Connect with us

Ez az az 5 korai, “ordító” pszichológiai jel, hogy rossz párt választottál

Kép: PxHere

LOVE

Ez az az 5 korai, “ordító” pszichológiai jel, hogy rossz párt választottál

A szakemberek szerint MINDIG látjuk, ha gáz van. Már az elején. Csak nem akarjuk látni. De ha ezekbe belefutsz, akkor menekülj.


“Inner gut feeling”. Szó szerinti fordításban “belső gyomor-érzés.” Más néven intuíció. A pszichológusok szerint ez a nagyon is létező dolog már az első hetekben – de két hónap után biztosan – ordítva jelez, ha a kezdődő párkapcsolatod zsákutca, ha az ember, akit választottál, bizony nem a te embered. Csak a rózsaszín ködben és a társtudat iránti vágyban hajlamos vagy “félrenézni”, vagy épp homokba dugni a fejedet. Nos, nem érdemes. Van öt pszichológiai jel, ami bombabiztosan jelzi, hogy nem a neked való emberrel vagy, és ideje tiplizni. Figyelj.

1. Nem tudod megbeszélni vele a problémákat

Vagyis nem működik a kríziskommunikáció. Minden kapcsolatban vannak kisebb-nagyobb súrlódások, ez nem baj. De hogy képesek vagytok-e megbeszélni ezeket, azon áll vagy bukik minden. Erika Ettin, a Little Nudge párkereső oldal alapítója azt mondja:

“Nagyon figyelj oda, hogy a vitáknál hogy viselkedik a párod. Kimenekül a szituból? Lehúzza a rolót, lezár? Mindenért téged hibáztat? Óriási hisztit vág le? Ha ezt látod, nem sok jövője van a dolognak. Hacsak nem akarsz egy életen át meghunyászkodni és nyelni.”

Egy jó párkapcsolat lényege, hogy a párok a vitákban is önmaguk maradhatnak. Senkinek sem kell győzni. Meg kell hallgatni a másikat, megpróbálni megérteni az álláspontját, és megtalálni a közös megoldást. Mert az mindig van. De hisztizve, duzzogva, a másikra mutogatva nincs.

2. A partnered nárcisztikus vonásokat mutat

Nagyon veszélyes személyiségzavar, és gyakoribb, mint gondolnád. És nem is olyan nehéz felismerni. A pszichológusok szerint ha a partnered láthatólag híján van az empátiának, mindig ő az áldozat, és minden számára kínos helyzetet ellened fordít, akkor jobb felvenni a nyúlcipőt. A nárcisztikus emberek egy pillanatra sem képesek felelősséget vállalni a tetteikért, és megérteni a másikat.

Ha valamivel megbántanak – és az énközpontúságuk miatt ez gyakran megesik -, azonnal manipulálni kezdenek, még ők sértődnek meg, előhozzák a korábbi “hibáidat”, amikkel TE sértetted meg ŐT, csak hogy ne kelljen bocsánatot kérniük.

Egy ilyen emberrel szemben állandó hátrálásra vagy kényszerítve, nem mondhatod ki, ha valami bánt vagy rosszul esik, mert a végén mindig te vagy a hülye. Akarod te ezt?

3. Nem tiszteli a határaidat

Ezt sem nehéz felismerni. Ha gyakran érzed magad kínosan, mert olyan dolgokat akar rád erőltetni, ami neked még korai, akkor helyben is vagyunk. Például: még nem tartotok ott, hogy megismerkedjetek egymás családjával, de erőlteti. Vagy: még nem egészen állsz készen a szexre, de addig nyomul, amíg kényszerből, nehogy elhagyjon, mégis lefekszel vele. Vagy: meg akarja változtatni az életviteled, a külsődet, az étkezési szokásaidat, beleszól a munkádba, minősíti a barátaidat stb. Ezek néha ártalmatlannak tűnnek, sőt, a szerelem jelének is fel lehet fogni, de valójában nem más, mint birtoklási vágy. Azt akarja, hogy a hatalmában légy, és úgy ugrálj, ahogy ő fütyül.

4. Kritizálja az exeit

Aranyszabály: ahogy az előzőekkel bánt, úgy fog veled is. Nincs kivétel. Általában örülni szoktunk annak, ha a párunk ócsárolja a volt szerelmeit, hiszen úgy érezzük, ezzel is minket emel piedesztálra, mert “bezzeg mi mennyivel jobbak vagyunk”. Nos, ez tévedés. Elinor Greenberg pszichológus, aki könyvet írt a nárcisztikus-borderline személyiségzavarok párkapcsolati megnyilvánulásairól, azt mondja:

ha a párod szerint az exei mind “hisztis-sértődős-csapodár-kompromisszumképtelen” szörnyetegek voltak, akkor előbb-utóbb te is az leszel, biztos lehetsz benne.

Ha egy ember nem látja be a saját hibáit a múltbéli kapcsolataiban, nem fogja fel, hogy Ő mit rontott el, és semmit nem tanult ezekből, akkor a ti kapcsolatotokban sem lesz belátó. Egy jottányit sem. És a következő partnerének is éppúgy fog rád panaszkodni, mint most neked az exeire.

5. Állandóan mentségeket keresel a viselkedésére, pedig érzed, hogy gáz

Perpetua Neo, a mérgező kapcsolatokra szakosodott pszichológus szerint tulajdonképpen ez az egy dolog is elég ahhoz, hogy azonnal olajra lépjünk egy kapcsolatból.

A lényeg az, hogy a párunkkal kapcsolatban úgynevezett “kognitív disszonancia” lép fel nálunk, vagyis az agyunk állandóan le akarja tagadni, amit a szívünk-lelkünk érez. Érezzük, hogy szemét velünk, hogy csúnyán viselkedik, hogy kínos helyzetekbe hoz, de annyira szeretnénk őt jó embernek látni, hogy bármilyen mentséget kitalálunk, csak hogy felmentsük őt.

A nehéz gyerekkortól a szemét volt exéig, aki megkínozta, bármit képesek vagyunk kiagyalni, csak hogy megőrizhessük magunkban az illúziót. De az illúzió ettől még illúzió marad.

Összefoglalva: az intuíciónk általában nem téved (sőt, szerintünk soha). Hiába tűnik a friss szerelemben minden rózsaszínnek, ha a fenti jelek sokasodnak, és a gyomrunk tájékán gyűlik az a bizonyos kellemetlen, szorító érzés, hogy valami nagyon nem stimmel, jobb, ha odafigyelünk rá. Nem könnyű lelépni egy kapcsolatból, amit komolyan gondoltunk. De hidd el, sokkal könnyebb, mint évekig benne maradni egy mérgező, elnyomó, önbizalom-romboló “szerelemben”. Ugyanis sokkal többet vesz el tőled, mint amennyit ad. Plusz lefoglal, és időd sincs találni egy olyan társat, aki tényleg becsül, és akivel jól érzed magad. Kívül-belül.

Iheartintelligence

Még több LOVE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel