Ezeket a konyhai eszközöket ideje kidobnod, ha jót akarsz magadnak - és a családodnak
Nem egyszerűen egészségtelenek, hanem nagyon veszélyesek! Menj a fiókhoz, és most dobd el mindet!
Szakértők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy legyünk óvatosak a konyhában – hogyan mossuk az edényeket, milyen vágódeszkát használjunk, mert ezek hatással lehetnek az egészségünkre.
De van egy olyan eszköz, ami a legtöbbünk konyhafiókjában megtalálható, és amitől jobb lenne megszabadulni, mert egyes kutatások szerint akár rákkeltő lehet.
A modern újrahasznosítási gyakorlatok miatt sok régi anyag visszakerül a használati tárgyakba, ami egészségügyi problémákat okozhat. Andrew Turner, a Plymouthi Egyetem biokémikusa publikált egy tanulmányt, amelyben kimutatta, hogy
bizonyos eszközöket újrahasznosított elektronikai hulladékból készítenek. Ezek a műanyagok olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, mint a lángálló adalékok, amelyeket tévék és számítógépek borításánál használnak, hogy megakadályozzák a kigyulladásukat.
Az újrahasznosító üzemekben lévő érzékelők nem tudják kimutatni ezeket az anyagokat, így tévék és számítógépek burkolatai – más hulladékokkal együtt – kevés szabályozással kerülnek újra feldolgozásra, és akár konyhai eszközöket is készítenek belőlük.
A problémás anyag a fekete műanyag, amit gyakran használnak olcsóbb konyhai eszközöknél – például spatulák, keverőkanalak és szervírozó eszközök készítésére. Ha ezekkel főzünk, az étellel is érintkezhetnek.
A hő hatására a műanyagból káros anyagok válhatnak ki. Turner szerint a lángálló adalékok nincsenek szorosan kötve a műanyaghoz, így ezek könnyen bekerülhetnek az ételbe.
Ezek az adalékanyagok megzavarhatják a hormonrendszer működését, és más kutatások szerint akár cukorbetegséggel, pajzsmirigy-betegséggel vagy rákkal is összefüggésbe hozhatók.
Egy másik tanulmány szerint azoknál, akiknek vérében magasabb volt a PBDE (egy lángálló adalékanyag) szintje, háromszoros volt a rákos halálozás kockázata azokhoz képest, akiknek alacsony volt a szintje. A Toxic-Free Future szervezet tanulmánya pedig megállapította, hogy a
konyhai eszközök között voltak a legmagasabb lángálló anyag szintje.
A gyerekjátékok is veszélyesek lehetnek, hiszen, ahogy Megan Liu, a Toxic-Free Future tudományos menedzsere elmondta:
„Ha fekete műanyag tárgyakat használsz, fennáll a veszély, hogy szennyezettek.”
Bár a műanyag újrahasznosítása jó ötletnek tűnhet, nem mindig biztonságos. „Én már kidobtam a fekete műanyag elviteles dobozaimat” – mondta Liu, majd hozzátette: „Rémisztő belegondolni, hogy ezek más termékekbe visszakerülhetnek.”
Ha ezeket a fekete műanyag eszközöket acélra vagy szilikonra cseréled, azzal sokat tehetsz az egészségedért, és megelőzheted, hogy káros anyagok kerüljenek a szervezetedbe.
Via LadBible.