Ez a reggeli finomság 84 százalékkal csökkenti a rák növekedését, sőt megelőzheti a betegséget
A legújabb kutatások szerint a manuka méz segíthet a mellrák kezelésében és akár megelőzésében is.
A tudósok felfedezték, hogy
Dr. Diana Marquez-Garban, az UCLA David Geffen Orvostudományi Iskola orvostudományi adjunktusa elmondta:
„Bár további kutatások szükségesek a természetes vegyületek rákkezelésben nyújtott előnyeinek teljes megértéséhez, ez a tanulmány erős alapot biztosít a további felfedezésekhez ebben a témában.”
A szakértők szerint sürgősen szükség van alternatív kezelésekre, hogy segítsenek javítani a mellrák hosszú távú túlélési esélyeit.
A jelenlegi lehetőségek, mint a kemoterápia és az endokrin terápia, hatékonyak ugyan, de toxikusak és számos mellékhatással járnak. Ezenkívül rezisztenciát is okozhatnak, a ráksejtek olyan mutációkat fejlesztenek ki, amelyekkel ellenállóvá válhatnak a kezelésre. A manuka méz, amelyet antimikrobiális, antioxidáns és gyógyító tulajdonságairól ismernek, gazdag flavonoidokban, fitokémiai anyagokban, összetett szénhidrátokban, vitaminokban, aminosavakban és ásványi anyagokban is.
– mondták az UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center kutatói.
A kutatók azt akarták vizsgálni, hogy a manuka méz blokkolja-e az ösztrogén receptorokat, így hatékony lehet-e hormonérzékeny mellrák ellen mint étrendkiegészítő (nutraceutikum).
Azt találták, hogy a manuka méz (MGO 550+) 84%-kal csökkentette a daganat növekedését az egereknél a kontroll csoporthoz képest, anélkül, hogy hatással lett volna az egészséges sejtekre vagy jelentős mellékhatásokat okozott volna. A méz emellett csökkentette a ráksejt DNS másolási és osztódási sebességét, miközben nem befolyásolta az egészséges sejtek növekedését, ami arra utal, hogy esetleg kifejezetten a ráksejteket célozhatja.
A kutatók azt is felfedezték, hogy a manuka méz, amit sokan a reggeli pirítósra csorgatnak vagy teába kevernek, elősegítette a mellben lévő ráksejtek elhalását, és fokozta a meglévő kezelések, például a tamoxifen hatékonyságát.
– mondták a szerzők.
„A megállapítások arra utalnak, hogy a manuka méz természetes kiegészítővé, sőt, akár önálló kezeléssé is fejleszthető lehet az ER-pozitív mellrák esetén, különösen azok számára, akiknél a hagyományos kezelések nem működnek.”
A tanulmány a Nutrients című folyóiratban jelent meg.
Mi az a manuka méz?
A manuka méz egy különleges mézfajta, amelyet Új-Zélandon és Ausztráliában a manuka cserje (Leptospermum scoparium) virágainak nektárjából készítenek. Az ilyen méznek több jótékony hatása van, amelyek közül a legfontosabb, hogy antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.
A manuka méz antibakteriális erejét az úgynevezett Methylglyoxal (MGO) nevű vegyület adja, amely a mézben természetes úton alakul ki a manuka virág nektárjában található cukrokból. Az MGO koncentrációja a manuka mézben általában meghatározza a méz antibakteriális hatékonyságát, így a mézeket gyakran MGO értékkel látják el, ami segít azonosítani a méz minőségét és hatékonyságát.
Emellett a manuka mézet gyakran használják sebek, bőrirritációk kezelésére, valamint a gyomor-bélrendszeri problémák enyhítésére is. Íze kesernyés.