Jó hír! Heti 6 tojás jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását!
Ha te is tojásfüggő vagy, most van egy jó hírünk: a reggeli rántotta, tükör- vagy lágytojás rendszeres fogyasztása 29 százalékkal csökkentheti az időskori szív- és érrendszeri betegségekből fakadó halálozás kockázatát – legalábbis egy friss kutatás szerint.
mutat rá a Melbourne-i Monash University csapata.
A szív- és érrendszeri betegségek továbbra is az egyik legrettegettebb „csendes gyilkosok” világszerte. Sok tízmillió ember élhet ilyen problémákkal, melyek később szívrohamhoz, anginához vagy stroke-hoz vezethetnek. Persze vannak, akiknél a magas koleszterinszint vagy a cukorbetegség önmagában is fokozza ezt a kockázatot, de a dohányzás, a mozgáshiány és más életmódbeli tényezők is közrejátszanak.
És ez még nem minden: a tojásevők körében 15 százalékkal csökkent az összes más okból fakadó halálozás rizikója is.
Tápanyagbomba az időseknek
Ahogy Holly Wild, a tanulmány vezető szerzője és PhD-hallgatója mondja,
„Ráadásul könnyen hozzáférhető és elég népszerű, különösen az idősebbek körében” – tette hozzá. Az eredményeket a Nutrients folyóiratban publikálták, a vizsgálatban 8 756, hetven év feletti felnőtt vett részt, akik maguk vallottak arról, hogy milyen gyakran esznek tojást – a „soha/havi pár alkalomtól” a „napi többször” kategóriáig.
Külön plusz, hogy a tojás jótékony hatása még nagyobb lehet azoknál, akik alapvetően is egészséges étrendet követnek.
attól függően, hogy a résztvevők mennyire ügyelnek a kiegyensúlyozott táplálkozásra.
A tojásvita nem ér véget
Az ausztrál táplálkozási irányelvek és az Amerikai Szív Társaság (AHA) egyaránt arról írnak, hogy normál koleszterinszint mellett napi 1 tojás még rendben lehet – az AHA szerint az idősebb, normál koleszterinszintű felnőttek akár napi két tojást is ehetnek. Néhány európai ország ezzel szemben visszafogottabb, és inkább heti három-négy tojást javasol.
A British Heart Foundation is azt állítja, hogy az egészséges emberek többségénél a táplálékkal bevitt koleszterin (például a tojásé) kisebb hatással van a vérzsírszintekre, mint például a vaj vagy a zsíros húsok, amelyek tele vannak telített zsírokkal.
zöldségekkel és esetleg babbal valószínűleg sokkal barátságosabb a vérzsírértékeid számára, mint a legendás szalonnás reggeli, kolbásszal megspékelve.
És ha már magas a koleszterin?
Holly Wild szerint korábbi kutatások arra utaltak, hogy magas koleszterinszinttel élőknek nem árt kicsit visszavenni a tojásból. Ám a mostani eredmények azt mutatták, hogy
„A mi adataink alapján a koleszterinszint-problémák nem befolyásolták hátrányosan a tojásfogyasztás és a szívhalálozás közti kapcsolatot” – fogalmazott a kutató. Azt is hozzátette, hogy szerinte a heti hat tojás összességében csökkentheti az idősebb felnőttek mindenféle eredetű halálozási kockázatát, és mindez hasznos lehet a táplálkozási ajánlások finomhangolásánál.