5 egyszerű hack, hogy több proteint vigyél be a szervezetedbe erőlködés nélkül
Bár azt hiheted, hogy a grillezett csirke és a főtt tojás az egyetlen módja annak, hogy több fehérjét pakolj az étrendedbe, vannak egyszerű trükkök, melyekkel a megfelelő mennyiséget gond nélkül beviheted. Következzen öt egyszerű tipp, amelyek segítségével több fehérjét (ez a protein másik neve) fogyaszthatsz.
1. Tegyél fehérjét minden étkezésbe
Ha előre megtervezed az étkezéseidet, könnyebb minden étkezéshez hozzátenni a megfelel proteint. Főzz vacsorára egy kicsit többet, és tegyél félre belőle másnapra ebédre. Hogy növeld a fehérjefogyasztást, ne felejts el minden ételt megszórni chia maggal, dióval, esetleg mandulával, fenyőmaggal.
2. Legyen kéznél proteinben gazdag rágcsálnivaló
A nasik tökéletes segítségek, ha hirtelen rád tör az éhség, vagy csak kicsit szeretnél rágcsálni valamit. Általában azt jelzik ezek a késztetések, hogy növelned kéne a fehérjebevitelt.
Bónusz: ezek a nasik segítenek stabilan tartani a vércukorszintedet is, így megakadályozzák a délutáni remegésbe forduló összeomlást. Ha állandóan úton vagy, praktikus rágcsálnivalókat válassz, ilyenek a protein szeletek, diófélék és más magvakra.
3. Több hüvelyes kell
Azt mondják, a jó dolgok kis adagokban érkeznek, és ez alól a babfélék sem kivételek. A szójabab, a lencse és a fejtett bab tele van fehérjével, plusz segítenek a rost-, vas- és vitaminszükségleted kielégítésében is.
Töltsd fel a kamrát ezekkel a fehérje-erőművekkel, így olcsón sokféle ételt készíthetsz, hiszen a babfélék nagyon sokoldalúan használhatók. Leves, főzelék, humusz, vagy bab alapú zöldségburger, esetleg dobd őket egy omlettbe vagy szórd salátára, hogy egészséges adag fehérjét kapj, ez majd jóllakottá és elégedetté tesz.
4. Kellene egy kis fehérje sütikbe
Lehet, hogy a sütikre meg a kenyérre tápanyaghiányos finomságként gondolsz, de a házi készítésű opciók épp megfelelőek arra, hogy plusz proteint vigyél be velük. Nem kell egyből fehérjeporral felhúzni a lisztet, elég, ha belekevered a tésztákba a joghurtot, darált diót vagy darált mandulát, a krémekbe mogyoróvajat vagy pisztácia-, esetleg mandulakrémet.
Van egy csomó jó recept, például Móra Ferenc feleségének szakácskönyvében (Móra Ferencné szakácskönyve), ott a liszt csak vendég, a desszertek rengeteg proteinnel készülnek.
5. Teljes kiőrlésű gabonafélék
A teljes kiőrlésű gabonafélék tele vannak rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, összetett szénhidrátokkal és fehérjékkel. A teljes kiőrlésű búzalisztben 28%-kal több fehérje van, mint a finomított búzalisztben.
Keverj teljes kiőrlésű gabonát salátákhoz, főzz teljes kiőrlésű köretet, a legjobb, ha mindezt más fehérjeforrásokkal tálalod.
Forrás: The Every Girl