Ha korábban már megégettük magunkat, teljesen természetes, hogy némiképp cinikusabban, óvatosabban és elővigyázatosabban állunk a bizalom témaköréhez. Senki nem szeretne naiv lenni, ugyanakkor kőfallal sem vehetjük körbe magunkat. Néhány figyelmeztető jel azonban segítségünkre lehet a tisztán látásban:

1. Bizonyos témák szóba kerülésénél furcsán, szokatlanul viselkedik és reagál

Az első dolog, amit Traci Brown, testbeszéd szakértő kiemel az az, hogy figyeljük meg, mennyire következetes parnerünk viselkedése. Bármiről lehet vele beszélni anélkül, hogy zavarba jönne vagy furán reagálna? Brown szerint, ha az alapvető viselkedésében eltérést tapasztalunk egy-egy téma esetében, az egy erőteljes figyelmeztető jel arra nézve, hogy bizony titkol valamit. "Általában nyugodt, de ha felmerül a megcsalás témaköre, hirtelen idegessé és nyugtalanná válik? Vagy legtöbbször meglehetősen élénk, de olyankor elviszi a cica a nyelvét? Ez egy árulkodó jell arról, hogy hazudik valamiről."

2. Titokzatóskodóan bánik a telefonjával kapcsolatban

Chris Armstrong, a Maze of Love "kapcsolatépítő" cég alapítója úgy véli, hogy hogy ha valaki, akivel randizol, túlságosan védelmező telefonja adataival kapcsolatban, ez egy figyelmeztető jelzés, hogy az adott személy valószínűleg nem megbízható. "Ha valaki látszólag mindent mindent megtesz annak érdekében, hogy te ne láthasd vagy olvasd ezeket a dolgokat, valószínűleg valamit rejteget" - mondja. "Minél jobban megismersz valakit, az ilyen 'adatvédelmi' falak annál jobban lebomlanak. Erről szól az érzelmi intimitás és nemcsak egy egészséges, hanem egy szükséges folyamat is."

3. Korábban már rajtakaptad őt hazugságon

A múltbeli viselkedés a jövőbeni magatartás legjobb előrejelzője, így ha korábban hazudozáson kaptad kedvesed, Armstrong szerint valószínűleg nem érdemli meg a bizalmad. "Az emberek a hazugságokat nem mindig kötik össze a bizalommal vagy bizalmatlansággal. Ehelyett gyakran kifogásokra vadásznak, okokat keresnek az aktuális tettre ahelyett, hogy arra a kérdésre összpontosítanának, hogy megbízhatnak-e az adott személyben."

Mi van, ha gyanítod a hazugságot, de nem vagy teljesen biztos benne? Ebben az esetben Brown azt tanácsolja, hogy fordíts kiemelt figyelmet a csalás jeleire a testbeszédben. Szerinte a három másodperces vagy annál hosszabb szünetek egy válasz előtt a megtévesztés jeleként szolgálnak. "Ha túl sokáig vár azzal, hogy válaszoljon, valószínűleg időt szeretne nyerni magának, hogy valami olyan mesét találjon ki, amit hallani szeretnél!" - magyarázza. Ha pedig visszakérdez, ezzel a technikával szeretne leszerelni. "Ha azt mondja: 'Mi?' mintha nem hallotta volna tisztán, amit kérdeztél - de tudod, hogy hallotta - ez csupán idő szerzése arra, hogy elfogadható választ eszkábáljon. Mivel az igazság adott esetben nem elfogadható." Végül azt is érdemes figyelni, hogy a testbeszéd és a szavak szinkronban vannak-e. "Ha a fejét rázza, miközben azt mondja: 'soha nem tennék ilyet' akkor higgy inkább a testbeszédnek" - tanácsolja a lány. "Szavakkal lehet hazudni, de a testünkkel nem."

4. Nem viselkedik túl öntudatosan, következetesen

Nem minden szavahihetőség hiányára utaló jel vezethető vissza a szándékos megtévesztéshez. Néha csak arról van szó, hogy valaki egyszerűen megbízhatatlan. Ennek egyik tünete az önismeret hiánya, állítja Clarissa Silva viselkedéskutató. "A viselkedésünk általában összhangban van azzal, hogy hogyan akarjuk, hogy mások észleljenek minket és hogy mi magunk hogyan érzékeljük magunkat" - mondja Silva. "Valaki, aki megbízhatatlan, néha teljesen ellentétesen viselkedik azzal szemben, ahogy önmagát érzékeli. Például valaki, aki dráma-mentesnek tartja magát, de csak úgy tobzódik a drámában, valójában bevonzza azt." Más szóval, ha egy ember saját maga számára is megbízhatatlan narrátor, ez egy piros zászló, ezért legyünk óvatosak a bele helyezett bizalmunkkal.

5. Nehezen hoz döntéseket

Ha valaki nem tud döntést hozni és később sem ragaszkodik saját döntéseihez, az egy kristálytiszta jel arra nézve, hogy kiszámíthatatlan és nem érdemel bizalmat, figyelmeztet Silva. „A megbízhatatlanságot a döntéshozatal is meghatározza. Ha valaki gyakran bizonytalan a döntéseivel kapcsolatban miután megkérdőjelezték, hogy miért tett valamit, ez óvatosságra int" - magyarázza. "Egy ilyen embernek azzal is meggyűik a baja, hogy kitartson saját döntése mellett, mivel inkább a külső tényezők befolyásolják, nem a belső iránytűje" - mondja Silva.

Nem minden megbízhatatlan ember szándékosan megtévesztő. Némelyek, ahogy azt a szakértők mondják, csupán következetlenek egy olyan módon, ami rád nézve negatív lehet, ha megbízol bennük. Végső soron a választás a tiéd, hogy hiszel-e valakiben és megnyílsz-e neki. Azonban, ha elárulják ezt a bizalmat, ne próbáljuk mentegetni őket. Ahogy a régi mondás tartja: "Amikor valaki felfedi az igazi énjét, higgyünk neki" - legyen az egy negatív vagy egy pozitív új kép, fogadjuk el és eszerint lépjünk.

Forrás: EliteDaily