokkal, lelkizésekkel, házibulikkal, kirándulásokkal Toszkánában.
Idén hetedik esztendeje utazunk, utaztatunk együtt, és a második évtől mindig dupláztunk. A vendégeink bő 70%-a visszatérő velünk utazó, és az ő barátaik, családtagjaik, így mostanra igazi közösséggé váltunk, amelyhez évről évre csatlakozik néhány pont belevaló lélek.
2024-ben Szicília lett az úticélunk - mert a toszkán tájakat bár imádjuk, ismerjük, mint egymás titkait.
Egyik éjjel a parton, a tábortűz körül ülve mély témákba zuhantunk bele. Figyeltem Viki arcát, és azt vettem észre, hogy úgy tekintek rá, mint egy testvérre. Annyi mindenen keresztülmentünk együtt, és olyan sokat adtunk egymásnak, kaptunk egymástól.
Sokan egyetlen esztendőt sem hagytak ki, első kulináris-kulturális kalandoztunk óta: van, akit a hedonista lakomák, másokat a közös örömfőzések, megint másokat pedig a hajnalig tartó beszélgetések, sírva nevetések, vagy épp a spontán táncraperdülések húznak vissza.
Minket pedig mindez, és még egy: a szeretetteljes, tiszteletteljes szolgálat. „Jaj de boldog vagyok!” - kiáltok fel, mikor a vacsorát felszolgálva az asztal körül felhangzik a „Hú de finom!”, a „Nem hiszem el!”, vagy épp a „Hmmmmm!”. Nekem nincs nagyobb boldogság ennél:
És kirándulunk, és bort kóstolunk, és várat mászunk, és piknikezünk, piacozunk, majd hopp, egyszeriben elreppen a hét.
De tudjuk jól: jövőre újra találkozunk. Idén ma zárjuk első kurzusunkat - a búcsú ölelések után pedig máris zárjuk a karjainkba második kurzusunk vendégeit. És kezdődik minden elölről - mégis másképpen. Mert nincs két egyforma energiájú csapat.
Mindenki hozza magával mindazt, amit belead a közösbe …de hogy mit visz magával a közösből, rajta múlik. Grazie mille, Olaszország, hogy nyaranta két hétre az otthonunk vagy. Köszönöm mindazoknak, akik a bizalmukkal, jelenlétükkel, szeretetükkel ajándékoznak meg.
Köszönöm Nimi, hogy mindezt a találkozásunk első évétől megoszthatom veled. A konyhákban, ahol főztünk, a partokon, amelyeken hevertünk, a macskaköveken, amelyeket koptattunk, az ágyainkban, ahová hozod a kávénkat reggelente.
És köszönöm, hogy mi is adhatunk - finom ételeket a közös asztalunkra:
Itt ez a tökéletes vegán brunch,
amely sós csicseriborsó pancake-kel, mandulás céklakrémmel, és egy sokszínű salátával ad nekünk elég energiát Cefalu, Palermo, és Vulcano felfedezésére.
Íme a recept:
A palacsinta:
csicseriborsó lisztet használtunk, és a könnyed, laza textúra érdekében egy titkos hozzávalót adtunk hozzá: sütőport. 750 grammonként 1 teáskanálnyi sütőport használunk - ez nekünk 18 tenyérnyi palacsintára volt elég.
Ezt annyi vízzel keverjük el, hogy sűrű palacsintatészta állaga legyen, és keverjük-kavarjuk, amíg csomómentes lesz. Egy serpenyőben pici olívaolajjal (mi olívaolajat használtunk) egymás után megsütöttük a palacsintákat mindkét oldalukon.
Onnan tudjuk, mikor kell megfordítani őket, hogy megpuffadnak, és buborékok jelennek meg a felületén. Érdemes egy percre fedővel fedni, hogy belül is alaposam átsüljön, és kívül aranybarna színt kapjon.
A kence:
a fő összetevők egyszerűen hámozott mandula és cékla.
Négy szem céklához ½ kiló mandulát használtunk,
kb. 100 ml olívaolajat,
150 ml növényi tejet,
sót, és borsot,
majd meglocsoltunk egy citrom levével is.
Először a céklát puhára főzzük (lehet előfőtt is). Száraz serpenyőre, vagy forró sütőbe tesszük a mandulát, hogy némi színt kapjon, mi adunk hozzá egy csepp juharszirupot és morzsolt rozmaringot is.
A cékla felét apró, falatnyi darabokra vágtuk, a többit pedig leturmixoltuk a többi összetevővel, majd a kettőt összeforgattuk. A tetejére még törtünk egy kis mandulát, de egy kis citromreszelék is jól áll neki.
A saláta:
igyekszünk egy nagyon színes és friss salátát készíteni, amit már csak ránézésre is be akar falni az ember. Azt használtuk, amit a közeli élelmiszerboltban találtunk itt, a szicíliai kis faluban, ahol tanyázunk.
Különböző méretű és színű paradicsom,
uborka,
színes paprika,
újhagyma,
petrezselyem és
menta.
Mindent nagy kockákra vágtunk. Az öntethez olívaolajat, citromot, sót, borsot használtunk.
Kerültek még hozzá sütőben pirított kenyérkockák is, olívaolajjal, sóval, borssal sütőben 5-6 percig pirítva. Vendégeink nem győzték dicsérni, mi pedig megígértük nekik, hogy leírjuk a receptet. Hát itt van!
Mégtöbb receptünk szakácskönyveinkben, YouTube csatornánkon, és Instánkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.