ÉLETMÓD

5 tipp, amit azonnal megtehetsz, hogy ne az evésbe betegedj bele

Tudtad, hogy naponta fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene elfogyasztanod? És hogyan néz ki az Okostányér?
Kiss Melinda Katalin/Semmelweis.hu, Fotó: Illusztráció/Luise Lansel/Unsplash - sassy.hu
2024. március 23.


Megosztom
Link másolása

Melyek azok a legfontosabb dolgok, amelyeket te magad, a mindennapokba illesztve viszonylag egyszerűen megtehetsz az egészségedért?

A Semmelweis.hu sorozatának legújabb cikkében Vékony Blanka dietetikus, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének tanársegéde ad tanácsokat az egészséges étkezéshez a legfrissebb kutatási eredményekre támaszkodva.

1. Divatdiéták helyett ismerkedj meg az Okostányérral!

A hosszú távon fenntartható helyes étrend kialakításával sokat tehetsz az egészségedért. Elsősorban az élelmiszerekkel kellene bevinni az emberi szervezet számára fontos tápanyagokat, a nélkülözhetetlen nyomelemeket és a vitaminokat is. Ehhez ad kiindulási alapot, illetve naprakész, receptekkel és menüjavaslatokkal kiegészített segítséget az a hazai sajátosságokra szabott táplálkozási ajánlás, amelyet a Magyar Dietetikusok Szövetsége dolgozott ki.

Az Okostányér elnevezésű ajánlás az egészséges felnőttek, illetve a 6-17 éves gyermekek sajátos szükségleteit figyelembe vevő ajánlásokat tesz a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges napi zöldség-, gyümölcsmennyiség, gabonaféle, állati eredetű fehérjeforrások- és folyadékbevitel kapcsán. Kidolgozásakor figyelembe vették a hazai élelmiszer-választási, étkezési szokásokat és a hagyományokat is.

2. A zöldség és gyümölcs nem spórolható meg!

Minimum napi fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk minden nap. És ennek legalább egy részét nyersen kellen megennünk. Ez a mennyiség már jelentősen hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

Még jobb, ha a fogyasztott mennyiség kétharmada zöldség, egyharmada gyümölcs. Az emberek jó, ha ennek a felét megeszik, pedig ez a mennyiség akár nagyrészt levessel és főzelékkel is bevihető. A növényi eredetű alapanyagok, élelmiszerek hozzájárulnak a folyadékháztartásunk egyensúlyához, továbbá a többségében vízben oldódó vitamin-, ásványi anyag-, valamint a rost-, és antioxidáns tartalmuk is támogatja a szervezet egészséges működését. Javasolt a napi legalább 25-30 grammnyi rostbevitel is, ami a teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint a fokozott zöldség- és gyümölcsfogyasztással megvalósítható.

3. A menütervezés a siker kulcsa!

Pénztárca- és egészségbarát megoldás, ha több napra előre tervezzük meg a menüt, és inkább saját magunk főzünk. Így biztosak lehetünk az étel hozzáadott cukor- vagy allergén anyag tartalmát illetően, és a saját ízlésünkre szabhatjuk azt. Ráadásul ez így egy család esetében adagra számítva akár kevesebbe kerülhet, mint a sokszor megszámlálhatatlan összetevővel rendelkező készételek és gyorsételek.

Könnyebben megvalósítható az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés, ha előző este összekészítjük magunknak a másnapi reggelit, ebédet, akár a kisétkezésekre szánt elemózsiát is – jegyezte meg a dietetikus. Az sem baj, ha nem mindig sikerül tartani a terveket, hiszen az egészséges táplálkozás nem egyetlen étkezésen múlik, megvalósítását és értékelését komplexen kell szemlélni – jegyezte meg Vékony Blanka. Hozzátéve: sosem késő újrakezdeni.

4. A folyadék fontosabb, mint gondolnád!

Az ajánlás szerint napi 2-2,5 liter folyadékot kellene fogyasztani, amit nyáron nyugodtan lehet minimum 3 literre is emelni. Már némileg csökkent folyadékbevitel mellett is érezhető a figyelem, a fizikai vagy szellemi teljesítmény csökkenése. „Fontos ugyanakkor, hogy ne cukros, azaz hozzáadott cukortartalmú üdítővel pótoljuk a folyadékveszteséget. A csapvíz is izgalmassá tehető fűszernövények – mint a menta, vagy a zsálya – vagy zöldség-gyümölcs áztatásával, citrom hozzáadásával, szörp helyett a 100 százalékos gyümölcslevek hígításával, a hűtött gyümölcsteákról nem is beszélve” – jegyezte meg Vékony Blanka.

Bár az édesítőszerekkel ízesített üdítőkkel kalóriát nem viszünk be, fogyasztásuk csak alkalomszerűen elfogadható. Nagy mennyiségű energiaital fogyasztása pedig határozottan nem tanácsos a magas koffeintartalom okozta olyan mellékhatások miatt, mint a fejfájás vagy az agresszív vérnyomásemelkedés – tette hozzá Vékony Blanka. Az ásványvizeknél pedig érdemes az egyéni szükségletekhez igazítani a választott termék ásványianyag-tartalmát.

5. Nem érdemes kihagyni a reggelit!

Az ideális napi 3-5 étkezés lenne, de a fő, hogy ne napi egyszeri étkezésre szorítkozzunk – mondja Vékony Blanka. Az energiabevitel elosztására is érdemes figyelni: a legtartalmasabbnak az ebédnek, majd a vacsorának, aztán pedig a reggelinek kellene lennie. Nem érdemes a napi „anyagcserét beindító” reggeli, mint első étkezés kihagyásával sem trükközni, mivel a csökkent energiabevitel miatt sokan óhatatlanul a szükségesnél többet esznek majd pótlásként a következő étkezésnél.

Egyes divatos diéták meghatározott időablakokban engedik és tiltják az evést, de ez nem elég erős önkontroll mellett táplálkozási zavarok kialakulásához is vezethet. A napi első étkezés hosszú távú délutánra tolódása nemcsak az elhízás kockázatát növelheti, hanem komoly egészségügyi gondokat is okozhat, mint akár az epekő kialakulása.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Ezzel a pofonegyszerű teszttel kiderítheted, hogy demenciában szenvedsz-e
A teszthez csak papír, ceruza és egy másik ember kell.

Megosztom
Link másolása

Létezik egy végtelenül egyszerű teszt, ami időben jelezheti a korai demenciát.

Ez azért fontos, mert ugyan nem állítható meg a szellemi hanyatlás, és nem fordítható vissza,

a folyamatot lehet lassítani bizonyos kezelésekkel, és a tünetek egy részét is enyhíteni lehet.

A pofonegyszerű demencia-teszt gyors, mindössze néhány perces, és semmi más nem kell hozzá, csak papír és ceruza.

Egy nem digitális kijelzős, hanem hagyományos, mutatós óra kerek, de üres számlapját kell kiegészíteni. A teszt alanyát egy másik személy arra kéri, hogy írja bele az óra számait a számlapon, ahogy azok szerepelnek rajta, ezután rajzolja meg az óramutatókat, hogy hogyan állnak mondjuk negyed kettőkor vagy 10 után 10 perccel.

Ha orvos vagy képzett személy végezteti el a tesztet, akkor rendszerint pontozza a feladat teljesítését az alapján, hogy a teszatalany milyen sorrendben rajzolta fel a számlapra a számokat, hogyan helyezkednek el a számok, jól rajzolta-e meg az óra mutatóit.

Ennek van egy egyszerűbb változata is: ha a tesztalany megcsinálta helyesen a feladatot, akkor a teszt rendben van, ha nem csinálta meg jól, akkor ott valami probléma van.

Te elvégzed a tesztet?

Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Meglepő dolgot árul el rólad az, hogy az ágy melyik oldalán alszol
A legtöbbünk ugyanazon az oldalon alszik az éjszakánként, és nem igazán szeretné ezt módosítani. Mint kiderült, ennek is köze van a személyiségünkhöz.

Megosztom
Link másolása

Egy alvásszakértő érdekes dolgokat állított, szerinte ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy ki melyik oldalt választja lefekvéskor.

Ezek ugyanis sok mindent elárulhatnak a személyiségünkről, nem véletlen, hogy akinek van egy megszokott alvós oldala, nehezen cseréli el egy idegen helyen.

Ryan és Daniel Amoto szerint bizonyos kutatások kimutatták, hogy akik például a bal oldalon szeretnek aludni, azok általában vidámabbak, jóval magabiztosabbak és szorgalmasabbak is, ha munkáról van szó.

Ezzel szemben a jobb oldalt választók jóval földhözragadtabbak, cserébe általában több pénzt keresnek a másik oldalon alvó társukhoz képest.

Egy másik tanulmányt is megosztottak, ami szerint a jobb oldalon alvók sokkal logikusabban és analitikusabban gondolkoznak, míg a bal oldal szerelmesei inkább kreatívak és jó a képzelőerejük.

Egy hotel 2012-ben készített egy kérdőívet, amiben pont erről - azaz az oldalválasztásról - kérdezte a nála megszálló vendégeket, az eredmény szerint pedig a válaszadók 75%-a furcsán érzi magát, ha az ágy másik felén kell aludnia, mint ahogy azt megszokta.

@yourtango The side of the bed you sleep on reveals specific personality traits. Are you a left side or a right side sleeper? #sleep #sleephabits #sideofthebed #personality #greenscreen ♬ original sound - YourTango


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Így befolyásolja az anya étrendje a magzat arcvonásait - meghökkentő eredményeket hozott egy új tanulmány
Lehet, hogy anyukád furcsa kívánósságát okolhatod a külsődért?

Megosztom
Link másolása

Az arcvonások kialakulása régóta fejtörést okoz a tudósoknak, de egy új kutatás szerint a terhes anya étrendje már az anyaméhben befolyásolhat bizonyos vonásokat.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány az anya fehérjeszintjét a génaktivitással, konkrétan az mTORC1 génekkel hozta összefüggésbe, ami a szerzők szerint befolyásolta az embriók koponyáját-arcformáját.

Megállapították, hogy a magas fehérjetartalmú étrend határozottabb arcvonásokat - például erősebb állkapocsvonalat és nagyobb orrot -, míg az alacsony fehérjetartalmú étrend finomabb, élesebb vonásokat eredményezett.

Röviden, az anyák étrendje finomhangolhatja gyerekeik arcvonásait - például az orr vagy az állkapocs alakját és méretét. A tanulmányhoz a nemzetközi kutatócsoport egereket és zebrahalakat figyelt meg, amelyeket genetikailag manipuláltak, és különböző tápanyagszintű étrenddel ettek.

Korábbi vizsgálatok már összefüggésbe hozták az anyák étrendjét a gyerekek egészségi állapotával.

A vegán étrendet követő anyukák például alacsonyabb születési súllyal hozták világra gyerekeiket.

Egy, az év elején közzétett tanulmány megállapította, hogy az elhízott anyák fiai születésükkor nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, és későbbi életük során fokozottan ki vannak téve az anyagcsere-betegségek kockázatának.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez a népszerű zöldség csökkenti a diabétesz kockázatát nőknél, de a férfiaknál nem
Meghökkentek a kutatók, mert erre az eredményre senki nem számított.

Megosztom
Link másolása

Már napi kis mennyiségű avokádó fogyasztása is hátráltatja a nőknél a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását - de

a férfiak esetében nem működik ez a jótékony hatás, állapította meg egy új kutatás.

„Több lehetséges ok is magyarázhatja az avokádófogyasztás és a cukorbetegség előfordulása között ebben a tanulmányban megfigyelt összefüggést” - írta a nemzetközi szerzőcsoport a múlt héten a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szaklapban.

„Először is, az avokádónak alacsonyabb a glikémiás indexe és cukortartalma, például szacharóz és glükóz, mint más zöldségeknek és gyümölcsöknek - folytatták. -

Meghatározó benne egy egyedülálló hét szénatomos cukor jelenléte, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában.”

A kutatók rámutattak, hogy az avokádó antioxidánsokat és olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek javítani az inzulinérzékenységet, ami a 2-es típusú cukorbetegség egyik jellemzője.

Wendy Bazilian dietetikus szerint az avokádó szívbarát étel is.

„Tekintettel arra, amit az avokádóról tudunk, nem vagyok meglepve, hogy az avokádó fogyasztása szerepet játszhat a cukorbetegség kockázatának csökkentésében” - mondta.

A táplálkozási felmérésben részt vevő 25 640 ember több mint 60%-a túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított.

A résztvevők mintegy 45%-a avokádófogyasztó volt, a férfiak átlagosan napi 34,7 grammot, a nők pedig 29,8 grammot fogyasztottak.

A nők alacsonyabb cukorbetegség-kockázata még akkor is megfigyelhető volt, ha számításba vették az életkort, az iskolai végzettséget, a testsúlyt és a fizikai aktivitást.

Arra a kérdésre, hogy miért nem találtak hasonló összefüggést a férfiaknál, a kutatók nehezen tudtak magyarázatot adni. Felmerült a dohányzás vagy az ivászat szerepe is. Most az avokádófogyasztás hosszú távú következményeinek alaposabb feltárását javasolják, hogy jobban megértsük, hogyan befolyásolja a nemünk az avokádó és a cukorbetegség kialakulásának kapcsolatát.


Megosztom
Link másolása