Ha te is beáztatod az edényeket mosogatás előtt, tudd, hogy ez a legrosszabb, amit tehetsz
Ha te is azok közé tartozol, akik a piszkos edényeket a mosogatóban hagyják egy ideig ázni, és csak később mosogatnak el, akkor az új kutatások fényében érdemes átgondolnod a dolgot.
Egyrészt abból a meggyőződésből, hogy az áztatás megkönnyíti a későbbi kézzel történő mosogatást, másrészt szimpla lustaságból.
A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez mégsem túl jó ötlet, mert bár a végén a tányér tisztának látszik, tele lehet baktériumokkal, amelyek csak arra várnak, hogy kárt tegyenek benned.
Barbara Mullan, az ausztráliai Curtin Egyetem docense arra figyelmeztetett, hogy
A koszos tányérokon, amelyeken még ételdarabok vannak, a baktériumok napokig életben maradhatnak.
Ha az edényt a mosogatóba dugod és hagyod ázni, az segíthet a baktériumok terjedésében, aztán valakinek gyomor-bélrendszeri problémákat okozhatnak, és ezen az egészen még tudsz rontani, ha a keféket vagy szivacsokat is a baktériumos vízben hagyod ázni.
Ha azonban kézzel mosogatsz, azt tanácsolja, hogy olyan forró vizet használj, amilyen forrót csak kibír a kezed, még akkor is, ha ehhez gumikesztyűt kell felvenned. És súrolj keményen, hogy fizikailag is elmozdítsd az ételdarabokat.
A mosogatószivacs és kefék általában a legpiszkosabb dolgok a konyhában.
Végső soron azt javasolta, hogy kerüld el a baktériumlevest, amely akkor keletkezik, ha a piszkos edényeket hosszú ideig hagyjuk langyos vízben ázni. A baktériumleves pont olyasmi, amit nagyon nem szeretnél a tányérjaid és evőeszközeid közelében látni.