4 könnyű tészta, csak 5 hozzávalóból!
Ha megéhezünk, se főzni nincs kedvünk, se kivárni, amíg elkészül az étel, ilyenkor hajlamosak vagyunk gyorsan rendelni valami. Aztán csak lessük, hogy mikor érkezik meg a futár a pizzával vagy a hamburgerrel. 50 perc? Vagy több? Ezt nehéz előre megmondani. Pedig amíg a megváltó futárra vársz, akár meg is főzhetsz egy gyors és nagyon finom tésztát, ráadásul olyan hozzávalókból, amik legtöbbször épp vannak otthon.
Sokan azért állnak le az otthoni főzéssel, mert rengeteg hozzávalót kell vásárolni hozzá, amelyek jó része végül a kukában végzi, hiszen egy részüket felhasználtuk ugyan, de a többiről el is felejtjük, hogy léteznek. Ahelyett, hogy tonnányi élelmiszert hurcolnál haza, hogy aztán ott foglalják a helyet a hűtőben, amíg meg nem romlanak, inkább ezekre az 5 összetevőből álló könnyű nyári receptekre támaszkodj, ezek segítenek kiküszöbölni az élelmiszerpazarlást, és rengeteg pénzt spórolnak majd meg neked.
Receptjeinket látva ezekhez hozzá fogod még venni a csili pelyhet (vagy friss csilit), szójaszószt és a mogyoróvajat, így bármikor törne rád váratlanul a saját, vagy vendégeid éhsége, maximum 20 perc alatt olyan ételt tudsz tálalni, amire senki nem számít.
Hidd el, tudjuk, miről beszélünk. Kipróbáltuk.
Mogyorós ázsiai tészta
Nagyon gyorsan elkészül, és annyira addiktív, hogy minden héten meg fogod kívánni. Nincs menekvés - 4 főre
Hozzávalók:
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl szójaszósz
1 evőkanál csili pehely (vagy 1-2 felszeletelt friss csilipaprika)
3 evőkanál cukormentes mogyoróvaj
40 dkg ázsiai (kínai) tészta
olívaolaj
Elkészítés
Hevíts fel 1 deciliter olajat egy serpenyőben. Közben egy tálban keverd össze a szójaszószt, a fokhagymát és a csili pelyhet. Amikor az olaj felforrósodott, vedd le a tűzről és óvatosan öntsd a tálba a szójaszószhoz. Jól keverd össze, a forró olaj fogja ‘megfőzni’ a szószodat. Keverd a forró keverékhez a mogyoróvajat is, amíg egyenletes állagú lesz. Közben néhány perc alatt főzd ki a tésztát, majd ha leszűrted, borítsd rá a mogyorós szószt. Keverd jól össze az egészet. Ha kedved van hozzá, szórhatsz rá 20 deka összevágott füstölt tofut is.
Csirkés-fetás tészta
Minden egy serpenyőben fő, beleértve a tésztát is! Egyszerű, finom és abszolút kedvenc lesz! - 4 főre
Hozzávalók:
75 dkg csirkemell filé
2 üveg bazsalikomos, fokhagymás, oregánós tésztaszósz
1/2 kg szélesmetélt vagy más hosszú, egyenes tészta, pl. spagetti.
15 dkg feta sajt
só, bors, olaj
Elkészítés
Egy nagyobb, fedeles lábasban hevíts egy kis olívaolajat, majd tedd bele a feldarabolt csirkemell felét. Szórd meg 1/2 teáskanál sóval és egy kis frissen őrölt feketeborssal. Süsd a csirkét az egyik oldalán 7-8 percig, kicsit mozgatva az edényben, hogy ne tapadjon le, de ne túlságosan, hogy szép piros legyen. Fordítsd meg, szórd meg megint 1/2 teáskanál sóval, majd süsd további 5 percig. Öntsd rá a paradicsomszószt és a fél liter vizet. Keverd bele a száraztésztát, és fedő nélkül, néha megkeverve főzd 5 percig. Fedd le, és hagyd főni további 10 percig.
Vedd újra le a fedőt, keverd meg, majd add hozzá a feta háromnegyedét. Keverd el mégegyszer, majd hagyd főni további 1-2 percig. A maradék fetával megszórva és friss bazsalikommal tálald.
Vegán vodka-penne
Egy krémes, fanyar, zamatos és szuper egyszerű vodkás tészta - és vegán! Mindössze egy maréknyi hozzávalóból készül 15 perc alatt. - 4 főre
Hozzávalók:
1 doboz (150 g) sűrített paradicsom
1 dl vodka
4 dl teljes zsírtartalmú kókusztej
50 dkg penne tészta
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
só, bors, olaj, ízlés szerint csili paprika
Elkészítés
Az olívaolajon alacsony hőfokon fonnyaszd meg a fokhagymát, amíg illatozni kezd. Ne hagyd, hogy megbarnuljon, mert keserű lesz. Ha véletlenül mégis megtörténik, a legjobb, ha elölről kezded új fokhagymával. Egy olyan receptnél, ahol csak öt hozzávaló kell, és a fokhagyma hordozza az ízek nagy részét, fontos, hogy az pont jó legyen.
Keverd hozzá a paradicsompürét, majd öntsd hozzá a vodkát, és hagyd sisteregni. Borítsd az egészhez a kókusztejet és sózd meg. Hagyd egy kicsit bugyogni.
Közben főzd meg a pennét. Szűrd le, és öntsd a mártáshoz. Érdemes félretenni egy is főzővizet, hogy ha túl sűrű lenne a paradicsomos-vodkás szósz, azzal be tudd állítani a megfelelő krémességet. Lehet, hogy nem lesz rá szükség, ez a kókusztej fajtájától is függ.
Csészés mac and cheese
Tészta, tej, sajt és 20 perc - ennyi kell az ultra sajtos (és egyszerű) recepthez! - 4 főre
Hozzávalók:
50 dkg makaróni
6 evőkanál vaj
1/2 csésze liszt
5 csésze tej
2,5 csésze reszelt sajt, minél többféle, annál finomabb, cheddar mindenképpen legyen benne
Só, bors
Elkészítés
Főzd meg a makarónit és szűrd le. Tartd melegen. Egy serpenyőben közepes hőfokon olvaszd fel a vajat, keverd bele a lisztet, és pirítsd meg kissé. Állandó keverés mellett öntsd hozzá a tejet (igen, mint amikor besamelt csinálsz), kevés sót és borsot, forrald fel és főzd 2 percig, vagy amíg besűrűsödik. Ne felejtsd el állandóan keverni közben. Vedd le a tűzről, apránként add hozzá a sajtokat, és addig keverd, míg az egész egynemű lesz. Most jöhet a makaróni. Díszítheted petrezselyemmel és csili pehellyel.