FONTOS

Zene a környezettudatos füleknek: 6 fenntartható fesztivál Európában

Mutatunk pár közeli, környezettudatos fesztivált, ha idén valami újra, de környezetbarátra vágynál.

Megosztom
Link másolása

Műanyag evőeszközök, elhagyott sátrak, fellépésre repülővel érkező művészek... a hagyományos zenei fesztiválok nem a környezetbarátság bástyái. Az elmúlt években azonban a fesztiválszíntéren is előtérbe került a környezettudatosság, így ezek a rendezvények is elkezdtek olyan intézkedéseket bevezetni, amelyekkel csökkentik a környezetre gyakorolt hatásukat: helyben beszerzett élelmiszereket, alacsony károsanyag-kibocsátású közlekedési eszközöket és megújuló energiát használnak. A The Guardian most összeszedte a legkörnyezettudatosabb fesztiválokat:

1. Green Gathering, Anglia

A családbarát Green Gathering Fesztivál (augusztus 3-6.) változatos programokat kínál, a tengerparti hajókat kedvelő zenekaroktól a politikailag tudatos rapperekig - bár a 2023-as line up egyelőre még nem ismert. Idén a fesztivál, amely elnyerte a 2023-as Nemzetközi Zöldebb Fesztivál díjat (AGF) az A Greener Future (Zöldebb Jövő) környezetvédelmi non-profit szervezet által, 100%-ban megújuló energiával, vegetáriánus ételekkel, upcycling workshopokkal várja az érdeklődőket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Green Gathering (@greengathering_) által megosztott bejegyzés

2. DGTL, Hollandia

Két további nemzetközi AGF-díjat kapott a DGTL holland kiadása: a zöld közlekedésért és az újrafelhasználható anyagokkal kapcsolatos innovációért. Az idei fesztivál április 7-9. között Amszterdam-Noord egykori dokkjaiban kerül megrendezésre. A DGTL növényi alapú, hulladékmentes ételudvarral rendelkezik és újrahasznosítja a vizet. Tilos a dízel, és szükség esetén a művészek - 2023-ban Honey Dijon és a Moderat vezetésével - fenntartható repülőgép-üzemanyaggal repülnek a fesztiválra.

3. We Love Green, Franciaország

A Phoenix, a Bon Iver és a rapper Orelsan lesznek június 2-4. között a We Love Green fő fellépői. A párizsi Bois de Vincennes parkban megrendezett, a fenntarthatóság úttörőjének számító rendezvény több, mint egy évtizede megújuló energiával működik. Az egyszer használatos műanyagokat betiltották, a bioélelmiszerek pedig helyi forrásból származnak. A művészek lobbiznak, hogy környezetbarát módon érkezhessenek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

WE LOVE GREEN Festival (@welovegreen) által megosztott bejegyzés

4. Øya Fesztivál, Dánia

A fesztivál helyszíne olyan közel van Oslo központjához, hogy a látogatók 98%-a gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel érkezik a fesztiválra. Az idei rendezvény augusztus 8-12. között várja a látogatókat, és fellép majd a Blur, a Grammy-jelölt Wizkid és a norvég énekes-dalszerző Sigrid is. Az Øya nem rendelkezik fosszilis tüzelőanyaggal működő generátorokkal, helyette a város elektromos hálózatát használja. A szemetet kézzel válogatják 15 kategóriába, a művészek pedig csökkentett károsanyag-kibocsátású autókkal utaznak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Øyafestivalen (@oyafestivalen) által megosztott bejegyzés

5. Terraforma, Olaszország

A Terraforma egy Milánóhoz közeli erdős birtokon zajlik, kísérleti és gyakran elektronikus zenei előadókat vonultat fel. Az idei fesztivál - június 9-11. között - fellépői egyelőre még nem derültek ki. A fából készült színpadoktól az újrahasznosító állomásokig, a biológiailag lebomló edényekig, az elektromos flottákig és a napenergiával működő világításig a fenntarthatóság áll a középpontban. Ráadásul a Terraforma különlegessége, hogy a fesztiválozók azután, hogy vége van a bulinak, ott maradnak és aktívan részt vesznek a terület helyreállításában. A hulladékgazdálkodási programot évente vizsgálják, és jelentést készítenek róla.

6. Pohoda Fesztivál, Szlovákia

Az 1997 óta megrendezett Pohoda fesztivál már régóta zöld szívű. A jelenlegi kezdeményezések között szerepelnek víztakarékos vákuumvécék, egy mobil naperőmű és 17 hulladékszétválasztó pont. Idén július 6-8. között zajlik, Jamie xx, Central Cee és Suzanne Vega képviseli a mindig eklektikus palettát, amely az electropunk-tól a kamarazenéig mindent képvisel. A jelenlegi helyszín a trencséni repülőtér, az azonos nevű északi város mellett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pohoda Festival (@pohodafestival) által megosztott bejegyzés


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
A Rovatból
A demencia jele, amit már 5 évvel a diagnózis előtt kiszúrhatsz a bankszámládon!
Ez a szokatlan jel felzárkózik a többi korai jelzés mellé, de sokkal hihetetlenebb azoknál.

Megosztom
Link másolása

Szakértők figyelmeztetnek: a pénzügyi problémák felbukkanása korai jelei lehetnek a demenciának, és ezek a tünetek akár öt évvel a diagnózis előtt is tettenérhetőek.

A kutatók pénzügyi és orvosi nyilvántartásokat elemeztek, és rájöttek, hogy a demenciával diagnosztizált emberek bankszámláin már évekkel az egészségügyi problémák felismerése előtt megjelennek a figyelmeztető jelek.

A New York-i Federal Reserve kutatói észrevették, hogy azok, akiket később demenciával diagnosztizáltak, már a diagnózis előtt elfelejtették feladni a számláikat és romlott a hitelminősítésük:

„A fizetési késedelmek mellett a korai stádiumú Alzheimer-kór és hasonló betegségek hatással lehetnek az új számlák nyitására, az adósságok felhalmozására, a hitel felhasználására és a hitel összetételére.”

Marcey Tidwell elmesélte a The Sun-nak, hogy miután édesanyját 2020-ban demenciával diagnosztizálták, átnézte annak pénzügyi nyilvántartásait, és észrevette a romló mentális egészség jeleit, amelyek egészen 2015-ig visszanyúltak, beleértve a nagy összegű pénzfelvételeket, melyek a megtakarításait érintették. Karen Lemay elmondta, hogy

akkor vették észre apja demenciáját, amikor felfedezték a sok késedelmes fizetést és felszólító levelet.

Jayne Sibley pedig arról számolt be, hogy anyja gyakran vett fel pénzt automatákból és adott bárkinek, aki csak kérte.

„Túl sokat költött olyan dolgokra, amikre nem volt szüksége. Véletlenszerű tárgyakra, tisztítószerekre, luxus ételekre. Telefonos csalások áldozata lett.”

Szakemberek kiemelték: „A demenciában szenvedők idővel elveszíthetik a döntési képességüket, ezért fontos tudni, mit kell tenni ebben a helyzetben.”

Továbbá azt tanácsolták:

„Amikor a jövőbeli ellátásodról gondolkodsz, fontos megbeszélni a kívánságaidat családoddal, barátaiddal és az egészségügyi szakemberekkel, és felírni, hogy mit szeretnél.”

Ezt megteheted egy Előzetes Gondozási Terv elkészítésével, ügyvédnél, közjegyzőnél, vagy ha jó a kapcsolatod a családoddal, elég nekik odaadni a papírt.

Az Előzetes Gondozási Terv tartalmazza a jövőbeli ellátásra és támogatásra vonatkozó kéréseidet, beleértve az orvosi kezeléseket és az életvégi ellátást is. Bár jogilag nem kötelező érvényű, segít a gondozóidnak megérteni és tiszteletben tartani a kívánságaidat.

Ha demenciád van, fontos, hogy mielőbb készíts egy ilyen tervet, mert a betegség előrehaladtával egyre nehezebb lehet döntéseket hozni vagy kifejezni a kívánságaidat.

Próbálj meg bevonni közeli családtagokat, barátokat, valamint egészségügyi szakembereket is."


Megosztom
Link másolása

FONTOS
Brutálisan őszinte videóval kampányolnak a sztárok a Temu és társai ellen
A videót látva kétszer is meggondolod, hogy rendelj-e hasonló cégektől.

Megosztom
Link másolása

A Saturday Night Live amerikai szórakoztató tévéműsor TikTok-oldalán jelent meg egy videó, ami megszólalásig hasonlít egy Temu vagy Shein reklámhoz, és ez nem véletlen.

A műsor készítői a Xiemu névre hallgató kitalált márkának forgattak reklámot. A kisvideóban rengeteg áthallás fedezhető fel, amivel burkoltan a Shein, Temu és hasonló cégeket kritizálják.

A videóban olyan hírességek is szerepet vállaltak, mint Jake Gyllenhaal és Marcello Hernandez.

„Hogy lehet ilyen olcsó?” -teszi fel a kérdést az egyik szereplő a hirdetett termékek árait hallva.

„Ne aggódj miatta!” -érkezik válaszként a kitalált márka jelmondata.

A Temut és társait korábban olyan súlyos vádak érték, miszerint dolgozóikat rabszolgaként kezelik, veszélyes körülmények között kényszerítik őket munkára, ráadásul termékeik pillanatok alatt tönkremennek és még egészségre káros anyagokat is tartalmaznak.

A kamu reklámban ezeket a vádakat próbálják erőltetetten megcáfolni, ám láthatóan nem megy nekik.

A videó legszívbemarkolóbb része, mikor a szereplőknek felteszik a kérdést, hogy a tények tudatában, miszerint a cég dolgozói embertelen körülmények között dolgoznak, csak azért, hogy ők olcsón megvehessék a termékeket, amiket valószínűleg pár héten belül kidobnak, továbbra is vásárolnának-e tőlük, mind bevallják, hogy igen.

@nbcsnl

…don’t worry about it

♬ original sound - Saturday Night Live - SNL

A brutálisan őszinte videó jól mutatja, hogy sajnos a mai világban az emberek nagy része, bár tudatában van, hogy bizony az olcsó termékeknek is valaki megfizeti az árát, mégsem törődnek vele.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Betegség miatt távolították el Janicsák Veca méhét, többé nem szülhet gyermeket
A kálváriája a kislánya születése idején kezdődött, miómával.

Megosztom
Link másolása

Sokan tudják, hogy Janicsák Vecának van egy kislánya.

Azt viszont kevesen, hogy többé már nem szülhet gyermeket.

Egy betegség miatt eltávolították a méhét. A kálváriája a kislánya születése idején kezdődött, miómával.

Az énekesnő az RTL Reggeliben a miómatudatosság hónapja miatt mondta el mi történt, éppen azért, hogy felhívja a figyelmet a miómára.

"Én miómás beteg voltam többszörösen is, a méhemet eltávolították, jól ismerem minden apró részét"

- mondta.

"Aki megszokja ezt az állapotot, az azt hiszi, hogy ez természetes, mert ugye ez a menstruációs ciklus teljes változását idézi elő. Hosszabb is lesz, mennyiségileg sokkal több, és egy idő után az embernek a teljes szabadságérzését is elveszi. Nagy fájdalommal jár, a kisgyermekem megszületése után kevésbé rossz, viszont az, hogy két hétig tart akár egy ciklus, eléggé megviseli az embert "

- tette hozz.

Szerinte a sajtó nem foglalkozik eleget a mióma kérdésével. Arra buzdította a nőket, hogy ha hasonló panaszaik vannak, mint amilyeneket ő tapasztalt, minél előbb forduljanak orvoshoz, mert a betegség akár méheltávolításhoz is vezethet. Úgy véli, a halogatás nem segít, és ha műtétre van szükség, jobb minél előbb átesni rajta.

"Ezt rendszeresen figyelni kell, mert pillanatok alatt megnő. Nekem olyan szinten megnőtt, hogy már kidudorodott a vége felé… Nekem már nem sok választásom volt, mivel akkor már megvolt a kislányom, ezért könnyebben meghoztam ezt a döntést, vagy bólintottam rá. Nagymamámnak ugyanúgy volt, anyukámnak is, ez örökletes is lehet".

A teljes beszélgetést itt láthatjátok:


Megosztom
Link másolása


FONTOS
6 aggasztó egészségügyi állapot, amire a körmöd figyelmeztet
Súlyos betegségeket jelezhet előre, hallgass a körmödre.

Megosztom
Link másolása

Az emberi test egy figyelemre méltó szerkezet, amely már jóval azelőtt jelzi egészségünk romlását, mielőtt olyan szembeötlő tüneteink lennének, hogy orvoshoz kellene mennünk.

A LloydsPharmacy Online Doctor orvosa, Dr. Bhavini Shah arra figyelmeztet, hogy van egy testrész, amelyre érdemes külön odafigyelni, mert segít megelőzni bizonyos betegségeket. Hat olyan betegséget említett, aminél a körmöd állapota segít eldönteni, hogy szükséges-e bejelentkezni a háziorvoshoz.

Ahogy a WalesOnline szerint azt mondta: „Normális, hogy a körmök idővel változnak. Például gyakran törékenyebbé válnak, ahogy öregszünk. A köröm textúrájának változása a terhesség alatt is gyakori, bár ennek a babavárás után hat hónapon belül vissza kell térnie a normális állapotba.

Néhány gyakori és potenciálisan súlyos betegség a körmökön is megmutatkozhat. Háziorvoshoz kell fordulni, ha olyan változást észlelsz a körmödön, amely nem magyarázható például sérüléssel.

Persze akkor is fordulj orvoshoz, ha a körmöd körüli bőr fájdalmas, vörös, duzzadt, mert ez fertőzésre utalhat” - mondta.

Nézzük, milyen tünetekkel mit üzen a köröm:

Kanál alakú körmök

Ha olyan domború lesz a körmöd, mint a kanál, akkor vashiányos vérszegénységben szenvedsz.

Az orvos szerint: „A lefelé görbülő, kanál alakú körmök a vashiányos vérszegénység jelei lehetnek. Ez az állapot gyakori a terhesség után, és akkor áll fenn, ha a vérben túl alacsony a vas szintje. Egyéb tünetek közé tartozik a fáradtság, a légszomj, a sápadt bőr és a fejfájás”.

Törékeny körmök

Lehet, hogy pajzsmirigy alulműködésed van. „A törékeny köröm a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) gyakori jele. Fontos, hogy a pajzsmirigy-alulműködést a lehető leggyorsabban diagnosztizálják. Ez általában vérvétel útján történik.”

Vörös/lila vonalak

Szívbetegség lehet az ok. Általában a körmök alatti piros vagy lila vonalakat sérülés okozza. De ha nem emlékszel arra, hogy megsérült volna a körmöd, érdemes időpontot kérni az orvoshoz, mert ezek szívbetegség tünetei lehetnek.

Fehér körmök

Ha kísértetiesen fehérek a körmeid, érdemes kivizsgáltatni a májadat.

„A tünetet felfedező orvos után elnevezett Terry-köröm egy olyan állapot, amikor a körömágy több mint kétharmada fehérré válik, kivéve egy piros vagy rózsaszín csíkot a körömhegyen.

A Terry-köröm a májbetegség árulkodó jele. A betegség egyéb tünetei közé tartozik a fáradtság, a sárga bőr és az étvágytalanság.”

Kis horpadások

„A köröm felszínén lévő kis horpadások vagy gödröcskék gyakoriak az olyan bőrbetegségekben szenvedőknél, mint a pikkelysömör, az ekcéma és az alopecia areata - a hajhullás egy speciális fajtája.

Más külső tünetekre is számíthatsz. A pikkelysömör például jellemzően száraz, hámló bőrfoltokat okoz, míg az ekcéma miatt a bőr száraz, viszkető, repedezett és fájdalmas lesz. Az alopecia areata foltos hajhullással jár.”

Vízszintes vonalak

„A körmökön keresztben húzódó mély vonalakat vagy barázdákat Beau-vonalaknak nevezik. A köröm növekedésének ezt az átmeneti zavarát általában súlyos betegség vagy fertőzés okozza. Néhány embernél például a COVID-19 után alakultak ki ilyen Beau-vonalak.”

Ha Beau-vonalakat észlelsz a körmödön és nem emlékszel komolyabb betegségre, nyugodtan menj el egy teljes kivizsgálásra.


Megosztom
Link másolása