ÉLETMÓD

Angelina Jolie, Ronaldo és te is biohacker vagy - esetleg a cikk elolvasása után az leszel!

Krioterápia és génszekvenálás a gazdagoknak, hideg zuhany és intervallum edzés mindenki másnak.
Solomayer Anna - sassy.hu
2024. február 08.


Megosztom
Link másolása

A biohacking- vagy magyarosítva biohekkelés- röviden az emberi test működésének különféle eszközökkel történő, jobbító szándékú megváltoztatását jelenti. A számítógép hekkerekhez hasonlóan a biológiai hekkerek is azokat az átírási lehetőségeket, kiskapukat keresik az emberi szervezetben, melyek segítségével egyszerűbb, jobb és olcsóbb megoldásokat találhatnak a felmerülő egészségügyi problémákra.

Maga a kifejezés sok, egymástól egészen távolálló területet is érint, hiszen a kiinduló szándék alapján a vitaminok szedése vagy egy fogtömés is egyfajta biohack, de ugyanúgy biohacking a csúcstechnológiás krioszauna használata, vagy az, amikor valaki önkifejezésképpen hord fém implantátumokat a bőre alatt

Általánosságban, ma biohekkelés alatt az egészség megőrzésére vagy visszaszerzésére és az öregedés lassítására irányuló külső beavatkozásokat és kezeléseket értik.

A DIY biology néven is ismert biohekkelés egyfajta biotechnológiai közösségi mozgalom, melynek tevékenyen kutató tagjai a hagyományos intézményekhez hasonló módszertannal dolgoznak, de nem feltétlenül rendelkeznek ilyen irányú hivatalos végzettséggel. Egymást felügyelik, egymást tanítják. Ezt a kívülálló hozzáállást azzal indokolják, hogy a hivatalos utak túlságosan is lelassítják az általuk preferált fejlődést, vagy hogy a nagy volumenű kísérletek finanszírozására bevont befektetők a saját szándékaik irányába terelnék a kutatásokat, így igyekeznek inkább függetlennek maradni.

A biohekkereknek és tevékenységüknek ebből kifolyólag sok kritikusa akad, ez azonban a függetlenségük és a terület iránti fokozódó érdeklődés miatt nem nagyon gátolja őket a munkában.

Az egészség mindenki számára érték, ez az érték pedig majdnem mindig pénzre váltható. Akinek pedig különösen sok pénze van az egészségére, az előbb-utóbb meg fogja találni a biohekkereket.

Biohacker sztárok

Számos sztár évek óta él különböző biohacker megoldásokkal.

Angelina Jolie például azért vetette alá magát masztektómiának még 2013-ban, mert azon túl, hogy a

felmenői között sokan hunytak el mell-vagy petefészekrákban, genomszekvenálás során nála is megtalálták az erre hajlamosító gént.

A biohacking-nek ez a borsos árú változata nagyon hasznos tud lenni, hiszen minél többet tudunk a saját génjeinkről, annál több örökletes betegséget vagy arra való hajlamot tudunk életvitellel vagy különféle beavatkozásokkal elkerülni.

Nem csak Hollywood-i hírességek, hanem meglepő módon számos futball sztár is előszeretettel nyúl biohacker megoldásokhoz, hogy fitten tartsa magát.

Christiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimović például a krioterápiára esküszik.

A kiroterápia, vagyis a teljes testet értintő hidegterápia egy olyan módszer, melynek során 1-3 percig alacsony hőmérsékletnek tesszük ki a testet (-110℃ és -190℃ között).

A szuper alacsony hőmérséklet beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát, fokozza az anyagcserét, csökkenti a szorongást, és a sportsérülések utáni regenerációt is hatékonyan támogatja.

A cseppet sem olcsó krioszaunát mindkét focista annyira megkedvelte, hogy saját otthonukba is beszereztek belőle egyet-egyet.

A biohacking egy másik híres, kutatásokat is ösztönző támogatója Elon Musk. Az általa finanszírozott Neuralink nevű projekt jelenleg is futó vizsgálati időszaka során azt kutatják, képes-e az agyba ültetett 64 darab vékony vezeték a mozgás szándékát valódi mozdulattá változtatni.

A gén szekvenálás vagy az otthoni krioszauna természetesen egyelőre csak kevesek számára elérhető biohack, de szerencsére jó pár olyan trükk is létezik, amihez jószerével csak akarat szükséges, pénzbefektetés nem.

Közellenségünk, a kék fény

Álmatlanság, kialvatlanság, indokolatlan hízás, teherbe esési nehézségek…Csak néhány egészségügyi probléma, amit sokszor csupán az alvásunkkal orvosolni tudnánk.

Az alvás, és ezzel kapcsolatban a cirkadián ritmus ismeretének fontosságára egyre több kutatás hívja fel a figyelmet, a legtöbb pedig kiemeli a számítógépek, mobilok kék fényének káros hatásait.

Laborvizsgálatok kimutatták, hogy a lefekvés előtti órákban minket érő kék fény jelentősen csökkenti a melatonin szintünket, mely hormon többek között az alvásért is felelős. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkül pedig számos betegség kialakulásával kell számolnunk.

Ennek kiküszöbölésére ma már nem csak kékfény szűrős szemüvegek, de mobilra és számítógépre alkalmazható különféle applikációk is léteznek, melyek a sárga színtartományba viszik a képernyők színeit. A Windows például így oldotta meg a problémát.

A legjobbat persze azzal tesszük, ha lefekvés előtt 1-2 órával már egyáltalán nem nézünk semmilyen képernyőt, könyvet olvasunk, légzőgyakorlatokat végzünk, vagy esetleg felkészülünk a másnap reggeli biohekkünkre.

(Nagyon) hideg zuhany

A legtöbb ember valószínűleg számos kellemesebb reggeli rutint is el tud képzeni magának, mint egy hideg zuhany.

Pedig ez a tevékenység régóta ismert pozitív hatásáról, szinte már Safraneki-i értelemben köztudott, hogy javítja a vérkeringést és felfrissíti az embert.

Emellett azonban, ha helyesen kivitelezzük, számos egyéb előnye is van ennek a drasztikus egészségmegőrző technikának.

Az alábbi cikkben olvasható, pár perces légzőgyakorlat segítségével felkészítjük a szervezetet a sokk hatásra, majd indulhat a hideg zuhany, de csak ésszel! A balatoni vízbefúlások előszobájaként is ismert „Felhevült test+hirtelen hideg víz” párosítás helyett először csak a lábszárakat, combokat, majd karokat zuhanyozzuk le.

20-30 másodperc után következhet a has és a mellkas, a fejet eleinte egyáltalán ne zuhanyozzuk.

És hogy mit kapunk, cserébe a kínzásnak beillő procedúráért?

Általános szinten csökkennek a test gyulladásos folyamatai, enyhülnek az olyan szorongásos állapotok, mint a bipoláris zavar vagy a depresszió, az immunrendszer a sokkhatásnak köszönhetően elfeledkezik az allergiákról, a hormonrendszer felélénkül, a test erős zsírbontásba kezd…Egyszóval megéri a kockázatot.

Ennek az ingyenes kezelésnek a kellemesebb, szabályozottabb, de igen csak költséges változata a már említett krioszauna.

HIIT- a biohacker edzésforma

Ha valaki azt mondja, egy 30 perces edzéssel hamarabb fogsz lefogyni és izmot építeni, mint egy 60 percessel, azt azért a legtöbben ma még körberöhögik.

Aki viszont hajlandó meghallgatni a részleteket is, majd alkalmazni a módszert, az sok időt és pénzt spórolhat meg ezzel a tudással és, tegyük hozzá, mindent lebíró akarattal.

A HIIT, vagyis a nagy intenzitású edzés helyesen kivitelezve amellett, hogy rövidebb idő alatt nyújtja a kívánt, külsőleg is látható eredményeket, a szív-és érrendszert is jobban karban tartja, mint a klasszikus hosszútávú edzésfajták.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a maximális kapacitás legalább 70-80% -ának megfelelő pulzusszámot kell elérni néhány percig, ez után pedig rövid pihenők következnek.

Például a 4×4 intervallum edzés négy darab négy perces nagy intenzitású gyakorlat és három perc alacsonyabb intenzitású tevékenység között váltakozik.

Az egyetlen buktatója a csodamódszernek, hogy kezdő sportolóknak kicsit olyan, mintha valaki a hegymászást kapásból egy teljesítménytúrával szeretné kezdeni.

Ezért is ajánlott, hogy szakértővel vágjunk bele, aki meg tudja tervezni az aktuális fizikai állapotunk, erőnlétünk, meglévő krónikus betegségeink ismeretében a megfelelő gyakorlatsort.

Az eddig ismertetett példákból talán jól látszik, hogy

a biohacking nem egy tőlünk elérhetetlen távolságban lévő valami, hanem egy izgalmas játszótere az emberi kíváncsiságnak, önmagunk sufnituningolásának.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
6 táplálkozási hazugság, mellyel mindannyiunkat etettek - ne dőlj be nekik!
Szó lesz a koleszterinről, a sóról és a friss zöldségekről is.

Megosztom
Link másolása

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az egészséges étrend valójában sokkal egyszerűbb, mint hittük - az összes élelmiszercsoport kiegyensúlyozott fogyasztásából áll, kevés cukorral, valamint sok gyümölccsel és zöldséggel.

A dietetikusok most elárulják, mik a leggyakoribb diétás hiedelmek, amelyek teljes tévedésben tartanak:

1. A méz és a szirupok egészségesebbek, mint a cukor

A méz és a juharszirup antioxidáns, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet. De hogy ez pontosan hogyan hat az egészségünkre, nem tudjuk. Az viszont bizonyított, hogy gyakorlatilag ugyanolyan hatással vannak a vércukor szintre, mint a sima cukor.

„Szervezetünk cukorként tekint ezekre az élelmiszerekre”

- mondta Alyssa Pacheco dietetikus a Yahoo Life-nak.

A túlzott cukorbevitel minden formában káros, és növelheti a hízás kockázatát, cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri betegségekhez, rákhoz, anyagcserezavarokhoz, depresszióhoz és mentális zavarokhoz vezethet.

Ahelyett, hogy azon pörögnénk, hogy milyen cukrot választunk, Pacheco azt tanácsolja, hogy együk azt, amelyiket jobban szeretjük, de mértékkel.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége a nőknek napi legfeljebb hat, a férfiaknak pedig kilenc teáskanál hozzáadott cukrot javasol.

2. A tengeri só különösen egészséges

A cukrokhoz hasonlóan a tengeri só, a himalájai só és az asztali só végső soron mind só, és nagyjából 40 százalékban nátriumot tartalmaz, amely a vérnyomást befolyásolja. A tengeri só minimális feldolgozási folyamaton megy keresztül, és kis mennyiségű magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmazhat.

Az asztali sót viszont feldolgozzák, hogy eltávolítsák belőle a szennyeződéseket, és általában jódot is adnak hozzá a pajzsmirigy egészsége érdekében.

De mindaddig, amíg az étrended kiegyensúlyozott, nincs szükség arra, hogy az ásványi anyagokat tengeri sóból szerezd be.

A túlzott nátriumfogyasztás magas vérnyomással és más egészségügyi problémákkal hozható összefüggésbe, ezért fontos, hogy a nátriumbevitelt összességében csökkentsd, függetlenül a só típusától - mondta Michelle Rauch, a Actors Fund dietetikusa.

3. A tojás emeli a koleszterin szintedet, ezért ne egyél

Még egy tévhit, hogy a tojás rosszat tesz, és emeli a koleszterinszintet.

Koleszterintartalma miatt a tojás régóta heves viták tárgya. A tudósok azonban azt állítják, hogy nincs hatással a koleszterin szintedre.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a tojásban lévő koleszterin nem emeli meg a koleszterinszintet úgy, mint más élelmiszerek, például a magas telített zsírtartalmúak.

Egy 2020-as tanulmányban egy harvardi kutató által vezetett amerikai kutatócsoport nem talált összefüggést a tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázata között - ami szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

„A tojás része az egészséges táplálkozásnak, és támogathatja az izmok karbantartását, az általános jó közérzetet, segít fedezni a napi fehérjeszükségletet, és sokoldalú fehérjeforrás, amely sokféle ételhez adható” - mondta Umo Callins sportdietetikus.

4. Ne egyél este 6 után

„A testednek nincs olyan belső órája, amely azt kiabálja a sejtjeidnek: este 6 óra van, ideje, hogy elkezdj raktározni - mondta Katie Schimmelpfenning, dietetikus. - Az energia az energia, függetlenül attól, hogy mikor visszük be.”

Tanulmányok kimutatták, hogy nem az okozhat súlygyarapodást, hogy mikor eszünk, hanem az, hogy mit eszünk.

Ha a nap elején többet eszünk, az segíthet a későbbi éhségérzet kezelésében, és megakadályozhatja, hogy túl sokat együnk.

Rhyan Geiger dietetikus szerint: „Minden azon múlik, hogy milyen típusú ételeket választunk. A friss gyümölcsök, zöldségek vagy teljes kiőrlésű gabonafélék sokkal hasznosabbak, mint a sütik, cukorkák és édességek.”

5. Ragaszkodj a friss élelmiszerekhez

Sokan hiszik, hogy vásárláskor a bolt szélein kell maradni, mivel ott koncentrálódnak a friss áruk, de Lauren Harris-Pincus dietetikus szerint ez hiba lenne.

„A középső gondolák a tápanyagban dús élelmiszerek kincsesbányái, beleértve a fagyasztott gyümölcsöket, zöldségeket és tenger gyümölcseit, a bab-, gyümölcs- és zöldségkonzerveket, valamint a száraz hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket, magvakat és fűszereket'” - mondta.

Ha a lehető legalacsonyabb kalóriatartalmú ételeket választod, általában éhes maradsz, és végül túlzásba viszed az evést. Ráadásul ha nem eszel elég kalóriát, hosszú távon visszafelé sülhet el, mert lassul tőle az anyagcseréd.

Egyes magas kalória- és zsírtartalmú élelmiszerek, mint például a diófélék, az avokádó és az olajok, tele vannak nagyon fontos tápanyagokkal. A kalóriákhoz hasonlóan az csökkentett zsírtartalmú étel nem feltétlenül jobb, mint a teljes zsírtartalmú. A zsiradékra azért van szükség, hogy teltségérzetet adjon, jobban felszívódjanak a zsírban oldódó vitaminok, és ízt adjon. Ezek az élelmiszerek pedig a bolt közepén tanyáznak.

6. A mélyhűtött termék rossz minőségű

„Valójában a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek magasabb tápanyagtartalmúak lehetnek - állítja Kim Pearson brit táplálkozási szakértő. - Ez azért van így, mert a gyümölcsöket közvetlenül a szedés után fagyasztják le, és előtte csak minimális feldolgozáson mennek keresztül, ami azt jelenti, hogy sok tápanyagot megtartanak.”

Ezzel szemben a friss termékek napokkal vagy hetekkel a szedésük után is a szupermarket polcain állhatnak, ami azt jelenti, hogy mire megeszik őket, több tápanyagot veszíthetnek.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
5 kék zónás étel, amit a világ legtovább élő emberei esznek nap mint nap
Kék zónák a világ azon régiói, ahol az emberek vidáman elélnek 100 éves korukig. Nézzük, mit esznek ők.

Megosztom
Link másolása

Azt gondolhatnánk, hogy a genetika határozza meg, ki meddig él, de a szakértők szerint az étrend is fontos szerepet játszik ebben. A kék zónák közé tartozik Japánban Okinawa, a Costa Rica-i Nicoya-félsziget, a görögországi Ikaria, az olaszországi Szardínia és a kaliforniai Loma Linda.

Az édesburgonyától a sütőtökön át a Pecorino sajtig van öt olyan összetevő, amelyet a világ öt leghosszabb életű régiójának lakói az ételeikhez adnak.

Legutóbbi, Hogyan ne öregedjünk című könyvében Dr. Michael Greger, az amerikai hosszú élet guruja azt tanácsolta az olvasóknak, hogy úgy étkezzenek, mint a kék zónák lakói. Bár vannak hasonlóságok az öt kék zóna lakosainak étkezési szokásai között, mindegyik régiónak vannak sajátos titkai.

Édesburgonya

Utazásunk a kék zónások étrendjébe a japán Okinawán kezdődik, ahol 100 000 lakosra 68 százéves ember jut, ami körülbelül háromszorosa az európai adatoknak. A lakosok étrendje gazdag keményítőtartalmú szénhidrátokban, például (lila színű) édesburgonyában. Ez az ott beni imo-nak hívott keményítőtartalmú növény tele van antioxidánsokkal, és abban a régióban honos.

De a hagyományos narancssárga édesburgonya is megfelelő, mivel gazdag összetett szénhidrátokban, rostokban és tápanyagokban, például béta-karotinban.

Vágd fel, locsold meg olívaolajjal, fűszerezd sóval és borssal, és süsd meg a sütőben, hogy ízletes körete legyen az ételeidnek.

Tökfélék

Japánból a Costa Rica-i Nicoya-félszigetre utazunk, ahol a tök dominál a helyiek étrendjében. A tök kiváló forrása az összetett szénhidrátoknak, valamint az A-vitaminnak, magnéziumnak és káliumnak.

Dan Beuttner - aki a kék zóna kifejezést is megalkotta - szinte líraian beszélt a tökről, amely a Costa Rica-iak étrendjének sarokköve. Dan azt állítja:

„Az étrendjük három olyan ételből áll, amelyekről azt állítom, hogy a étrend, amit az ember valaha is kitalált. Ezeknek az ételeknek köszönhetően a Costa Rica-i Nicoya-félszigeten élő emberek két és félszer nagyobb valószínűséggel érik meg a 92 éves kort, mint az Egyesült Államokban vagy Európában élők”

- folytatta. Dan elmondta, hogy a Nicoya-félszigeten élő százévesek az élénk narancssárga tök mellett rendszeresen akár ötféle babfajtát is adnak az ételeikhez, a kukoricát pedig finom teljes kiőrlésű tortillák formájában eszik. Ezt a három ételt gyakran három nővérként emlegetik, mivel a helyi konyha kulcsfontosságú részét képezik.

A tököt bab, rizs és avokádó kíséretében eheted, vagy keverd bele levesbe vagy chilibe.

Pecorino sajt

Senkit sem kell meggyőzni arról, hogy sajtot egyen, de a Pecorino sajt esetében érdemes a szardíniaiakat követni. Hasonló a parmezánhoz, de tehéntej helyett juhtejből készül.

Megszórhatod vele az olasz tésztáid tetejét, vagy a minestronéra is teheted, amelyet a világ leghosszabb életű családja a szardíniai Perdasdefogu faluban naponta eszik.

Fekete szemű bab

A görögországi Ikarián a fekete szemű bab az étrend egyik alapköve, talán mert tele van fehérjével és rengeteg hasznos mikrotápanyaggal.

Miért ne próbálnád ki az Ikarián kedvelt ragut fekete szemű babbal?.

Apríts fel hagymát, fokhagymát és az édesköményt, párold puhára olívaolajon, majd add hozzá a babot, a paradicsomot és a paradicsompürét, és párold addig, amíg a bab megpuhul.

Mandula

Ha egészséges nassolnivalót keresel, nem kell tovább kutatnod, a megoldás kulcsa a kaliforniai Loma Linda százéveseinél van. Ők szívesen nassolnak mandulát, amely magas antioxidáns-, E-vitamin-, fehérje- és rosttartalmú. Csak arra figyelj, hogy natúr mandulát válassz, ne sózottat vagy édesítettet.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Vigyázat! Sürgős figyelmeztetés érkezett az iPhone-felhasználóknak!
Az Apple felszólította a telefon tulajdonosokat, hogy nagyon figyeljenek a háttérben futó alkalmazásokra.

Megosztom
Link másolása

Az Apple megerősítette, hogy nem szabad bezárni a megnyitott alkalmazásokat az iPhone-on, kivéve, ha azok nem reagálnak. Te sem érted, ugye?

Előfordulhat, hogy időnként azt látod, hogy körülbelül 30 megnyitott alkalmazás is fut a telódon a háttérben. Most kiderül, hogy akkor teszel jót, ha úgy is hagyod őket, ahogy vannak.

Rosszul hittük, hogy ha ennyi alkalmazás van nyitva, akkor az iPhone lassabban fog futni, és gyorsabban lemeríti az akkumulátorodat, ez nem így van.

Valójában az alkalmazások bezárása - majd újbóli megnyitása - az, ami nagyon megterheli az akkumulátort.

Az Apple csak akkor javasolja az alkalmazások bezárását, ha azok nem működnek megfelelően - egyébként hagyd őket békén - szúrta ki a LadBible.

A cég elmagyarázza:

„Amikor a legutóbb használt alkalmazások megjelennek, az alkalmazások nem nyitva vannak, hanem készenléti üzemmódban, hogy segítsenek a navigálásban és a multitaskingban. Csak akkor kényszeríts egy alkalmazást bezárásra, ha az nem reagál.”

Az a tévhit, hogy a kevesebb alkalmazás hosszabb akkumulátor-üzemidőt jelent, abból a hiedelemből ered, hogy a nyitva lévő alkalmazások valójában a háttérben futnak. Pedig nem. Csak le vannak fagyasztva, hogy ne vegyenek el többlet erőforrásokat a készüléktől, amíg te mást csinálsz.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Mi az a popcorn-agy? Lehet, hogy neked is az van?
Úgy tűnik, hogy az állandó stimuláció hatással van az agy teljesítményére. De jó ez vagy rossz? Eláruljuk.

Megosztom
Link másolása

Ha úgy érzed, hogy a digitális média tempója túlterhel, és nehezen tudsz egyetlen feladatra vagy gondolatra koncentrálni, akkor lehet, hogy neked is popcorn-agyad van.

„A popcorn-agy elnevezés arra utal, hogy a figyelmünk és fókuszunk gyorsan ugrál egyik dologról a másikra, mintha kukoricaszemeket pattogtatnánk”

– mondta Dr. Daniel Glazer klinikai pszichológus a Metro UK-nak.

A popcorn-agy nem új jelenség – a kifejezést 2011-ben a Washingtoni Egyetem kutatója, David Levy alkotta meg –, de a mentális egészségügyi szakértők új módszereket dolgoztak ki a jelenség kézbentartására, mivel életünk egyre digitálisabbá válik.

Egy tanulmány szerint a világ népességének 62,3%-a használja a közösségi médiát, és az elmúlt hónapban az átlagos napi használat 2 óra 23 perc volt.

Dannielle Haig pszichológus a Glamour UK-nak elmondta, hogy a túlzásba vitt böngészés az új posztok, értesítések és hirdetések között egy kis dopamin felszabadulást vált ki, ami jutalmazza az agyat és táplálja a ciklust.

„Idővel ez az állandó figyelemigény és a feladatok közötti gyors váltás a mentális nyugtalanság érzéséhez vagy a gondolatok ugrálásához vezethet, mivel nehéz megtartani hosszabb ideig a figyelmet, bármilyen feladatról legyen szó”

– magyarázta Haig. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatása megállapította, hogy a 2004-es 2,5 percről 2012-re 75 másodpercre, napjainkra pedig 47 másodpercre csökkent a képernyőn elérhető átlagos figyelem, ezt lehet megragadni, mielőtt átváltanánk valami másra.

Úgy tűnik, hogy az állandó digitális stimuláció hatással van az agy teljesítményére.

„A kutatások azt sugallják, hogy az agyban lévő neurális pályák átíródnak vagy alkalmazkodnak a multitasking és a gyors információfeldolgozás követelményeihez”

– mondja Haig, ami annak rovására mehet, hogy „mélyen és átgondoltan tudjunk foglalkozni a tartalommal, ami később hatással lehet a tanulásra, a memóriára és az érzelmi szabályozásra is”.

Figyelmeztet, hogy a popcornagy negatívan befolyásolhatja a szociális interakciókat, a türelmet, az érzelmi jólétet, miközben növeli a szorongást és a kiégés lehetőségét.

Íme néhány javaslat Haig és Glazer szerint a popcorn-agy szindróma javítására:

  • Korlátozd a technológia használatát bizonyos időpontokra, és végezz digitális detoxot, hogy az agyad pihenhessen és feltöltődhessen.
  • Vegyél részt képernyőmentes tevékenységekben, például kézimunkázz, élvezd a természetet, sportolj, olvass vagy készíts művészeti alkotásokat.
  • Ügyelj arra, hogy tarts gyakran szünetet, ha lehet, csak egyetlen feladatra összpontosíts, így edzheted az agyad arra, hogy ne kelljen állandóan multitaskingot végeznie.
  • Időnként töröld az alkalmazásokat, így próbáld visszanyerni a telefonod feletti kontrollt.


Megosztom
Link másolása