GASZTRO

7 előre elkészíthető snack, ami kitart egy hétig – köztük van a fagyasztott banánszendvics is!

Ha szeretnéd jó útra terelni a nasi-szenvedélyed, itt van hét olyan snack-recept, amiket előre elkészíthetsz és a hűtőben vagy a szekrényben elállnak egy hétig.

Megosztom
Link másolása

A home office-nak számos előnye van (nincs például ingázás, és senki nem szól meg azért, mert kényelmes naciban és pólóban mászkálsz), de azért van néhány hátulütője is. Az egyik, hogy egész nap közvetlen hozzáférésed van a rágcsálnivalókkal teli szekrényhez. Amikor naponta többször is benyúlsz oda egy kis chipsért vagy egy szelet csokiért, annak lehetnek 'súlyos' következményei.

Persze szükség van valamire, ami két étkezés között elűzi az éhséget, megnyugtat egy húzósabb zoom beszélgetés után, vagy megjutalmaz, ha időre leadtad a projekted, és azt azért senki nem várhatja el tőled, hogy üres teán élj egész nap.

És itt jönnek a képbe a snack-receptek. Ezeket előre elkészítheted, és egy hétig garantáltan nem lesz gondod az egészséges nasikra.

1. Energiagolyók

Sütés nélkül készítheted, bármikor kisegít.

Hozzávalók:

1 1/4 csésze  zabpehely

1 evőkanál chia mag

1 evőkanál lenmag

½ csésze mogyoróvaj

1/3 csésze méz vagy juharszirup

1/4 kiskanál só

½ csésze mazsola vagy más aszalt gyümölcs

Elkészítése:

Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, majd tedd be fél órára a hűtőbe, hogy könnyebb legyen formázni. Nedves kézzel formázz golyókat a masszából, körülbelül 12 darab lesz. Tedd jól záródó dobozba és tartsd a hűtőben. Egy hétig simán eláll. Ha inkább a szeleteket szereted, frissen nyomkodd sütőpapírral bélelt négyzet alakú edénybe, majd a hűtés után vágd fel.

2. Pirított csicseriborsó

Ez a ropogós sült csicseriborsó maga a tökéletes sós, egészséges snack! Chiliporral és borssal bolondítottuk meg.

Hozzávalók:

1 doboz koncerv csicseriborsó

2 evőkanál oliva olaj

1 ½ kiskanál chili por

1 kiskanál őrölt bors

1 kiskanál római kömény

½ kiskanál füstölt paprika

¾ kiskanál só

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Csepegtesd le a csicseriborsót, majd most is le róla a konzerv levét. Tedd két papírtörlő közé, és finoman hengergesd, egyrészt szárítsd így, másrészt amelyik le akarja dobni a héját, azt most tegye meg. Egy közepes tálban keverd össze a fűszereket, az oliva olajat és a csicserit. Terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és süsd nagyjából 45 percig, de 15 percenként keverd át az egészet. A pontos sütési idő a csicserikonzerv fajtájától és a sütőtől is függ. Szóval a végén résen kell lenni, és kóstolgatni, nehogy megégjen vagy túlzottan kiszáradjon. Miután kivetted, hagyd kihűlni. Jól záródó száraz dobozban egy hétig is elvan.

3. Fagyasztott mandulás banánszendvics

Nem, ezt sem kell sütni, viszont gyorsan elkészül, és tele van vitaminnal.

Hozzávalók:

2 nagy, vagy 3 közepes méretű banán

mandulakrém vagy csokis mogyorókrém

80 gramm csokoládé

Elkészítése:

Karikázd fel fél centi vastagra a hibátlan banánokat, majd kettesével kend meg őket mandulakrémmel és készíts apró szendvicseket. Tedd egy sütőpapírra a mini szendvicseket egymás mellé, és tedd be a mélyhűtődbe egy órára. Olvaszd fel a a csokit, és mártsd meg félig mindegyik banán-szendvicsedet, majd tedd vissza a sütőpapírra, és mehet újra a mélyhűtőbe. Újabb fél órával később tedd át dobozba őket és tartsd fagyasztóban, amíg el nem fogynak.

4. Sajtos kréker

Sós, ropogós, és el kell zárni a gyerekek elől, mert nem fog maradni a munkához.

Hozzávalók:

1 ½ csésze apróra reszelt cheddar

1 csésze liszt

1 ½ kiskanál kukoricakeményítő

1/4 kiskanál só

6 evőkanál hideg vaj

2 evőkanál jeges víz

A tetejére tengeri só

Elkészítése:

Gyúrjuk össze a sajtot, a lisztet, keményítőt, sót és a hideg vajat, amíg az egésznek nagyjából olyan állaga lesz, mint a nedves homoknak. Gyorsan kellene csinálni, hogy a vaj ne melegedjen meg. Ha van konyhai robotgéped, az most nagy segítség lehet. Ezután add hozzá a hideg vizet, elég kemény, de azért nyújtható tésztát fogsz kapni. Ha nem áll össze, akkor még egy kis vizet keverj hozzá. Csomagold be konyhai fóliába, és tedd be a hűtőbe egy órára. Ha jól áthűlt, könnyebb lesz dolgozni vele (leszámítva a nyújtást, az tényleg erőt igényel, viszont nem fog ragadni). Nyújtsd ki vékonyra a tésztát, könnyebb, ha ezt két fólia között teszed. Tedd enyhén meglisztezett deszkára, húzd le óvatosan a fóliát mind a két feléről (ha nem használtál, akkor ez a lépés kimarad), majd pizzavágóval, vagy egy szép régi gurulós vágóval vágd nagyjából 2x2 centis négyzetekre. Tedd sütőpapírra őket, majd fogpiszkálóval szúrd ki a közepüket. Enyhén meg is szórhatod a sóval.

180 fokos sütőben süsd nagyjából 18 percig, amíg aranybarnák lesznek. Hagyd őket a sütőlapon kihűlni, szobahőmérsékleten jól záródó dobozban egy hétig is ropogósak lesznek - ha marad belőlük addig.

5. Protein szelet - címlapképünk!

Ezt sem kell sütni, csak gyúrni :)

Hozzávalók:

3/4 csésze mogyoróvaj

1/3 csésze méz

2 evőkanál kókuszzsír

2 csésze zabpehely

3 evőkanál őrölt lenmag

1/2 csésze proteinpor

1/4 kiskanál őrölt fahéj

1/4 kiskanál só

1/3 csésze mini csoki chips vagy apróra tört étcsoki

Elkészítése:

A mogyoróvajat, a mézet és a kókuszzsírt gőz fölött olvaszd össze (ehhez egy fazékban forralj vizet, és erre tegyél egy hőálló tálat, ami nem ér bele a forró vízbe, így a gőz fölött tudod összeolvasztani a hozzávalókat. A direkt hőtől szétesne és csomós lenne a masszád). Ha kész, a csoki kivételével keverd bele a többi hozzávalót. Várj, amíg szobahőmérsékletűre hűlik a massza, csak akkor mehet bele a csoki is. Egy 20x20 centis négyzet alakú edényt bélelj ki sütőpapírral, nem baj, ha rendesen túllóg rajta a papír. Ebbe az edénybe nyomkodd bele a masszát, majd sütőpapírral letakarva préseld össze az egészet. Tedd egy órára hűtőbe, majd vedd ki a sütőpapírral együtt az edényből, és szeleteld fel. Szobahőmérsékleten egy hétig is eltarthatod.

6. Barackos flapjack

A legjobb kényeztető nasi, különösen a gyömbér és a barack ízkombinációja miatt.

Hozzávalók:

200 gramm barnacukor

250 gramm vaj

5 evőkanál méz, vagy agave szirup, vagy juharszirup

350 gramm zabpehely (ne instant legyen, és ne is a nagyszemű)

8-10 szem aszalt sárgabarack, apróra vágva

8-10 szem aszalt gyömbér, apróra vágva

1/4 kiskanál só

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Egy edényben kislángon olvaszd fel a vajat, öntsd hozzá a barnacukrot, amikor nagyrészt megolvadt, mehet hozzá a só, a méz, a zab és az aszalt gyümölcsök. Amikor a keverék ragacsos masszává állt össze, egy sütőpapírral kibélelt sütőformába nyomkodd bele, és süsd minimum 25, legfeljebb 35 percig. Első alkalommal figyelni kell, nehogy megbarnuljon a széle, aztán már tudni fogod a te sütődben a pontos sütési idejét.

Miután kivetted a sütőből, hagy hűlni legalább 10 percet, majd szeleteld fel. Egyes hírek szerint 3 hétig is elállna szobahőmérsékleten, de addig biztos nem tud, mert nem lehet neki ellenállni.

7. Görögjoghurt szelet

Nem a sütőbe, a fagyasztóba kell tenni. Elképesztően finom.

Hozzávalók:

500 gramm görög joghurt

2 evőkanál méz

3 szem kivi apróra vágva (vagy eper, ha eljön az ideje)

1/2 csésze granola

Elkészítése:

Keverd el a mézzel a joghurtot. Vegyél egy szilikonlapot vagy sütőpapírt, és vastagon kend szét rajta a mézes görögjoghurtodat, majd szór meg előbb a granolával, majd a kivivel. Evőkanállal kicsit nyomkodd bele őket a masszába, hogy ne pörögjenek le. Tedd be a mélyhűtőbe 3-4 órára, amíg a joghurt rendesen megfagy, majd vedd ki, és törd nagyobb darabokra. Amit nem eszel meg egyből, azt egy jól záródó dobozban hetekig tarthatod a fagyasztóban.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Egy kisfiú felfedezése sokkolta az internetet: ez az állat rejtőzik a Toblerone logójában!
Az emberek most kezdik csak észrevenni a Toblerone logóban elrejtett állatot.

Megosztom
Link másolása

A Toblerone jellegzetes háromszög alakja évek óta kedvenc, de egy kisfiú az internet sztárjává vált, miután felfedezte a csomagolás rejtett érdekességét.

A Toblerone, amely sokak számára az ünnepek egyik kedvelt csokoládéja, rejtett érdekességet tartalmaz a csomagolásán, amit eddig szinte senki sem vett észre.

Ez a mézes-mandulás nugáttal ízesített édesség világszerte népszerű, különösen most, hogy a gyártása idén Svájcból Szlovákiába került át.

Ennek következtében a csomagoláson a „Svájcban alapított” felirat szerepel az eddigi „Svájci termék” helyett. De ki az, aki alaposan megvizsgálja a csomagolást, mielőtt nekiállna ennek az ellenállhatatlan édességnek?

Nos, egy éles szemű kisfiú pontosan ezt tette, és felfedezése azonnal felkapott lett az interneten. A Twitteren egy felhasználó megosztotta fia váratlan megfigyelését, amely teljesen zavarba hozta az édesanyát.

A The Mirror szerint a kisfiú épp az első Toblerone-ját készült megkóstolni, amikor egy olyan részletre kérdezett rá a csomagoláson, amit az anyja soha nem vett volna észre.

Az édesanya a Twitteren osztotta meg a történetet:

„A fiam ma evett először Toblerone-t. Azt kérdezte: 'Miért van ott a medve?' Én: 'Milyen medve?' Ma tudtam meg, hogy van egy medve a Toblerone logójában!”

A medve, amely két lábon áll, a kéttónusú logó része. Bár a hegy ábrázolása nemrégiben megváltozott, úgy tűnik, a medve marad.

Egy közösségi média felhasználó magyarázata szerint: „A Toblerone Bernből, Svájcból származik, amelyet a medvék városaként is ismernek.”

A kisfiú éleslátása nagy elismerést váltott ki az interneten. Egy kommentelő viccesen írta:

„Nyilvánvalóan nincs medve a Toblerone logójában... ó, ott van. Francba.”

Egy másik hozzátette: „Ezt még soha nem láttam!!! A fiad zseniális!”

Egy harmadik így kommentálta:

„50 éve eszem, de soha nem vettem észre. A fiad egy zseni. Mentségemre szóljon, hogy amikor Toblerone-t kapok, a csomagolás az utolsó, amire figyelek.”


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Itt van az 5 legjobb immunerősítő őszi étel, amit októberben meg kell főznöd!
A magyar konyha gazdag hagyományokra épül, és rengeteg immunerősítő alapanyagot használ.

Megosztom
Link másolása

Ahogy beköszönt az ősz és vele együtt a hűvösebb idő, mindannyian tudjuk, hogy ideje felkészíteni a szervezetünket és az immunrendszerünket, hogy meg tudjuk őrizni az egészségünket a tél folyamán is. Mi a legjobb módja ennek? Olyan ínycsiklandó ételek készítése (és persze evése), amelyek nemcsak finomak, de segítenek megóvni az egészségünket is.

Íme öt immunerősítő fogás, amiket mindenképp ki kell próbálnod októberben!

1. Töltött káposzta – Az igazi immunbomba!

A töltött káposzta nem véletlenül klasszikus! A savanyú káposzta tele van C-vitaminnal, ami segít megóvni a szervezetet. A darált hússal és rizzsel töltött káposztalevelek nemcsak laktatóak, de a probiotikumokban gazdag savanyú káposzta még a bélflórát is rendben tartja. Az immunerősítés sosem volt ennyire finom!

 2. Sütőtökkrémleves – Őszi kényeztetés a testednek

A sütőtökkrémleves maga az ősz a tányérodon! Az A-vitaminban gazdag sütőtök támogatja a nyálkahártyák egészségét, ami különösen jól jön a légutak védelmében. Ráadásul a krémes, fűszeres leves nemcsak az immunrendszeredet erősíti, hanem az ízlelőbimbóidat is kényezteti. Dobd fel pirított tökmaggal vagy egy kis tejszínnel, és élvezd a melegséget, amit ad!

3. Hagymaleves – Az egyszerű, de ütős immunerősítő

Hagymaleves? Igen, és nem véletlenül! A hagyma gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, és tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet védekezését. Egy jó adag hagymaleves a tetején ropogós kenyérkockákkal és olvadó sajttal tökéletes választás a hűvös októberi estéken. Nemcsak melegít, hanem az immunrendszered is hálás lesz érte.

4. Gombapaprikás nokedlivel – D-vitamin felturbózva

Ki ne szeretné a gombapaprikást? A friss gombák tele vannak D-vitaminnal, ami az immunrendszer erősítésének egyik kulcsa. A selymes paprikás mártás és a nokedli kombója igazi magyar komfort food, ami egyszerre tápláló és finom is. Ráadásul a gombák antioxidánsai segítenek a betegségek elleni védekezésben is.

5. Csipkebogyó lekvár és tea – A természet vitaminbombája

Ha valaha is ittál csipkebogyó teát, tudod, hogy ez nemcsak nagyon finom meleg ital, hanem az egyik legjobb természetes immunerősítő is. A csipkebogyó lekvár pedig szuper módja annak, hogy extra C-vitamint juttass a szervezetedbe, akár reggelire, pirítósra kenve. Ha eddig nem etted, kezdd el most szokásoddá októberben, és máris tettél egy lépést a megfázás elleni küzdelemben!

Októberben fontos, hogy ne csak finom, hanem tápanyagokban gazdag ételekkel támogasd az egészségedet.

A töltött káposzta, sütőtökkrémleves, hagymaleves, gombapaprikás és csipkebogyó lekvár olyan fogások,

amik nemcsak feltöltenek, hanem segítenek megőrizni az immunrendszered erejét is.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Csak erős idegzetűeknek! Ez a sokkoló specialitás az új őrület New Yorkban
Elég bátor lennél ahhoz, hogy megkóstold ezt az ételt?

Megosztom
Link másolása

New York ínyencei most egy különleges ecuadori csemegét, a tengerimalacot fedezik fel maguknak, és „nagyon ízletes” fogásként ünneplik. Igen, arról a kedves kis szőrös, csipogó hangot adó háziállatról van szó, amit a gyereknek vettél nemrég.

Legalábbis a La Casa Del Cuy nevű étteremben egyre népszerűbb a fogás, és ahogy a neve is sugallja, a hely a tengerimalacokra (cuy) specializálódott.

Az étterem grillezve, egészben, gyakorlatilag minden részét felszolgálja. a kis házi kedvenceknek

NewYorkTimes újságírója szerint hétfő este az étterem tele volt vendégekkel, akik 1,2 kilós, körülbelül 40 centiméter hosszú állatokból lakmároztak. A házi kedvencként tartott tengerimalacok általában kisebbek, de súlyuk elérheti a 90 dkg-ot, esetleg a 1,5 kilót.

„Jobb, mint a csirke. Jobb, mint a nyúl” – mondta az étterem vezetője, Lucio Barrera a The Post-nak, és hozzátette, hogy szerinte a fej a legfinomabb része.

 

Lucio szerint a 110 dollárba (kb. 43.000 Ft) kerülő tengerimalacokat úgy viszik, mint a cukrot, ezért az étteremnek nagy mennyiségben kell beszereznie az állatokat. Azonban a dél-amerikai rágcsálók importja nem egyszerű.

Az ecuadori farmokról érkező fagyasztott példányokat vámkezelni kell, ami időigényes folyamat.

„Nehéz, mert nagyon sokat használunk” – magyarázta Lucio, aki Cuenca városából, Ecuadorból származik, és férjével, Marcelo Barrerával együtt vezeti az éttermet.

Kezdetben csak grillcsirkével foglalkoztak, de a COVID-19 járvány alatt, az ecuadori közösség igényeire reagálva, feltették a tengerimalacot is az étlapra.

„Az emberek sorra kérdezték: miért nem készítetek tengerimalacot a csirke helyett?” – mesélte Lucio. „Azt mondtam, csináljunk valamit, mert az élet túl rövid.”

 

Így született meg a La Casa Del Cuy. A tengerimalacok Dél-Amerikában az őslakosok étrendjének fontos részét képezik, alacsony zsírtartalmuk, magas fehérjetartalmuk, valamint könnyű tenyészthetőségük miatt. Támogatóik szerint még fenntarthatóbbak és jövedelmezőbbek, mint a hagyományos haszonállatok, mert kevesebb helyet és erőforrást igényelnek.

Az ecuadori kultúrában gyakran különleges alkalmakkor – például esküvőkön – tálalják őket, és a menyasszony családjának hagyományosan egy pár tengerimalacot ajándékoznak.

„Nálunk az országban ez egy nagyon különleges étel” – mondta Lucio, aki maga is nagy rajongója az állatnak, amit az USA-ban házi kedvencként tartanak. „Imádom. Minden nap eszem” – vallotta be.

Most nyugodtan hagyja abba az olvasást mindenki, akinek volt már ilyen cuki kis kedvence: az étteremben a tengerimalacokat nyársra húzzák, fokhagymával és más fűszerekkel pácolják, majd egy grillen lassú tűzön ropogósra sütik. A kész ételt rizzsel, burgonyával, mote kukoricával és mogyorószósszal tálalják, mielőtt egy hatalmas ollóval darabokra vágják.

A La Casa Del Cuy éttermében a tengerimalac nemcsak az ecuadoriak, hanem kalandvágyó gringók és a kínai gasztronómiai rajongók körében is népszerű.

Te megkóstolnád?

Mindenesetre a rettenetes képeket itt nézheted meg.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
5 tuti tipp, amivel spórolhatsz a konyhában + 4 csodálatosan finom házi fűszerkeverék receptje
A bolti árak az egekben, a rezsi se lesz olcsóbb, de attól még valahogy meg kell tölteni a hűtőt.

Megosztom
Link másolása

A konyhai spórolás nem csak arról szól, hogy kevesebbet költünk a boltban, hanem arról is, hogy tudatosabban használjuk fel az alapanyagokat és az energiát. Néhány egyszerű trükkel csökkentheted a kiadásaidat, miközben finom és tápláló ételeket készíthetsz.

Mutatjuk, hogyan!

1. Maradékmentés mesterfokon

Igen, tudjuk, hogy a vasárnapi frissen sült rántott húshoz jár a petrezselymes krumpli, de ha nem fogyott el előző nap az összes étel, ne dobd ki azt! Fagyaszd le a maradékot, vagy csinálj belőle másnap egy menő új ételt. Egy kis kreativitás és hopp, a maradék krumplipüré másnap gnocchiként, a csirkepörkölt quesadillaként tér vissza. Spórolsz és még új recepteket is tanulsz!

2. Ne hagyd, hogy az áram pazarolja a pénzt

Észrevetted, hogy a hűtőd folyamatosan zúg, és mindig vannak benne jégtömbök? Ideje leolvasztani! Egy jégmentes hűtő nemcsak hatékonyabban dolgozik, de kevesebb áramot is eszik. Ha még ennél is tovább mennél, csak akkor tedd a kaját a hűtőbe, ha már kihűlt, és ne dugd állandóan be a felesleges konyhai kütyüket.

3. Vásárolj szezonálisat

Az avokádó, mangó meg a drága áfonyás müzlik menők, de a helyi, szezonális zöldségekkel sokkal olcsóbban megúszod. Ősszel tele a piac sütőtökkel, káposztával, almával – ezekből remek kajákat készíthetsz, és nem fogsz minden bevásárlás után szívrohamot kapni a kasszánál. Plusz, ezek gyakran frissebbek is, mint az import finomságok.

4. Tervezd meg a kajáidat

Ha tényleg spórolni akarsz, muszáj előre gondolkodni. Írd össze, mit főznél a héten, és csak azokat a dolgokat vedd meg, amik valóban kellenek hozzá. Ezzel nemcsak pénzt, de időt is spórolsz, és nem lesz a konyhában öt különböző, félig megrohadt zöldség, amiket sosem fogsz felhasználni.

5. Csinálj házilag fűszereket és alapanyagokat

A bolti fűszerkeverékek néha annyiba kerülnek, mintha aranyból lennének, pedig otthon is simán elkészítheted őket. A saját fűszerkeverékek megoldják a problémát, és még variálhatod is őket ízlés szerint. Ugyanez a helyzet a salátaöntetekkel, szószokkal – egy jó alaprecepttel simán megúszod a drága bolti cuccokat.

Íme 4 szuper fűszerkeverék, amit otthon is könnyen összedobhatsz, és garantáltan feldobja a főztödet:

1. Házi taco fűszerkeverék

A mexikói ételek szerelmeseinek kötelező! Tökéletesen passzol darált húshoz, csirkéhez vagy akár zöldségekhez is.

  • 1 evőkanál chili por
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1/2 teáskanál oregánó
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál cayenne bors (opcionális)

2. Mediterrán fűszerkeverék

Ezzel a keverékkel bármilyen zöldséget, sült krumplit vagy csirkét mediterrán stílusban készíthetsz el.

  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál rozmaring
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors

3. BBQ fűszerkeverék

Ha imádod a grillezett ételeket, ezzel a keverékkel igazi füstös, édes ízt varázsolhatsz a húsokra vagy zöldségekre.

  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál paprika
  • 1 teáskanál chili por
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1/2 teáskanál cayenne bors

4. Provence-i fűszerkeverék

Ez a klasszikus francia fűszerkeverék aromás és friss ízeket hoz a konyhádba, tökéletesen illik sült ételekhez vagy grillezett zöldségekhez.

  • 2 evőkanál szárított oregánó
  • 2 evőkanál szárított kakukkfű
  • 2 evőkanál szárított rozmaring
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 1 teáskanál szárított levendula (opcionális, de ez adja a provence-i ízt)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors

 

Ezekkel a keverékekkel nemcsak pénzt takaríthatsz meg, de sokkal frissebb és egyedibb ízeket hozhatsz létre, mint a bolti változatokkal.


Megosztom
Link másolása