LOVE

  Tényleg szerelmes beléd? Ilyen, ha egy situationshipben ragadtál

  Tulajdonképpen minden megvan, szex, közös programok, csak éppen nem mondjátok ki, hogy összetartoztok. Röviden: ő hintáztat, te reménykedsz. Tényleg ezt akarod? Elmondjuk a jeleket, hogyan láss tisztábban.
  Sassy - sassy.hu
  2022. október 05.


  Megosztom
  Link másolása

  Van abban valami ijesztő, amikor a hivatalosan fel nem vállalt szerelemre már külön szó is van. Situationship. Hogy is fordítsam: együtt ellötyögés, vagyunk is meg nem is, majd kialakul, ez bonyolult stb. Nem, ez nem ugyanaz, mint a barátság extrákkal, vagy a közösen megbeszélt, tisztázott “ez nem komoly, tart, ameddig tart”. Ezek ugyanis mind a két fél beleegyezésével történnek, legalábbis szóban. A situationship viszont kifejezetten olyan párkapcsolati forma, ahol még csak VÉLETLENÜL se mondjátok ki, hogy most hogy is álltok. Többnyire azért, mert az egyikőtök nem akar semmit, az elköteleződés gondolatától is kirázza a hideg, a másik viszont nagyon is elköteleződne, de nem mer rákérdezni, mert fél, hogy kidobják.

  Az utóbbi félnek egy ilyen párkapcsolat egyfajta megrekedés, állandó, pokoli, érzelmi roston sülés. Hajsza egy olyan idillikus és mély összetartozás iránt, amely soha nem fog megtörténni. Lássuk be: nem fair.

  A Hinge nevű, népszerű nemzetközi randiapplikáció nemrégiben végzett egy 12 ezer fős felmérést, amelyben arról kérdezték a résztvevőket: az elmúlt egy év során éltek-e ilyen se kint, se bent párkapcsolatban. Egyharmaduk azt mondta: igen, és nagyon bánja, hogy nem szúrta ki időben. Pedig a szakértők szerint vannak vészvillogók, hajj, de mennyire. Íme néhány. Csak észre kell venni őket.

  #1 Néma gyereknek...

  Van két harminc körüli barátnőm. Mindketten évek óta párkapcsolatban élnek, és néha a barátjukkal közösen posztolnak az Instára. Van azonban néhány fontos különbség. Az egyik párnál csak a lány tesz ki közös képet, csak ő jelöli be a fiú nevét, csak ő biggyeszti ki tonnaszám a szívecskéket, és csak ő bújik a fiúhoz. Elvétve látni olyat, hogy a fiú akárcsak fél karral is átölelné. A másik párnál viszont nemcsak a lány, a srác is posztol, bejelöli a lányt, át is öleli, magához húzza, és SOHA nem felejti el kitenni a “withmylove" (“szerelmemmel”) hashtag-et.

  Persze mondhatjuk, hogy az előbbi fiú egyszerűen csak utálja az Instát, ez még nem jelent semmit, de tény: az első pár három éve “csak” párkapcsolatban él (miközben tudom, hogy a lány már a fél karját odaadná egy eljegyzésért), a másiknál viszont már az esküvő időpontja is ki van tűzve, a lány ujján csillog a kis gyémántgyűrű.

  Ez csak egy példa, de sokatmondó. Ha egy férfi (nő) tényleg, őszintén akar valakit, akkor KIMONDJA.

  A szakértők szerint komoly vészvillogó, ha a párod, miközben talán kedves, aranyos, figyelmes, jó az ágyban, fantasztikus napokat-hétvégéket töltötök együtt, de láthatólag inkább egy elefántcsordával gázoltatná halálra magát, mint hogy kimondja, főleg mások előtt: a szerelme vagy, a párja vagy, a jövendőbeli házas/élettársa vagy, vagy már együtt is éltek. Sokan úgy gondolják, hogy az igazi szerelemben csak a tettek számítanak, nem a szavak, de ez nincs egészen így. Ha valaki évek óta csak tettekben van veled, de az elkötelezettségéről, és főként a továbblépési szándékáról hallgat, mint a sült hal, akkor ez bizony egy situationship. Életfogytiglani ácsingózás.

  via GIPHY

  #2 Testem, testem, mondd meg nékem...

  A másik szabály: bármit mond vagy tesz, a testbeszéde szinte minden hiányzó, VALÓDI információt elárul. Volt egyszer egy pasi, aki egy buliban történt megismerkedésünk után minden este felhívott, és órákon át ajnározott. Ment ott minden: lelkendezés, pajzán flörtölés, sokatmondó utalások a jövőre, “engem már nem is érdekel, mit csacsogsz, bármit mondhatsz, úgy imádom a hangodat, csak beszélj, beszélj”, “előttünk még az egész élet, de jó, hogy van időnk megismerni egymást”, szóval fűtött rendesen. Csak épp ha találkozót javasoltam, azt a terelést, vakarózást... Végül összehoztuk, feljött hozzám egy kávéra. Nem voltunk már gyerekek, első randin nem is vártam nagy összeborulást, de azért azt a feszengést sem, amit levágott.

  A szavai továbbra is mézes-mázosak voltak (bár korántsem annyira, mint telefonon), de a testbeszéde szinte azt üvöltötte: közelebb ne gyere, mert esküszöm, idegösszeomlást kapok.

  Ült a kanapén, mint egy faszent, a lábai, egész teste enyhén tőlem elhúzódva, meredt maga elé, szemkontaktus nuku, néha egy-egy sunyi oldalpillantás, és ennyi. Nem értettem, hiszen már tudta, hogy nézek ki, az nem okozhatott csalódást, plusz órákig maradt, nem menekült el fejvesztve. Látszólag randiztunk, látszólag kedélyesen beszélgettünk, látszólag remek volt a hangulat, látszólag folytatni akarta, mondta is, csak éppen a teste mindennek a TOTÁLIS ellenkezőjét állította.

  Nem is lett az egészből semmi. Hívogatott még egy ideig, aztán amikor rákérdeztem, tulajdonképpen mit is akar tőlem, zavartan, sőt bosszankodva közölte, hogy nemrég szakított, “megmozgattam benne valamit”, de ő még semmire nem áll készen, ne várjam, hogy “A”-t vagy “B”-t mondjon, csak ismerkedjünk, aztán majd kiderül. Ja. Hónapok, évek, évszázadok múlva. Nekem ez nem volt elég jó ajánlat, véget is vetettem neki. Hálistennek.

  #3 Ha nem mersz rákérdezni

  A párkapcsolatokban van egy méltatlanul alábecsült funkciónk: az intuíció. Ez a megmagyarázhatatlan, belső iránytű, amely egyes kutatások szerint nem más, mint a tudatalattink “éleslátása”. Ami akkor se csap be, ha az összes létező érvünk, magyarázatunk és érzékszervünk azt mondja, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van. Ha egy állítólag tökéletesen működő szerelemben ez a rafkós kis intuíció azt súgja: meg ne merd kérdezni tőle, hogy most akkor hogy is állunk, nehogy szóba hozd az összeköltözést, a bemutatást a szüleidnek, sőt, még csak szerelmet se vallj neki, mert eliszkol, akkor szinte száz százalék, hogy situationshipben élsz.

  Vagyis a rózsaszín cukormáz ellenére nagyon is érzékeled a tudatalatti jeleket, csak nem mersz szembenézni velük. Itt nincs jobb tanács: higgy önmagadnak, a gyomrod mélyén mocorgó, bizonytalan és kellemetlen érzéseknek, és KÉRDEZZ RÁ.

  Ne számonkérően, de kérdezz. Bármennyire is félsz a választól, jogod van tudni, ha, ahogy az ismert film címe mondja: Nem kellesz eléggé.

  via GIPHY

  #4 Család, jövő és egyéb ínyencségek

  A situationship fontos jellemzője, hogy teljesen hiányzik belőle a párkapcsolatok egyik mérföldköve: a másik felvállalása. Az elköteleződés. A szándék, hogy igen, eldöntöttem, veled képzelem, vágjunk bele, persze nem kell észvesztve összeköltözni, házasodni, talán nem is ez a cél, de SZERETLEK ÉS VELED KÉPZELEM EL A JÖVŐMET.

  Az én személyes véleményem szerint körülbelül egy év után idáig már mindenképp el kell jutni, különben az egészet megette a fene. Természetesen vannak kivételek, megesik, hogy egy szerelem csak évek, vagy többszöri megszakítások után szökik szárba, az élet bonyolult. De ha nincs előttetek különösebb akadály, ha jól megvagytok együtt, látszólag minden klappol, akkor igenis felvállaljátok egymást. Igenis bemutatjátok a párotokat a családotoknak, barátaitoknak. Igenis tervezitek a közös jövőt, még ha ez egyelőre csak egy szép utazás a következő nyáron, vagy elképzelések arról, hogyan osztanátok be az időtöket, ha majd egyszer összeköltöznétek.

  Mindez ugyanis annak a jele, hogy haladtok valami felé. Minden kapcsolatnak fejlődnie kell, és az is természetes, hogy a két félnek esetleg más a ritmusa. Akkor megbeszélik, hogyan tudják összehangolni egymás igényeit.

  De a szándék mindkettőben ugyanaz kell, hogy legyen: a közös út a mély, kölcsönös, melegséget és biztonságot adó összetartozás felé.

  Ha ez csak az egyik félben van meg, a másikban ezért vagy azért meg nem, ráadásul annyi tisztelet sincs benne, hogy a párját minderről tájékoztassa, akkor azt nevezhetjük bárminek, “situationship”-nek, vagy “bonyolult”-nak, vagy “majd meglátjuk”-nak, akkor sem lesz más, mint ami. Kihasználás.

  Természetesen mindenki maga dönti el, hogy benne marad-e egy situationshipben. Elfogadja-e, hogy fogalma sincs róla, merre haladnak, akarják-e egymást egyáltalán, vagy ez a “lötyögés” végülis megfelel. Ám aki valódi párra vágyik...háááát. Van az életben egy szintén méltatlanul alulértékelt dolog, amit nem érdemes egy bizonytalan, lityegős-lötyögős, önbizalomgyilkos, langyos és érdemtelen “szerelemre” fecsérelni: időnek hívják. Aki már élt eleget, tudja, hogy baromi kevés van belőle. Nem érdemes pazarolni.

  Fotó: Pexels


  Megosztom
  Link másolása

  AJÁNLJUK
  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LOVE
  4 apróságnak tűnő dolog, ami már megcsalásnak számít a párkapcsolati szakértő szerint
  A kommentelők egy része nem ért egyet a TikTokon közzétett listával, van, aki túl szigorúnak érzi.
  Sassy - sassy.hu
  2022. november 18.


  Megosztom
  Link másolása

  Mi számít megcsalásnak? Mi a hűtlenség? Sokan keresik erre a választ. Folyamatosan.

  Mi kis megírtuk, hogy a BBC 5 Rádiócsatorna megrendelésére több mint kétezer fiatal brit férfi és nő bevonásával készült felmérés a hűtlenségről.

  Az elgondolkodtató végeredmény szerint a fiatal férfiak több, mint ötven százaléka sem a más nővel csókolózást, sem az online flörtölést és szex-csetelést nem tekinti megcsalásnak. A nők ennél szigorúbbak: több, mint hetven százalékuk szerint a fent említett esetek igenis a hűtlenség kategóriájába tartoznak.

  Mit mond erről a párkapcsolati szakértő? Weinecket Andrea szerint az alábbi 4 dolog is megcsalásnak számít, akkor is, ha sokan ezt nem így gondolják:

  - a flörtölés

  - válaszolni a kacérkodó üzenetekre

  - titkos kapcsolattartás

  - az igazság elferdítése.

  @boldog_kapcsolatban Mi számít megcsalásnak? #megcsalás #hűtlenség #férfi #nő #flört #kacérkodás #érzelem #fyp #foryou #nekedbe #házasság #párkapcsolat ♬ Get You The Moon - Kina

  A hozzászólók egy része egyáltalán nem ért egyet vele, volt, aki azt írta: "Szerintem meg relatív, hogy mi számít megcsalásnak. Minden embernek máshol van a határ."

  Te mit gondolsz erről?


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk
  LOVE
  9 megdöbbentő kis testbeszéd-jel, ami elárulja, hogy lőttek a párkapcsolatodnak
  Néhányról álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen rosszat jelent.
  Sassy - sassy.hu
  2022. november 23.


  Megosztom
  Link másolása

  Az agyad minden erejével azt mondja, ő a tökéletes partner. Talán még a szíveddel és a lelkeddel is elhiteti. De a testedet senki sem tudja becsapni. A The Daily Net szerint ha ezeket az apró - sokszor ártalmatlannak tűnő - jeleket látod magadon vagy a párodon, akkor sajnos nagy baj van.

  1. Testi távolság

  A testbeszéd-szakértők szerint a két ember közötti távolság kifejezetten árulkodó.

  Azt mondják, az igazi intimitásban élő párok maximum 45 centiméterre távolodnak el egymástól, ha együtt vannak. Már ha épp nem bújnak össze, vagy nem ölelik át egymást, akkor ez a távolság nulla.

  Szóval ha a pároddal rendszeresen tartjátok a több mint fél métert, vagy többet, akkor ott valami bibi van.

  2. A bizalmatlanság jelei

  Ha a szerelmesek folyton egymást fürkészik, az önmagában nem baj. Ám ha ezt jól látható feszültséggel teszik, az már igen. Ha a pároddal vagy, és mondjuk folyton a lábával dobol, a kezével izgatottan gesztikulál, vagy épp állandóan védekezőn karba fűzi, ha veled beszél, akkor ott súlyos gondok vannak a bizalommal.

  3. Ha nem mozdultok együtt

  A boldog párok a szakemberek szerint ösztönösen szinkronban mozognak. Ha például sétálnak, egymás mellett, egy ütemben teszik. Ha ez a szinkronitás felbomlik, az egyik hátramarad, vagy csak össze-vissza ténferegnek egymás mellett, az a test egyértelmű jelzése, hogy nincsenek egy hullámhosszon.

  4. Vigyorgás

  Szándékosan használjuk ezt a szót a mosoly helyett.

  A párok arcára kiülő kényszeredett mosoly ugyanis nagyon rossz jel. Erőlködést jelez, azt, hogy valamit el akarnak fedni. Többnyire azt, hogy nem érzik jól magukat egymás társaságában.

  via GIPHY

  5. Keresztbe tett karok és/vagy lábak

  Mindkettő klasszikus védekező póz. Ha gyakran veszitek fel ezt a pózt a pároddal, ha együtt vagytok, az olyan, mintha egy láthatatlan fal lenne közöttetek. Egyszerűen nem vagytok hajlandók megnyílni egymásnak, az pedig nagyon rossz jel.

  6. Összehúzott szemöldök

  A testbeszéd-szakértők szerint gyakorlatilag ez az egyik legfőbb válóok-gesztus. Még felmérést is végeztek arról, hogy

  azok a párok, akik gyakran ráncolták a szemöldöküket egymásra nézve vagy beszélgetve, előbb-utóbb szinte biztos elváltak.

  Nem csoda: ez a gesztus a kritika és a rosszallás megnyilvánulása. Mindkettő kapcsolatgyilkos.

  via GIPHY

  7. A szemkontaktus hiánya

  Ezt nem kell hosszasan magyarázni. A szerelem és az intimitás egyik legfontosabb jele, ha a két ember gyakran néz egymásra. Ha ez nincs meg, akkor a kapcsolat lassan haldokolni kezd.

  8. Ha eltakarja a nyakát

  A szakértők szerint ha valaki gyakran elfedi a kezével a nyakát, az azt jelzi, hogy valamit titkol előtted, vagy éppen védekezik, rejtőzködik. Állítólag ez ősi ösztön, a nyak ugyanis az emberi test legsebezhetőbb része (a ragadozók is ott kapják el az áldozatukat).

  9. Hátlapogatás

  Újabb meglepetés: ha a párod gyakran ütögeti barátian a hátadat, az nem jelent jót. Ez ugyanis kifejezetten baráti gesztus, a gyengéd ölelést próbálja ezzel "megúszni", vagyis elrejteni azt, hogy a szerelme irántad már elmúlt, és barátsággá szelídült.

  The Daily Net

  Címkép: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LOVE
  Ha erre a 10 kérdésre tudod a választ, akkor valószínűleg egészséges a párkapcsolatod a szakértő szerint
  Az okleveles terapeuta szerint ritkán tudnak válaszolni a párok ezekre a kérdésekre.

  Megosztom
  Link másolása

  Legtöbben mind azt gondoljuk magunkról, hogy teljesen ismerjük párunkat, azonban ez koránt sincsen így. Lauren Consul okleveles házasság- és családterapeuta tíz kérdést talált ki, amelyet ha meg tudsz válaszolni, akkor valószínűleg egészséges a kapcsolatod és jó úton jártok a pároddal. De miért is ilyen fontosak az apró figyelmességek?

  Kutatások szerint a szeretet, a ragaszkodás és a figyelmesség apró gesztusai segíthetnek az érzelmi biztonság és az intimitás kiépítésében.

  Sőt, talán még a nagy szerelmi gesztusoknál is nagyobb jelentőséggel bírnak, mert állandó, őszinte emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy valaki gondol rád és törődik veled.

  @therapylauren #intimacy #emotionalconnection #innerworld #couplestok #communicationskills #relationshipadvice #couplestherapist #relationshiptherapist #secureattachment #attachment #questionstoaskyourpartner #learnontiktok ♬ original sound - Lauren Consul, LMFT, JD

  Íme a 10 kérdés:

  Tudod, hogy a partnered hogyan szereti a tojást?

  Mit tart a partnered nagy beruházásnak?

  Mi volt az álommunkája óvodában vagy általános iskolában?

  Ha a partnered előtt érkezel egy bárba, akkor milyen italt rendelnél neki?

  Milyen gyakran szeretne a partnered ideális esetben szexelni?

  Mi az a dolog, amiben nagyon tudatos a párod?

  Hogyan szereti feltenni a vécépapírt, elől vagy hátul lóg le a vége?

  Mi a legnagyobb árulkodó jele, hogy stresszes?

  Hogyan szereti, ha flörtölsz vele?

  Mi a legnagyobb stresszforrás az életében jelenleg?

  Ezek a kérdések érdekesnek tűnhetnek, azonban olyan dolgokat rejt, minthogy mi a párod kedvenc itala vagy, hogy hogyan bánik a pénzével. Az otthoni kényelem és az intimitás is felbukkan benne, amik szintén elengedhetetlenek egy egészséges párkapcsolathoz.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LOVE
  „Húsz év után a feleségem bevallotta, hogy az esküvőnk előtt megcsalt, rá se bírok nézni”
  A kétgyerekes apa úgy érzi, az egész élete hazugság volt.
  Sassy - sassy.hu
  2022. november 30.


  Megosztom
  Link másolása

  A 41 éves családapa, két tinédzser gyerek édesapja a The Sun párkapcsolati tanácsadójához fordult elkeseredésében.

  „A feleségem húsz év házasság után darabokra törte a szívemet. A szerelmünk kezdete, az első csodálatos évünk, mind megkérdőjeleződött. Hazugságban éltem” – kezdte a férfi. A nejével egyetemista korukban, 20 évesen találkoztak, és egy évig hatalmas szerelemben éltek, mielőtt összeházasodtak. Azóta két tinédzser gyerekük is van.

  „Még együtt jártunk, imádtunk egymást, amikor elmentünk egy egyetemi buliba. Volt ott egy srác, akivel a nejem, vagyis akkor még barátnőm jóban volt. Engem elkapott valami influenza, így hazamentem, de mondtam a barátnőmnek, maradjon, bulizzon nyugodtan. Csak annyi furcsaság volt a dologban, hogy aznap este már nem hívott, ahogy szokott, nem is üzent, és másnap, amikor rákérdeztem, hogy érezte magát, egy kicsit mintha zavarban lett volna.”

  De akkor még nem lett baj a dologból. Összeházasodtak, megszületett a két gyerek, a férfi szerint nagyon dolbogok voltak. Azután elmentek egy húsz éves egyetemi öregdiák találkozóra, ahol az a bizonyos pasi is ott volt.

  És a feleségből kitört a vallomás: azon a két évtizeddel ezelőtti estén, amíg a férj betegen otthon feküdt, ő valóban elcsábult, és a másik pasival töltötte az éjszakát.

  „Azt mondja, csak egyszeri kaland volt, és azért nem mondta el soha, mert félt, hogy elhagyom. Húsz év után viszont nem bírta magában tartani. Teljesen összetörtem. Jó a házasságunk, szeretem őt, de úgy érzem, hazugságon alapult az egész. Rá se bírok nézni a nejemre” – kesergett a férj.

  A szakember a következőt tanácsolta neki: „A felesége akkor megcsalta, hazudott önnek, és ez nagyon nagy hiba volt. Érthetőek az érzései. De ahogy írja, azóta megajándékozták egymást húsz boldog évvel és két gyerekkel. Ezt kidobni amiatt a réges-régi botlás miatt nem éri meg.

  Mindenképpen menjenek el a feleségével szakemberhez, aki segít majd átlendülni ezen, és abban is, hogy ne érezze hazugságnak a házasságát, mert nem az.”

  Címkép: Pixabay


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk