ÉLETMÓD

8 súlyos ok, amiért kétszer is gondold meg, hogy áttérj a vegán életmódra

Megbocsátható, ha azt hiszed, hogy a vegán étrend a legegészségesebb az összes közül. Csakhogy tévedsz.

Megosztom
Link másolása

Gyakran hirdetik a húsfogyasztás egészségesebb alternatívájaként - de egy új könyv azt állítja, hogy az egészségügyi előnyök közül sok megalapozatlan. A The Great Plant-Based Con (A nagy növényi alapú átverés) című könyv szerzője, Jayne Buxton szerint számos oka van annak, hogy a hús és a tejtermékek elhagyása valójában káros az egészségre.

Nemcsak a csonttörések számának és a vérszegénység kialakulásának az esélye nagyobb, de a stroke és a vesekő is nagyobb valószínűséggel csap le.

Jayne azt mondja: „Mindannyiunkat meggyőznek arról, hogy jó ötlet lemondani az állati eredetű élelmiszerekről, mint például a hal, a tojás és a tejtermékek. A hírességek is ezt teszik. Mindenhol megjelentek a vegán éttermek.”

Jayne szerint ehelyett a teljes értékű, sok friss, szezonális növényi és állati eredetű élelmiszert tartalmazó étrend jobbat tesz az egészségünknek.

Itt van nyolc ok, amiért érdemes kétszer is meggondolni, hogy vegánná válj:

Gyakori hiánybetegségek

„A vitaminhiány az egyik ok, amiért azt tanácsolnám, hogy ne válj vegánná - mondja Jayne. - A B12-vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer és agy működéséhez. A legtöbb ember tudja, hogy növényi eredetű élelmiszerekből ezekhez nem lehet hozzájutni, és a vegánok azt mondják, hogy pótolni kell."

Jayne azonban arra figyelmeztet, hogy

a táplálkozás egészségessé tétele érdekében a táplálékkiegészítőre hagyatkozni nem megoldás.

„A B12-vitamin hiányának aránya a vegánok körében még mindig magasabb, mint a mindenevőknél. De nem a B12-vitamin az egyetlen dolog, ami hiányzik. Sok más tápanyagot is nehéz megfelelő formában a növényi élelmiszerekből beszerezni, köztük az A-vitamint, a D3-vitamint, a K2-t és a vasat. A lista nagyon hosszú."

Hajhullás

„A hajhullás az egyik leggyakrabban ok, amiért a vegánok visszatérnek a hús és más állati eredetű élelmiszerek fogyasztásához" - magyarázza Jayne.

Szerinte a hajhullás a B12 vagy a vas hiányával függ össze, és hozzáteszi:

„Ha nem eszünk elég megfelelő ételeket, vagy a szervezetünk nem szívja fel a tápanyagot, az okozhat hajhullást,

még akkor is, ha csak enyhe hiányunk van."

Csonttörés

Egy 2008-as kutatás szerint a vegánok nagyobb valószínűséggel szenvednek csonttörést.

Öt év elteltével a vegánok átlagosan 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek csonttörést, mint a húsevők.

A kockázat akkor is ugyanekkora volt, ha táplálékkiegészítőket szedtek.

Jayne azt mondja: „A húsban, halban, tojásban és tejtermékekben található aminosavak és tápanyagok nélkül fennáll a csontok és izmok elgyengülésének kockázata.”

Ízületi gyulladás, vesekő

Az oxalátok „anti-tápanyagok”, amelyek a növényi eredetű élelmiszerekben, például a spenótban, a mandulában és az édesburgonyában találhatók.

Az oxalátokban gazdag élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása vesekövet okozhat. Az oxalátok felhalmozódhatnak az ízületekben, ízületi fájdalmat okozva.

„Ezt oxalát-túlterhelésnek nevezzük, és gyakori a vegánoknál, akik sok spenótot és mandula turmixot fogyasztanak" - mondja Jayne.

Sok vegán élelmiszer ultrafeldolgozott

A diótejek, a vegán sajtok, a műhúsok és más helyettesítő termékek nem tesznek jobbat az egészségünknek, mivel a legtöbb ultrafeldolgozott.

„Már így is sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, az ételeink körülbelül 60 százaléka ilyen - mondja Jayne. - De a piacot elárasztó vegán élelmiszerek közül sok még rosszabb.

Egy vegán tejszínből például kiveszik a valódi tejet, és adalékanyagokat, emulgeálószereket és ízesítőket adnak hozzá, hogy megfelelő ízt és állagot elérjék.

Ez nem javítja, hanem rontja az étrendünket.”

A hús nem ellenség

„A hús nagyon hasznos, ha mértékkel fogyasztjuk, általában heti három-négy alkalommal - mondja Jayne. - Az agy egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosít, és egyes kutatások szerint véd a szívbetegségekkel szemben.

Egy 2021-es tanulmány szerint a húst, tojást és halat tartalmazó étrendnek szív- és érrendszeri előnyei lehetnek, különösen akkor, ha az ultrafeldolgozott élelmiszerek kis mennyiségben jelennek csak meg a tányéron.”

Jayne azt állítja, hogy a húst és a rákot összekapcsoló tanulmányok gyakran rosszul megtervezettek és „rendkívül gyenge adatokon” alapulnak. Azt állítják, hogy a feldolgozott hús „biztosan oka” a rák kialakulásának, a vörös hús pedig valószínűleg.

A növényi étrend depressziót okozhat

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a vegánoknál nagyobb a mentális betegségek kockázata. Egy 2022-es tanulmány

14 000 brazil megkérdezésével megállapította, hogy a vegán étrendet követők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek depresszióban.

Jayne szerint: „Ez nem meglepő, mivel a vegán étrendben számos, a mentális egészség szempontjából fontos tápanyag - például a DHA, a jód és a B12 - nagyon kevés.

... és a stroke

Egyes tanulmányok szerint a vegetáriánus és vegán étrend védelmet nyújt a stroke ellen, mások viszont éppen az ellenkezőjét állítják. Egy 2019-es Oxford tanulmány szerint a vegánoknál magasabb a stroke bekövetkeztének kockázata, mint a húsevőknél.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Veszélyes! A fogorvosok mindenkit figyelmeztetnek, akik rendszeresen a zuhany alatt mosnak fogat
Azzal, hogy ott mosunk fogat, azt kockáztatjuk, hogy komoly károkat okozunk magunknak és megbetegszünk.

Megosztom
Link másolása

A fogaink ápolása mindennapos feladat, az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy naponta kétszer mossuk meg azokat, hogy távol tartsuk az olyan kellemetlenségeket, mint a lepedék és a baktériumok.

A fogmosás nemcsak abban segít, hogy egészségesek és erősek maradjanak azok a fogak,

de a sárgulást is megakadályozhatjuk, ha helyesen mossuk őket. Néhány egyszerű tippel pedig újra gyöngyházfehérré varázsolhatjuk a fogainkat, ha elszíneződtek.

A szájvíz használata egy másik módszer arra, hogy a szánkat tisztán és egészségesen tartsuk. Ha ezt a fogselymezéssel és rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel együtt végezzük, mindent megteszünk azért, hogy a fogaink egészségesek maradjanak még idős korban is.

Ennek ellenére sokan még mindig hibáznak a fogápolás során. Egy fogorvos figyelmeztetést adott ki azoknak, akik egy különös helyen mossák a fogaikat.

Nem, nem a mosdókagylóra gondolunk. Az nyilvánvalóan a legkézenfekvőbb hely a napi kétszeri fogmosáshoz.

Dr. Zaeem, az Ordo elektromos fogkefe gyártó cég szakértője elmondta, milyen gyakori hibákat követünk el a szájápolási rutinunkban, és mit kellene tennünk helyette.

A doki figyelmeztette azokat, akik úgy döntenek, hogy a legjobb hely a fogmosásra a zuhany alatt van.

Sokan vannak így és logikusnak is tűnhet, hiszen a napi tisztálkodást egy helyen le lehet tudni, de ezzel nem teszünk jót az egészségünknek.

„Néhány ember számára ez a kézenfekvő választás, hiszen épp a testüket mossák – mondja Dr. Zaeem. - Azonban nem jó ötlet a zuhany alatt fogat mosni, mert a nedvesség kedvez a baktériumok elszaporodásának.

Ez azt jelenti, hogy a tiszta fogkeféd most baktériumokkal van tele, és így a szád is. Ráadásul a zuhany melege károsíthatja a fogkefe sörtéit is.”

Tehát nemcsak, hogy kevésbé lesz hatékony a fogkeféd, de a zuhany gőze miatt a sörték baktériumok melegágyává válhatnak, amit aztán a szádba teszel. Nem hangzik túl jól, ezért jobb elkerülni.

„Minden fogkefe feje idővel elkopik, így kevésbé lesz hatékony, könnyebben szennyeződik, és több kárt is okozhat a fogaknak és az ínynek.

Azt javasoljuk, hogy két-három havonta cseréld a fogkefe fejét,

legyen szó elektromos vagy manuális fogkeféről, így biztos lehetsz benne, hogy a fogkeféd a legjobb teljesítményt nyújtja.”

Via LadBible


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Mikor kell hideg és mikor kell meleg borogatás? A szakértők elmagyarázzák!
Régi, de hatékony módszer, ha beteg van a családban.

Megosztom
Link másolása

A borogatás régi, de hatékony módszer; különböző egészségügyi problémák enyhítésére használható.

Az otthoni betegápolásban fontos szerepet kap - gondolj csak arra, ha lázas a gyerek, és a homlokára vizes ruhát raksz, vagy arra, ha megrándul a bokád, és azt borogatod.

A borogatás előnye, hogy egyszerűen elkészíthető, sokféle helyzetben nyújt segítséget, és nem drága megoldás.

A Webbeteg most azt gyűjtötte egybe, hogy mikor milyen borogatást kell/lehet használni.

A hideg borogatás nem jéghideget jelent a lap szerint. 'Az optimális hőmérséklete 14-16 ºC, és naponta többször, de csak 5-10 perces időszakokra lehet felhelyezni, mivel az ennél hidegebb és hosszabb ideig tartó alkalmazása égéshez hasonló sérüléseket okozhat. A hideg borogatás célja a hőelvonás, illetve a fájdalom- és vérzéscsillapítás. Ennél fogva kiválóan alkalmazható akut fájdalmak kezelésére (például sportsérülések, ficam, rándulás stb. esetén), felületi visszérgyulladás, ekcéma és vérömlenyek enyhítésére, illetve langyosabb hőmérsékletű formájában (~30 ºC) magas láz és fejfájás enyhítésére is.

A meleg borogatás célja viszont a vérkeringés javítása vagy az izomlazítás.

"Eredményesen alkalmazható krónikus fájdalmak és ízületi gyulladás, hasi görcsök, illetve lágyrészek fájdalmának kezelésében. Emellett hatékony fülgyulladás, homlok- és arcüreggyulladás esetén, ami megkönnyíti a gyerekek ilyen jellegű gyulladásainak kezelését is. A meleg borogatás hőmérséklete kb. 40 ºC, és érdemes a borogatás köré tenni egy száraz törölközőt is, ezzel is lassítva a hőleadást".

A felmelegedő borogatás a harmadik megoldás: a hideg vizes borogatásra egy felmelegített törölközőt rakunk, hogy a vizes rész fokozatosan melegedjen fel. Görcsoldó hatású, fokozza az adott terület anyagcseréjét, enyhíti a krónikus ízületi gyulladás fájdalmait és a nyirokerekben jelentkező pangást.

A negyedik típusú borogatást mi javasoljuk: ez gyógynövényekkel készül a betegség típusától függően. Helyi gyulladások, bőrfertőzések, bőrproblémák enyhítésére használható kamillával, körömvirággal vagy cickafark főzettel. Ennek érdemes utánanézni.

Fontos, hogy sebekre nem teszünk vizes borogatást, és mindig ellenőrizni kell, hogy a meleg borogatás nem forró-e.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Csak ezt az egy dolgot kell hozzákeverned a kávédhoz, hogy felpörgesd a fogyást!
Hogyan olvadhatnak le a kilók egymás után? Elmondjuk a cikkben!

Megosztom
Link másolása

Ha úgy érzed, felesleges kilókat cipelsz a testeden, akkor minden bizonnyal szeretnél megszabadulni tőlük.

Ennek bevált módszere az életmódváltás és a fogyás.

Az első szabály, hogy minél változatosabban étkezz, minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, és hogy kerüld a napi édességfogyasztást. A másik, hogy legyen meg a kalóriadeficit, vagyis kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit elhasználsz. A harmadik, hogy mozogj rendszeresen (gyalogolj, fuss, tornázz otthon, járj fitneszterembe - csináld, amelyik jólesik), a negyedik, hogy pihend ki magad, és aludj eleget, mert az alváshiány is hízáshoz vezethet.

De ezen kívül van még egy trükk, ami segíthet a fogyásban.

A Mirror azt írja, keverj gyömbért a kávédba vagy teádba. A friss gyömbér ugyanis nem csak gyulladáscsökkentő, hanem antioxidáns-tartalmának köszönhetően enyhíti a fájdalmat, ráadásul segíti az emésztést, élénkíti a vérkeringést.

Nem véletlenül használják hányinger, gyomorproblémák és puffadás esetén.

A kávéba/teába kevert gyömbér tehát segít a fogyásban is.

Fontos azonban, hogy ne állandóan fogyassz gyömbért, hanem kúraszerűen, illetve ha gyomorfekélyed van vagy magas a gyomorsavad, akkor kérd ki orvos és dietetikus tanácsát a gyömbérfogyasztással kapcsolatban.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
50 százalékkal növeli a rákos megbetegedések kockázatát, ha reggelente kihagyod ezt az egyetlen egy lépést a rutinodból
Elképesztő eredményre jutottak azok a kutatók, akik a szájban lévő baktériumok és a rákos megbetegedések közötti kapcsolatot vizsgálták.
K.O., Fotó: Unsplash - sassy.hu
2024. szeptember 28.


Megosztom
Link másolása

Érdekes eredményre jutott egy új tanulmány, amely szerint van a reggeli rutin során egy olyan lépés, amit ha rendszeresen kihagyunk, növelhetjük a rákos megbetegedés kockázatát.

Ez pedig nem más, mint a reggeli fog- és szájápolás.

De ki gondolná, hogy a szájhigiéniának ennyi köze lehet a nyaki- és szájbetegségek kialakulásában? Ehhez a területhez tartozik a száj- és orrüreg, a garat, a gége, a nyálmirigyek és a pajzsmirigy rákos megbetegedések.

A kutatások korábban már azt is megállapították, hogy a fogínybetegséghez kapcsolódó baktériumok növelik a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.

A fogínybetegség, más néven parodontitis akkor alakul ki, amikor a fogakon felhalmozódik a lepedék.

A kutatók most több mint egy tucat baktériumfajt azonosítottak, amelyekről úgy vélik, hogy megdöbbentő mértékben, akár 50%-kal növelhetik a laphámrák kockázatát.

A tanulmány vezető szerzője, Soyoung Kwak, a NYU népegészségügyi posztdoktori munkatársa hozzátette: „Eredményeink új betekintést nyújtanak a szájüregi mikrobiom és a fej-nyaki rákok közötti kapcsolatba”.

Kwak és csapata nagyjából 160 000 amerikai étrendjét, életmódját és kórtörténetét elemezte.

A résztvevők által adott nyálmintákat mikrobák szempontjából megvizsgálták és tartósították. A 15 év alatt a résztvevők közül 236-nál diagnosztizáltak fej- és nyaki laphámsejtes rákot. A kutatók összehasonlították a diagnosztizáltak szájüregi mikrobáit azzal a 458 résztvevővel, akik rákmentesek maradtak. A csoport megállapította, hogy a szájban rutinszerűen megtalálható több száz baktérium közül 13 faj növelte a rák kockázatát.

Ez a csoport 30%-kal nagyobb valószínűséggel kapcsolódott a fej- és nyaki laphámsejtes karcinóma kialakulásához.

Öt másik, ínybetegségben gyakran előforduló fajjal kombinálva az általános kockázat 50%-kal nőtt.

A kutatók szerint azt fontos megérteni, hogy az eredményeik inkább korrelációt, mintsem közvetlen kapcsolatot állapítanak meg a baktériumok és a rák között. A következő feladat annak a megállapítása, hogy milyen mechanizmusokkal tudnak ellene a leghatékonyabban beavatkozni. Az azonban már most biztos, hogy a megelőző fogmosás és a fogselyem használata egyelőre messze a legjobb védekezés a problémás baktériumokkal szemben.

Forrás: New York Post


Megosztom
Link másolása