Ebből a thai kajából már egyetlen falat is rákot okozhat!
Nem azért, mert nem finom. Hanem mert egyetlen falat belőle elég lehet ahhoz, hogy rákot okozzon.
Ez a koi pla leginkább a mi tatárbifsztekünkre hasonlít. Egy adag darált nyers hal, amelyet fűszerekkel és citromlével gyúrnak össze. Több millió thaiföldi rajong érte, de különösen népszerű az ország egyik legszegényebb tartományában.
Valójában nem a hal okoz halálos betegséget azoknál, akik megeszik, hanem a benne lévő élősködő férgek - szúrta ki a LadBible.
„Ez egy nagyon nagy egészségügyi teher errefelé” - mondta Narong Khuntikeo májsebész az Agence France-Presse-nek. - De erről senki sem tud, mert csendben halnak meg az emberek, mint a fáról lehulló levelek.”
A paraziták a Mekong régió édesvízi halaiban őshonosak, így
A thaiföldi orvos most minden erejével az étel fogyasztása ellen küzd, miután mindkét szülője tragikus módon ebben a betegségben hunyt el, mert nagyon szerették a koi pla-t.
Khuntikeo, tudósok, orvosok és antropológusok társaságában négy éve vizsgálja az Isaan régiót.
Azt mondta, hogy az idősebb generációval nehezebben tudja megértetni, hogy miért veszélyes, amit annyira szeretnek:
Pedig az öregek azt állítják, hogy a hal főzése - ami a legjobb módja a parazita elpusztításának - teljesen tönkreteszi az étel ízét.