ÉLETMÓD

11 kérdés, amiből megtudhatod, hogy te is ADHD-s vagy-e

Férfiaknál gyakrabban diagnosztizálják, pedig a nőket is ugyanolyan arányban sújtja az ADHD. Válaszolj őszintén a kérdésekre!

Megosztom
Link másolása

Sokan gondolják azt, hogy kényszeres viselkedésük és figyelemzavaruk mögött ADHD, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar húzódik.

Meglepő tény egyébként, hogy férfiaknál gyakrabban diagnosztizálják a betegséget, pedig nőknél is ugyanolyan típusú és súlyosságú tünetek jelentkeznek, mint a férfiaknál.

Csakhogy a mai világban egy nőnél sokkal gyakoribb a figyelmetlenség, és az ebből fakadó koncentrációs-, szervezési- és memóriazavar.

Ezzel szemben egy férfi esetében gyakrabban fordul elő, hogy a hiperaktív vagy impulzív tünetek szemet szúrnak valakinek és így hamarabb kap pontos diagnózist.

Most egy Dr. Ali Ajaz nevű orvos megosztott egy egyszerű, 11 kérdésből álló kvízt, melynek segítségével egy fokkal könnyebb lehet felismerni ezt a betegséget.

A kérdésekre egytől ötig pontszámmal érdemes válaszolni, ahol az egy a „nagyon ritkán”, az öt pont pedig a „nagyon gyakran” választ jelenti.

Ha az összegyűjtött pontszámod összértéke 35 feletti, akkor bizony van rá esély, hogy ADHD-tól szenvedsz és érdemes szakemberhez fordulni.

És akkor jöjjenek a kérdések:

1. Fogalmad sincs, hogy másoknak hogyan sikerül következetes, szabályos életet élnie.

2. Nehezen kontrollálod, hogy mire költöd a pénzed?

3. Érzelmileg megterhelőnek találod, ha a nap végén csak még egy utolsó dologra megkérnek?

4. Úgy érzed, hogy normális embernek adod ki magad, de belül valójában szélhámos vagy?

5. Úgy érzed, hogy jobb ötleteid vannak, mint másoknak, de egyszerűen képtelen vagy azokat megvalósítani?

6. Gondolták már önzőnek, mert nem írsz köszönőlevelet vagy nem küldesz születésnapi üdvözlést?

7. Úgy érzed, hogy vagy mindig pörögsz, mint egy tornádó, vagy csak lustálkodsz, mint egy krumpli, de a kettő között semmi?

8. Kétszer is meggondolod, hogy meghívj-e vendégeket az otthonodba, mert szégyelled a rendetlenséget?

9. A barátaid vagy a családod lusta embernek, vagy egyszerűen csak szétszórtnak tartanak?

10. Az összes idődet az köti le, hogy egyben tartsd az életed, és nem marad időd szórakozásra vagy pihenésre?

11, Gyakran felmerül benned az, hogy soha nem fogod beteljesíteni a benned rejlő potenciált, vagy elérni az életcéljaidat és ambícióidat?

@draliajaz Female focused ADHD quiz #adhdinwomen #adhd #adhdtiktok #adhdawareness ♬ original sound - DrAliAjaz

Forrás: LadBible


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Visszahízott 216 kilóra Géza, akit annak idején Schobert Norbi fogyasztott le látványosan
Szerelmi csalódás miatt kezdte el ismét a túlevést, és az sem érdekelte, ha belehal.

Megosztom
Link másolása

Rácz Géza annak idején borzasztóan sokat küzdött a testsúlyával. Egyáltalán nem segített neki az, hogy gúnyolták is a külseje miatt. Az édesanyja annak idején elmondtam hogy a kóros hízás 12-13 éves korában indult be nagy ütemben.

18 évesen már több mint 300 kilót nyomott.

A túlsúly már szervi károsodást is okozott nála. Ennél a pontnál vágott bele az életmódváltásba Schobert Norbi segítségével. A fitneszguru ugyanis eltökélte, hogy lefogyasztja Gézát.

Annak idején Rácz Gézát az egész ország megismerte, amikor belevágott a kihívásba.

háttérszín kiemelés

Számomra döbbenetes, hogy mennyien gúnyolódtak a tinédzseren különböző Youtube-videókban, és hogy egy ismert influencer is páros lábbal szállt bele a fogyási kísérletébe.

Gézának végül sikerült 167 kilóra lefogynia. Ám mostanra ismét visszahízott, jelenleg 216 kilót nyom.

"Meg akartam halni! Egy lány miatt kerültem rossz lelki állapotba, és az evést választottam vigaszként, az sem érdekelt, ha nem élem túl"

– vallotta be Rácz Géza

Schobert Norbi újra a segítségére sietett, és adott neki még egy esélyt.

"Először a fejben kell rendet tenni és tudnia, mit akar. Kap még egy esélyt, de ezt neki is akarnia kell. (…) Még mindig veszélyben van, ezért küzdenie kell, én pedig segítek neki. (…) Vittem Gézának egy cipőt, kapja a szénhidrát-csökkentett ételeket és a rostkészítményemet"

- mondta a fitneszguru.

Forrás: NLC.hu

Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Idén nyáron ne ülj le az ágyra farmerben - ez az oka a komoly figyelmeztetésnek
Van úgy, hogy egy hosszú nap után fáradtan hazaérsz, és lerogysz az ágyra? Jobb lenne ezt újragondolni.

Megosztom
Link másolása

Ültél már le az ágyadra úgy, hogy nem öltöztél át otthoni ruhába? Bár ártalmatlannak tűnhet, ezzel mégis fertőző baktériumokat juttathatsz az környezetedbe.

A MattressNextDay alvási szakértői azt javasolják, hogy

mielőtt kényelmesen elhelyezkedsz otthon, mindig öltözz át, és vedd le az utcai ruhát.

Egy hosszú nap után legtöbbször semmi másra nem vágysz, csak pihenni szeretnél, de ha ezt anélkül teszed, hogy levetnéd az utcai ruhádat, többet árthatsz magadnak, mint gondolnád.

Néhány baktérium ugyanis megtapadhat a ruháidon és átviheted őket az ágyadra, ezért fontos, hogy otthoni ruhába öltözz, mielőtt leülsz. A farmerek különösen problémásak, hiszen általános szabály, hogy csak három-tíz viselés után kell őket kimosni, így többször veszed őket, mielőtt kimosnád.

Tanulmányok kimutatták, hogy két fertőző baktérium, az Escherichia coli (E. Coli) és a Staphylococcus aureus is képes életben maradni az ágyadban.

A kutatások szerint az E. Coli hónapokig is jól elvan ezeken a felületeken. Minél öregebb a matracod, annál valószínűbb, hogy a baktériumok jól érzik magukat bennük. Az E. Coli hasmenést, ételmérgezést és tüdőgyulladást okozhat. Ezért fontos, hogy tisztán tartsd a hálószobád minden kis részét.

A Staphylococcus aureus olyan baktérium, amely bőrfertőzéseket, pattanásokat és egyes esetekben tüdőgyulladást okozhat.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy ez a baktérium is szeret túlélni az ágyakon, és további kutatások szerint a párnahuzatokat kifejezetten szeretik.

Vagyis azok szeretik a párnádat, akik a ronda nagy pattanásokért is felelnek, melyek mindig a legrosszabbkor jönnek elő az arcodon.

Martin Seeley, a MattressNextDay alvási szakértője az alábbi tippeket javasolja: „Mielőtt leülnél az ágyadra, öltözz át tiszta ruhába, és próbáld elkerülni, hogy bármilyen kinti tárgyat, például táskákat, kabátokat az ágyadra tegyél.

Ezenkívül

külön tárold azokat a ruhákat, amelyeket az utcán, munkahelyen, tömegközlekedéskor viseltél, és újra fel akarsz venni (mint például a farmereket és kabátokat), hogy a baktériumok ne szökhessenek át a tiszta ruháidra, és hogy megelőzd, hogy megfertőzzék az ágyadat.”


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Minden nő rosszul pisilt egész eddigi életében, videóban magyarázták el, hogyan kell csinálni
Ha rossz technikával pisilsz, meg is betegedhetsz.

Megosztom
Link másolása

Izgalmas témát dolgozott fel nemrég a Glamour.

A cikkben azt állítják, hogy egész életünkben helytelenül pisiltünk, és még csak nem is tudtunk róla.

A lap egy TikTokon közzétett videót dolgozott fel.

Ebben egy nő arról mesélt, hogy miután orvosnál járt,

rájött, hogy rossz technikával pisilt eddig.
Minden nő rosszul pisilt egész eddigi életében, videóban magyarázták el, hogyan kell csinálni

Hüvelyi ultrahangra ment, és az orvos megkérte, hogy menjen ki a mosdóba, de pisilés közben ne erőlködjön, mert medencefenék-problémákhoz vezethet.

Amikor a nő megkérdezte, mire gondol, az orvos azt válaszolta:

pisilés közben az orrán át lélegezzen, ne nyomjon, és ügyeljen arra, hogy kiürítse az egész hólyagot. Ne erőltesse, csak lazítsa el magát, és engedje ki a pisit.

Arra a kérdésre, hogy miből kellene tudnunk, hogy kiürült a hólyag, az orvos azt mondta:

onnan lehet tudni, hogy az utolsó cseppeknél jársz, ha melegséget érzel, amikor végeztél.

A nő azt mondta, hogy miután megfogadta az orvos tanácsát, egészen más élmény volt a pisilés.

A videó:

@postvirallife Anyone else or just me? #bladderproblems #bladder #interstitialcystisis #chronicillness #uti ♬ original sound - Katie

Forrás: Glamour

Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ezt a hibát követed el fogmosáskor, ami miatt sárgák lesznek a fogaid
Egy fogorvos szerint az emberek gyakori hibát követnek el a reggeli fogmosás során, ami hozzájárulhat a fogak sárgulásához.

Megosztom
Link másolása

A TikTok-er fogorvos, Vikas Prinja elmondta, hogy sokan követnek el hibát a reggeli fogmosás során.

A fogmosás fontos, hogy tisztán tartsuk a fogainkat és megelőzzük az esetleges fogszuvasodást - de az is számít, hogy mikor mosunk fogat.

A doki szerint „tönkreteheted a fogaidat”, ha nem reggeli előtt mosod meg őket fogkrémmel alaposan.

Elmagyarázta, hogy amíg alszunk, a szervezet nyáltermelése lecsökken, pedig a nyál segít megvédeni a fogakat a baktériumoktól, amelyek megtámadnák és elsárgítanák azokat. Ha a fogmosás előtt eszünk, akkor a baktériumok is esznek, és savat termelnek, amit a fogainkba súrolunk, ha reggeli után mosunk fogat.

@thelondondentist #toothbrush #brushing #teeth #bacteria #toothdecay #dentist #doctor #health #healthtips #learnontiktokpartner #breakfast ♬ original sound - thelondondentist

Ezt a nézetet más fogorvosok is alátámasztják, mint például Sam Jethwa, aki szerint a szád valószínűleg elég savas lesz reggel, ha éppen reggeliztél.

Ők arra figyelmeztettek, hogy ha közvetlenül evés után fogat mosol, akkor valószínűleg csak beledörzsölöd ezt a savas anyagot a fogaidba, és lekopik a zománc.

A reggeli előtti fogmosás azonban némi plusz ellenállást biztosít a fogaidnak azzal szemben, aminek evéskor éppen kiteszed őket - gondolj rá úgy, mintha egy védőbevonatot adnál a fogaidnak ahelyett, hogy szabadon hagynád őket.

Miközben köszönjük a fogorvosoknak ezt a bölcs tanácsot, arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sokaknak nincs igazán ideje a reggeli kapkodásban arra, hogy fogat mossanak, majd megvárják, amíg a mentolos szájíz elmúlik, mielőtt reggeliznének.

Mindenki tudja, hogy bármilyen reggeli finomságot képes elrontani, ha olyan szájon megy keresztül, amely nemrég még fogkrémmel találkozott.


Megosztom
Link másolása