Egészséges a fagylalt? Döbbenten állnak a tudósok a legfurcsább kutatási eredmény előtt
A fagylalt finom, édes, de tele van zsírral és cukorral. Hogy lehet akkor jótékony hatással az egészségre? Csakhogy az elmúlt évtizedekben több tanulmány is sokszoros egészségügyi előnyt tárt fel a fagylalt javára. Az egyik 2014-es vizsgálat szerint például azok a cukorbetegek, akik naponta fél csésze (64 gramm) fagylaltot fogyasztanak, ezzel kimutathatóan csökkentik a szívbetegség kockázatát.
- állította Dariush Mozaffarian táplálkozástudós. - „Tekintettel arra, hogy milyen szörnyű a nyugati világ étrendje, nagyon is lehetséges, hogy ha valaki fagylaltot eszik, és kevesebb keményítőt fogyaszt, az valóban védelmet nyújthat néhány krónikus betegség ellen.”
„Igaz lehet, hogy a fagylalt egészséges? Ez eléggé őrültségnek hangzik. Mégis, legalább néhány dolog szól mellette” - állítja David Merritt Johns tudománytörténész, megjegyezve, hogy
Csakhogy nem mindenki fogadta lelkesen ezeket a megállapításokat.
Rengeteg más magyarázat is lehet - állítják a szkeptikus tudósok. Előfordulhat, hogy az emberek inkább azért esznek fagylaltot, hogy lehűtsék magukat egy séta vagy testmozgás után, esetleg inkább fagylaltot választanak más, magas kalóriatartalmú édesség helyett. Vagyis eleve egészségesebben élnek.
Lapozz tovább, és kiderül, mi lenne, ha a fagylalt gyógyszer lenne!