FONTOS

10 hűsítő tipp: így éljük túl a munkanapokat - irodai ötletek a forró napokra

Aki mázlista, most van szabin. Ha te ezt olvasod, valószínűleg nem tartozol közéjük.

Megosztom
Link másolása

Ebből a hétből még hátravan két munkanap, és a hőmérséklet alig fog 36 fok alá menni. Legalábbis napközben. Aki mázlista, és most vette ki a szabadságát, az valami víz partján át tudja vészelni a legforróbb napokat, de aki dolgozni jár, annak nem lesz könnyű megtalálni a módját annak, hogy ott is legyen, és haszna is legyen annak, hogy bement.

Amikor ugyanis odakint 36 fokos kánikula tombol, az irodában sem könnyű megmaradni. A forró napok nemcsak az éjszakai alvást tehetik próbára, hanem a munkahelyi teljesítményünket is.

Mit tehetsz, hogy ne csak túléld, de eredményesen is dolgozz a hőségben? Íme néhány praktikus tipp!

1. Öltözködj máshogy!

Az irodai dresszkód nyáron elég komoly kihívást jelenthet. Válassz könnyű, szellős ruhákat, amelyek engedik lélegezni a bőrödet. A pamut, a lenvászon és más természetes anyagok a legjobbak. A legjobb a könnyű nyári ruha vagy szoknya, férfiaknak pedig a világos ing és laza nadrág. A megfelelő, szellős lábbeli is sokat segíthet. Emellett hasznos, ha elkerülheted a sötét színeket, amelyek magukba szívják a hőt. Ha van rá módod, válassz világos árnyalatokat.

2. Folyamatosan hidratálj!

A nagy melegben a megfelelő folyadékbevitel kulcsfontosságú. Mindig legyen kéznél egy üveg/pohár víz, és kortyolgass rendszeresen. Ha unod az ízét, dobd fel citrommal, lime-mal vagy uborkával, hogy jobban essen.

Ne aggódj, ha nagy a meleg, úgyis kiizzadod, nem kell ötpercenként a mosdóba járnod miatta.

Igen, a kávézás a fénypontja egy munkanapnak, de most inkább kerüld a koffeint, mert dehidratálhat. Inkább válassz friss gyümölcsleveket vagy gyógyteákat. Fontos, hogy naponta legalább 2-3 liter vizet igyál meg, hogy elkerüld a kiszáradást.

3. Használd ki az árnyékolási lehetőségeket!

Az ablakokon beáradó napfény csak tovább fokozza a hőséget. Húzd be a függönyöket vagy rolókat, hogy megakadályozd a napsugarak bejutását. Ha nincs sötétítő az irodában, akár egy egyszerű kartonlappal is árnyékolhatsz. Az árnyékban lévő irodai környezet sokkal kellemesebb és hűvösebb.

Az is segíthet, ha a laptopoddal olyan helyiségbe költözöl át, ahol nincsenek ablakok.

Ezek többnyire a tárgyalók szoktak lenni. Persze csak ha elég rugalmas ehhez a munkahelyed.

4. Okosan a ventilátorokkal és légkondicionálókkal!

A légkondicionálás nélkül nehéz megmaradni a nagy melegben, de figyelj arra, hogy ne állítsd túl alacsonyra a hőmérsékletet. Az ideális beltéri hőmérséklet 23-25 fok között van ilyenkor. Ha nincs légkondi, a ventilátorok is segíthetnek. Egy tál jeges víz a ventilátor elé helyezve gyorsan lehűtheti a levegőt. Fontos, hogy a légkondicionálót rendszeresen karbantartsák, hogy hatékonyan működjön. Emellett figyelj arra, hogy a légáram ne menjen közvetlenül rád, mert az meg könnyen megfázáshoz vezethet.

5. Tarts több rövid szünetet!

A hőség könnyen kifáraszthat, ezért érdemes rövid szüneteket beiktatni. Egy pár perces séta az épület folyosóin, egy kis nyújtózkodás vagy egy frissítő arcmosás csodákat tehet. Ha van lehetőséged, menj ki néhány percre, de csak az árnyékba. A szünetek alatt érdemes könnyű nyújtógyakorlatokat végezni, hogy elkerüld az izomgörcsöket és felfrissülj. Emellett fontos, hogy a ilyenkor igyál egy pohár vizet is. Ha a rövid kinti séta után visszamész az irodába, egész hűvösnek fogod érezni újra.

6. Használj hűsítő eszközöket!

Tarts az asztalodon néhány egyszerű hűsítő eszközt, például zselépárnát, mini ventilátort vagy egy vizes spray-t, amellyel időnként felfrissítheted magadat. Ezek az apró trükkök nagyban hozzájárulhatnak a komfortérzeted javításához. A hűtött zselépárnát a nyakadra vagy a csuklódra is teheted, hogy gyorsan lehűtsd magadat. Emellett a hűsítő spray-k közöt vannak mentoltartalmúak is, amelyek tovább fokozzák a frissítő hatást.

7. Kaja - csak könnyedén!

A nehéz, zsíros ételek megterhelhetik a szervezetedet ilyenkor. Válassz könnyű, friss ebédet, például salátákat, gyümölcsöket és zöldségeket. Az ilyen étrend nemcsak könnyebben emészthető, hanem több folyadékot is tartalmaz. Kerüld a nehéz, fűszeres ételeket, amelyek tovább emelhetik a testhőmérsékletedet. Fontos, hogy naponta többször egyél kis adagokat, így elkerülheted a túlevést és a vele járó levertséget.

8. Teremts kellemes munkakörnyezetet!

Képzeld, a munkahelyi stressz tovább fokozhatja a hőérzetedet. Próbálj meg nyugodt, kellemes környezetet teremteni magad körül.

Nyilván a főnöködre nem tudunk hatással lenni, de a többiben tehetsz magadért: hallgass fülhallgatóval olyan zenét, ami téged megnyugtat, pakolj össze az asztalodon, és kerüld a felesleges zajokat.

Egy-egy zöld növény is frissességet és nyugalmat sugározhat. A szobanövények ráadásul javítják a levegő minőségét is. Ha lehetőség van rá, az íróasztalod közelében legyen egy ventilátor vagy egy légfrissítő is.

9. Ha lehet, dolgozz rugalmasabban!

Ha módod van rá, próbáld meg átszervezni a munkaidődet úgy, hogy a legmelegebb órákban kevesebb megterhelő feladat várjon rád. Ha a munkáltatód engedi, menj be korábban reggel vagy később este, amikor már javul a hőmérséklet. Ezzel elkerülheted a legnagyobb hőséget, és hatékonyabban tudsz dolgozni. A rugalmas munkarend emellett lehetőséget ad arra is, hogy a nap legmelegebb időszakában pihenj vagy hűsölhess. Fontos, hogy egyeztesd a csapatoddal és a vezetőiddel, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjatok.

10. Tarts össze a csapatot!

A forró napokon különösen fontos a csapatszellem erősítése. Szervezz közös fagyizást, frissítő italok kóstolását vagy akár egy rövid sétát a környéken. Ezek nemcsak a hűsölésben segítenek, hanem a kollégák közötti jó hangulatot is erősítik. Egy-egy közös program során beszélgethettek, megoszthatjátok egymással a nyári élményeiteket, ami tovább erősíti a közösségi érzést.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
A Rovatból
A demencia jele, amit már 5 évvel a diagnózis előtt kiszúrhatsz a bankszámládon!
Ez a szokatlan jel felzárkózik a többi korai jelzés mellé, de sokkal hihetetlenebb azoknál.

Megosztom
Link másolása

Szakértők figyelmeztetnek: a pénzügyi problémák felbukkanása korai jelei lehetnek a demenciának, és ezek a tünetek akár öt évvel a diagnózis előtt is tettenérhetőek.

A kutatók pénzügyi és orvosi nyilvántartásokat elemeztek, és rájöttek, hogy a demenciával diagnosztizált emberek bankszámláin már évekkel az egészségügyi problémák felismerése előtt megjelennek a figyelmeztető jelek.

A New York-i Federal Reserve kutatói észrevették, hogy azok, akiket később demenciával diagnosztizáltak, már a diagnózis előtt elfelejtették feladni a számláikat és romlott a hitelminősítésük:

„A fizetési késedelmek mellett a korai stádiumú Alzheimer-kór és hasonló betegségek hatással lehetnek az új számlák nyitására, az adósságok felhalmozására, a hitel felhasználására és a hitel összetételére.”

Marcey Tidwell elmesélte a The Sun-nak, hogy miután édesanyját 2020-ban demenciával diagnosztizálták, átnézte annak pénzügyi nyilvántartásait, és észrevette a romló mentális egészség jeleit, amelyek egészen 2015-ig visszanyúltak, beleértve a nagy összegű pénzfelvételeket, melyek a megtakarításait érintették. Karen Lemay elmondta, hogy

akkor vették észre apja demenciáját, amikor felfedezték a sok késedelmes fizetést és felszólító levelet.

Jayne Sibley pedig arról számolt be, hogy anyja gyakran vett fel pénzt automatákból és adott bárkinek, aki csak kérte.

„Túl sokat költött olyan dolgokra, amikre nem volt szüksége. Véletlenszerű tárgyakra, tisztítószerekre, luxus ételekre. Telefonos csalások áldozata lett.”

Szakemberek kiemelték: „A demenciában szenvedők idővel elveszíthetik a döntési képességüket, ezért fontos tudni, mit kell tenni ebben a helyzetben.”

Továbbá azt tanácsolták:

„Amikor a jövőbeli ellátásodról gondolkodsz, fontos megbeszélni a kívánságaidat családoddal, barátaiddal és az egészségügyi szakemberekkel, és felírni, hogy mit szeretnél.”

Ezt megteheted egy Előzetes Gondozási Terv elkészítésével, ügyvédnél, közjegyzőnél, vagy ha jó a kapcsolatod a családoddal, elég nekik odaadni a papírt.

Az Előzetes Gondozási Terv tartalmazza a jövőbeli ellátásra és támogatásra vonatkozó kéréseidet, beleértve az orvosi kezeléseket és az életvégi ellátást is. Bár jogilag nem kötelező érvényű, segít a gondozóidnak megérteni és tiszteletben tartani a kívánságaidat.

Ha demenciád van, fontos, hogy mielőbb készíts egy ilyen tervet, mert a betegség előrehaladtával egyre nehezebb lehet döntéseket hozni vagy kifejezni a kívánságaidat.

Próbálj meg bevonni közeli családtagokat, barátokat, valamint egészségügyi szakembereket is."


Megosztom
Link másolása

FONTOS
Brutálisan őszinte videóval kampányolnak a sztárok a Temu és társai ellen
A videót látva kétszer is meggondolod, hogy rendelj-e hasonló cégektől.

Megosztom
Link másolása

A Saturday Night Live amerikai szórakoztató tévéműsor TikTok-oldalán jelent meg egy videó, ami megszólalásig hasonlít egy Temu vagy Shein reklámhoz, és ez nem véletlen.

A műsor készítői a Xiemu névre hallgató kitalált márkának forgattak reklámot. A kisvideóban rengeteg áthallás fedezhető fel, amivel burkoltan a Shein, Temu és hasonló cégeket kritizálják.

A videóban olyan hírességek is szerepet vállaltak, mint Jake Gyllenhaal és Marcello Hernandez.

„Hogy lehet ilyen olcsó?” -teszi fel a kérdést az egyik szereplő a hirdetett termékek árait hallva.

„Ne aggódj miatta!” -érkezik válaszként a kitalált márka jelmondata.

A Temut és társait korábban olyan súlyos vádak érték, miszerint dolgozóikat rabszolgaként kezelik, veszélyes körülmények között kényszerítik őket munkára, ráadásul termékeik pillanatok alatt tönkremennek és még egészségre káros anyagokat is tartalmaznak.

A kamu reklámban ezeket a vádakat próbálják erőltetetten megcáfolni, ám láthatóan nem megy nekik.

A videó legszívbemarkolóbb része, mikor a szereplőknek felteszik a kérdést, hogy a tények tudatában, miszerint a cég dolgozói embertelen körülmények között dolgoznak, csak azért, hogy ők olcsón megvehessék a termékeket, amiket valószínűleg pár héten belül kidobnak, továbbra is vásárolnának-e tőlük, mind bevallják, hogy igen.

@nbcsnl

…don’t worry about it

♬ original sound - Saturday Night Live - SNL

A brutálisan őszinte videó jól mutatja, hogy sajnos a mai világban az emberek nagy része, bár tudatában van, hogy bizony az olcsó termékeknek is valaki megfizeti az árát, mégsem törődnek vele.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Betegség miatt távolították el Janicsák Veca méhét, többé nem szülhet gyermeket
A kálváriája a kislánya születése idején kezdődött, miómával.

Megosztom
Link másolása

Sokan tudják, hogy Janicsák Vecának van egy kislánya.

Azt viszont kevesen, hogy többé már nem szülhet gyermeket.

Egy betegség miatt eltávolították a méhét. A kálváriája a kislánya születése idején kezdődött, miómával.

Az énekesnő az RTL Reggeliben a miómatudatosság hónapja miatt mondta el mi történt, éppen azért, hogy felhívja a figyelmet a miómára.

"Én miómás beteg voltam többszörösen is, a méhemet eltávolították, jól ismerem minden apró részét"

- mondta.

"Aki megszokja ezt az állapotot, az azt hiszi, hogy ez természetes, mert ugye ez a menstruációs ciklus teljes változását idézi elő. Hosszabb is lesz, mennyiségileg sokkal több, és egy idő után az embernek a teljes szabadságérzését is elveszi. Nagy fájdalommal jár, a kisgyermekem megszületése után kevésbé rossz, viszont az, hogy két hétig tart akár egy ciklus, eléggé megviseli az embert "

- tette hozz.

Szerinte a sajtó nem foglalkozik eleget a mióma kérdésével. Arra buzdította a nőket, hogy ha hasonló panaszaik vannak, mint amilyeneket ő tapasztalt, minél előbb forduljanak orvoshoz, mert a betegség akár méheltávolításhoz is vezethet. Úgy véli, a halogatás nem segít, és ha műtétre van szükség, jobb minél előbb átesni rajta.

"Ezt rendszeresen figyelni kell, mert pillanatok alatt megnő. Nekem olyan szinten megnőtt, hogy már kidudorodott a vége felé… Nekem már nem sok választásom volt, mivel akkor már megvolt a kislányom, ezért könnyebben meghoztam ezt a döntést, vagy bólintottam rá. Nagymamámnak ugyanúgy volt, anyukámnak is, ez örökletes is lehet".

A teljes beszélgetést itt láthatjátok:


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

FONTOS
6 aggasztó egészségügyi állapot, amire a körmöd figyelmeztet
Súlyos betegségeket jelezhet előre, hallgass a körmödre.

Megosztom
Link másolása

Az emberi test egy figyelemre méltó szerkezet, amely már jóval azelőtt jelzi egészségünk romlását, mielőtt olyan szembeötlő tüneteink lennének, hogy orvoshoz kellene mennünk.

A LloydsPharmacy Online Doctor orvosa, Dr. Bhavini Shah arra figyelmeztet, hogy van egy testrész, amelyre érdemes külön odafigyelni, mert segít megelőzni bizonyos betegségeket. Hat olyan betegséget említett, aminél a körmöd állapota segít eldönteni, hogy szükséges-e bejelentkezni a háziorvoshoz.

Ahogy a WalesOnline szerint azt mondta: „Normális, hogy a körmök idővel változnak. Például gyakran törékenyebbé válnak, ahogy öregszünk. A köröm textúrájának változása a terhesség alatt is gyakori, bár ennek a babavárás után hat hónapon belül vissza kell térnie a normális állapotba.

Néhány gyakori és potenciálisan súlyos betegség a körmökön is megmutatkozhat. Háziorvoshoz kell fordulni, ha olyan változást észlelsz a körmödön, amely nem magyarázható például sérüléssel.

Persze akkor is fordulj orvoshoz, ha a körmöd körüli bőr fájdalmas, vörös, duzzadt, mert ez fertőzésre utalhat” - mondta.

Nézzük, milyen tünetekkel mit üzen a köröm:

Kanál alakú körmök

Ha olyan domború lesz a körmöd, mint a kanál, akkor vashiányos vérszegénységben szenvedsz.

Az orvos szerint: „A lefelé görbülő, kanál alakú körmök a vashiányos vérszegénység jelei lehetnek. Ez az állapot gyakori a terhesség után, és akkor áll fenn, ha a vérben túl alacsony a vas szintje. Egyéb tünetek közé tartozik a fáradtság, a légszomj, a sápadt bőr és a fejfájás”.

Törékeny körmök

Lehet, hogy pajzsmirigy alulműködésed van. „A törékeny köröm a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) gyakori jele. Fontos, hogy a pajzsmirigy-alulműködést a lehető leggyorsabban diagnosztizálják. Ez általában vérvétel útján történik.”

Vörös/lila vonalak

Szívbetegség lehet az ok. Általában a körmök alatti piros vagy lila vonalakat sérülés okozza. De ha nem emlékszel arra, hogy megsérült volna a körmöd, érdemes időpontot kérni az orvoshoz, mert ezek szívbetegség tünetei lehetnek.

Fehér körmök

Ha kísértetiesen fehérek a körmeid, érdemes kivizsgáltatni a májadat.

„A tünetet felfedező orvos után elnevezett Terry-köröm egy olyan állapot, amikor a körömágy több mint kétharmada fehérré válik, kivéve egy piros vagy rózsaszín csíkot a körömhegyen.

A Terry-köröm a májbetegség árulkodó jele. A betegség egyéb tünetei közé tartozik a fáradtság, a sárga bőr és az étvágytalanság.”

Kis horpadások

„A köröm felszínén lévő kis horpadások vagy gödröcskék gyakoriak az olyan bőrbetegségekben szenvedőknél, mint a pikkelysömör, az ekcéma és az alopecia areata - a hajhullás egy speciális fajtája.

Más külső tünetekre is számíthatsz. A pikkelysömör például jellemzően száraz, hámló bőrfoltokat okoz, míg az ekcéma miatt a bőr száraz, viszkető, repedezett és fájdalmas lesz. Az alopecia areata foltos hajhullással jár.”

Vízszintes vonalak

„A körmökön keresztben húzódó mély vonalakat vagy barázdákat Beau-vonalaknak nevezik. A köröm növekedésének ezt az átmeneti zavarát általában súlyos betegség vagy fertőzés okozza. Néhány embernél például a COVID-19 után alakultak ki ilyen Beau-vonalak.”

Ha Beau-vonalakat észlelsz a körmödön és nem emlékszel komolyabb betegségre, nyugodtan menj el egy teljes kivizsgálásra.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk