7 előre elkészíthető snack, ami kitart egy hétig – köztük van a fagyasztott banánszendvics is!
A home office-nak számos előnye van (nincs például ingázás, és senki nem szól meg azért, mert kényelmes naciban és pólóban mászkálsz), de azért van néhány hátulütője is. Az egyik, hogy egész nap közvetlen hozzáférésed van a rágcsálnivalókkal teli szekrényhez. Amikor naponta többször is benyúlsz oda egy kis chipsért vagy egy szelet csokiért, annak lehetnek 'súlyos' következményei.
És itt jönnek a képbe a snack-receptek. Ezeket előre elkészítheted, és egy hétig garantáltan nem lesz gondod az egészséges nasikra.
1. Energiagolyók
Sütés nélkül készítheted, bármikor kisegít.
Hozzávalók:
1 1/4 csésze zabpehely
1 evőkanál chia mag
1 evőkanál lenmag
½ csésze mogyoróvaj
1/3 csésze méz vagy juharszirup
1/4 kiskanál só
½ csésze mazsola vagy más aszalt gyümölcs
Elkészítése:
Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, majd tedd be fél órára a hűtőbe, hogy könnyebb legyen formázni. Nedves kézzel formázz golyókat a masszából, körülbelül 12 darab lesz. Tedd jól záródó dobozba és tartsd a hűtőben. Egy hétig simán eláll. Ha inkább a szeleteket szereted, frissen nyomkodd sütőpapírral bélelt négyzet alakú edénybe, majd a hűtés után vágd fel.
2. Pirított csicseriborsó
Ez a ropogós sült csicseriborsó maga a tökéletes sós, egészséges snack! Chiliporral és borssal bolondítottuk meg.
Hozzávalók:
1 doboz koncerv csicseriborsó
2 evőkanál oliva olaj
1 ½ kiskanál chili por
1 kiskanál őrölt bors
1 kiskanál római kömény
½ kiskanál füstölt paprika
¾ kiskanál só
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Csepegtesd le a csicseriborsót, majd most is le róla a konzerv levét. Tedd két papírtörlő közé, és finoman hengergesd, egyrészt szárítsd így, másrészt amelyik le akarja dobni a héját, azt most tegye meg. Egy közepes tálban keverd össze a fűszereket, az oliva olajat és a csicserit. Terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és süsd nagyjából 45 percig, de 15 percenként keverd át az egészet. A pontos sütési idő a csicserikonzerv fajtájától és a sütőtől is függ. Szóval a végén résen kell lenni, és kóstolgatni, nehogy megégjen vagy túlzottan kiszáradjon. Miután kivetted, hagyd kihűlni. Jól záródó száraz dobozban egy hétig is elvan.
3. Fagyasztott mandulás banánszendvics
Nem, ezt sem kell sütni, viszont gyorsan elkészül, és tele van vitaminnal.
Hozzávalók:
2 nagy, vagy 3 közepes méretű banán
mandulakrém vagy csokis mogyorókrém
80 gramm csokoládé
Elkészítése:
Karikázd fel fél centi vastagra a hibátlan banánokat, majd kettesével kend meg őket mandulakrémmel és készíts apró szendvicseket. Tedd egy sütőpapírra a mini szendvicseket egymás mellé, és tedd be a mélyhűtődbe egy órára. Olvaszd fel a a csokit, és mártsd meg félig mindegyik banán-szendvicsedet, majd tedd vissza a sütőpapírra, és mehet újra a mélyhűtőbe. Újabb fél órával később tedd át dobozba őket és tartsd fagyasztóban, amíg el nem fogynak.
4. Sajtos kréker
Sós, ropogós, és el kell zárni a gyerekek elől, mert nem fog maradni a munkához.
Hozzávalók:
1 ½ csésze apróra reszelt cheddar
1 csésze liszt
1 ½ kiskanál kukoricakeményítő
1/4 kiskanál só
6 evőkanál hideg vaj
2 evőkanál jeges víz
A tetejére tengeri só
Elkészítése:
Gyúrjuk össze a sajtot, a lisztet, keményítőt, sót és a hideg vajat, amíg az egésznek nagyjából olyan állaga lesz, mint a nedves homoknak. Gyorsan kellene csinálni, hogy a vaj ne melegedjen meg. Ha van konyhai robotgéped, az most nagy segítség lehet. Ezután add hozzá a hideg vizet, elég kemény, de azért nyújtható tésztát fogsz kapni. Ha nem áll össze, akkor még egy kis vizet keverj hozzá. Csomagold be konyhai fóliába, és tedd be a hűtőbe egy órára. Ha jól áthűlt, könnyebb lesz dolgozni vele (leszámítva a nyújtást, az tényleg erőt igényel, viszont nem fog ragadni). Nyújtsd ki vékonyra a tésztát, könnyebb, ha ezt két fólia között teszed. Tedd enyhén meglisztezett deszkára, húzd le óvatosan a fóliát mind a két feléről (ha nem használtál, akkor ez a lépés kimarad), majd pizzavágóval, vagy egy szép régi gurulós vágóval vágd nagyjából 2x2 centis négyzetekre. Tedd sütőpapírra őket, majd fogpiszkálóval szúrd ki a közepüket. Enyhén meg is szórhatod a sóval.
180 fokos sütőben süsd nagyjából 18 percig, amíg aranybarnák lesznek. Hagyd őket a sütőlapon kihűlni, szobahőmérsékleten jól záródó dobozban egy hétig is ropogósak lesznek - ha marad belőlük addig.
5. Protein szelet - címlapképünk!
Ezt sem kell sütni, csak gyúrni :)
Hozzávalók:
3/4 csésze mogyoróvaj
1/3 csésze méz
2 evőkanál kókuszzsír
2 csésze zabpehely
3 evőkanál őrölt lenmag
1/2 csésze proteinpor
1/4 kiskanál őrölt fahéj
1/4 kiskanál só
1/3 csésze mini csoki chips vagy apróra tört étcsoki
Elkészítése:
A mogyoróvajat, a mézet és a kókuszzsírt gőz fölött olvaszd össze (ehhez egy fazékban forralj vizet, és erre tegyél egy hőálló tálat, ami nem ér bele a forró vízbe, így a gőz fölött tudod összeolvasztani a hozzávalókat. A direkt hőtől szétesne és csomós lenne a masszád). Ha kész, a csoki kivételével keverd bele a többi hozzávalót. Várj, amíg szobahőmérsékletűre hűlik a massza, csak akkor mehet bele a csoki is. Egy 20x20 centis négyzet alakú edényt bélelj ki sütőpapírral, nem baj, ha rendesen túllóg rajta a papír. Ebbe az edénybe nyomkodd bele a masszát, majd sütőpapírral letakarva préseld össze az egészet. Tedd egy órára hűtőbe, majd vedd ki a sütőpapírral együtt az edényből, és szeleteld fel. Szobahőmérsékleten egy hétig is eltarthatod.
6. Barackos flapjack
A legjobb kényeztető nasi, különösen a gyömbér és a barack ízkombinációja miatt.
Hozzávalók:
200 gramm barnacukor
250 gramm vaj
5 evőkanál méz, vagy agave szirup, vagy juharszirup
350 gramm zabpehely (ne instant legyen, és ne is a nagyszemű)
8-10 szem aszalt sárgabarack, apróra vágva
8-10 szem aszalt gyömbér, apróra vágva
1/4 kiskanál só
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Egy edényben kislángon olvaszd fel a vajat, öntsd hozzá a barnacukrot, amikor nagyrészt megolvadt, mehet hozzá a só, a méz, a zab és az aszalt gyümölcsök. Amikor a keverék ragacsos masszává állt össze, egy sütőpapírral kibélelt sütőformába nyomkodd bele, és süsd minimum 25, legfeljebb 35 percig. Első alkalommal figyelni kell, nehogy megbarnuljon a széle, aztán már tudni fogod a te sütődben a pontos sütési idejét.
Miután kivetted a sütőből, hagy hűlni legalább 10 percet, majd szeleteld fel. Egyes hírek szerint 3 hétig is elállna szobahőmérsékleten, de addig biztos nem tud, mert nem lehet neki ellenállni.
7. Görögjoghurt szelet
Nem a sütőbe, a fagyasztóba kell tenni. Elképesztően finom.
Hozzávalók:
500 gramm görög joghurt
2 evőkanál méz
3 szem kivi apróra vágva (vagy eper, ha eljön az ideje)
1/2 csésze granola
Elkészítése:
Keverd el a mézzel a joghurtot. Vegyél egy szilikonlapot vagy sütőpapírt, és vastagon kend szét rajta a mézes görögjoghurtodat, majd szór meg előbb a granolával, majd a kivivel. Evőkanállal kicsit nyomkodd bele őket a masszába, hogy ne pörögjenek le. Tedd be a mélyhűtőbe 3-4 órára, amíg a joghurt rendesen megfagy, majd vedd ki, és törd nagyobb darabokra. Amit nem eszel meg egyből, azt egy jól záródó dobozban hetekig tarthatod a fagyasztóban.