GASZTRO

Vészhelyzeti megoldás vendégjárásra - egy óra és kész a háromfogásos menü

Ki mondta, hogy nem lehet gyorsan finomat főzni? Ez az egyszerű, mégis izgalmas menüsor hat személyre legfeljebb 60 perc alatt elkészíthető.

Megosztom
Link másolása

Egy óra múlva itt vannak a vendégek, és pont ennyi időt szántál arra, hogy főzz nekik? De azért jó lenne elkápráztatni őket azzal, hogy 3 fogásos menüt dobsz fel az asztalra, ugye? Segítünk!

A téli időszak vendégjárása fel tudja adni a leckét a legtürelmesebb vendégváróknak is. Mivel a december úgyis arról szól, hogy laktatóbbnál laktatóbb kajákat eszünk,

még vendégségben is jól tud esni egy gyors, de izgalmas ízű menüsor.

Ha átjönnek a haverok egy téli társasjátékcsatára, ha az anyós most látogat meg benneteket először, ha a kollégáiddal akarod kicsit szorosabbra fűzni a viszonyt,

nem kell pulykát meg lazacot pakolni az asztalra, és főleg nem kell négy óra szakadatlan főzőcskézés után fáradtan berogyni a tányér mellé.

Itt kínálunk egy tökéletes megoldást, hogy maradjon erőd a bulira is.

Nézzük, mi lesz a vendégváró menü:

Előétel: Sült camembert bagettel

Főétel: Cukkinis-pancettás spagetti

Desszert: Szedres pohárkrém

A legfontosabb az időzítés:

Ezekben a helyzetekben nagyon fontos az időzítés. Először is azt kell átlátni, hogy melyik munkafázis után mihez kell nyúlnod, melyik étel készül el magától is a sütőben, és közben mit tegyél a főzőlapra és mit oldj meg főzés nélkül. Ha ezeket jó sorrendbe csinálod, akkor az egy óra még sok is lesz.

A desszert nagyjából 15 perc alatt hidegen készül, ezért azzal érdemes kezdeni, majd a hűtőbe tenni, míg a vacsora végén rá kerül a sor. A camembert pedig csak frissen fincsi, ezért akkor nyúljunk majd hozzá, amikor a spagettihez minden hozzávalót felszeltünk és előkészítettünk (5-10 perc). Amíg a sajt a sütőben sül (összesen 20 percig), a főzőlapon megfőzzük a tésztát és a szószt, aztán learatjuk a babérokat.

Sült camembert fokhagymával, rozmaringgal és vermuttal

Az illatos rozmaringgal és vermuttal átitatott, fincsi olvadt sajtnál nincs jobb alap egy baráti vacsorához. Ropogós bagettel kínáld.

Hozzávalók:

250 g camembert (fadobozos változatot válassz)

1 nagy gerezd fokhagyma, szeletekre karikázva

1 szál rozmaring, kisebb ágakra tépve

2 evőkanál vermut (fehérborral is helyettesíthető)

bors, kötözőspárga

3 rúd fagyasztott bagett (vagy a hűtőpultokban árult fokhagymás verzió)

Birsalma chutney

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Csomagold ki a sajtot, de őrizd meg a fadobozát, és tedd vissza bele. Köss konyhai spárgát az egész köré.

Egy éles késsel vágj néhány hosszú keresztirányú bemetszést a sajtba. A fokhagymaszeleteket és a rozmaring ágacskákat nyomkodd a vágásokba. Őrölj rá egy kis feketeborsot, majd tedd a sajtot a dobozával együtt egy nagy tepsi egyik oldalára, és önts rá egy kanál vermutot. 10 percig süsd.

A 10 perc elteltével tedd a bagetteket a tepsi másik oldalára, önts újra egy kanál vermutot a sajtra és tedd vissza a tálcát a sütőbe további 10 percre, amíg a sajt ragacsos, a bagett meg ropogós lesz.

Szeleteld fel a bagettet, és tálald a sajttal és chutney-vel, dióval, friss répa- és almaszeletekkel, vagy amivel szeretitek.

Cukkinis-pancettás spagetti

Ez a könnyű olasz ihletésű tészta mindenkinek bejön, nem szabad túlfűszerezni, minden szükséges ízt megad neki a kevéske hozzávaló.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

2 kisebb cukkini

200 g pancetta (vagy felkockázott húsos szalonna)

1 doboz (400 g) paradicsomkonzerv

1 kiskanál reszelt parmezán

1/2-1 dl bor

só, olaj

500 g spagetti

Elkészítés:

Vágd össze a vöröshagymát és vágd kockákra a cukkinit (ne hámozd meg, csak alaposan mosd le). Tedd fel a tésztafőző vizet forrni.

Dinszteld meg az olajon a hagymát, amikor üveges lett, szórd rá a pancettát és pirítsd meg. Jöhet rá a cukkini, a szétnyomott fokhagyma, együtt párold tovább az egészet.

Ezen a ponton szokott felforrni a víz a spagettihez, tedd bele a tésztát és addig főzd, amíg a csomagoláson ajánlják. Ez átlagosan 8-10 perc szokott lenni.

Amikor a cukkini jó (néhány perc kell neki), öntsd rá a paradicsomszószt, a bort és sózd meg. Mehet hozzá a parmezán, majd jól forrald össze, és kész is. Szűrd le a tésztát, borítsd rá a szószt, és parmezánnal szórva tálald.

Csokoládés-szedres pohárkrém

Egyszerűbb kész csokis krémpudinggal dolgozni, a többi hozzávaló miatt fel sem fog tűnni, hogy nem minden házi készítésű. Fontos, hogy ne felejtsd el előre kiolvasztani a szedret.

Hozzávalók:

2 evőkanál porcukor

150 g tejföl

150 g tejszín

300 g szeder, kiolvasztva, 12 szemet hagyj meg díszítésnek

3 doboz 125 g-os csokoládés krémpuding

150 g mézes keksz morzsolva

Elkészítés:

Egy tálban szitáld a porcukrot a tejföl és tejszín keverékébe, és keverd jól össze. Szórd bele a szedret és dolgozd bele.

Teáskanál segítségével oszd el a dobozos csokis pudingok felét 6 kis desszertes pohárba. A tetejére tedd a szederkrém felét, majd a maradék csokis puding következik, és a szederkrém.

Tedd a hűtőbe. Tálaláskor morzsolj mindegyik pohár tetejére mézes kekszet és szórj rá szedret.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf szupergyors csokoládétrüffelje - és a tahini dicsérete
Vegán pénteki receptünk egyszerűségével viszi a pálmát, csak három hozzávalóra lesz szükséged, és máris a csokoládé-mennyországban érezheted magad.

Megosztom
Link másolása

Mindig örömmel utazom „otthonról haza” Magyarországra, de bevallom, három nap után kaja-elvonási tüneteim támadnak, annyira hiányoznak a görög alapanyagok és ízek. Itt van például

a tahini, avagy a szezámmagkrém, a humusz egyik összetevője, ami egy csoda étel, mindig van a hűtőnkben, mert annyira sokszínű a felhasználhatósága, leginkább a vajhoz tudnám hasonlítani ilyen értelemben.

Ám amennyire csodálatos, annyira félreértett alapanyag: a legtöbbeknek fogalmuk sincs, mihez kezdjenek vele, pedig rendkívül sokoldalú. Nem csak Görögországban, de korábbi otthonunkban, a Közel-Keleten is teljesen hétköznapi ételnek számít, Magyarországon viszont alig ismerik – de szerencsére a Népszínház utcai török élelmiszerboltban, vagy a Négy Égtáj Ízeiben a Nagy csarnoknál mindig feltankolhatok belőle.

Ha lehetetlen küldetés beszerezni, sós ételekbe vajjá turmixolt napraforgómagot, édes finomságokba mogyoróvajat használok helyette.

A tahini állományunk nagy része természetesen humuszba megy, ám mostanában egyre gyakrabban kísérletezek vele desszertekben. Merem állítani, ez a percek alatt összedobható trüffel épp olyan mérföldkő a tahini felhasználás történetében, mint a humusz.

A kedvesem, Nimrod nagynénjének, Galinak az otthonában kóstoltam először, azóta pedig gyakran lapul a mélyhűtőnkben, spontán vendégváróként, vagy tökéletes midnight snackként.

Az én változatomban nincs hozzáadott cukor sem - de aki édesen szereti, adhat hozzá valamilyen természetes szirupot, mint juhar, agave, vagy rizs, és persze izgalmas fűszerekkel is feldobható, mint vanília, fahéj, vagy akár chili.

Tökéletes alternatíva szülinapi tortára is - őszintén, finomabb, különlegesebb, és egészségesebb, mint egy klasszikus torta, ráadásul nem kell vele annyit pepecselni, dekorálni pedig millióféleképpen lehet: kerülhet rá aszalt gyümölcs, pirított magok, de akár ehető virágszirmok is. Párom, Nimi ezen a héten saját magának készítette el a 33. szülinapjára, mert bár volt „igazi” tortája is, azt mondta: nincs ünnep tahinis csoki trüffel nélkül…

Szupergyors csokoládétrüffel

Hozzávalók (nagyjából 12 szelethez)

1 tábla tejmentes étcsokoládé

5 evőkanál tahini (ennek hiányában mogyoróvaj)

1 evőkanál kókuszzsír

Elkészítés

A csokoládét apróra tördelem, majd a kókuzssírral egyetemben lassú tűzön olvasztom fel, állandóan kevergetve. Én nem szoktam bajlódni a gőz felett olvasztással, kis odafigyeléssel úgysem ég oda a csoki fondü.

A tahinit (vagy mogyoróvajat) belekeverem a masszába, és alaposan összekutyulom, hogy mindenütt összeérjenek az ízek.

Lapos tálba öntöm, és miután kissé kihűlt, már nyomom is be a mélyhűtőbe, ahol nagyjából másfél óra alatt tökéletes trüffellé áll össze – innentől fogva kreatív fantázia kérdése, ki hogyan szeleteli.

Tálaláskor megszórom némi finom dekorációval – ez lehet levendula, citromhéj, de akár nagy szemű tengeri só, vagy egy pici csili is.

További receptek a szakácskönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner ls @nimrodagan

Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „az a ropogós sült krumpli, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”
Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

Az emberek gyakran kérdezik tőlünk, hogy nem unatkozunk-e  egy kis tengerparti faluban Görögország dél-keleti csücskében, egy apró félszigeten, amely az évek során egyre inkább feledésbe merült és szinte elhagyatott lett.

És a válasz az, hogy… nem! Először is azért, mert

itt vagyunk egymásnak, és mert keményen dolgozunk azon, hogy jó kapcsolatokat alakítsunk ki saját önmagunkkal, de azért is, mert hihetetlenül jó barátaink vannak.

Akikkel mindig azon viccelünk, hogy lehet valami közös vonás mindannyiunkban, hiszen a legtöbb ember számára nem magától értetődő választás, hogy egy ilyen Isten háta mögötti helyen építsen otthont.

Ezúttal Gittit, Tomast és gyönyörű szőrös kislányukat, a négylábon járó Junát mutatom be. Amikor nem Svájcban tartózkodnak, és sí- és snowboard felszerelést és ruházatot árulnak, egy csodaszép helyen, kis sétatávolságra laknak otthonunktól, egy hagyományos, régi falusi házban, amelyet Gitti gyönyörűen felújított, saját tervei alapján.

Mindketten imádjuk Gitti ízlését, nagyra értékeljük egyszerűségét, színkombinációit és a különleges érzéket, hogy az apró részletekre is odafigyel.

Ételei olyanok, mint az otthona: egyszerű ízek, izgalmas színekkel és részletekkel, amitől minden örömteli és nagyon finom lesz.

Legutóbbi összejövetelünkre készülvén arra kért minket, hogy készítsük el „azt a ropogós sült krumplit, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”.

Íme - egyszerűen, szeretettel:

Rázott krumpli sütőben ropogósra sütve

Hozzávalók:

10/15 kis méretű burgonya, vagy 6/8 nagy burgonya 4-be vágva.

¼ csésze olívaolaj

6 gerezd fokhagyma

Egy teáskanál mustár

Egy teáskanál füstölt paprika

Fél csésze sörélesztő (opcionális)

2 evőkanál kukoricadara

zsálya / kakukkfű / rozmaring

só és bors

 

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A burgonyát csak megmossuk, mert az élet rövid, nem vesztegetünk időt a hámozásra.

A krumplit egy lábosban megfőzzük 2 evőkanál sóval. Nem akarjuk, hogy túl puhává váljanak.

Lecsepegtetjük, és visszatesszük az edénybe. Az összes fent említett hozzávalót ráöntjük a burgonyára, és a fedővel a tetején az egészet alaposan összerázzuk.

A burgonyát tepsire borítjuk anélkül, hogy bármelyik takarná a másikat, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre.

Opcionális öntet: 2 evőkanál tahini, fél csésze víz, 2 citrom, 1 kanál olívaolaj, kanál élesztő, só és bors… vagy csak egy jó fokhagymás majonéz.

További receptek szakácskönyveinkben, vagy ingyenesen a YouTube csatornánkon: Kristóf’s Kitchen, és Instán: @kristofsteiner & @nimrodagan


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
in-bottom:20px" infinite="1" class="desktop-ad">
Ajánljuk
HÍREK
Forbes: közel ezermilliárd forint Mészáros Lőrinc vagyona – egy év alatt másfélszeresére nőtt
A milliárdos felcsúti vállalkozó vagyona 660-ról 990 milliárdra nőtt, de nem panaszkodhat Csányi Sándor vagy Gattyán György sem.

SZTÁRVILÁG
Videó: Osváth Zsolték étterme veszélybe került, első fokon ellenük ítélt a bíróság
A népszerű YouTube-videóst egyik rajongója jelentette fel, amiért ugyanazon a néven futtatja éttermét, mint a kecskeméti származású felperes.

SZTÁRVILÁG
Olyanra kérték a forgatáson az egyik legismertebb pornóst, hogy inkább faképnél hagyta a rendezőt
A ma már 52 éves Lisa Ann korábban népszerű pornósztár volt. Mára azonban visszavonult a felnőttfilmek világától.

HÍREK
Nincs túl az életveszélyen Fico, négy lövedék találta el, komoly sérüléseket szenvedett
„Lehet, hogy Robert Fico ilyen súlyos sérülése miatt sok mindent újra meg kell tanulnia” – mondta a miniszterelnök-helyettes Robert Kalinák.


GASZTRO
A Rovatból
Steiner Kristóf: „Jöjjön a padlizsán burgundi mártásban - egy étel, ami szinte bűnösen finom”
Vegán pénteki receptünk nem csak azokat csábítja el, akik nem esznek húst, a padlizsán füstös-fokhagymás ízével mindenkit megbabonáz.

Megosztom
Link másolása

Nincs az a nem-vegán, akit ne csábítana el ez a sütőben fokhagymával tökéletesre sült, füstös padlizsán, vörösborban karamellizált lilahagyma, szárított paradicsom és sárgarépa raguval megpakolva, illatozó mandula morzsával szórva…

A receptem összetevői - ahogyan ez minden ételemre igaz - nem túl hűségesek a fogáshoz,

bátran neki lehet esni pár hozzávaló hiányában is, mások kiválthatóak, és persze társíthatóak spontán felbukkanó alapanyagokkal is, mi több:

padlizsán helyett cukkíni,

hagyma helyett édeskömény,

paprika helyett káposzta levelek,

szárított paradicsom helyett olajbogyó,

répa helyett zeller, vagy karalábé,

paradicsompüré helyett spenót - kész is a könnyedebb, mediterrán változat.

Az én gasztro-ideológiám szerint az ételkészítés játék és szenvedély - még egy ilyen kulináris klasszikus esetében is.

Ezért is adom kölcsön rendszeresen éttermi együttműködések során: volt már vendég a Liszt Ferenc-téri Menza konyháján, és a debreceni Kis Padlizsánban is.

Most pedig már évek óta a Makery, a világ első és egyetlen „csináld magad” étterme menüjén várja a foodie-kat, akik barátokkal, családdal, munkatársakkal, vagy akár kettesben, egy szokatlanul szexi randin készítenék el közösen.

Aubergine au vin - azaz padlizsán burgundi mártásban

Hozzávalók (2 személyre):

1 nagy, vagy 4 bébi padlizsán

1 lilahagyma, vagy 8 szem gyöngyhagyma

6 gerezd fokhagyma

1 közepes szál sárgarépa

½ szál fehérrépa

1 kisebb kápia paprika

2 szem vargánya, vagy (ne legyünk kajasznobok) más gomba

6 szem aszalt paradicsom

babérlevél, rozmaring, zsálya, kakukkfű (vagy ami éppen akad)

só, bors, füstölt paprika

1 ágacska rozmaring

1 ágacska kakukkfű

1 babárlevél

Olívaolaj

pár csepp természetes szirup - mint agave, juhar, vagy almaszirup

1 evőkanál sűrített paradicsom

1 kiskanál mustár

1 dl száraz vörösbor

2 evőkanál mandulaforgács

Elkészítése:

180 C-fokra melegítem a sütőt, és amíg forró lesz a hangulat, 4 fokhagyma gerezdet hosszában elfelezek, olívaolajjal csepegtetem.

Kis késsel kis lyukakat döfök a padlizsánba, és beléjük csúsztatom a gerezdeket, majd mindegyik mellé odacsúsztatok néhány rozmaring levelet is.

Kikeverek 4 evőkanál olívaolajat fél kiskanál mustárral, füstölt paprikával, kis sóval, borssal, pár csepp sziruppal, és az édes-ragacsos mázzal megmasszírozom a padlizsánomat.

Sütőpapírral bélelt tepsire téve a sütőbe tolom a padlizsánt, és hagyom megizzadni, majd megpörkolődni. Közben előkapok egy jókora serpenyőt - jöhet a bohém zöldségragu.

A paprikát és a szárított paradicsomot egyforma csíkokra szeletelem. Ha lilahagymát használok, kövér hajócskákra negyedelem, ha mogyoróhagymát, semmi dolgom velük.

A maradék két fokhagymát karikákra szeletelem, a répákat pedig egész vékonyka karikákra nyesem, akár krumplihámozóval - így nem kell majd előfőzni.

Az igazán gazdag vaj-szerű ízért olíva és kókuszolajat olvasztok össze - ezen pirítom aranylóra a sokszínű, mégtöbb ízű zöldségeimet, az aromás babérlevél társaságában.

Mikor majd’ megégnek, loccsantok rájuk egy kis vörösbort, mustárt, szirupot, és rámorzsolom a kakukkfüvet. Ekkor kerül bele a negyedekre szelt gomba is.

Alaposan összerázom magas lángon, hogy kapjanak még egy kis színt és extra ízt, egy kis füstölt paprikával szórom, majd gyengéden átforgatom a ragut.

A padlizsán, méretétől függően 20-25 perc alatt sül belül vajpuhára, kívül kissé ropogósra - ez egy késdöféssel azonnal kideríthető.

Ha majd’ elolvad, kiveszem a sütőből, kanyarintok belé egy kis hasadékot, s finoman felnyitom - ide pakolom a ragú ⅔-át, míg a maradékot sebtiben leturmixolom a sűrített paradicsommal.

Végül száraz serpenyőben illatosra megpirítom a mandulát - ez kerül az ételköltemény tetejére, amely zsályás-gyömbéres édesburgonya pürével szinte bűnösen finom.

Ha pedig egy balzsamecetes lilakáposzta saláta, vagy egy citromos-fokhagymás ceruzabab is társul mellé, nincs visszaút a dekadenciából: függő leszel, és örökre magadénak akarod.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „Ez a Buddha-tál receptje, szeretettel Methanából”
Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

„Melyik volt a kedvenc fogásotok?” - tesszük fel a kérdést elvonulásainkra látogató vendégeinknek minden retreat utolsó lakomáján, a válasz pedig többnyire ugyanaz: A Buddha-tál.

Ez a mandala-szerűen tálalt, száz színű, minden-ízű fogás nem egy kőbevésett recept szerint készül: gasztro mottóm, a „minden kiváltható mindennel” itt különösen igaz.

Csodálatos egyesével végig kóstolgatni minden külön árnyalatát, majd összekeverve, gazdag salátaként habzsolni. Küldjük mindazoknak, akik már jártak nálunk Methanán

…és azoknak is, akik még úton vannak hozzánk. Reméljük egyszer elkészíthetjük neked 150 éves falusi házunk, Khelone konyhájában, amelyet a fogáshoz hasonlóan magunk terveztünk.

Methana Buddha bowl, 2 főre

A mázas édeskrumpli:

Sütő 180 fokra melegítve! 1 kisebb édesburgonya hosszában félbevágva, majd megkenve 1 evőkanál szójaszósszal & pár csepp alma (vagy más) sziruppal, sózva-borsozva, kis római köménnyel, szezámmaggal hintve, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, vágott felivel lefele, szezám olajjal fröcskölve, 15-20 perc alatt készre sütve.

Az izgalmas quinoa:

1/4 csésze (kb. 60 gram) quinoa - száraz lábasban 1 percig pirítva, majd felöntve másfélszeres vízzel, felforralva, aztán lefedve főzve takarékon 11 percen át, jobb, ha tálalásig nem is vesszük le a fedőt. Ekkor kerül bele 4 szem szárított paradicsom - apróra vágva, 6-8 levél friss bazsalikom, apróra vágva, plusz só és bors.

A kukorica-mogyoró kence:

4 evőkanál morzsolt főtt kukorica 2 evőkanál sós mogyoróval, 4 evőkanál növényi tejjel, 1 evőkanál szezám olajjal, 1 evőkanál szójaszósszal simára turmixolva (de chili is mehet bele).

A ragacsos-ropogós tofu:

100 gramm tofu kinyomkodva, ormótlan falatokra bontva, meghempergetve 2 evőkanál keményítőben, 1 evőkanál sörélesztő pehelyben, 1 evőkanál lenmagban, 1-1 csipet: kurkumában, sóban-borsban. De préselt fokhagyma, és gyömbér is jól áll ám neki! Mindez kis olívaolajon lepirítva, utolsó percekben füstöltpaprikával megszórva.

A céklás-lilakáposztás lencsesaláta:

1/2 főtt cékla, 1/8 lilakáposzta, 1 szál zellerrel és 1/4 lilahagymával apróra vágva, 6 evőkanál főtt lencsével keverve, balzsamecettel, olívaolajjal, só-borssal ízesítve.

Az avokádó-korona:

1 avokádó félbe vágva, 1 citrommal meglocsolva, 1 szál koriander zölddel megkoronázva, himalájai fekete sóval hintve - ez kerül a tálra utoljára, nehogy megbarnuljon.

Mindez mandala-szerűen tányérra pakolva, majd a dicséreteket bezsebelve fogyasztva, akár pirított tortillával, akár egy szelet friss kenyérrel.

Még több recept Insta oldalainkon - @kristofsteiner & @nimrodagan, YouTube csatornánkon - Kristóf’s Kitchen, és szakácskönyveinkben.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk