4 élelmiszer, amit tilos visszatenni a hűtőbe, mert mérgező lesz
Gyakran előfordul, hogy olyan dolgokat teszünk, amik nem kedveznek az egészségünknek, de még csak nem is tudunk róla. Különösen a főzés és a takarítás esetében fordulnak elő olyan szokások, amikről idővel kiderülnek, hogy hosszú távon rém károsak az egészségünkre.
Dr. Dimple Jangda wellness és bélrendszeri egészségügyi szakértő azonban arra használja csatornáját, hogy különböző tippeket és trükköket mutasson, amik segíthetnek az embereknek, hogy kicsit jobban tisztában legyenek ezekkel a káros szokásokkal.
„Sokan nem tudnak erről, de számos olyan élelmiszer van, aminek nem szabadna a hűtőszekrénybe kerülnie... és az emberek mégis később lenyelik őket.” - kezdte mondandóját.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Íme négy élelmiszer, amelyekről valószínűleg te sem tudtad, hogy hűtve mérgezővé válnak:
1. Hámozott fokhagyma
„Soha ne vásároljunk hámozott fokhagymát, és ne tegyük hűtőbe. Nagyon gyorsan elkezd penészedni. A fokhagyma penészesedését valójában összefüggésbe hozták már rákos megbetegedésekkel.” - árulta el az ijesztő tényt a szakértő.
Mint vízben gazdag növény, a fokhagyma köztudottan nedvességet szív magába a hűtőszekrény levegőjéből, így hajlamosabb a penészesedés kialakulására. A penész okozta betegség korai stádiuma nem csak mellkasi szorító érzéssel, köhögéssel, zihálással és egyéb tünetekkel jár akár egyből a fogyasztás után, de a mikotoxin késői stádiumú termelése rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozható.
Dr. Jangda azt javasolta, hogy lehetőség szerint friss fokhagymát vásároljunk, és hagyjuk rajta a héját a felhasználásig. Célszerű, a fokhagymacsomót inkább egy hűvös pulton tárolni a hűtőszekrény polca helyett.
2. Hagyma
A fokhagymával együtt a hagymát is gyakran tévesen a hűtőszekrénybe teszi az átlagfogyasztó. Akár egy egész hagymáról, akár csak egy főzésből megmaradt részről van szó, a hagyma köztudottan baktériumokat vonz be a környezetéből.
„Ha valaki otthon beteg, a néphiedelem szerint érdemes egy szelet hagymát kitenni a szoba sarkába, hogy összegyűjtse az összes egészségtelen baktériumot” - osztotta meg Dr. Jangda.
Ez azt jelenti, hogy a hagyma igenis mérgező lehet. Akár láthatóan látszik rajta a penész, akár nem, felszívta a baktériumokat a hűtőszekrényből, és magában tartotta azokat.
A kutatások szerint sok amerikai évente csak egyszer vagy kétszer tisztítja ki a hűtőszekrényét, így nem nehéz elképzelni, mennyi baci gyűlhet benne össze.
3. Friss gyömbér
„A gyömbér nagyon gyorsan elkezd penészedni, ha hűtőben tároljuk. Ez összefüggésbe hozható a vese- és májelégtelenséggel.” - állítja Dr. Jangda.
Míg a friss gyömbér olyan egészségügyi előnyökkel jár, amelyek a vesékben lévő betegségek ellen küzdenek, a helytelen tárolása tehát pont az ellenkezőjét teszi. Ahogy Dr. Jangda a videójában elmondta, a friss gyömbéren a penészgomba termelődését a hűtőszekrény hűvös hőmérséklete és nedvessége serkenti, így fogyasztáskor potenciálisan mérgezővé válik.
4. Főtt rizs
„Sokan elkezdték a főtt rizst a hűtőben tartani, a keményítő ellenállása miatt. A rizs azonban az egyik olyan élelmiszer, amely a nagyon gyorsan penészedik. Ha hűtőben tartod - 24 óránál tovább ne tedd.” - figyelmeztet a szakértő.
Ez utóbbival más szakértők is egyetértenek, úgyhogy egyrészt itt az ideje egy alapos hűtőtakarításnak, másrészt a rendszerezés újragondolásának is.
@j9naturally NEVER EAT LEFTOVER RICE🍚 Dr. Janine provides valuable insight into consuming leftover rice. Rice can harbor bacteria that result in food poisoning, such as b. cereus, if cooked and left in the fridge or out. Generally, it is best to consume rice within 24 hours of cooking it. Dr. Janine suggests to eat the rice immediately after cooking it so that you only make what you need, store it in an airtight container to prevent moisture and mold growth even before cooking. Follow for more natural health tips🌿. #nutrition #leftoverfood #rice ♬ original sound - doctorjanine Bowring, ND
Forrás: YourTango